Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Εμένα μου ήρθε η ξυλόσομπα και την έχω καταβρεί!
:2thumb22sup:

Μακάρι να την ευχαριστηθείς. Πες μας κι εντυπώσεις σε λίγες μέρες... Εχετε μοιράσει δίκαια τις βάρδιες θερμαστή/καθαριστή ? :))

Τέταρτη μερα και η σομπα υγραεριου ειναι, χωρις καμμια δοση υπερβολης,ανυπαρκτη οσφρητικα
στο σπιτι.
Μενει να δουμε τι θα συμβει, οταν τελειωνει η μπουκαλα.

Παντως ,κακα τα ψεματα,η δουλεια που κανουν οι θερμοπομποι ειναι εξαιρετικη....μια καλη ερωτηση βεβαια ειναι ,ποσο θα μας παει το μαλλι.....οψομεθα!!!!

Μακάρι να την ευχαριστηθείς. Πες μας κι εντυπώσεις σε λίγες μέρες... Εχετε μοιράσει δίκαια τις βάρδιες θερμαστή/καθαριστή ? :))

θα καεί το πελεκούδι? :grinning-smiley-043

Ευχαριστώ πολύ φιλαράκια!
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Καίει αργά (αλλά εντελώς και τα καυσαέρια) τα ξύλα και ζεσταίνει όλο το διαμέρισμα (μικρό είναι κιόλας).

Καλά οι βάρδιες θερμαστή μοιράστηκαν εντελώς σωστά: 100% ο υποφαινόμενος (μόνος μου είμαι):flipout:

Άντε θα έρθει και τα Χριστούγεννα ο Τάσος και όταν δεν τον γυρνάω σε *χιονισμένα βουνά και παγωμένες λίμνες (αλήθεια λέω), θα ζεσταίνεται και λίγο!

* ρωτήστε τον τι τράβηξε πέρυσι στα 1500+ υψόμετρο με χιόνι, πάγους και -18 (νωρίς βραδάκι ήταν) :ADFADF1:

Για δώσε κανα στοιχείο για την ξυλόσομπα... καμμια φωτογραφία...
Αφησες μεγάλο μήκος στα μπουριά μέσα στο σπίτι? Εχουν συνεχώς αρνητική κλίση (προς τα πάνω) ή τα έχεις κάπου οριζοντιώσει? Μαντέμι, σίδερο, ατσάλι? Καθε πότε την τροφοδοτείς? Διαστάσεις, κόστος?

Τέταρτη μερα και η σομπα υγραεριου ειναι, χωρις καμμια δοση υπερβολης,ανυπαρκτη οσφρητικα
στο σπιτι.
Μενει να δουμε τι θα συμβει, οταν τελειωνει η μπουκαλα.

Παντως ,κακα τα ψεματα,η δουλεια που κανουν οι θερμοπομποι ειναι εξαιρετικη....μια καλη ερωτηση βεβαια ειναι ,ποσο θα μας παει το μαλλι.....οψομεθα!!!!

Και απο τα δύο έχεις? Πόσα βατ οι θερμοπομποί?
Απο υγρασία λόγω της σόμπας πως πάτε?

Ευχαρίστως!
Η σόμπα είναι η Nordica extraflame super max. Είναι 6 kw και έχει βαθμό απόδοσης 80,3%!
Δεν ξέρω αν ισχύει πραγματικά αυτό αλλά πραγματικά αποδίδει πολύ με μικρή τροφοδοσία.
Βάζω περίπου ένα ξύλο την ώρα. Πάντως το βράδυ όταν την αφήσω να σβήσει και πάω για ύπνο, την βρίσκω το άλλο πρωί ακόμη ζεστή.
Μπουρί έχω περί τα 3,5 μέτρα μέσα στο σπίτι (κατακόρυφο και οριζόντιο μαζί).
Έχει τριπλή εισαγωγή αέρα, οι δύο ρυθμιζόμενες και η τρίτη προρυθμισμένη από το εργοστάσιο.

Είναι μαζεμένη σε διαστάσεις 40Χ81Χ48 και κατά την γνώμη μου καλαίσθητη:

9032_Super_Max_nero.jpg

Όλες οι πληροφορίες εδώ:

http://www.lanordica-extraflame.com/en/wooden-stoves-serie-bruciatutto/super-max_p9032

Την αγόρασα 450 ευρώ σε μαύρο χρώμα.

