Sony A5100

Re: Νεα SONY A5100

οι φακοι που έχεις είναι ακαταληλοι γι αυτή τη δουλεια.... ο 18-105, 17-70 και 70-200 είναι καλύτεροι σίγουρα.

Το ότι έβαλε ΕΝΑ δείγμα από μια σειρά burst με την fz100 δε μου λέει τίποτα.

Εγώ έχω τέτοια δείγματα με ποσοστό επιτυχίας 60-70% και 11 fps.

μη ξεχνάς επίσης ότι αν με την fz1000 τραβας με f/5.6 (όπως στη φωτό του σκυλου) , τότε το dof είναι ίδιο με f/8-f/11 στην α6000.... μιλάμε για μεγάλο βάθος πεδιου (πάνω από 1 μετρο) , δεν είναι το ίδιο με την α6000 + 50μμ 1.8 που τραβας εσύ με βάθος πεδιου λίγα εκατοστά!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

εδώ θα δεις λίγες φωτό με τον 16-70 + Α6000 σε δράση (και σκυλιά )!
https://plus.google.com/u/0/photos/+StephanWiesner/albums/5996199746532217089

scharf.jpg

11%2Bbilder%2Bsekunde-1.jpg

Last edited:

οκ την δέχομαι την επιχειρηματολογία σου.
Απλά να συμπληρώσω ότι με τον 50άρη δεν βαρούσα τέρμα ανοιχτό αλλά έχω δοκιμάσει και με f/8. Το ίδιο και με τον kit.
Δεν κάνουν αυτοί οι φακοί. Σε αυτό συμφωνούμε.

Και επειδή ήδη κάποιοι φακοί αποτυχαίνουν με φοβίζει να δώσω τόσο λεφτά για έναν φακό που δεν είναι αρκετά διαδεδομένος στον κόσμο των αθλημάτων, δεν βρίσκω πολλά δείγματα, και τελικά ούτε με αυτόν να είμαι ευχαριστημένος.

Παίζει πουθενά να μπορώ να νοικιάσω αυτόν τον φακό για τεστάρισμα?

Μήπως να συνεχίσουμε στο νήμα της α6000;

Γιατί στην α5100 ναι μεν μπαίνει ο FE70-200, αλλά η δυσκολία στο κράτημα καθιστά απαγορευτική τη χρήση του FE70-200 με αξιώσεις. Ακόμη και σε τρίποδο να μπει ο φακός με το κολάρο του, η έλλειψη EVF θα ενοχλήσει.

Νομίζω ο Powerzoom 18-105/4 OSS είναι ο πλέον κατάλληλος φακός για την α5100 (27-157 σε αντιστοιχία ff). Και για την α6000 θα έλεγα.
Ίσως η α7000 με ενδεχομένως καλύτερο γκριπ και 5axis IBIS αποτελέσει καλύτερο ταίρι.

O FE70-200/4 περισσότερο βγήκε για να προσφέρει τα 70-150mm στις α7, παρά να δώσει τα 300mm στις aps-c.

CHcbVE.jpg

αν τον έχει κάποιος εδώ μεσα , ίσως να μπορεί να στον δανείσει για λίγο....

Θέλει όμως και σωστό σεταρισμα και αρκετό πειραματσιμο η μηχανή, δεν σημαίνει ότι αν έχεις καλο φακό μονο, θα βγάλεις και σωστές φωτό.
Δεν εναι και το πιο απλό πράγμα οι φωτό δράσης. Ακόμα και έμπειροι χρηστες, δεν έχουν πάντα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

αλλα με 11fps και ένα ποσοστό 50% , σημαίνει ότι θα έχεις 5 φωτό / ανά δευτερολεπτο εστιασμένες σωστά , καθόλου άσχημα.

Κάποιος να μοιραστεί το πως έχει customαρει την a5100 στα κουμπιά της?

