Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

χμμμ σημαίνει δεν το έχω δαμάσει ακόμα.

είναι λίγο ρίσκο τα μηχανάκια αυτά αν θα ταιριάξουν ΑΚΡΙΒΏΣ με το τζάκι.
Και φυσικά όχι από άποψης διαστάσεων να χωράνε μέσα.
Πρέπει
α. να μπορούν να μπούν μέσα ώστε να επιτρέπουν την τοποθέτηση ξύλων ακριβώς κάτω από την έξοδο καμινάδας
β. Τα ακροφύσια να βγαίνουν αρκετά μπροστά από την είσοδο του τζακιού
γ. Το τζάκι να τραβάει σωστά (σχεδόν τέλεια)
δ. πρέπει να φροντίζεις τα ξύλα να είναι κατανεμημένα σωστά ώστε να αγκαλιάζουν όλα τα 5 ακροφύσια

αλλιώς:
τα ξύλα δεν στέκονται όρθια σε σχήμα Λ όπως πρέπει για να ανάψουν σωστά
Υπάρχει σχετική δυσκολία να μετακινούνται τα ξύλα (καθώς καίγονται και αλλάζουν σχήμα) και να πηγαίνουν εκεί που ΘΕΛΕΙΣ
τα ξύλα πέφτουν και βολτάρουν πηγαίνοντας προς την είσοδο του τζακιού και καπνίζουν. Και αν τα ακροφύσια είναι κοντά αντί να πάει ο καπνός προς την καπνοδόχο υποβοηθούν τον καπνό προς το δωμάτιο.
Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ το δ. Υπάρχει φόβος 3 ακροφύσια να βγάζουν καυτό και 2 κρύο αέρα.

Δεν ξέρω....
πρέπει να βρώ το χούι του.
Το είδα σε γείτονα που ζέσταινε 60 τετραγωνικά σαλοκουζίνα άνετα και το αποφάσισα αμέσως.
Το Σάββατο σε μένα τα είδα όλα. Μου ανέβηκε η πίεση στο 25....

ΕΙμαι σε αναζητηση αλλαγης καμιναδας καλοριφερ και η φτηνοτερη τιμη που εχω βρει για μονωμενη διπλου τοιχωματος με εσωτερικη διασταση φ150 ειναι 35 ευρω/μ και για διασταση φ180 ειναι 40 ευρω/μ. Μηπως εχετε εντοπισει καλυτερες τιμες?

Πρέπει
α. να μπορούν να μπούν μέσα ώστε να επιτρέπουν την τοποθέτηση ξύλων ακριβώς κάτω από την έξοδο καμινάδας
δ. πρέπει να φροντίζεις τα ξύλα να είναι κατανεμημένα σωστά ώστε να αγκαλιάζουν όλα τα 5 ακροφύσια

αλλιώς:
Υπάρχει σχετική δυσκολία να μετακινούνται τα ξύλα (καθώς καίγονται και αλλάζουν σχήμα) και να πηγαίνουν εκεί που ΘΕΛΕΙΣ
τα ξύλα πέφτουν και βολτάρουν πηγαίνοντας προς την είσοδο του τζακιού και καπνίζουν. Και αν τα ακροφύσια είναι κοντά αντί να πάει ο καπνός προς την καπνοδόχο υποβοηθούν τον καπνό προς το δωμάτιο.
Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ το δ. Υπάρχει φόβος 3 ακροφύσια να βγάζουν καυτό και 2 κρύο αέρα.

Δεν ξέρω....
Το είδα σε γείτονα που ζέσταινε 60 τετραγωνικά σαλοκουζίνα άνετα και το αποφάσισα αμέσως.

Μηπως να δοκιμαζες να τοποθετησεις τα ξυλα με τετοιο τροπο ωστε να καιγονται απο πανω προς τα κατω χωρις να ανακατευεις καθολου την φωτια .

δεν ξέρω ξύλα που να ανάβουν από πάνω και να καίνε προς τα κάτω.
Και ξύλα διαστάσεων πχ 50Χ15Χ15 δεν ανάβουν ξαπλωμένα χωρίς προσάναμα.
ΟΥΤΕ μπορούν να μπούν εκ των υστέρων πάνω στη θράκα που έχει ήδη σχηματιστεί (εάν έχει σχηματιστεί) διότι εμποδίζονται από τους σωλήνες.

