Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

ηλεκτρική αντίσταση = cop1...

Ta airconditions που δεν βασίζονται σe ηλεκτρική αντίσταση αλλα σε άλλη τεχνολογία, έχουν cop μεγαλύτερο .. μέχρι 4, 4.5, νομίζω και 5 τώρα τελευταία κάποια...

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

δηλαδή μου λες ότι όλα τα θερμαντικά σώματα ονομαστικής κατανάλωσης 2000W είναι ίδια μεταξύ τους στην απόδοση?

edit... ΟΚ, παίζει ρόλο η διασπορά της θερμότητας, αλλά η απόδοση είναι ίδια... πχ. οι παλιές "κουκουνάρες" που είχαμε, λόγω πυράκτωσης, δεν ζέσταιναν τον αέρα, αλλα τοίχος 2 μέτρα μακριά ζεματούσε lol... H διασπορά της ζέστης στον αέρα διαχωρίζει τις συσκευές με ηλ.αντίσταση μεταξύ τους...

Ο διαχειριστής μας ενημέρωσε ότι για φέτος, πετρέλαιο γιοκ.
Υπάρχουν 2 inverter σε σαλόνι, υπνοδωμάτιο και ένα αερόθερμο για το μπάνιο.
Στην κουζίνα όμως που έχει και τζαμαρία, δεν παίζει τίποτα.
Διάβασα ότι πλέον οι σόμπες υγραερίου δεν έχουν θέματα ασφάλειας, απλά υπάρχει θέμα μυρωδιάς.
Επίσης μου είπαν ότι τα καλοριφέρ με το ρεύμα δεν είναι όπως τα παλιότερα σε θέματα κατανάλωσης (κάπου 30% πιο οικονομικά).
Για πείτε καμιά ιδέα ρε παίδες, γιατί είμαι σε δίλημμα.

ΥΓ Αποκλείω την χρήση σόμπας με μπουριά κλπ κλπ.

Καλοριφέρ: 2-2,2 KW (μέγιστο).Τρίχες κατσαρές 30% πιο οικονομικά. Θερμοπομποί, πάνελ, κλπ : 1,5 - 2 KW. Στην ουσία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα καλοριφέρ. Είναι μόνο πιο όμορφα οπτικά.

Προτείνω σομπίτσα αλογόνου. Τζάμπα πράμα, (30-40 ευρώ το πολύ) τη δουλεύεις με τη μια ή τις δυο αντιστάσεις - 400/800 βαττ- ζεσταίνουν αμέσως. Στα κατά η φτηνιάρικη ποιότητα κατασκευής. Δεν θα την άφηνα να καίει χωρίς επίβλεψη, π.χ τη νύχτα. Εννοώ φυσικά μόνο για την κουζίνα. Στα υπόλοιπα καλύπτεσαι από τα κλιματιστικά.

Δε ζεσταίνει το χώρο, ζεσταίνει εσένα. Σημαδεύεις το κομμάτι της κουζίνας που κάθεσαι-κινήσαι/στε και ρυθμίζεις την απόσταση ώστε να μη νιώθεις σαν κοτόπουλο στο γκριλ.
Αν τελικά διαπιστώσεις ότι δε σου κάνει, έχασες το προαναφερθέν μικροποσό.
Δοκιμασμένο πέρυσι σε συνθήκες Τρίπολης - βοηθητικά στην κεντρική μεν, στην ουσία μόνη πηγή για κάποιες ώρες δε (μέχρι να πάρει το καλοριφέρ από το θερμοστάτη).

Πέλλετ ξεπέλλετ, φθηνό μεν, βρες όμως ποιός θα κάνει το Γουίλι το μαύρο θερμαστή κάθε μέρα. Άσε που δε σε συμφέρει, έχεις ήδη τα κλιματιστικά.

