Σκέψη για αγορά DSLR Canon 450D

Ηρθε η ωρα να κυλιστω και εγω στο βουρκο... τοσο καιρο σας διαβαζω και ζηλευω... :jester:

Εγινα λοιπον και εγω ενας ευτυχης κατοχος μιας 450D με τον βασικο 18-55is (η πρωτη μου dslr).

Η πρωτη αιθηση σε σχεση με τις compact που ειχα παλιοτερα ειναι πως δεν εχει καμια σχεση!
Ταχυτητα απιστευτη, η φωτογραφια βγαινει πριν το φανταστεις! Αν και ακομα ειμαι στο full auto...

Θα ξεκινησω διαβασμα απο το manual και ο θεος βοηθος...:D

Τωρα που θα κατεβω στην Κρητη θα κανω και ενα εκτενες test drive.

Με γεια και καλές λήψεις.. Διάβασε το manual και παραπάνω απο μία φορά και έχε το το μαζί σου πάντα.
Διάβασε όσο μπορείς (βιβλία internet κλπ.) και κάθε τι που διαβάζεις κάντο στην πράξη.
Προσπάθησε σιγά σιγά να φύγεις απ'το full auto και πήγαινε σε κάποιο πρόγραμμα κατανοώντας τι αλάζει κάθε φορά.
Όρεξη να έχεις και φυσικά χρόνο και ο όμορφος κόσμος της φωτογραφίας είναι μπροστά σου.Εύχομαι να τον ευχαριστηθείς..

Ευχαριστω πολυ!

Οσο για το manual θα ειναι ο αχωριστος συντροφος μου στις διακοπες... μαζι με τη γκρινια του ετερου ημισι...
Πρεπει επισης, σιγα σιγα να κατανοησω εννοιες οπως καδρο, βαθος πεδιου, iso, διαφραγμα κλπ. στην πραξη περα απο το θεωρητικο.

Εχω και μια ερωτηση τωρα.
Πριν ειχα παντα καποια superzoom (S1is, S3is κλπ) αλλα συνεχως διαβαζω οτι το zoom τελικα δεν χρειαζεται και τοσο στις περισσοτερες φωτογραφιες.

Ποιος ο λογος που λεγεται αυτο;

Δεν ξέρω ακριβώς τι διάβασες αλλά εκτός και αν πάρεις το δρόμο των primes- σταθερών( με ότι αυτό συνεπάγεται) οι zoom φακοί είναι πολύ χρήσιμοι.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Σκέψου ότι είσαι στο σπίτι και θέλεις να φωτογραφίσεις ένα άτομο με σταθερό φακό πχ 50mm. Θα πρέπει να πας στην "σωστή" απόσταση για να φτιάξεις το κάδρο σου όπως το θέλεις. Σε λίγο έρχεται και δεύτερο άτομο να μπει στη φωτογραφία. Πάλι θα πρέπει να πας στη "σωστή" απόσταση για να τους χωρέσεις. Και αν έχεις τον απαιτούμενο χώρο να το κάνεις.Αν δεν τον έχεις θα πρέπει να έχεις έναν άλλον prime φακο πιο ευρυγώνιο , να βάλεις αυτόν επάνω.
Με ένα zoom πχ 18-55 (κιτ φακός) το πιθανότερο είναι να κάνεις και τις δυο φωτογραφίες χωρίς να κουνηθείς.

Ειδικά για κάποιον που τώρα ξεκινάει νομίζω είναι σχεδόν απαραίτητοι οι zoom.

Last edited:
Ναι καταλαβαινω τι λες, ενα απλο zoom ~4x οπως ειναι τωρα ο 18-55 ειναι σχεδον απαραιτητο, αλλα να σου δωσω ενα παραδειγμα τι εννοω.

Η αλλη μου επιλογη, αν δεν επαιρνα την 450d, ηταν μια SX30is. Που εχει 35x οπτικο. Οι προηγουμενες ειχαν 10x και 15x κλπ.

Και διαβαζα οτι τετοιες "υπερβολες" ειναι σπανια χρησιμες. Εμενα βεβαια πολυ με ειχαν βολεψει, αλλα δεν ξερω αν τελικα τις ειχα αναγκη και αν τωρα θα μου "λειψουν" με το φακο του κιτ.

Το πιθανότερο είναι στην αρχή να σου λείψει το περισσότερο zoom και να προσπαθείς να γυρίσεις κι'αλλο το δαχτυλίδι του zoom. Θα το συνηθίσεις όμως γρήγορα.

Θα το μαθω σε λιγες μερες που επιτελους φευγω... (φετος ηταν μακρυς το γαμ γαμ καλοκαιρι).

Και αφου βρηκαμε και παπα... ας θαψουμε μερικους ακομα...:flipout:

Αυτα τα φιλτρα προστασιας που μπαινουν εμπροσθεν του φακου αξιζουν τον κοπο γενικα; Μπορει κανεις να βαλει το καπακι του φακου πανω στο φιλτρο ή θα πρεπει να ειναι βγαλε το φιλτρο βαλε το καπακι; Γιατι δεν ειμαι και ο πιο προσεκτικος ανθρωπος στον κοσμο...
Ή ακομα και αυτα τα polarized φιλτρα κανουν δουλια; Και παραλληλα σωζουν καθολου σε συνθηκες καλοκαιρινου μεσημεριου που ο ηλιος ειναι κατακεφαλα;

Θα το μαθω σε λιγες μερες που επιτελους φευγω... (φετος ηταν μακρυς το γαμ γαμ καλοκαιρι).

Και αφου βρηκαμε και παπα... ας θαψουμε μερικους ακομα...:flipout:

Αυτα τα φιλτρα προστασιας που μπαινουν εμπροσθεν του φακου αξιζουν τον κοπο γενικα; Μπορει κανεις να βαλει το καπακι του φακου πανω στο φιλτρο ή θα πρεπει να ειναι βγαλε το φιλτρο βαλε το καπακι; Γιατι δεν ειμαι και ο πιο προσεκτικος ανθρωπος στον κοσμο...
Ή ακομα και αυτα τα polarized φιλτρα κανουν δουλια; Και παραλληλα σωζουν καθολου σε συνθηκες καλοκαιρινου μεσημεριου που ο ηλιος ειναι κατακεφαλα;

Το φιλτρο βιδωνει στον φακο, το καπάκι παει μετα. Δεν έχει Βάλε-βγαλε δλδ.
Για την νταλα του ήλιου, αυτο που Ειναι χρήσιμο ειναι ένα παρασολειγ (lens hood)