Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Διαφωνώ...η απόσβεση έχει να κάνει με το χώρο, τη μόνωση του χώρου, τι απαιτούμε εσωτερικά και την εξωτερική θερμοκρασία. Μόνο τότε μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα συνολικό. Επίσης με σωστή συντήρηση καλά μηχανήματα βγάζουν 25 χρόνια απροβλημάτιστα. Έχουμε ακόμη στο σπίτι Mitsubishi με περιστροφικό συμπιεστή από το 1987 και δεν έχουν κανένα πρόβλημα εκτός από την αυξημένη κατανάλωση (COP 2.5 αν θυμάμαι καλά...)

Άλλο εννοώ. :p

Έχοντας σαν δεδομένα:
1) Ότι θα ανοίξουμε aircondition όταν θέλουμε να ανεβάσουμε/κατεβάσουμε αρκετά τη θερμοκρασία του χώρου (ε, δεν θα βάλω aircondition για να πάω από τους 19 στους 20).
2) Την κλασσική φιλοσοφία του αγοραστή αλλά και του πωλητή (για να μην τρομάξει τον αγοραστή) "Και με 9.000 BTU μπορείς να καλύψεις τον χώρο σου" όπου παίζουν οι περισσότεροι οριακά (αν όχι προς τα κάτω).
3) Το ότι οι περισσότεροι ζούμε σε σπίτια 25αετίας +, με ότι συνεπάγεται αυτό στη θερμομόνωση

Τα aircondition ζορίζονται αρκετά στους χώρους μας.

Οποιοδήποτε aircondition θα δουλέψει αρκετή ώρα μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Αυτή την ώρα που χρειάζεται, η τεχνολογία inverter πρακτικά είναι άχρηστη.
Θα αρχίσουμε να κερδίζουμε από τη στιγμή που το aircondition θα αρχίσει να δουλεύει στο ρελαντί.

Ε, αν εκείνη την ώρα το κλείσεις, μάλλον τσάμπα πήρες το inverter.

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Υπάρχει και η κουβέρτα με μανίκια! :flipout:

1319650223198.jpg

Λες να βγαίνει και σε έκδοση για φωτεγκράφους, για τα βουνά? :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Λες να βγαίνει και σε έκδοση για φωτεγκράφους, για τα βουνά? :flipout:

:flipout::flipout::flipout:

Δε βλέπω την ώρα να ξαναπάμε! και μετά τα καθιερωμένα "βρώμικα" στο Μέτσοβο!

Re: Απάντηση: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Με τον περιπτερά όμως, έτσι;

Εννοείται! Μουά, σουά και ο "μήπως έχετε περίπτερο στην πλατεία?" !
Άντε κατέβα σιακάτω!

ΥΓ. το είδες το pm για τον ενισχυτή?

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά νομίζω ότι όταν τα πράγματα σφίγγουν οικονομικά, θα πρέπει να δούμε πώς αντιμετώπιζαν τις ίδιες καταστάσεις οι παλιότερες γενιές, που επίσης δεν είχαν χρήματα.

Η υπόθεση μόνωση δεν αφορά μόνο αυτές που εφαρμόζουμε στην τοιχοποιία και στην οροφή. Μπορούμε να βοηθήσουμε τη μόνωση εσωτερικά με χοντρές κουρτίνες, με χαλιά ή μοκέτες στο πάτωμα πέρα ως πέρα και - αυτό ειδικά για τα υπνοδωμάτια- με καλύμματα τοίχου. Επειδή η πρώτη μας μπέμπα ήταν δύσκολο παιδάκι -για να το πω κομψά- κάρφωσα ένα χαλί στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι της με διάφορα σχέδια. Η διαφορά στη θερμοκρασία εκείνου του τοίχου σε σχέση με τους άλλους ήταν σημαντική.

Ετσι ομως δεν εμποδιζεται η -τυχον-εσωτερικη θερμανση να ζεστανει και τους τοιχους ?

Καποτε σε ενα καλυβακι τους χειμωνες ειχα φτιαξει ενα ειδος τελαρου και πανω του ειχα καρφωσει φελλο (ετσι ωστε να μην ακουμπαει τοιχο). Κρατουσε περιφημα την υγρασια και αεριζοταν επαρκως.