Re: Απάντηση: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Καλοριφέρ: 2-2,2 KW (μέγιστο).Τρίχες κατσαρές 30% πιο οικονομικά. Θερμοπομποί, πάνελ, κλπ : 1,5 - 2 KW. Στην ουσία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα καλοριφέρ. Είναι μόνο πιο όμορφα οπτικά.

Προτείνω σομπίτσα αλογόνου. Τζάμπα πράμα, (30-40 ευρώ το πολύ) τη δουλεύεις με τη μια ή τις δυο αντιστάσεις - 400/800 βαττ- ζεσταίνουν αμέσως. Στα κατά η φτηνιάρικη ποιότητα κατασκευής. Δεν θα την άφηνα να καίει χωρίς επίβλεψη, π.χ τη νύχτα. Εννοώ φυσικά μόνο για την κουζίνα. Στα υπόλοιπα καλύπτεσαι από τα κλιματιστικά.

Δε ζεσταίνει το χώρο, ζεσταίνει εσένα. Σημαδεύεις το κομμάτι της κουζίνας που κάθεσαι-κινήσαι/στε και ρυθμίζεις την απόσταση ώστε να μη νιώθεις σαν κοτόπουλο στο γκριλ.
Αν τελικά διαπιστώσεις ότι δε σου κάνει, έχασες το προαναφερθέν μικροποσό.
Δοκιμασμένο πέρυσι σε συνθήκες Τρίπολης - βοηθητικά στην κεντρική μεν, στην ουσία μόνη πηγή για κάποιες ώρες δε (μέχρι να πάρει το καλοριφέρ από το θερμοστάτη).

Πέλλετ ξεπέλλετ, φθηνό μεν, βρες όμως ποιός θα κάνει το Γουίλι το μαύρο θερμαστή κάθε μέρα. Άσε που δε σε συμφέρει, έχεις ήδη τα κλιματιστικά.

Να προσθέσω ότι και η λάμπα να καεί το κόστος της γιά αλλαγή είναι περίπου ένα ευρώ.και όντως ζεσταίνει πολύ καλά και άμεσα.
Επίσης οι περισσότερες από αυτές έχουν και κουμπί που σου επιτρέπει πατώντας το,να γυρνάει η σόμπα 90 μοίρες αριστερά δεξιά και αν τυχόν κουνηθεί από την θέση της να σταματάει η παροχή ρεύματος.

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Η ασφάλεια πάντα προστατεύει την γραμμή, όχι την συσκευή ή την μπρίζα... 10αρα ασφ =1.5 καρε καλώδιο, 16αρα ασφ = 2.5 καρέ...

Θεώρησα αυτονόητο ,κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν ισχύει!
Οτι μιλώντας για πρίζες πρέπει να υπάρχει 2.5 καλώδιο

Σε πολλα σπιτια οπου χρησιμοποιουνται συσκευες εσωτερικης καυσης πολλες φορες εμφανιζονται διαφορες υγρασιες σε τοιχους ταβανια κλπ χρειαζεται λοιπον ο χωρος να αεριζεται πολυ καλα...

Περσι βαζοντας κατω με μολυβι και χαρτι τις εναλλακτικες μου για τη θερμανση του χωρου που περναμε τις πιο πολλες ωρες (τζακι-κεροσαν-αιρκοντισιον ενεργειακη κλαση α) πιο οικονομικο ερχοταν το αιρκοντισιον... Με την τιμη τιμη του ξυλου στο 0,19 και του 20λιτρου της κεροζινης περιπου 25-28... Δεν εχω αποψη για τις σομπες υγραεριου γιατι εχω πολλα χρονια να τις χρησιμοποιησω παντως δε μου μυριζαν ιδιαιτερα....

Οπως και να χει ενισχυστε σωστα το σπιτι σας δλδ σερβις στα κουφωματα αν μπαζουν, βαριες κουρτινες και χαλια (αυτα κανουν καλο και στον ηχο) και ας αρχισουμε ολοι μας να αντεχουμε στο κρυο μπορει να ειμαστε μεσογειακοι τυποι αλλα οι τσεπες μας δεν θα αντεξουν τα καλοριφερ στο φουλ...

