Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Re: Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Άντε όσο πας το κουμαντάρεις καλύτερα.Αυτό με το σπιράλ που βγαίνει το μοτέρ ποιό έξω είναι το κάτω έτσι?Μία τελαυταία ερώτηση.Το μοτέρ κάνει θόρυβο?Ευχαριστώ.
ναι το κατω
το σπιραλ μπαινοβγαινει για το κουμαντο.
το παραγγελνεις για δεξια η αριστερα.
το μοτερ κανει οσο ενα δυνατο κλιματιστικο.
αλλα ειναι ρυθμιζομενο.
Στα ακροφυσια μετρησα πανω απο 100 βαθμους.
υποθετω οτι ανεβαζει κι αλλο.

Κανενα τζάκι δεν καίει μόνο του βέβαια αλλά το ενεργειακό, κλειστού τύπου, είναι πολυ πιο αυτόνομο από το ανοιχτό.

Αν πιάσει θερμοκρασία ο χώρος, μειώνεις και τη ροή του αέρα στο θαλαμο καυσης και έχει αυτονομία σιγοκαίγοντας για πολλές ώρες.

Το πρωί όταν ξυπνάς έχει ακόμα κάρβουνα και δε χρειάζεται άναμμα από την αρχή, πετάς ένα ξύλο ανόγοντας τους αεραγωγους και ξαναφουντώνει στο 5λεπτο.

Όσοι έχετε ανοιχτες παραδοσιακές εστίες τη λύση της μετατροπής που λέει πιο πάνω ο sent προτείνω να την εξετάσετε πολύ σοβαρά.
Μεγάλο το όφελος, με λιγότερα από τα μισά ξύλα έχεις πολλαπλή θέρμανση στο σπίτι απο πριν. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Βέβαια από χωροταξικής πλευράς σπίτι από σπίτι και εστία από εστία διαφέρει. Ο καθένας το εξετάζει διαφορετικά. Η μεγαλύτερη μανούρα πάντως είναι πως θα πας ζεστό αέρα στα δωμάτια, η μετατροπή εστίας είναι απείρως ευκολότερη.

+1

Για το άναμα από επάνω, είναι αυτό που μου υπέδειξε ο τζακάς, για να μην φορτώνω το τζάκι διαρκώς. Πρέπει να στοιβάξεις καμια 10ρια κιλά ξύλα (αναλόγως την εστία) και σε ενεργειακό μπορεί να καίει για κανένα 6ωρο. Εννοείται ότι αφού πάρει μπροστά μειώνεις τον αέρα να μην τα κάψει όλα μαζί.

Αν και δεν συνηθίζω τέτοιο άναμα. Θέλει καλά ξερά ξύλα για να δουλέψει και αρκετό προσάναμα επάνω για να πάρει. Ενώ με τον άλλο τρόπο, χρησιμοποιώ μόνο ένα κυβάκι προσανάμματος, τρία-τέσσαρα μικρά κλαδάκια, και ένα φύλλο χαρτί.

Για το τζάκι μου, αν και έχει καλή απόδοση, θεωρώ ότι μπορώ να πάρω και άλλο. Έχει αυτή την εστία, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ως αερόθερμο αλλά ως φυσικής ροής, δλδ με μεγάλο θερμοθάλαμο από πάνω -και όχι με απόλυτη σφράγιση από τον εξωτερικό αέρα. Έβαλα εκ των υστέρων ένα βεντιλατέρ των 30w στην είσοδο (έχει δύο γρίλιες εισόδου κάτω και δύο αρκετά μεγαλύτερες εξόδου από πάνω), αλλά δεν έκανε μεγάλη διαφορά. Μια και το συγκεκριμένο βεντιλατέρ αντέχει σε θερμοκρασίες (είναι τέτοιου τύπου) σκέφτομαι να το βάλω πάνω σε μια γρίλια εξόδου (μέσα στον θερμοθάλαμο), ώστε να διώχνει τον αέρα πριν αυτός φτάσει να ζεματάει (όταν καίει κανονικά το τζάκι, τις γρίλιες εξόδου ίσα που μπορείς να τις ακουμπήσεις στιγμιαία, βγαίνει καυτός αέρας), με με μεγαλύτερη ροή.

Καλύτερα τελικά να το είχα φτιάξει εξαρχής αερόθερμο μου φαίνεται....

Τα βατ λένε μόνο τι καταναλώνουν.
Τα cfm ή m3/h που αποδίδουν δεν έχουν σχέση με τα βατ.
Πολλά μοτερ άλλα cfm λένε και άλλα βγάζουν...
Παίζει επίσης ρόλο και η αντίσταση στην στατική πίεση των αγωγών όπως και η διατομή τους.
Σοβαρά μοτερ είναι (δυστυχώς) μόνο τα EBM-PAPST...
Τα υπόλοιπα γρήγορα δυλειτουργούν ή τα παίζουν τελείως.

Και άντε θα τα πετάξεις.
Αν δεν έχεις προβλέψει πρόσβαση με θυρίδα στο μοτερ, ή αν το τζάκι δεν είναι διαιρούμενο, θέλει ξηλώματα το σπίτι!
SOS :Μη βάλεις το μοτερ να απορροφά τον καυτό αέρα αλλά να τον σπρώχνει.
Ήτοι το μοτερ πριν την κάψα... και ουχί μέσα σ' αυτή...