Έχω βάλει στο ? την επιλογή focus(manual, DMF, AF-C κτλ) και στο κεντρικό κουμπί την επιλογή για focus area, καθώς ο συνδυασμός αυτών των 2 σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τις περισσότερες από τις καινοτομίες της μηχανής γρήγορα. Πχ, έχοντας επιλεγμένο το flexible spot+AF-C σου επιτρέπει απλά αγγίζοντας να κάνεις lock on AF σε οποιοδήποτε κινουμενο αντικείμενο που βλέπει η οθόνη και να λοκάρεις αφήνοντας την κάμερα να κάνει tracking. Πολύ πιο αποτελεσματικό από το να το ενεργοποιείς μέσω του κεντρικού κουμπιού όπου σε αναγκάζει να το πατήσεις 3 φορές, και να σε ταλαιπωρεί προσπαθώντας να το κεντράρεις για να πετύχεις το "κλείδωμα". Δεν ξέρω κατα πόσο υπερτερεί η επιλογη Lock on AF with half pressed shutter βέβαια, καθώς δεν βλέπω να δημιουργεί περίγραμμα όταν κλειδώνει σε κάτι που κινείται.

Δουλεύω την μηχανή κυρίως στο DMF(συνδυασμός autofocus+manual focus). Έχω επιλέξει touch to shutter καθώς άμεσα το ενεργοποιείς και απενεργοποιείς στην οθόνη αφής. Πολύ βολικό για ακίνητες σε τρίποδο ωστε να αποφευχθει το κούνημα.

Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει σχετικά με το ποιές είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για action photography θα ήμουν ευγνώμων. Snowboard, ski, skateboard κτλ. Πήγα ήδη σε φωτογράφηση με άλματα snowboard και είμαι αρκετά ικανοποιημένος αλλά ακόμη δεν έχω καταλήξει στο ποιό θα ήταν το καλύτερο σετ απ για τέτοιες περιπτώσεις. Σε f8 και πάνω όλα κομπλέ, αλλά θα θελα να κάνω και background defocus αν γίνεται πάνω σε ένα άλμα πχ.

Χρησιμοποιώ τον κίτ φακό ο οποίος θα έλεγα πως είναι αρκετά καλός all around. Δεν βρέθηκε στιγμή που να μην με καλύπτει και ήδη έχω κάνει night sky shooting, macro, landscape, portrait, action και παντού με ικανοποίησε. Δεν έχω και πολλές απαιτήσεις ακόμα βέβαια μιας και είμαι αρχάριος ακόμη.

Επίσης να μοιραστώ πως το touch to shutter φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε macro με τρίποδο από το να κάνεις manual focus με το MF assist. Δεν το περίμενα πως θα έφερνε τόση καλύτερη ευκρίνεια από τα ίδια μου τα μάτια με τέρμα ζουμ σε manual focus+MFassist. Και πολύ πιο γρήγορα φυσικά. Αγγίζεις με γρήγορη συχνότητα την οθόνη και δεν πέφτει ποτέ έξω στο focus.

Αν καποιος απο Θεσσαλονικη θελει να δοκιμασει τον 55-210 πολυ ευχαριστως :)

Δεν ξερω αν τα μαχητικα ειναι πιο ευκολο θεμα απο birds in flight αλλα με την 3n κατι πετυχα (βλ. Flickr) Βεβαια επεσε εξω στο exposure αλλα νομιζω ειναι in focus

Mirage 2000 by Theodore Bot, on Flickr

Κ μια με πουλακι:

Ardeidae low flight by Theodore Bot, on Flickr

Last edited:

Μήπως να συνεχίσουμε στο νήμα της α6000;

Γιατί στην α5100 ναι μεν μπαίνει ο FE70-200, αλλά η δυσκολία στο κράτημα καθιστά απαγορευτική τη χρήση του FE70-200 με αξιώσεις. Ακόμη και σε τρίποδο να μπει ο φακός με το κολάρο του, η έλλειψη EVF θα ενοχλήσει.