Θέλει εξαιρετική "μελέτη" στησίματος ξύλων ώστε να προνοήσεις την καύση και ταυτόχρονα μεγάλη παρακαταθήκη σχημάτων και διαστάσεων ξύλων.
Γι αυτό ρώταγα αν μπορώ να κάψω πέλετε, ώστε να ρίχνω εκεί που θέλω καύση.
Κάποια λύση ίσως είναι οι συμμαζεμένες μπρικέτες. Πήρα κάποιες που είναι σαν μικρό τουβλάκι 15Χ10Χ6, αλλά ακόμα δεν κατέληξα.

ξέχασα κάτι...
αμα θελήσεις να αλλάξεις ξύλο ή να σκαλίσεις λίγο ή να κάνεις μια αναδιάταξη μέσα, τρως στη μούρη καυτό αέρα.... (βέβαια μπορείς να κλείσεις τον διακόπτη)

βέβαια δεν είπα για το μηχανάκι.
καλή κατασκευή, ανεξάρτητο κουτί με τον ανεμιστήρα και ρεοστάτη για τις στροφές, λαμπάκι Onoff, σχετικά χαμηλός θόρυβος.
Από μετρήσεις όσο κατάφερα ήταν γύρω στους 100 στο ακροφύσιο αλλά δεν νομίζω ότι γκάζωσε ιδιαίτερα.
Μέσα στη φλόγα βέβαια, 350-400. Στα κάρβουνα πάνω από 500 - τερμάτισε κάποια στιγμή το θερμόμετρο (hi έβγαλε, νομίζω ότι μετράει μέχρι 600...):Banane0:

Τις πρώτες ώρες (ελπίζω της ζωής του και όχι κάθε φορά) μυρίζει λίγο ο χάλυβάς του και ο αέρας που βγαίνει.
Επαναλαμβάνω ίσως το αδικώ.
Στον γείτονα δούλευε τζάμι.

έχω σκεφτεί διάφορες λύσεις....
πχ U σωλήνες μιας ίντσας ώστε να επανατροφοδοτείς το τζάκι με αέρα από τα ακροφύσια που δεν έχουν ζεσταθεί ή τάπες
ή ανεξάρτητη τροφοδοσία μέσα στη φωλιά από έξω με εύκαμπτο σωλήνα...

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

μεγάλη μανούρα δηλαδή.... δεν είναι για κάποιον που θέλει να ανάψει το τζάκι και να το αφήνει να καίει μόνο του...

Βλάση η καλύτερη λύση για αυτά είναι η μετατροπή του τζακιού. Έτσι έκανα κι εγώ περισυ, ευτυχώς μπόρεσα να κρατήσω με μικρομετατροπές την επένδυση (η οποία διαλύθηκε στις εξ ων συνετέθη φέτες πορόλιθου και τοποθετήθηκε εκ νέου). Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, η λύση που δοκίμασε παραπάνω ο Δημήτρης θεωρείται αποδοτική, αν και αντιαισθητική. Θα μου πεις βέβαια, form follows function, κατά το γνωστό αγγλοσαξωνικό. Γνωστός και μη εξαιρετέος μηχανουργός έχει φτιάξει, το έγραψα και παραπάνω, 4-5 από αυτές (κατά παραγγελία αναλόγως το τζάκι), και ισχυρίζεται πως κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Με τα θερμαντικά δεν βλέπω να καταλήγω κάπου για μόνιμη λύση... Θα βγάλω τον χειμώνα όπως-όπως με ινβέρτερ αιρκοντίσιον και τα διάφόρων τύπων θερμαντικά που σέρνονται γύρω μου.. Με προβληματίζει πολύ το ενδεχόμενο να δώσω πολλά χρήματα για να εγκαταστήσω κάτι που οι τιμές της κιλοβατώρας (και της νυχτερινής), του πετρελαίου ή των pellets ίσως το καταστήσουν ασύμφορο... Θα περιμένω να δω πως θα πάνε τα πράγματα (αρχίζοντας με την ΔΕΗ), και βλέπουμε... Βέβαια δεν έχω μικρά παιδιά να ζορίζομαι και νομίζω οτι καλύτερα να περιμένω...