Να τον σπρώχνει το έβαλα και δεν είναι αποδοτικό. Το ίδιο μοτέρ το είδα σε αερόθερμο ιδιοκατασκευής και λειτουργεί με πολύ καλή απόδοση.
Γιατί να μην το βάλω μέσα στην κάψα (που δεν θα είναι και τόσο κάψα, εφόσον λειτουργεί το μοτέρ); Αφού, μου είπαν, αντέχει. Αποκλείεται να πιάνει πάνω από 70-80 βαθμούς μέσα στον τεράστιο θερμοθάλαμο με το βεντιλατέρ σε λειτουργία.

Re: Απάντηση: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

Να τον σπρώχνει το έβαλα και δεν είναι αποδοτικό. Το ίδιο μοτέρ το είδα σε αερόθερμο ιδιοκατασκευής και λειτουργεί με πολύ καλή απόδοση.
Γιατί να μην το βάλω μέσα στην κάψα (που δεν θα είναι και τόσο κάψα, εφόσον λειτουργεί το μοτέρ); Αφού, μου είπαν, αντέχει. Αποκλείεται να πιάνει πάνω από 70-80 βαθμούς μέσα στον τεράστιο θερμοθάλαμο με το βεντιλατέρ σε λειτουργία.

πάρε ένα θερμομετράκι και μέτρα...
εγώ στους σωλήνες χτες με λίγο αγκάλιασμά τους είχα πάνω από 100. 140-150...
Δεν είναι μόνο τα πλαστικά είναι ότι ψήνεται το τύλιγμά τους, ξεραίνονται τα γράσα τους, καταστρέφονται οι επαφές τους....
Καλύτερα σωλήνας και έξω ο ανεμιστήρας.

Δε ξέρω για ενεργειακά, αλλά στη Μάνη έχουμε και παροιμία
Του τρελού η φωτιά στην κορυφή καίει / απ την κορυφή ανάβει / απ την κορυφή καίει

Όμορφο το σύστημα για το τζάκι το χαζεύω και εγώ από πέρσι που το είχαμε συζητήσει, οπότε θα διαβάσω τα σχόλια σας για τη μακροχρόνια χρήση του.

Μα δεν είναι μέσα στη φωτιά. Πάνω από το τζάκι είναι ο θερμοθάλαμος με διαστάσεις (από μνήμης) κάπου 80x40x120. Λειτουργεί με τη λογική της φυσικής ροής, όπου λόγω και του μεγέθους του θερμοθαλάμου δεν αναπτύσσονται τόσο μεγάλες θερμοκρασίες όπως με σωλήνες που περνούν μέσα από φωτιά. Σκέψου ότι ο αέρας στους σωλήνες σου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-4 λίτρα, ενώ ο θερμοθάλαμος έχει κάπου 400.

Άφησε τι σου είπαν...
Οι περισσότεροι τώρα μαθαίνουν... (δεν είχαν από παλιά ενεργειακά τζάκια)
Δυστυχώς έχω δει αρκετούς τραγέλαφους και 4-5 ακριβές βλάβες από "τζακάδες".
Ότι ναναι... αρκει να πάρουν το χαρτί...
Και στο δικό μου είχε αρκετά λάθη...
Έτσι αναγκάστηκα να ψάξω, να διαβάσω.

Επίσης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με εκ των υστέρων τοποθέτηση μοτερ.
Θέλει οπωσδήποτε καλή μελέτη διότι μπορεί να σου ψύχει το τζάκι και έτσι μετά να αναγκάζεσαι να βάλεις πολύ καύσιμο για να αποδώσει.
Και αν... βαλεις πολύ κάυσιμο έπειτα να μην τραβά καλά ή να έχεις άλλα θέματα.
Επίσης τα μοτερ θέλουν οπωσδήποτε καθαρισμό των φτερωτών ή των λεπίδων τους μια φορά τη σαιζόν για ευνόητους λόγους.
Το ξαναλέω δεν είναι απλή ιστορία.

Καλύτερα να μην κάνεις τίποτα αφού μια χαρά δουλεύει, δεν πίνει πολύ και συν τοις άλλοις είναι σχεδιασμένο για φυσική ροή.

Υ.Γ Τα μοτερ στα αερόθερμα είναι πριν τις αντιστάσεις...
Σπρώχνουν δηλαδή τον αέρα δεν τον απορροφούν.

Last edited:
Ξέχασα.
Τα μόνα μοτερ υψηλών θερμοκρασιών (για οικιακή χρήση) που βρήκα είναι αυτά:
http://www.pestimenergia.bg/shop/en/category/138/high-temperature-fans-for-fireplaces.html

Και πάλι μόνο μέχρι 150 βαθμούς αντέχουν για Κ ώρες.
Επίσης δεν είναι και τόσο ισχυρά, ενώ δεν ξέρω τι βαθμό αξιοπιστίας έχουν...

Απάντηση: Re: Σόμπα υγραερίου ή καλοριφέρ?

you gotta be kiddin'

αυτό το πράμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να ανάψει (τουλάχιστον στο δικό μου τζάκι).
Σε 10 λεπτά θα έχει καεί το δαδάκι και ...τέλος.
Και όμως , υπάρχει και σχετικό video στο youtube
δεν το βρίσκω τώρα όμως ...
Πάντως η ίδια αρχή καύσης ισχύει στα κεριά ...