Νομίζω ο Powerzoom 18-105/4 OSS είναι ο πλέον κατάλληλος φακός για την α5100 (27-157 σε αντιστοιχία ff). Και για την α6000 θα έλεγα.
Ίσως η α7000 με ενδεχομένως καλύτερο γκριπ και 5axis IBIS αποτελέσει καλύτερο ταίρι.

O FE70-200/4 περισσότερο βγήκε για να προσφέρει τα 70-150mm στις α7, παρά να δώσει τα 300mm στις aps-c.

τον 18-105 τον βρήκα λίγο μεγάλο και βαρύ (427gram) για την Α5100. Δε θα τον συνιστούσα. Αντιθέτως ο 28-70 oss της κάθεται πολύ καλά, γιατί είναι και πιο ελαφρύς (295 gram). Με τον 70-200/4 (840gram) πλέον το παίρνεις απόφαση, ότι δεν είναι για την Α5100, αλλά ούτε και στην Α7ς κάθεται τόσο καλά. Θα ταίριαζε περισσότερο σε σώμα τύπου Α77ιι
Μόνο ένας φακός είναι κομμένος και ραμμένος για την Α5100, ο 24/1.8 (225 gram). O kit (16-50) είναι 116gram.

Last edited:

δες και στο νήμα της Α6000.... έβαλα και κάποια αλλα δείγματα από κάποιον χρηστη με τον 70-200 φ/4.

οκ την δέχομαι την επιχειρηματολογία σου.
Απλά να συμπληρώσω ότι με τον 50άρη δεν βαρούσα τέρμα ανοιχτό αλλά έχω δοκιμάσει και με f/8. Το ίδιο και με τον kit.
Δεν κάνουν αυτοί οι φακοί. Σε αυτό συμφωνούμε.

Και επειδή ήδη κάποιοι φακοί αποτυχαίνουν με φοβίζει να δώσω τόσο λεφτά για έναν φακό που δεν είναι αρκετά διαδεδομένος στον κόσμο των αθλημάτων, δεν βρίσκω πολλά δείγματα, και τελικά ούτε με αυτόν να είμαι ευχαριστημένος.

Παίζει πουθενά να μπορώ να νοικιάσω αυτόν τον φακό για τεστάρισμα?

Για τον dstil ανέφερα τον 18-105, μήπως και τον καλύψει έναντι του FE70-200. Και κατά δεύτερο λόγο, για το powerzoom και την ευρεία κάλυψη όλα-σε-ένα.

Ότι είναι βαρύς και ογκώδης ο 18-105 για τα δεδομένα της α5100 σίγουρα. Ουσιαστικά μόνο ο κιτ της ταιριάζει, με απόλυτα κριτήρια, ή από ff o FE35/2.8.

O 24/1.8 εξαιρετικός, αλλά δεν έχει OSS και δημιουργεί και σκιά με το φλασάκι της μηχανής.

Προσωπικά με καλύπτει ο FE16-35, που στην α5100 γίνεται 24-52 και με OSS, και ο FE55/1.8 για τα 75mm με αστραπιαίο AF.

Απάντηση: Νεα SONY A5100

Την παρέλαβα σήμερα, πολυ μικρή!!!
Καλά, θα μου πείτε, δεν πήγες να τη δεις πριν την πάρεις;
Πήγα και μου φάνηκε μια χαρά.
Στο σπίτι που τη βλέπεις με την ησυχία σου και χωρίς να υπάρχουν άλλες 10 μηχανές γύρω γύρω, είναι αλλιώς τα πράγματα.
Πάντως, είναι φοβερό, να υπάρχει aps-c αισθητήρας μεσα σε αυτό το πραγματάκι και να έχει τις επιδόσεις που γνωρίζουμε!
Προσωπικά θέλω μεγαλύτερο σώμα. Δεν μπορώ να τη χειριστώ με τα χοντρόχερά μου. Επίσης η έλλειψη ροδέλας με ενοχλεί περισσότερο απ' ότι περίμενα.
Άλλος ένας περιορισμός, που δεν τον καταλαβαίνω, είναι ότι δεν γράφει σε xavc-s σε μικρότερη από 64gb κάρτα.
Υπάρχει αγγελία για όποιον ενδιαφέρεται.