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Θεώρησα αυτονόητο ,κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν ισχύει!
Οτι μιλώντας για πρίζες πρέπει να υπάρχει 2.5 καλώδιο

Kαλό είναι να έχεις χοντρά καλώδια, αλλά μη σε προβληματίζει τόσο για το aircondition (εκτός αν έχεις κάποιο πολύ μεγάλο και ενεργοβόρο). Οι τοποθέτες και οι περισσότεροι χρήστες θέλουν να παίρνουν ρεύμα απο κάποιο κουτί διακλάδωσης για λόγους αισθητικής, αλλά αυτό δεν σου επιτρέπει να το απομονώσεις τελείως απο το δίκτυο όποτε το θέλεις. Σε γνωστούς και φίλους, ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα όποτε το σύνδεσαν σε 1.5 καρέ καλώδιο (το οποίο είναι οκ μέχρι τα 2kw). Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιά περίπτωση το αircondition θα μπορούσε να ζητήσει 2 kw (το μισό απο ότι ένας θερμοσ'ιφωνας). Να φανταστείς, το πιστολάκι μαλλιών για τις γυναίκες είναι 1,2-1,6 kw και ποτέ δεν προβληματίζει σε τι γραμμή θα το συνδέσουν...

Αγόρασα χθες ένα AEG RA-5522 (καλοριφέρ λαδιού).

Το έβαλα στο δωμάτιο της μικρής, 12 τετραγωνικά, βορινό. Δυστυχώς είναι το πιο κρύο δωμάτιο του σπιτιού. Το ρύθμισα στη χαμηλή σκάλα (800watt) και με τον θερμοστάτη να είναι λίγο πριν την μέση.

Μια χαρά δουλειά έκανε. Με εξωτερική θερμοκρασία 15οC, μέσα είχε 22οC και 55% υγρασία. Και έκλεινε αρκετά συχνά απο ότι παρατήρησα. Όταν πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, πστεύω πως η μεσαία σκάλα (1200w) θα με καλύψει.

Re: Απάντηση: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

παίδες ψάξτε για ηλεκτρικές σόμπες με χαλαζία (quartz). Νομίζω ότι είναι καλύτερες από τις αλογόνου, βγάζουν πιο γλυκιά ζέστη.

Θα το κοιτάξω να δω τι λένε απο τιμές και πως δουλεύουν... Δεν τις ξέρω καθόλου... Μη βγάζει ακτινες Χ το quartz lol

Το πιστολάκι όμως το τοποθετεί κανείς για 15 λεπτά. Όταν ένα κλιματιστικό ζητάει από ένα καλώδιο εντός σωλήνα στον τοίχο 1,5-2kw για ώρες (θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες) το καλώδιο ανεβάζει θερμοκρασία και αλλάζει το πράγμα.

Μια χαρά δουλειά έκανε. Με εξωτερική θερμοκρασία 15οC, μέσα είχε 22οC και 55% υγρασία. Και έκλεινε αρκετά συχνά απο ότι παρατήρησα. Όταν πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, πστεύω πως η μεσαία σκάλα (1200w) θα με καλύψει.

όταν πάει εξωτερική -7 πες μας.
Γιατί εγω στους 15 έξω δεν ανάβω τίποτα και έχω μέσα 20.

κάθε άλλο.
η ανάγκη μας έκανε να συνηθίσουμε.
Αμα ανάβουμε στους 15 τί θα κάνουμε στους -10 ?