ΒIOS μιας και βοηθησες αρκετα στους προβληματισμους μου περι quartz ή carbon κλπ, πηγα σε καταστημα, δοκιμασα διαφορα, αγορασα μια carbon και θα γραψω λιγο τις εντυπωσεις μου μηπως και βοηθησω με την σειρα μου...

Πρωτα απο ολα δοκιμασα μια quartz που ειχε maximum 2400 watt (την εβαλα να παιζει στις 2 λαμπες με τα 1200 watt..), μια carbon με 2 λαμπες των 550 watt η καθε μια (http://www.skroutz.gr/s/2343970/Primo-NSB-120.html) και μια carbon με μια λαμπα με 2 σκαλες, 500 και 1000 watt (http://www.skroutz.gr/s/96114/Kerosun-CH-900.html)..

Τις δοκιμασα επι τοπου μεσα στο καταστημα και η διαφορα της carbon με την μια λαμπα ηταν πασιφανης... Στα 1000 watt σε τσουρουφλαγε απο αρκετα καλη αποσταση (περιπου 3-4 μετρα)... Τις αλλες 2 (στα 1200 η quartz και στα 1100 η primo) ουτε καν τις αισθανοσουν απο αυτην την αποσταση.. Η επιλογη ηταν πολυ ευκολη.

Η carbon primo με τις 2 λαμπες, ειχε την ενταση που ειχε η kerosun στα 500 watt και η quartz ακομα χειροτερα και απο την primo.

Εν τελη, μετα απο δοκιμες και στο σπιτι μου, παρατηρησα οτι η kerosun στα 500 watt και απο αποσταση περιπου 1,5-2 μετρα, σε ζεστενει κανονικοτατα (κλειδωμενη πανω σου). Η δεσμη της εχει μικρο ευρος δυστυχως, δλδ θα πρεπει να στοχευσεις καλα να σε κοιταει, αλλα καταλλα πιστευω οτι με 500watt να σε ζεστανει κατι αλλο καλυτερα απο την συγκεκριμενη, δεν νομιζω να υπαρχει. Τον χωρο δεν τον ζεστενει, αλλα τον ανθρωπο και τον ζεστενει και τον τσουρουφλαει!

Οι 70 μοιρες κυκλικης κινησης που δινει η συσκευη ειναι πολυ χρησιμες (αν και κανει λιγο θορυβο οταν παιξει για αρκετη ωρα..) οταν η σομπα παιζει στα 1000 watt και μονο τοτε. Στα 500 watt δεν προλαβαινει να σε ζεστανει. Τα 500 ειναι μονο για να την καθυλωσεις πανω σου.

Εν τελη ειμαι πολυ ευχαριστημενος για τα 43ευρο που εδωσα. Ο ορισμος της προχειρης και οικονομικης θερμανσης θα λεγα...

Το προβλημα της συγκεκριμενης ειναι μονο το ευρος της δεσμης της που θα πρεπει να το υπολογισεις σχεδον ακριβως ωστε να σε πιανει, οπως επισης αν θες να ζεστανεις πανω απο 2 ανθρωπους... Τους 2 τους ζεστενει με την κυκλικη της κινηση στα 1000watt, υπολογιζοντας και παλι να πιανει τον 1 ανθρωπο οταν τελειωνει η στροφη της στα αριστερα και τον αλλον οταν τελειωνει η στροφη της στα δεξια (καθετε λιγο στα τελειωμετα του κυκλου, οπως οι ανεμιστηρες.)... στα ενδιαμεσα φευγει λιγο γρηγορα για να προλαβει να ζεστανει καποιον... οποτε για πανω απο 2 ανθρωπους, δυσκολα το βλεπω..

Αυτα..

Φετος θα την βγαλουμε με 500watt την ωρα και ας πανε να πνιγουνε.. Θα την δεσω πανω μου και θα γινω ηφαιστειο!!

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Βλάση η καλύτερη λύση για αυτά είναι η μετατροπή του τζακιού. Έτσι έκανα κι εγώ περισυ, ευτυχώς μπόρεσα να κρατήσω με μικρομετατροπές την επένδυση (η οποία διαλύθηκε στις εξ ων συνετέθη φέτες πορόλιθου και τοποθετήθηκε εκ νέου). Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, η λύση που δοκίμασε παραπάνω ο Δημήτρης θεωρείται αποδοτική, αν και αντιαισθητική. Θα μου πεις βέβαια, form follows function, κατά το γνωστό αγγλοσαξωνικό. Γνωστός και μη εξαιρετέος μηχανουργός έχει φτιάξει, το έγραψα και παραπάνω, 4-5 από αυτές (κατά παραγγελία αναλόγως το τζάκι), και ισχυρίζεται πως κάνουν πολύ καλή δουλειά.

ευχαριστώ για τις πληροφορίες Τάσο. Από όσο βλέπω δύσκολα μπορώ να κάνω τη μετατροπή. Κι αυτό γιατί εγώ έχω επένδυση από μάρμαρο κι όχι από πυρότουβλο ή κάτι άλλο παρόμοιο. Φέτος δεν κάνω τίποτε, θα το κάψω ως έχει, ως ανοιχτό τζάκι. Του χρόνου θα ξεκινήσω τις όποιες μετατροπές από την καμινάδα....

Πάντως έτσι κι αλλιώς έχω 2,5 τόννους ξύλα. Με τόσα ξύλα μπορώ να θερμάνω το σπίτι περίπου 70 24ωρα (μιλώ για 137 τ.μ. με πλήρη επιφάνεια) και πολύ μικρή βοήθεια από το καλοριφέρ (φυσικό αέριο).

Εμένα (180 τ.μ.) λόγω χωροταξικού (μακρόστενο) δεν τα καταφέρνει το τζάκι να φτάσει στα δωμάτια. Εκτός εάν του δώσω 30 κιλά τη μέρα, τότε ναι. Αλλά θα πρέπει να κάνω τον θερμαστή τότε. Με τις παρούσες θερμοκρασίες (εννοώ τις προηγούμενες μέρες), καίω γύρω στα 12-13 κιλά ξύλα (τις καθημερινές, μετά τις 4:30-5) και από 20 Σάββατο και Κυριακή, βοηθάει το αέριο για ένα 2ωρο περίπου, και εάν χρειαστεί στα δωμάτια δουλεύουν από καμία ώρα τα a/c. Μέχρι στιγμής από 10 Νοεμβρίου πρέπει να έχω κάψει κάτι λιγότερο από 400 κιλά ξύλο -υπόψιν περσινό και ως εκ τούτου ξερό- ανάμεικτα οξια-μεσές-ελιά (ρίζα, αυτή όταν έχει αρπάξει το τζάκι).

Για ανοικτό τζάκι, 35 κιλά τη μέρα όπως λες, μου φαίνονται λίγα. Εκτός εάν υπολογίζεις και τις μέρες που έχει κάπως υψηλότερη θερμοκρασία και δεν χρειάζεσαι τόσο θέρμανση.

ΒIOS μιας και βοηθησες αρκετα στους προβληματισμους μου περι quartz ή carbon κλπ, πηγα σε καταστημα, δοκιμασα διαφορα, αγορασα μια carbon και θα γραψω λιγο τις εντυπωσεις μου μηπως και βοηθησω με την σειρα μου...

Πρωτα απο ολα δοκιμασα μια quartz που ειχε maximum 2400 watt (την εβαλα να παιζει στις 2 λαμπες με τα 1200 watt..), μια carbon με 2 λαμπες των 550 watt η καθε μια (http://www.skroutz.gr/s/2343970/Primo-NSB-120.html) και μια carbon με μια λαμπα με 2 σκαλες, 500 και 1000 watt (http://www.skroutz.gr/s/96114/Kerosun-CH-900.html)..

Τις δοκιμασα επι τοπου μεσα στο καταστημα και η διαφορα της carbon με την μια λαμπα ηταν πασιφανης... Στα 1000 watt σε τσουρουφλαγε απο αρκετα καλη αποσταση (περιπου 3-4 μετρα)... Τις αλλες 2 (στα 1200 η quartz και στα 1100 η primo) ουτε καν τις αισθανοσουν απο αυτην την αποσταση.. Η επιλογη ηταν πολυ ευκολη.

Η carbon primo με τις 2 λαμπες, ειχε την ενταση που ειχε η kerosun στα 500 watt και η quartz ακομα χειροτερα και απο την primo.

