Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Εγώ που ψάχνομαι για compact καυστηράκι pellet που να ζεσταίνει τα σώματα και να μπορεί να μπει σε στενό μπαλκόνι (60cm πρόσοψη), κάπου εκεί τα έχω βρει...
Μιλάω για κάλυψη 100 τετραγωνικών...
Νομίζω ότι στα pellet ανεβάζουν την τιμή οι αυτοματισμού και όχι τόσο πολύ το πόσες θερμίδες αποδίδει...

Μιχάλη , άλλο ο καυστήρας και άλλο η σόμπα ...

η σόμπα θερμού αέρα είναι αυστηρά για μέσα στο σπίτι, γιαυτό είναι και εμφανίσιμες ...

ο καυστήρας από την άλλη μπορεί να μπει σε μπαλκόνι - σε υπόγειο κ.ο.κ ...

στον καυστήρα μπορείς, αν έχεις χώρο, να βάλεις και ένα σιλο ανεφοδιασμού και να μην χρειάζεται να το γεμίζεις κάθε μέρα ...

στα ηλεκτρικά πάντως αν βάλεις 1 λαδιού που καίει 1000 βατ θα καις 1000 και θα παίρνεις 1000 σε ζεστη. Το ίδιο με τους θερμοπομπούς.
Με ένα ινβερτεράκι ακόμα 9αρι θα καταναλώνεις 600 βάτ το πολύ και θα παίρνεις 2400.
Αφού το απορρίψεις πάνε στις βρωμιάρες λύσεις, δηλαδή πέλετ, κηροζίνες, ξύλα, γκαζιέρες.

Να λαμβάνετε υπόψιν σας και την κατανάλωση σε ρεύμα που έχουν οι σόμπες πέλλετ.
Είναι ένα χαρακτηριστικό που σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν.

λόγω κατάργησης της κεντρικής θέρμανσης στην πολυκατοικία που μένω, τους τελευταίους μήνες περάσαν από το σπίτι πάνω από 10 μηχανικοί - γίνανε και 5-6 μελέτες ..

εξετάσαμε το πέλλετ, το φ.αέριο, τις αντλίες θερμότητας, τα a/c κλπ κλπ κλπ

μακράν καλύτερη λύση ήταν (για εμάς) οι αντλίες θερμότητας ψύξης- θέρμανσης αλλά το κόστος ήταν υπερβολικό, η απόσβεση θα γινόταν στην καλύτερη περίπτωση στη 10ετία ...

καταλήξαμε στο φ.αέριο ....

Το ξέρω...
Αλλά με τη σόμπα ζεσταίνεις το δωμάτιο που τη βάζεις και αν υπάρχουν τοίχοι γύρω γύρω τα υπόλοιπα δωμάτια είναι παγωμένα...
Εκτός αν πάρεις σόμπα που βγάζει έξοδο για σύνδεση με νερό.
Καυστήρες κυκλοφορούν μικρού μεγέθους που παίρνουν 40, 50, ή 60 κιλά pellet...
Αν τον βάλεις στο μπαλκόνι ο ανεφοδιασμός δεν είναι και τόσο οδυνηρός.
Ούτε θέλει κανένα περίεργο μπουρί. Ένα δίμετρο κάνει τη δουλειά του μια χαρά. :smile:

Το μόνο θέμα είναι η πρόσβαση στο κολεκτέρ.
Η οικονομία βέβαια δεν περιγράφεται...
Από τη στιγμή που αντί για 1.7 /10.000 KW πληρώνεις 0.6 , κάνεις απόσβεση την πρώτη χρονιά.

στα ηλεκτρικά πάντως αν βάλεις 1 λαδιού που καίει 1000 βατ θα καις 1000 και θα παίρνεις 1000 σε ζεστη. Το ίδιο με τους θερμοπομπούς.
Με ένα ινβερτεράκι ακόμα 9αρι θα καταναλώνεις 600 βάτ το πολύ και θα παίρνεις 2400.
Αφού το απορρίψεις πάνε στις βρωμιάρες λύσεις, δηλαδή πέλετ, κηροζίνες, ξύλα, γκαζιέρες.