To XAVC-S δεν μπορεί να γραφτεί σε FAT32 που χρησιμοποιούν οι SDHC κάρτες, αλλά σε exFAT και μόνο σε SDXC κάρτα. Ακόμη και να φορμάρεις μια SDHC σε exFAT δεν θα δουλέψει. Η χωρητικότητα των SDXC καρτών ξεκινά από 64gb, γι' αυτό και ο έλεγχος της μηχανής γίνεται στη χωρητικότητα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κάρτα είναι SDXC. Δεν χρειάζεται να είναι γρήγορη η κάρτα, αρκεί να είναι SDXC, ή με άλλα λόγια, αρκεί να είναι από 64gb και πάνω (αφού 32gb είναι οι μεγαλύτερες SDHC).
Από 19 ευρώ ξεκινούν οι κάρτες 64gb, δεν είναι πρόβλημα.

Αφού για το XAVC-S βίντεο την πήρες, δώσε μια ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητές της. Η οθόνη αφής είναι όλα τα λεφτά, κάτι που δεν θα έχεις με την α6000 και μπορεί ούτε και στην α7000.

Παρόλ' αυτά, αν πρόκειται για κύρια μηχανή, σίγουρα η α6000 υπερτερεί χάρη στο EVF, το hotshoe και την καλύτερη εργονομία.
Η α7000 που αναμένεται να είναι η αντικαταστάτρια της Nex-7 θα έχει ακόμη καλύτερη εργονομία με τις δύο ροδέλες στο πάνω μέρος της μηχανής.

SonyNEX7-top,std.jpg

IMG_370034.jpg

sony-a5100-top.jpg

Last edited:

Δε φαινεται και τοσο μεγαλος ο 16-35. Παλευεται με την α5100. Αν δεν ειχα και το nikon 16-35 πιθανον να τον χτυπαγα

Ναι, δεν είναι γαϊδούρι ο FE16-35. Η αγορά του έχει νόημα βέβαια εφόσον υπάρχει και σώμα ff α7 ώστε να χρησιμοποιείται εκεί κυρίως.

Στην α5100 τον χρησιμοποιώ σαν βιντεοκάμερα, 24-52mm με OSS.
Στην α7s φυσικά για το υπερευρυγώνιο, όπου έχει πολύ καλή επίδοση, χωρίς ίχνος flare ακόμη και σε κόντρα ήλιο.

Έχοντας τους FE φακούς, δεν βρίσκω τον λόγο να κοιτάζω aps-c φακούς.
24-52 με τον FE16-35, 75mm με τον FE55/1.8 και 105-300 με τον FE70-200.
Όχι ότι είναι ιδανικοί οι συνδυασμοί, αλλά ιδανική είναι η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ ff και aps-c σώματος με τους ίδιους φακούς.

Εγω το ¨προβλημα¨ της touch screen το λύνω με την οθόνη του κινητού στην α6000. Οποτε δεν ειναι κατι που μου λείπει. Το EVF δεν το εχεις ουτε ως έξτρα στην 5100.

Σε μένα η ζυγαριά γέρνει υπέρ της οθόνης αφής.

Σε δύσκολες συνθήκες μπορώ να χρησιμοποιήσω LCD VF αντί EVF, και με όφελος το μεγαλύτερο μέγεθος προεπισκόπησης και την καλύτερη σταθεροποίηση.
Οθόνη αφής δεν μπορώ να προσθέσω με κανέναν τρόπο.
Το κινητό μέσω wi-fi δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οθόνη αφής.

rixido.jpg