Last edited:
Πολύ όμορφη είναι όντως, Στο λινκ διάβασα, 2κιλά ξύλα την ώρα. Αυτό έρχεται περίιπου 16 κιλά στο 8ωρο (μέσος χρόνος). Δηλαδή 2 τόνους το τετράμηνο . Με 120Ε ο τόνος, έχεις βγάλει όλο τον χειμώνα με 240Ε - άντε 300Ε. Κάνεις απόσβεση της αγοράς απο τον 1ο χρόνο κιόλας. Ωραίος.

Ευχαριστώ πολύ! :ernaehrung004:
Το 1.9 kg την ώρα είναι το maximum ακόμη δεν την έχω φορτώσει τόσο (βοηθάει και ο καιρός)

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Άντε θα έρθει και τα Χριστούγεννα ο Τάσος και όταν δεν τον γυρνάω σε *χιονισμένα βουνά και παγωμένες λίμνες (αλήθεια λέω), θα ζεσταίνεται και λίγο!

* ρωτήστε τον τι τράβηξε πέρυσι στα 1500+ υψόμετρο με χιόνι, πάγους και -18 (νωρίς βραδάκι ήταν) :ADFADF1:

Μπρρρρρ τι μου θύμησες τώρα

frozen by S_end, on Flickr

Metsovo-January-2012-001 by S_end, on Flickr

Το μουλάρι μπορείς να με πεις πώς δεν πάγωνε? Θα μου πεις με κάτι τέτοια επικρατήσαμε στον ελληνο-ιταλικό

Πολύ όμορφη είναι όντως, Στο λινκ διάβασα, 2κιλά ξύλα την ώρα. Αυτό έρχεται περίιπου 16 κιλά στο 8ωρο (μέσος χρόνος). Δηλαδή 2 τόνους το τετράμηνο . Με 120Ε ο τόνος, έχεις βγάλει όλο τον χειμώνα με 240Ε - άντε 300Ε. Κάνεις απόσβεση της αγοράς απο τον 1ο χρόνο κιόλας. Ωραίος.

Δεν καίνε τόσο οι σόμπες αυτές ειδικά οι ενεργειακές (=οικονομικές). 1 ξύλο φαντάζομαι εννοεί κάπου στο 1,5 κιλό. Δύσκολο στο 8ωρο να καίει πάνω από 10 κιλά. Εδώ το τζάκι μου βγάζει περίπου 6ωρο με 10 κιλά (και στο τέλος έχει ακόμη φλόγα, δλδ συνεχίζει να καίει και να ζεσταίνει και εάν πετάξεις και άλλο μέσα πιάνει αμέσως). Τόσο καίω αυτές τις μέρες, περίπου 10 κιλά. Ζεσταίνει την ευρύτερη περιοχή (κάπου 90 τετραγωνικά) και σπάει το κρύο στα απομακρυσμένα πίσω δωμάτια (δίχως άλλη πηγή ακόμη και το πιο πίσω είναι συνήθως στους 21 και δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς, συνήθως του βάζω καμιά ώρα, 11-12 το βράδυ το κλιματιστικό).
Βέβαια δεν έχουν πιάσει ακόμη πραγματικά κρύα, αλλά η περισσότερη ημέρα είναι μεταξύ 13-16 βαθμούς και το βράδυ πέφτει γύρω στους 10, οπότε προφανώς θέλει θέρμανση. Στο γραφείο δίχως θέρμανση (οι άθλιοι... και έχουμε κεντρική με αέριο!) τη Δευτέρα είδα 16 βαθμούς.

Last edited:
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν "πάρει" καλά, δεν βγάζει καθόλου ορατό καπνό έξω από την καμινάδα.
Προφανώς καίει και τα καυσαέρια.

