Σκέφτομαι για Άγιο Όρος...

Re: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Είχα ένα ξάδερφο κουστωδία του Εφραίμ που είχε χαθεί από τα εγκόσμια καμιά 25αριά χρόνια, έτυχε να τον δω από κοντά σε μια εκδήλωση στο Loft Eλαιών από αυτές που πληρώνουν οι κοσμικοί της Αθήνας και περιχώρων 400 ευρώ για να συμμετέχεις υπέρ Εφραίμ και μονής Βατοπεδίου. (δεν είχα πληρώσει, τεχνικός σε κάτι λήψεις ήμουν για λογαριασμό μιας εταιρίας). Μόλις με είδε ο ξάδερφος με κατακεραύνωσε που δεν επισκέφτηκα την Μονή και το Όρος για να τον δω, μάλιστα από ότι κατάλαβα είχε ξεβαφτιστεί και μετανομαστεί με ένα άλλο ρωμαϊκό όνομα.

Τι παίζει εκεί πέρα βρε παιδιά, εγώ δεν είχα ανησυχίες για τέτοια θέματα, απλά με στεναχώρησε, που με είπε απαράδεκτο που δεν τον επισκέφτηκα τόσα χρόνια εν τω μεταξύ δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ μαζί εδώ και 25 χρόνια, και ρωτάω τώρα, ποιός από τους δύο έχει δίκιο.

Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να λύσει τις απορίες σου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν δεν έχεις επισκεφθεί, έστω και μια φορά, το Όρος, για να ζήσεις και να νιώσεις, έστω και για λίγο, τον τρόπο ζωής και σκέψης αυτών των ανθρώπων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον και με ένα τρόπο που οι πολλοί δεν μπορούν να τον φανταστούν, πολύ περισσότερο να τον καταλάβουν, δεν μπορείς να κρίνεις τους μοναχούς με τα δικά μας δεδομένα.

Re: Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να λύσει τις απορίες σου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν δεν έχεις επισκεφθεί, έστω και μια φορά, το Όρος, για να ζήσεις και να νιώσεις, έστω και για λίγο, τον τρόπο ζωής και σκέψης αυτών των ανθρώπων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον και με ένα τρόπο που οι πολλοί δεν μπορούν να τον φανταστούν, πολύ περισσότερο να τον καταλάβουν, δεν μπορείς να κρίνεις τους μοναχούς με τα δικά μας δεδομένα.
Να θυμάσαι ότι κανείς δεν πηγαίνει εκεί αν δεν το θέλει. Αν όλα όσα βιώνει εκεί ένας μοναχός εμείς τα θεωρούμε δύσκολα και αδιανόητα, το ίδιο συμβαίνει και αντιστρόφως, δηλαδή το να ζήσει ένας μοναχός τη ζωή του λαϊκού το θεωρεί δύσκολο και αδιανόητο. Επομένως ο καθένας ζει και βρίσκεται εκεί που αισθάνεται άνετα και βολικά, εκεί που κρίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει και να εξελιχθεί. Αυτό το "εκεί" είναι για εμάς η λαϊκή ζωή και για εκείνους η μοναστική ζωή. Επομένως είναι λάθος να μιλάμε για δύσκολη ζωή εκεί γιατί εξ αρχής το κρίνουμε με λάθος κριτήρια (τα δικά μας). Τώρα αν με ρωτήσεις αν ο άνθρωπος ως ύπαρξη πρέπει να απεκδύεται τη φύση του ως κοινωνικό ον και να ακολουθεί έναν αμιγώς προσωπικό βίο, μακριά από την κοινωνία (με ό,τι περιλαμβάνει αυτό), το ερώτημα θέλει πολύ χρόνο για να απαντηθεί και σίγουρα όχι εδώ...