Εν τελη, μετα απο δοκιμες και στο σπιτι μου, παρατηρησα οτι η kerosun στα 500 watt και απο αποσταση περιπου 1,5-2 μετρα, σε ζεστενει κανονικοτατα (κλειδωμενη πανω σου). Η δεσμη της εχει μικρο ευρος δυστυχως, δλδ θα πρεπει να στοχευσεις καλα να σε κοιταει, αλλα καταλλα πιστευω οτι με 500watt να σε ζεστανει κατι αλλο καλυτερα απο την συγκεκριμενη, δεν νομιζω να υπαρχει. Τον χωρο δεν τον ζεστενει, αλλα τον ανθρωπο και τον ζεστενει και τον τσουρουφλαει!

Οι 70 μοιρες κυκλικης κινησης που δινει η συσκευη ειναι πολυ χρησιμες (αν και κανει λιγο θορυβο οταν παιξει για αρκετη ωρα..) οταν η σομπα παιζει στα 1000 watt και μονο τοτε. Στα 500 watt δεν προλαβαινει να σε ζεστανει. Τα 500 ειναι μονο για να την καθυλωσεις πανω σου.

Εν τελη ειμαι πολυ ευχαριστημενος για τα 43ευρο που εδωσα. Ο ορισμος της προχειρης και οικονομικης θερμανσης θα λεγα...

Το προβλημα της συγκεκριμενης ειναι μονο το ευρος της δεσμης της που θα πρεπει να το υπολογισεις σχεδον ακριβως ωστε να σε πιανει, οπως επισης αν θες να ζεστανεις πανω απο 2 ανθρωπους... Τους 2 τους ζεστενει με την κυκλικη της κινηση στα 1000watt, υπολογιζοντας και παλι να πιανει τον 1 ανθρωπο οταν τελειωνει η στροφη της στα αριστερα και τον αλλον οταν τελειωνει η στροφη της στα δεξια (καθετε λιγο στα τελειωμετα του κυκλου, οπως οι ανεμιστηρες.)... στα ενδιαμεσα φευγει λιγο γρηγορα για να προλαβει να ζεστανει καποιον... οποτε για πανω απο 2 ανθρωπους, δυσκολα το βλεπω..

Αυτα..

Φετος θα την βγαλουμε με 500watt την ωρα και ας πανε να πνιγουνε.. Θα την δεσω πανω μου και θα γινω ηφαιστειο!!

Eπειδη κατεληξα κι εγω στην ιδια, να προσθεσω τις δικες μου εντυπωσεις.
Την πρωτη μερα που την εβαλα, ολα μου ξινιζαν. Δεν μου φαινοταν να βγαζει αρκετη ζεστη
κι ομως οταν την εστρεφα πανω μου ενιωθα το γνωστο "gyros effect"
Ενα πολυ θετικο οτι αν και πλαστικη δεν μυρισε ασχημα τις πρωτες ωρες.
Ενας μεταλικος θερμοπομπος που πηρα βρωμουσε απαισια στην αρχη.
Τωρα ως προς τη χρηση της επειδη την εχω στο δωματιο του pc την τοποθετω ως εξης:
πλαγια απο μενα, να σημαδευει το χερι που κραταει το ποντικι και τα ποδια μου
και οχι τον κορμο και ιδιως το κεφαλι, οποτε και με ενοχλουσε. Την βαζω βεβαια πιο κοντα,
γυρω στο 1μ. απο το χερι μου, αλλα ετσι με καλυπτει μεχρι τωρα απολυτα, χωρις ομως να
εχει αντιμετωπισει μεγαλα κρυα. Οταν ερθουν και αυτα θα σας κανω update.

μεγάλη μανούρα δηλαδή.... δεν είναι για κάποιον που θέλει να ανάψει το τζάκι και να το αφήνει να καίει μόνο του...

τζακι που να καιει μονο του δεν ξερω Βλαση
Παντως τα νεωτερα λενε οτι προσεχοντας λιγο τα πραγματακια που τονισα και με λιγη στρατηγικη αυτη τη στγμη ζεσταινω ολο το σπιτι και η θερμοκρασια ανεβαινει σε ολα τα δωματια με μονο αυτο.
Ξεκινησα στις 7:30 αποψε.
κατα τις 12 θα τα πουμε...