Για να ζεστάνεις ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, 3 μέτρων ύψους (300 κυβικά) θέλεις χοντρικά 12.000W.
Αν ίσχυε αυτό που λένε τότε αντί για 12.000W θα χρειαζόσουν 4.000W.
4.000W = 19.000 BTU
E, αν καταφέρει κάποιος να ζεστάνει 100 τετραγωνικά με 19.000 BTU να μου πει το κόλπο...

Να λαμβάνετε υπόψιν σας και την κατανάλωση σε ρεύμα που έχουν οι σόμπες πέλλετ.
Είναι ένα χαρακτηριστικό που σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν.

Αυτή είναι τόσο μικρή που είναι μη μετρήσιμη.

Το καλό με τους θερμοπομπούς ή τα καλοριφέρ λαδιού,είναι η φορητότητα.Τους πας εκεί που τους χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή,χωρίς μετακομίσεις κλπ.Πρέπει μάλλον να το πάρουμε απόφαση πως τα σπίτια μας δεν θα είναι πλέον ομοιόμορφα ζεστά....

Το καλό με τους θερμοπομπούς ή τα καλοριφέρ λαδιού,είναι η φορητότητα.Τους πας εκεί που τους χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή,χωρίς μετακομίσεις κλπ.Πρέπει μάλλον να το πάρουμε απόφαση πως τα σπίτια μας δεν θα είναι πλέον ομοιόμορφα ζεστά....

Αυτό! πρέπει να ζεσταίνουμε κάθε φορά και για όση ώρα χρησιμοποιούμε, τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε...

Για κάποιον που μένει μόνος του, αυτό είναι μία λύση.
Αλλά θα χαλάει πολύ ενέργεια όταν μετακινείται σε ένα κρύο δωμάτιο μέχρι να το ζεστάνει.
Οι υπόλοιποι που είναι από 2 άτομα και πάνω; Παίρνει ο καθένας στη πλάτη του από ένα καλοριφέρ; :p

Για να ζεστάνεις ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, 3 μέτρων ύψους (300 κυβικά) θέλεις χοντρικά 12.000W.
Αν ίσχυε αυτό που λένε τότε αντί για 12.000W θα χρειαζόσουν 4.000W.
4.000W = 19.000 BTU
E, αν καταφέρει κάποιος να ζεστάνει 100 τετραγωνικά με 19.000 BTU να μου πει το κόλπο...
.

κάπου το έχασες...
πρώτα πρώτα μιλάει για μιά κουζίνα.
Δεν ενδιαφέρεται για το υπόλοιπο το έχει λύσει.
9άρι και πολύ είναι.

επίσης εγώ λεω αναλογία βάτ θέρμανσης με ηλεκτρικά (cop).
100 τετραγωνικά σπίτι (διαμέρισμα) με 12000 βατ καλύπτεται.
Αυτά σε ινβερτερ θα καίνει 3-4 κιλοβάτ.

οριακά γίνεται
με δυό 9άρια αν είναι σε κλειστή πολυκατοικία και βολεύει η διαρύθμιση.
Η καλύτερα με 9άρι + 12άρι.

κάπου το έχασες...
πρώτα πρώτα μιλάει για μιά κουζίνα.
Δεν ενδιαφέρεται για το υπόλοιπο το έχει λύσει.
9άρι και πολύ είναι.

Mε το υπόλοιπο σπίτι ζεστό, ναι, ένα 9άρι κάνει δουλειά.

οριακά γίνεται
με δυό 9άρια αν είναι σε κλειστή πολυκατοικία και βολεύει η διαρύθμιση.
Η καλύτερα με 9άρι + 12άρι.