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να λύσει τις απορίες σου.Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν δεν έχεις επισκεφθεί, έστω και μια φορά, το Όρος, για να ζήσεις και να νιώσεις, έστω και για λίγο, τον τρόπο ζωής και σκέψης αυτών των ανθρώπων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον και με ένα τρόπο που οι πολλοί δεν μπορούν να τον φανταστούν, πολύ περισσότερο να τον καταλάβουν, δεν μπορείς να κρίνεις τους μοναχούς με τα δικά μας δεδομένα.
Αυτό λέω εμένα ούτε με ενδιέφερε ούτε και με ενδιαφέρει το θέμα, απλά με στεναχώρησε ο άλλος που με εγκάλεσε. Τηλεφώνησα σε έναν άλλο συγγενή και μου είπε όταν τον επισκέφτηκε, ήταν υπεύθυνος για το internet και τις επικοινωνίες στην μονή και ότι έχει ένα γραφείο εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστές για επικοινωνίες και δημόσιες σχέσεις άρα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου, και γενικά απεχθάνομαι τις χλιδές και όλο αυτό το lifestyle. Γίνονται τέτοια πράγματα με το ζόρι;

Η πίστη είναι μια εσωτερική παρακίνηση.
Συχνά βρίσκουμε άλλοθι της δικής μας "απιστίας" στους άλλους.
Στους ανάξιους ιερείς κτλ.
Αναζήτησε μόνος σου την αλήθεια, όποια μπορεί να είναι αυτή αρκεί να είναι η πραγματική και μην είναι αυτή που μας βολεύει.

@cyclist

Στην πρώτη φράση σου κάνεις ένα σημαντικό λάθος, σε σχέση με το αν ο μοναχός επιλέγει αυτόν τον τρόπο ζωής, με τη θέλησή του.

Στα αρκετά προσκυνήματα στο Όρος στη δεκαετία του '90, γνώρισα μοναχούς που τους άφησαν εκεί οι γονείς τους, στα δύσκολα χρόνια, μετά τη δεκαετία του '40, επειδή οι οικογένειες ήταν φτωχές και δεν μπορούσαν να αναθρέψουν όλα τα παιδιά τους.

Και πράγματι, μέχρι τη δεκαετία του '70, ο πληθυσμός των μοναχών έφθινε σημαντικά, και πολλές μονές έμειναν με ελάχιστους έως κανένα μοναχό. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, η κατάσταση αναστράφηκε, και πολλοί έλληνες αλλά και άλλων εθνικοτήτων και ιθαγενειών ασπάστηκαν το μοναχισμό και, παράλληλα τα έργα συντήρησης των Μονών που βοήθησαν σημαντικά το Όρος από πολλές απόψεις.

Αλλά το θέμα είναι τεράστιο και δεν δεν περιγράφεται σε ένα νήμα ενός forum.

@cyclistΣτην πρώτη φράση σου κάνεις ένα σημαντικό λάθος, σε σχέση με το αν ο μοναχός επιλέγει αυτόν τον τρόπο ζωής, με τη θέλησή του.Στα αρκετά προσκυνήματα στο Όρος στη δεκαετία του '90, γνώρισα μοναχούς που τους άφησαν εκεί οι γονείς τους, στα δύσκολα χρόνια, μετά τη δεκαετία του '40, επειδή οι οικογένειες ήταν φτωχές και δεν μπορούσαν να αναθρέψουν όλα τα παιδιά τους.Και πράγματι, μέχρι τη δεκαετία του '70, ο πληθυσμός των μοναχών έφθινε σημαντικά, και πολλές μονές έμειναν με ελάχιστους έως κανένα μοναχό. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, η κατάσταση αναστράφηκε, και πολλοί έλληνες αλλά και άλλων εθνικοτήτων και ιθαγενειών ασπάστηκαν το μοναχισμό και, παράλληλα τα έργα συντήρησης των Μονών που βοήθησαν σημαντικά το Όρος από πολλές απόψεις. Αλλά το θέμα είναι τεράστιο και δεν δεν περιγράφεται σε ένα νήμα ενός forum.
Τώρα μου βάζεις ψύλλους στα αυτιά. Εννοείς ότι υπάρχει περίπτωση να έχει μετανιώσει ή να σύρθηκε εκεί με ψυχολογικές πιέσεις από γονείς (γιατί η μάνα του παρα ήταν θεούσα). ; Το θέμα είναι ότι τον είδα πολύ πικραμένο και θλιμμένο και με εγκάλεσε με πολύ αυστηρό τρόπο που δεν έχω πάει να επισκεφθώ την μονή. Το βασικό είναι ότι δεν είχα καν σκεφθεί να πάω εκεί, δεν ήταν στις ανησυχίες μου, ούτε καν σαν σκέψη.