Από τα παραπάνω εγώ κατέληξα στο εύλογο συμπέρασμα πως η παρουσία σου στο χώρο ανεβάζει τη θερμοκρασία κατά 5 ολόκληρους βαθμούς!
Έχει λέει στο Θιβέτ κάτι Βουδιστές μοναχούς οι οποίοι όταν κάνουν διαλογισμό μέσα από τη θερμότητα του σωματός τους (τσάκρα κλπ) ζεσταίνουν ολόκληρο το δωμάτιο. Λέτε να φιλοξενίσω κανέναν στο σπίτι να βγάλουμε το χειμώνα? Θα εκπέμπει και θετική ενέργεια με τόση άσκηση... Είναι και ήσυχοι αυτοί... Νομίζω πως τη βρήκα τη λύση για φέτος.

ένα άτομο σε 10 τετραγωνικά κάνει δουλειά σίγουρα.
Πιό πολλή δουλειά κάνουνε 3 σάλας τροφοδοτικά, ένας προ (οι τελικοί τζάμπα πράμα είναι ψηφιακοί) ένα μακμινι και ένα σκουηζμποξ.
Βαζεις και ένα λαμπατέρ στον τοίχο να τον ζεσταίνει (όχι λάμπα ψηλά να πάει χαμένη) βάζεις και ένα κασκόλ κι ας ρίχνει έξω...

Σε νοίκι μένεις Μήτσο? είναι μακρυά το inverter του σαλονιού από την κουζίνα; Η τζαμαρία να υποθέσω ότι είναι με ξύλινη κάσα;

Παίδες ευχαριστώ. Απ όλα όσα είπατε έχω απορρίψει εξ αρχής ότι έχει να κάνει με μπουριά κλπ μιας και το σπίτι δεν είναι δικό μου. Επίσης δεν με παίρνει οικονομικά για κλιματιστικό.
Πιστεύω πάντως πως η λύση της σόμπας υγραερίου που σχεδόν κανένας δεν πρότεινε, είναι η πιο συμφέρουσα απ την έννοια ότι ζεσταίνει με την μία και δεν με ενδιαφέρει να κρατάει την ζέστη,ούτε θα περνάω όλες τις ώρες στην κουζίνα.
18 η φιάλη, κανά 120άρι η σόμπα, το σκέφτομαι σοβαρά.

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Το πιστολάκι όμως το τοποθετεί κανείς για 15 λεπτά. Όταν ένα κλιματιστικό ζητάει από ένα καλώδιο εντός σωλήνα στον τοίχο 1,5-2kw για ώρες (θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες) το καλώδιο ανεβάζει θερμοκρασία και αλλάζει το πράγμα.

Θαρρώ πως περιπου 1,5 kw έχει ένα μέσο 18ρι a/c, όταν λειτουργεί ο συμπιεστής του. Δεν μιλάμε για μια αντίσταση που καίει διαρκώς για ώρες. Το 1,5άρι καλώδιο το ξέρω εγγυημένο για 10Α σε διαρκή χρήση (άσχετα εάν μερικοί έχουν 16ρες ασφάλειες). Το 2,5ρι είναι για 16Α. Άρα για τουλάχιστον 12ρι κλιματιστικό είμαστε υπερκαλυμμένοι και με το 1,5ρι καλώδιο, φαντάζομαι.

Παίδες ευχαριστώ. Απ όλα όσα είπατε έχω απορρίψει εξ αρχής ότι έχει να κάνει με μπουριά κλπ μιας και το σπίτι δεν είναι δικό μου. Επίσης δεν με παίρνει οικονομικά για κλιματιστικό.
Πιστεύω πάντως πως η λύση της σόμπας υγραερίου που σχεδόν κανένας δεν πρότεινε, είναι η πιο συμφέρουσα απ την έννοια ότι ζεσταίνει με την μία και δεν με ενδιαφέρει να κρατάει την ζέστη,ούτε θα περνάω όλες τις ώρες στην κουζίνα.
18 η φιάλη, κανά 120άρι η σόμπα, το σκέφτομαι σοβαρά.

18 ευρώ; Γιατί εγώ έδωσα 25; Και μάλιστα πέρισυ;