Την ξυλόσομπα την σκεφτόμουν εδώ κι ένα χρόνο. Στην επαρχία και ειδικά σε δική σου μονοκατοικία μπορείς να κινηθείς όπως θέλεις. Το μόνο που με φρενάρει (μέχρι τώρα δηλαδή) και σκέφτομαι άλλες λύσεις, είναι τα μπουριά... Η τοπολογία τους, η αισθητική τους και η συντήρησή τους... Σε ένα αυτόνομο δωμάτιο που φτιάχνω κολλητά στο υπάρχον σπίτι (για τα παιδιά ή επισκέπτες), έχω φτιάξει ένα μικρό τζάκι, μικρό μπάνιο και μάλλον θα αφήσω μιά γωνιά για μαγείρεμα... Με βλέπω απο του χρόνου να ξεχειμωνιάζω εκεί...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν "πάρει" καλά, δεν βγάζει καθόλου ορατό καπνό έξω από την καμινάδα.
Προφανώς καίει και τα καυσαέρια.

Eίχα σκαλίσει το θέμα της ξυλόσομπας... Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις πολύ κρύες χώρες, πέφτει πολύ έρευνα πάνω στο αντικείμενο... Μονο σε εμάς ήταν κάτι το ξεπερασμένο και μη πρακτικό... Είχα βρει ένα site με ρώσικες ξυλόσομπες καταπληκτικής απόδοσης... Ψάχνω να το βρώ πάλι...

για σύγχρονα σπίτια δεν ξέρω παιδιά.
Σε παλιά σπίτια με φυράδες στις πόρτες και παράθυρα ΟΚ.
Σε σύγχρονα που φρακάρουν αεροστεγώς με διπλά κουφώματα με τσιμούχες μια τέτοια σόμπα μπορεί να σου ρουφήξει όλο τον αέρα του σπιτιού.

για σύγχρονα σπίτια δεν ξέρω παιδιά.
Σε παλιά σπίτια με φυράδες στις πόρτες και παράθυρα ΟΚ.
Σε σύγχρονα που φρακάρουν αεροστεγώς με διπλά κουφώματα με τσιμούχες μια τέτοια σόμπα μπορεί να σου ρουφήξει όλο τον αέρα του σπιτιού.

Θαρρώ πως έχουν χωριστή παροχή αέρα για την καύση. Τουλάχιστον αυτή που πήρε ο κουνιάδος μου, έχει. Είναι στη λογική ενός ενεργειακού τζακιού, όπου σφραγίζει ο θάλαμος και ο αέρας της καύσης έρχεται από τις εισαγωγές στο κάτω μέρος (κυρίως ή και αποκλειστικά, εάν κατασκευαστεί έτσι, από έξω).

ναι αλλά οι εισαγωγές παίρνουν από το δωμάτιο που είναι η σόμπα.

Υπάρχει ένα σημείο και στα σύγχρονα σπίτια που δεν σφραγίζει. ;)

Η εξώπορτα συνήθως έχει "χαραμάδα" στο κάτω μέρος της! Τραβάει λοιπόν τον αέρα που χρειάζεται από το κλιμακοστάσιο.

Εγώ έχω διπλά θερμομονωτικά βαρέως τύπου αλουμίνια με θερμοδιακοπή και με αυτό που σου είπα είμαι απολύτως ΟΚ.
Επίσης όταν ζεσταθεί καλά η σόμπα (αναπτύξει μεγάλη θερμοκρασία στο εσωτερικό της) τότε δεν χρειάζεται πολύ αέρα. Βάζω το άνοιγμα στο 1/4 και καίει στο φουλ.

Last edited:
Υπάρχει ένα σημείο και στα σύγχρονα σπίτια που δεν σφραγίζει. ;)

Η εξώπορτα συνήθως έχει "χαραμάδα" στο κάτω μέρος της! Τραβάει λοιπόν τον αέρα που χρειάζεται από το κλιμακοστάσιο.

όχι αν είμαι εγώ στο σπίτι....

Και απο τα δύο έχεις? Πόσα βατ οι θερμοπομποί?
Απο υγρασία λόγω της σόμπας πως πάτε?

Ναι και απο τα δυο!!
Οι θερμοπομποι ειναι 1500 βατ ο ενας και θερμαινουν 2 κρεβατοκαμαρες μικρες (γενικα ειναι μικρο το σπιτι...σκαρτα 80τμ)
Σκοτωνουν μεσα σε ενα τεταρτο.
Απο υγρασια (και μαλιστα ηθελα να το ρωτησω), δεν εχω παρατηρησει τιποτα και πουθενα.
Μηπως μαζευει καπου που δεν βλεπω και μου ερθει ξαφνικα ντουβουρτζας???