:worshippy: Έλιωσα!!! Μπήκα πικραμένος να βρώ πως θα ζεσταθούμε ανευ χρεοκωπίας και έριξα κι ένα γέλιο, να σαι καλά!

Έζησα έτσι για τρείς χειμώνες σε νέα οικοδομή.
Αν εξαιρέσεις το ότι ήταν οι τρεις πιο παγωμένοι χειμώνες της ζωής μου, έχω στην άκρη τρεις τιμητικές πλακέτες από τη ΔΕΗ. :p

Άλλο εννοώ. :p

Έχοντας σαν δεδομένα:
1) Ότι θα ανοίξουμε aircondition όταν θέλουμε να ανεβάσουμε/κατεβάσουμε αρκετά τη θερμοκρασία του χώρου (ε, δεν θα βάλω aircondition για να πάω από τους 19 στους 20).
2) Την κλασσική φιλοσοφία του αγοραστή αλλά και του πωλητή (για να μην τρομάξει τον αγοραστή) "Και με 9.000 BTU μπορείς να καλύψεις τον χώρο σου" όπου παίζουν οι περισσότεροι οριακά (αν όχι προς τα κάτω).
3) Το ότι οι περισσότεροι ζούμε σε σπίτια 25αετίας +, με ότι συνεπάγεται αυτό στη θερμομόνωση

Τα aircondition ζορίζονται αρκετά στους χώρους μας.

Οποιοδήποτε aircondition θα δουλέψει αρκετή ώρα μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Αυτή την ώρα που χρειάζεται, η τεχνολογία inverter πρακτικά είναι άχρηστη.
Θα αρχίσουμε να κερδίζουμε από τη στιγμή που το aircondition θα αρχίσει να δουλεύει στο ρελαντί.

Ε, αν εκείνη την ώρα το κλείσεις, μάλλον τσάμπα πήρες το inverter.
Στο σπιτι που μενω υπαρχει ενα a/c 15ετιας. Τον περασμενο χειμωνα που εκανε αρκετο κρυο, το a/c μου εβγαζε κατα τη λειτουργια του και σε τακτα διαστηματα χλιαρο αερα. Καλεσα εναν τεχνικο να το δει και μου ειπε οτι η διαφορα παλαιας και νεας τεχνολογιας ειναι βασικα δυο. Η καταναλωση δηλ. οτι τα παλαιας τεχνολογιας καταναλωνουν περιπου 20-30% παραπανω στην τιμη του 1KW απο τα inverter και η λειτουργια αποψυξης (δεν θυμαμαι ακριβως τον ορο) που στα παλαια τεχνολογαις ειναι περιπου 5 βαθμους C ενω στα inverter ειναι απο -5 περιπου. Αυτο το δευτερο ειναι σημαντικο, διοτι εχοντας εξω 1 βαθμο C, το a/c εβγαζε ζεστο αερα για 5 λεπτα και 10 λεπτα εβγαζε χλιαρο (χρησιμοποιουσε τον ζεστο αερα του δωματιου για να κανει "αποψυξη") με αποτελεσμα να παθω και ψυξη!

Εδώ που μένω -10 δεν πιάνει. Άντε να πάει στην χειρότερο -2. Το καλοριφέρ είναι στο δωμάτιο της κόρης μου που είναι 17μηνών, είναι με συνάχι συνέχεια και πιθανότατα να γνωρίζεις ότι τα πιτσιρίκια σε αυτή την ηλικία μόνο κάτω από σεντόνια και κουβέρτα δεν κάθονται στον ύπνο τους. Διαφωνείς οτι δεν είναι ότι καλύτερο να την αφήσω "χύμα" στους 15 βαθμούς;

όταν έχει 15 έξω το σπίτι έχει 20 χωρίς καθόλου σχεδόν θέρμανση.
Και δυστυχώς πιάνει στο 80% της περιόδου -5 έως 0. Το -10 υπάρχει κάθε χρόνο και το -15 το είδα κάποιες μέρες στα 12 χρόνια που μένω.
Με τα φετεινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να ανάψω (και δεν ανάβω ήδη) αν δεν έχει έξω 10.
Και μεις παιδιά είχαμε. Πάνω από 21 ποτέ στο σπίτι.