Νομίζω ότι πιο πολλοί είναι οι χαμένοι και οι απογοητευμένοι στην κοσμική ζωή πάρα στην μοναστική.
Τώρα αν ο ξάδερφος την έπαθε δεν φταις εσύ ούτε μπορείς να κάνεις κάτι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σκέφτομαι για Άγιο Όρος μετά το Πάσχα...

Τώρα μου βάζεις ψύλλους στα αυτιά. Εννοείς ότι υπάρχει περίπτωση να έχει μετανιώσει ή να σύρθηκε εκεί με ψυχολογικές πιέσεις από γονείς (γιατί η μάνα του παρα ήταν θεούσα). ; Το θέμα είναι ότι τον είδα πολύ πικραμένο και θλιμμένο και με εγκάλεσε με πολύ αυστηρό τρόπο που δεν έχω πάει να επισκεφθώ την μονή. Το βασικό είναι ότι δεν είχα καν σκεφθεί να πάω εκεί, δεν ήταν στις ανησυχίες μου, ούτε καν σαν σκέψη.

Με όσα διατυπώνεις στην τονισμένη φράση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεσαι, εκ των υστέρων, όσα σου είπε ο ξάδελφος και, πολύ περισσότερο, να προβληματίζεσαι.
Εκείνος ζει τη δική του ζωή και εσύ τη δική σου.

Νομίζω ότι πιο πολλοί είναι οι χαμένοι και οι απογοητευμένοι στην κοσμική ζωή πάρα στην μοναστική. Τώρα αν ο ξάδερφος την έπαθε δεν φταις εσύ ούτε μπορείς να κάνεις κάτι.
Αυτό θέλω να ρωτήσω. Είδα ένα άνθρωπο θλιμμένο και να με μαλώνει. Καθώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Άγιο Όρος σαν θρησκευτική αναζήτηση, με τρώει η αγωνία για τον άνθρωπο. Άλλαξε και όνομα τελείως άλλος άνθρωπος και δεν ξέρω τι να συζητήσω μαζί του τι ήθελε να μου πει και όλα αυτά. Εσείς πως θα αντιδρούσατε αν σαν εγκαλούσε ένας άνθρωπος που έχετε να τον δείτε 25 χρόνια; Δηλαδή η μόνη πρόταση που μου είπε με έντονο τρόπο, είναι: "Είσαι απαράδεκτος που δεν με επισκέφτηκες τόσα χρόνια". Τίποτα περισσότερο. Να στείλω email;

Αυτός πιθανόν θεώρησε τρομερό και φοβερό που δεν τον επισκέφτηκες και αντίστοιχα εσένα σου φαίνεται φοβερό και τρομερό που στο είπε.
Όπως είπε και ο Μάκης ζείτε διαφορετική ζωή οπότε και δεν μπορείτε να εναρμονιστείτε και στον τρόπο σκέψης.

Μου περιέγραφε πρόσφατα συνάδελφος θεουσος ταξίδι εκεί. Για κάποιες μονες πρέπει η μπιζνα να είναι τρελή. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι στο φουαγιε κρατικής εταιρείας μοναχους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας να κάνουν μπιζνες.

Η πίστη είναι μια εσωτερική παρακίνηση.
Συχνά βρίσκουμε άλλοθι της δικής μας "απιστίας" στους άλλους.
Στους ανάξιους ιερείς κτλ.
Αναζήτησε μόνος σου την αλήθεια, όποια μπορεί να είναι αυτή αρκεί να είναι η πραγματική και μην είναι αυτή που μας βολεύει.
Χμμ ναι η ταμπελοποίηση "πιστός", "άπιστος" κλπ. είναι μία από τις κύριες αιτίες διχασμού αλλά και παρεξήγησης τόσο των επιλογών των λαϊκών, όσο και των επιλογών των μοναχών. Ακόμα χειρότερο δε να θεωρούμε a priori ότι εμείς υστερούμε πνευματικά και κάποιοι άλλοι είναι a priori φάροι της Χ θρησκείας (πολλές φορές αγνοώντας το παρελθόν τους...). Είναι γνωστή η συνήθεια να λέμε ότι εμείς είμαστε μικροί και λίγοι απέναντι στους μοναχούς γιατί όπως και να το κάνουμε, σε τέτοιες παραδοχές χρειάζεται κι ένας βαθμός έμφυτης υποτέλειας. Γιατί... για να λατρέψεις κάτι, πρέπει πρώτα να το θεωρήσεις ανώτερό σου (όπως και τους εκπροσώπους αυτού).