Re: Απάντηση: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Για ανοικτό τζάκι, 35 κιλά τη μέρα όπως λες, μου φαίνονται λίγα. Εκτός εάν υπολογίζεις και τις μέρες που έχει κάπως υψηλότερη θερμοκρασία και δεν χρειάζεσαι τόσο θέρμανση.

καλά μπορεί να καίω και 45-50 κιλά, δεν κάθομαι να τα μετρώ. Το θέμα είναι ότι το σπίτι ζεσταίνεται. Καίω μενσέ κι οξυά. Ελιά είπαμε δεν βρήκα... για τη μετατροπή σε κλειστό το βλέπω δύσκολο, πέρα κι από το χάλασμα της επένδυσης...

Δημήτρη ναι το τζάκι δεν καίει μόνο του. Εννοώ να το γεμίσω και να το αφήσω να καίει για μιάμιση ώρα ή κάπου εκεί χωρίς να πρέπει να κάνω αναδιάταξη τα ξύλα.

Κανενα τζάκι δεν καίει μόνο του βέβαια αλλά το ενεργειακό, κλειστού τύπου, είναι πολυ πιο αυτόνομο από το ανοιχτό.

Αν πιάσει θερμοκρασία ο χώρος, μειώνεις και τη ροή του αέρα στο θαλαμο καυσης και έχει αυτονομία σιγοκαίγοντας για πολλές ώρες.

Το πρωί όταν ξυπνάς έχει ακόμα κάρβουνα και δε χρειάζεται άναμμα από την αρχή, πετάς ένα ξύλο ανόγοντας τους αεραγωγους και ξαναφουντώνει στο 5λεπτο.

Όσοι έχετε ανοιχτες παραδοσιακές εστίες τη λύση της μετατροπής που λέει πιο πάνω ο sent προτείνω να την εξετάσετε πολύ σοβαρά.
Μεγάλο το όφελος, με λιγότερα από τα μισά ξύλα έχεις πολλαπλή θέρμανση στο σπίτι απο πριν. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Βέβαια από χωροταξικής πλευράς σπίτι από σπίτι και εστία από εστία διαφέρει. Ο καθένας το εξετάζει διαφορετικά. Η μεγαλύτερη μανούρα πάντως είναι πως θα πας ζεστό αέρα στα δωμάτια, η μετατροπή εστίας είναι απείρως ευκολότερη.

Πρέπει

αλλιώς:

Δεν ξέρω....

Καλησπέρα.Επειδή είμαι έτοιμος να το αγοράσω και εγώ μπορείς να μου πεις μάρκα τιμή και από που το αγόρασες?
Είναι τόσοι πολλοί που έχω μπερδέψει τα μπούτια μου.Ευχαριστώ.

http://www.kentrokaminadas.gr/

ειναι το κατω της φωτογραφιας που εβαλα.
κατι πιο λιγο απο 300 ευρω με τον φπα.

λοιπον αποψε εμεινα πολυ ευχαριστημενος.
εκαψα συνολικα 5 ξυλα και δυο μπρικετες μικρες συν 5-6 δαδια και τεσσερα χαπια ναφθας.
στριμωξα τα ξυλα πισω του και αναμεσα στον τοιχο στο μακρος ωστε να πιανουν ολους τους σωληνες.
μετα καθως περνουσε η ωρα εβαζα ενα ενα τααλλα ξυλα απο το πλαι πισω απο το συστημα.
ετσι δεν καπνισε καθολου.
αφησα επιτηδες ολα τα δωματια ανοιχτα -4 και δυο μπανια εκτος απο τον χωρο του τζακιου.

ξεκινησα απο 16 και μεχρι τωρα ειχα 19στα αλλα δωματια 16.
που για τα δικα μου μεχρι τωρα δεδομενα ειναι μια χαρα και αν σκεφτεις οτι ζεσταινοταν μονο το πισω μερος των σωληνων.

Άντε όσο πας το κουμαντάρεις καλύτερα.Αυτό με το σπιράλ που βγαίνει το μοτέρ ποιό έξω είναι το κάτω έτσι?Μία τελαυταία ερώτηση.Το μοτέρ κάνει θόρυβο?Ευχαριστώ.