Προφανώς δεν έχεις προσπαθήσει να ζεσταθείς χειμώνα μόνο με air condition.
Έζησα έτσι για τρείς χειμώνες σε νέα οικοδομή.
Αν εξαιρέσεις το ότι ήταν οι τρεις πιο παγωμένοι χειμώνες της ζωής μου, έχω στην άκρη τρεις τιμητικές πλακέτες από τη ΔΕΗ. :p

Για κάποιον που μένει μόνος του, αυτό είναι μία λύση.
Αλλά θα χαλάει πολύ ενέργεια όταν μετακινείται σε ένα κρύο δωμάτιο μέχρι να το ζεστάνει.
Οι υπόλοιποι που είναι από 2 άτομα και πάνω; Παίρνει ο καθένας στη πλάτη του από ένα καλοριφέρ; :p

Ε,εντάξει το απλοποίησες πολύ..:shot:
Τη διαρρύθμιση του χώρου του και τις ανάγκες του,τις ξέρει ο ενδιαφερόμενος μόνο.Εμείς είμαστε τέσσερις και πιστεύω θα με βολέψει αυτό το σύστημα (άλλες ώρες στα υπνοδωμάτια,άλλες στο μπάνιο,στο καθιστικό κτλ).Είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν

το μπέρδεμα με τη διαστασιολόγηση των κλιματιστικών ξεκινάει από το ότι οι εταιρίες μετράνε το cop με εξωτερική θερμοκρασία +7. Όταν όμως αρχίζει και βουτάει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, λόγω της αρχής λειτουργίας του κλιματιστικού αυτό ζορίζεται και η απόδοση του ειδικά σε μηχανήματα "σειράς" πέφτει αρκετά κάτω. Βασικά παίζει και να μη μπορούν να λειτουργήσουν καν... Ακόμα και για καλά κλιματιστικά μιλάμε για πτώση μεγαλύτερη από 50% ενώ η κατανάλωση ρεύματος φυσικά μένει ίδια. Οπότε το δεκαεννιάρι συμπεριφέρεται σε οριακές συνθήκες ως εννιάρι... Όμως αν έχει γίνει σωστή διαστασιολόγηση για τις συνθήκες αυτές και κατάλληλη επιλογή μηχανημάτων, δηλαδή έχει δοθεί βάση στην αρχική επένδυση, εξασφαλίζεται η θέρμανση και με τρόπο ο οποίος σε ετήσια βάση είναι σαφώς οικονομικότερος σε σχεση με τις συμβατικές ηλεκτρικές λύσεις με β.α. τη μονάδα. Για αυτό το λόγο πρότεινα στο φίλο πριν εκεί που έχει τα κλιματιστικά να βάλει κανένα θερμοπομπό ή ακόμα καλύτερα να έχει σε ετιμότητα και κανένα σώμα ελαίου που δε χρειάζεται και εγκατάσταση.

Προφανώς δεν έχεις προσπαθήσει να ζεσταθείς χειμώνα μόνο με air condition.
Έζησα έτσι για τρείς χειμώνες σε νέα οικοδομή.
Αν εξαιρέσεις το ότι ήταν οι τρεις πιο παγωμένοι χειμώνες της ζωής μου, έχω στην άκρη τρεις τιμητικές πλακέτες από τη ΔΕΗ. :p

1. νέα οικοδομή.....φαουλ
2. δεύτερος τρίτος χειμώνας? προσανατολισμός, όροφος?
3. ήταν Inverter ?

1. νέα οικοδομή.....φαουλ
2. δεύτερος τρίτος χειμώνας? προσανατολισμός, όροφος?
3. ήταν Inverter ?

1) Μπορεί
2) Τα ίδια χάλια. Ημιόροφος (μονοκατοικία) στα βορειοδυτικά δωμάτια φτύναμε παγάκια. Στα νοτιοανατολικα πηγαίναμε κολυμπώντας.
Την κουζίνα την είχαμε πάντα κλειστή για να μη βγαίνει έξω ο καρχαρίας και τρομάζει τους γείτονες...
3) Ναι. Αγορασμένα το 2004. (Οι χρονιές ήταν 2004, 2005, 2006).
Ένα 24άρι για το σαλόνι, 2 9άρια για τα μέσα δωμάτια.