Νομίζω ότι η κουβέντα ξέφυγε, οπότε αν θέλετε να συνεχίσουμε περί θρησκείας, παπάδων, καλόγηρων κ.λ.π. υπάρχουν νήματα σε άλλες κατηγορίες. Εδώ μιλάμε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος, άσχετα με τις απόψεις του καθενός. Όποιος θέλει να πάει συνεχίζει, οι υπόλοιποι παρακαλώ ας πάνε αλλού.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαι με αυτούς που έχουν πολλές επιφυλάξεις για την όλη κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά και για την θρησκεία (όλες τις θρησκείες) γενικώς - αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα ( ο νοών νοεί τω)...

Νομίζω ότι η κουβέντα ξέφυγε, οπότε αν θέλετε να συνεχίσουμε περί θρησκείας, παπάδων, καλόγηρων κ.λ.π. υπάρχουν νήματα σε άλλες κατηγορίες. Εδώ μιλάμε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος, άσχετα με τις απόψεις του καθενός. Όποιος θέλει να πάει συνεχίζει, οι υπόλοιποι παρακαλώ ας πάνε αλλού.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαι με αυτούς που έχουν πολλές επιφυλάξεις για την όλη κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά και για την θρησκεία (όλες τις θρησκείες) γενικώς - αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα ( ο νοών νοεί τω)...

Σωστος.

Και γω θα ηθελα καποια στιγμη να παω, αλλα δυστυχως λογω δουλειας δε μπορω να ξερω απο τωρα ημερομηνιες και να σας δεσμευσω. Οταν αποφασισετε ημερομηνιες θα κοιταξω μηπως μπορεσω ναρθω.

Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος προϋποθέτει οργάνωση αρκετό καιρό πριν λόγω περιορισμένου αριθμού εισόδου προσκυνητών κάθε μέρα.
Ένα άλλο θέμα είναι ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού, που όσο χειμωνιάζει αυξάνονται και οι πιθανότητες για αδυναμία εισόδου λόγω θαλασσοταραχής.
Εμπόδια προσωπικά ή εθνικά (βλέπε μουφέ δημοψήφισμα) είναι μέσα στο πρόγραμμα αλλά μπορεί και να ξεπεραστούν.
Άρα ορίζουμε 2-3 πιθανές ημερομηνίες και πάμε όλοι μαζί η μοιραζόμαστε ή ότι άλλο βολέψει.
Εγώ έχω από Τήνο παρέα να πάω αλλά θεωρώ μια καλή ευκαιρία να γνωριστώ περισσότερο και με φίλους μέσα από το φόρουμ.
Την προηγούμενη φορά γνώρισα και έκανα ένα ακόμη αξιόλογο φίλο ,το Μίλτο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις κάθε απάντηση είναι τροφή για σκέψη.

Η ενεργή συμμετοχή σου, Βλάση, στην οργάνωση του προσκυνήματος είναι το Α και το Ω.
Ας πέσουν προτάσεις για ημερομηνίες.
Πιστεύω ότι όσο τις τοποθετούμε πιο αργά τόσο μικραίνει η μέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και εγώ θα ήθελα να έρθω αλλά το διμηνο Σεπτεμβρη-Οκτώβρη θα δουλεύει η γυναίκα μου απογευματινές ώρες και δεν είναι δυνατόν να είναι μόνα τους τα παιδιά όλη τη μέρα. Οπότε για βγάλτε ημερομηνίες ώστε να δουμε τι μπορεί να γίνει