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

όταν έχει 15 έξω το σπίτι έχει 20 χωρίς καθόλου σχεδόν θέρμανση.
Και δυστυχώς πιάνει στο 80% της περιόδου -5 έως 0. Το -10 υπάρχει κάθε χρόνο και το -15 το είδα κάποιες μέρες στα 12 χρόνια που μένω.
Με τα φετεινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση να ανάψω (και δεν ανάβω ήδη) αν δεν έχει έξω 10.
Και μεις παιδιά είχαμε. Πάνω από 21 ποτέ στο σπίτι.

θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η θερμοκρασία απο μόνη της δε μας λέει και πολλά, αλλά πάντα σε σχέση με την υγρασία.

Στα δωμάτια που έχω τα πάνελ με τις υπέρυθρες έχω 21 βαθμούς και μπαίνοντας μέσα αισθάνομαι μια θαλπωρή.

Στην κρεββατοκάμαρα με καλοριφέρ λαδιού το θερμόμετρο είναι στους 23 αλλά αισθάνεσαι την υγρασία.

Και αυτά χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην υγρασία που μετράνε τα θερμόμετρα (στην κρεββατοκάμαρα 70% στα δωμάτια 62%).

Στεργιο μιας και το αναφερεις υπαρχει αλλος τροπος να αφαιρεις απο εναν χωρο την υγρασια χωρις να τον θερμαινεις ? Για εναν αποθηκευτικο χωρο πχ ....

Χωρις χρηση AC και την φθηνoτερη (ως καταναλωση) και αποτελεσματικη λυση.

Last edited:
Παίδες, επιτρέψτε μου να γράψω, νομίζω επιβάλλεται να γράφει κανείς την εμπειρία του προκειμένου να γλιτώσει ένας φίλος από εδώ χρήματα.

1. Έχω δοκιμάσει kerosun φωτιστικού πετρελαίου, τις ακριβές (lc)
2. Ηλεκτρικό θερμοπομπό
3. Ηλεκτρικό σώμα
4. Air-condition ενεργειακης κλάσης Α
5. Σόμπα υγραερίου με καταλύτη.

Αντίστοιχα:

1. Βρώμα όταν ανάβεις-σβήνεις, καμμιά φορά μυρωδιά, αν σου χυθεί πετρέλαιο στα ρούχα/πλακάκια βρωμάει πολύ και φεύγει δύσκολα η μυρωδια και ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ´
2. Αρκετή κατανάλωση, με αντιστάθμισμα υγιεινή θέρμανση και γρήγορη ζέστη
3. Το ίδιο με το 2 μόνο που δεν έχεις γρήγορη ζέστη ΑΛΛΑ αργει να κρυώσει (ζεσταίνει και όταν κλείσει για λίγο)
4. Δεν ζεσταίνει στο κρύο (ΠΡΟΣΟΧΗ!!!) και κάνει θόρυβο - επίσης το περιβάλλον που δημιουργεί δεν είναι καλό.
5. ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ζέστη που πραγματικά σε ζεσταίνει (τι γράφω ο άτιμος!), ελάχιστη μυρωδιά και πηγαινοέρχεσαι για αλλαγή 10κιλης φιάλης (πηγαίνεις την άδεια και παίρνεις γεμάτη με 17-19 ευρώ - καλύτερα να έχεις 2 φιάλες (τη μία στο μπαλκόνι/αποθήκη/υπόγειο) ετσι ώστε και όταν τελειώσει η μία να έχεις αμέσως την δεύτερη για να μην τρέχεις)

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟ

http://www.skroutz.gr/s/8781/Delonghi-SRI.html

c10106800-1.jpg

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΖΕΣΤΗ
την βάζεις να καίει στο 1 στοιχείο (έχει συνολικά 3) και έχεις σπίτι ζεστό με 25-30 ευρώ το μήνα (2-3 ώρες το πρωί + 4 ώρες το βράδυ)
(φυσικά ανάλογα με το πόσο την ανάβεις, ανάλογα πληρώνεις ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙΣ!! - ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΑΛΑΣ - ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ.

Τα παραπάνω τα έγραψα με διάθεση να βοηθήσω (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΣΟΜΠΕΣ ΕΤΣΙ???? :Banane0::music-smiley-005: )

Ελπίζω να βοήθησα κάποιους για να ζεσταθούν :2thumb22sup:

αφυγραντήρας ή ac
όταν έχει υγρασία δεν προλαβαίνω να αδειάζω τον κουβά

Στεργιο μιας και το αναφερεις υπαρχει αλλος τροπος να αφαιρεις απο εναν χωρο την υγρασια χωρις να τον θερμαινεις ? Για εναν αποθηκευτικο χωρο πχ ....

Υπάρχουν στα Super Market και στα χρωματοπωλεία κάτι πλαστικά κουτιά.
Πρακτικά είναι χωρισμένα σε δύο μέρη, όπου στο πάνω μέρος βάζεις ένα υλικό σαν χαλίκι και από κάτω τρέχει το νερό που μαζεύει.
Το νερό, ούτε να το σκεφτείς να το ακουμπήσεις όμως!
Δεν ξέρω τι διάολο σύσταση έχει αλλά μία φορά που έσταξε πάνω σε εργαλείο το σκούριασε στο πεντάλεπτο!

Αν μπορείς να τα βάλεις σε μέρος μακριά από παιδιά είναι το καλύτερο και το φτηνότερο και με τεράστια διαφορά!

Εγω με τουτες τις σόμπες έχω αναμνήσεις παράξενες ,, από κάτι μπορντέλα στο μεταξουργείο την εποχή της λάσπης ,

τρελή ζέστη ανακατεμένη με ποδαρίλα ,, και διάφορες άλλες ..ίλες

όταν έβγαινες δλδ έξω νόμιζες ότι πήγαινες στο παράδεισο απο την κόλαση

μην μου πείτε ότι δεν βοηθησα στο νήμα ,,

θα παίξουμε κλωτσιές ..

4. Δεν ζεσταίνει στο κρύο (ΠΡΟΣΟΧΗ!!!) και κάνει θόρυβο - επίσης το περιβάλλον που δημιουργεί δεν είναι καλό.

Τι εννοεις δεν ζεσταινει στο κρυο?
Μια χαρα ζεσταινει πολλες φορες σε σημειο να χρειαζεται να το χαμηλωσεις για να μην σκασεις.
Και ο θορυβος ειναι επισης σχετικος με την συντηρηση/ποιοτητα/τοποθετηση του μηχανηματος.
Μηπως θες να πεις οτι δεν κραταει την θερμοκρασια οταν το κλεισεις?

Υπάρχουν στα Super Market και στα χρωματοπωλεία κάτι πλαστικά κουτιά.
Πρακτικά είναι χωρισμένα σε δύο μέρη, όπου στο πάνω μέρος βάζεις ένα υλικό σαν χαλίκι και από κάτω τρέχει το νερό που μαζεύει.
Το νερό, ούτε να το σκεφτείς να το ακουμπήσεις όμως!
Δεν ξέρω τι διάολο σύσταση έχει αλλά μία φορά που έσταξε πάνω σε εργαλείο το σκούριασε στο πεντάλεπτο!

Αν μπορείς να τα βάλεις σε μέρος μακριά από παιδιά είναι το καλύτερο και το φτηνότερο και με τεράστια διαφορά!

Ουτε που το εχω ξανακουσει αυτο.....δεν θα ειναι τα παιδια κοντα για αποθηκευτικο χωρο το θελω (το πολυ πολυ να κοιμηθω εγω μεσα αν σκουρυνουν τα πραγματα :p). Λειτουργει χωρις ρευμα αυτο το πραγμα ?

Last edited:
@gpaska: όχι φίλε μου - όχι- είναι γνωστό ότι από μια εξωτερική θερμοκρασία και κάτω το air-condition δεν έχει απόδοση. Αν μένεις σε περιοχή με κρύο κάτω από 10βαθμους κελσιου το air-conditon δεν έχει απόδοση.

ΓΝΩΡΙΖΩ 100% ΤΙ ΓΡΑΦΩ - ΤΟ ΠΟΣΤ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. :Banane0: