Sony A5100

Re: Νεα SONY A5100

Ναι αλλα ετσι πως μας το δείχνεις , οταν εχεις το lcd vf δεν εχεις touch screen... Ταυτόχρονη χρηση δεν μπορεις να κανεις, οποτε πάλι έρχεσαι στην μεσοβέζικη λύση που χρησιμοποιώ την οθόνη του κινητού...

Ναι αλλα ετσι πως μας το δείχνεις , οταν εχεις το lcd vf δεν εχεις touch screen... Ταυτόχρονη χρηση δεν μπορεις να κανεις, οποτε πάλι έρχεσαι στην μεσοβέζικη λύση που χρησιμοποιώ την οθόνη του κινητού...

Με το ένα χέρι κρατάς τη μηχανή και με το άλλο κάνεις follow focus με το κινητό; Εκτός και αν εννοείς αποκλειστικά σε σταθερή λήψη με χρήση τριπόδου.
Εγώ μιλώ για χρήση στο χέρι, όπου το LCD VF προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα από τη χρήση της μηχανής στον αέρα και είναι πολύ πιο βολικό από το να χώνεις το μικρό EVF μιας μηχανής στο μάτι σου.

Υπόψιν όταν λέω ότι προτιμώ την οθόνη αφής από EVF, στο μυαλό μου συγκρίνω με ένα μικρό EVF. Άλλο το EVF της RX100III και άλλο της α7s. Αν ήταν να έχει η α5100 ένα μικρό EVF-άκι όπως της RX100III, για μένα καλύτερα η touch. Στην α7s το μεγάλο και φωτεινό EVF είναι απόλαυση.

Το ιδανικό είναι να υπάρχει και οθόνη αφής (εκτεινόμενη στα αριστερά) και EVF, που να λειτουργούν και ταυτόχρονα. Να πλησιάζεις το μάτι σου στο EVF και ταυτόχρονα να επιλέγεις σημείο εστίασης στην οθόνη.

Το LCD VF λειτουργεί και ως σκίαστρο. Με μια κίνηση σπάει προς τα πάνω και μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής. Ούτως ή άλλως σε δύσκολες συνθήκες το χρησιμοποιείς (δυνατή ηλιοφάνεια, κόντρα φως, καθρεπτισμός στην οθόνη), οπότε η σκίαση είναι καλοδεχούμενη.

K75VJv.jpg

Με αυτό που βλέπω εγώ στην τελευταία φωτο, πάει περίπατο η φορητότητα ...
Ποια τσέπη, ποια τσάντα ...

Με μαγνήτη αφαιρείται το LCD VF και χωράει άνετα σε μια δεύτερη τσέπη. Οι διαστάσεις στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερες από την εντύπωση που δίνουν οι φωτό, που πάντα παραπλανούν.

6JDvEe.jpg

Αλλά και ολόκληρο το σετ άνετα χωράει σε μικρή τσάντα για mirrorless:

5HJaNk.jpg

Με καποιον εχω κανει παλι αυτη τη συζητηση και δεν θυμαμαι αν ησουν εσυ _tzo_
Με την α6000 δεν ξερω αν μου λειπει η οθονη αφης, αφου οτι θελω να εστιασω το κανει αστραπιαια. Ισως μερικες φορες πρεπει να κεντραρω το θεμα , να εστιασω και να αλλαξω το καδρο. Αλλα αυτο αν το δει καποιος στην πραξη , στην α6000, ειναι οσο γρηγορο να εχω το ματι μου στο EVF και να ψαχουλευω μια οθονη αφης να εστιασω χωρις να αλλαξω το καδρο.
Και ναι ειχα στο μυαλο μου την χρηση τριποδου για την χρηση του κινητου, αλλα θα μπορουσα να φτιαξω μια θηκη για το κινητο που να μπαινει κατω απο τη φωτογραφικη εκει που βιδωνει το τριποδο και να κανω αυτο που λες...

Η σύνδεση με κινητό αυτό ακριβώς το σκεπτικό έχει, στήσιμο της μηχανής σε τρίποδο και δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση.
Δεν βγήκε για να αντικαταστήσει την οθόνη αφής στην ίδια τη μηχανή.

Καταλαβαίνω αυτό που λες ότι κάνεις μια χαρά και γρήγορα την εστίασή σου στην α6000 με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δεν παύει να είναι αισθητή η έλλειψη οθόνης αφής σε αρκετές περιπτώσεις. Άλλο να τρέχεις χειροκίνητα το βελάκι από τη μια άκρη ως την άλλη, ή να εστιάζεις και να επανακαδράρεις και άλλο να πατάς στιγμαία οπουδήποτε στην οθόνη και να γίνεται η λήψη ή να αλλάζει το σημείο εστίασης στο βίντεο χωρίς πέρα-δώθε. Όπως και να το κάνουμε είναι σημαντική ευκολία. Συνήθως δεν αισθανόμαστε ότι μας λείπει κάτι, πριν το ζήσουμε στην πράξη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που θα προτιμούσε να μην είχαν οθόνη αφής τα smartphones ή οι ταμπλέτες για παράδειγμα.

Αν η Sony επεκτείνει την οθόνη αφής και στην αναπαραγωγή, με swipe, pinch to zoom κτλ, θα είναι ακόμη πιο εξυπηρετική.

Όποιος για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την οθόνη αφής, την απενεργοποιεί, δεν είναι δεσμευτική η χρήση της. Δεσμευτική μόνο η απουσία της είναι.

Η οθονη αφης κοστιζει ομως. Δες την διαφορα τιμης της α6000 με την α5100 που της λειπουν EVF, εξωτερικο φλας, ροδελα, κουμπια συντομευσεων, υπερυθρες(αυτα θυμαμαι προχειρα) και θα δεις οτι εχουν μονο 100 διαφορα εξαιτιας της οθονης. Αν η sony εβγαζε μια ιδια α6000 + οθονη αφης και 200 πανω, δεν νομιζω να τα εδινα.

Κανω copy-paste το post μου απο ενα αλλο forum, σχετικα με την οθονη αφης και την ελλειψη EVF. (Εχω κανει quote τον εαυτο μου)

Ενα αλλο setup που φαινεται ενδιαφερον και εχει καλα σχολια ειναι αυτο που φαινεται στο link http://glidei7.exblog.jp/12715665/. Ουσιαστικα, σου επιτρεπει να φερεις τη μηχανη στα 5cm απο το προσωπο σου και να βλεπεις την οθονη καθαρα μεσα απο το clearviewer.

Η αρχη λειτουργιας του ειναι οτι φερνοντας την οθονη τοσο κοντα στα ματια σου, καλυπτει σχεδον ολοκληρο το οπτικο σου πεδιο με αποτελεσμα να ανοιγει η ιριδα του ματιου (η οποια ηταν κλειστη πιο πριν γιατι επρεπε να προσαρμοστει στο φως του ηλιου) και να μην φαινεται τοσο σκοτεινη η οθονη. Αυτο το προβλημα ειναι ισως πιο σημαντικο απο το glare.

Σε συνδυασμο με το Clearviewer, το hood μαζι με το κεφαλι σου, κοβουν και τις περισσοτερες αντανακλασεις.

Καποια αλλα θετικα χαρακτηριστικα ειναι οτι μπορεις να χρησιμοποιεις την touchscreen για εστιαση (σε αντιθεση με το κλασσικο EVF), δεν πιανει πολυ χωρο και μπορει να μπαινει και να βγαινει απο την οθονη ευκολα αν δεν το θες μονιμα επανω, μπορεις να το ακουμπησεις πανω και κατω απο το ματι σου για extra σταθεροτητα.

Ολα τα παραπανω δεν ειναι απο προσωπικη εμπειρια και δεν εχω σχεση με τα συγκεκριμενα προιοντα. Τα εχω διαβασει στο internet, ψαχνωντας να βρω κι εγω μια λυση για την ελλειψη EVF. Ωστοσο, τα εχω παραγγειλει και οταν τα παραλαβω, θα ξαναγραψω την εμπειρια μου.

Παρελαβα το hood και το Clearviewer και οπως ειχα υποσχεθει, θα γραψω μερικες εντυπωσεις.

Αρχικα, να πω οτι αυτα που ειχα γραψει παραπανω, οντως σε γενικες γραμμες ισχυουν.* Σημερα, ειχε αρκετη λιακαδα και το δοκιμασα. Βελτιωνει παρα πολυ το προβλημα των αντανακλασεων/ορατοτητας της οθονης, δεν ειναι τελειο, αλλα καμια σχεση με πριν.

Μεγεθυνει τοσο την οθονη που ειναι σαν ενα τεραστιο EVF. Αυτο βεβαια εχει το μειονεκτημα οτι η αναλυση της οθονης NX300 ειναι οριακη και αρχιζεις να βλεπεις pixels, αλλα οχι κατι τραγικο.

Αλλο ενα μειονεκτημα ειναι οτι δεν μπορεσα να βρω hood με μεγεθος 3.3" και λογο πλευρων 15:9, οποτε το 3αρι που πηρα δεν την καλυπτει ολοκληρη.

Θα κανει γαντι πιστευω στην NX500 που εχει οθονη 3" με μεγαλυτερη αναλυση.

Μερικες προχειρες φωτογραφιες με το κινητο που δειχνουν το setup.

(Μονο το frame του hood)
2iv086x.jpg

(Με το hood κλειστο)
j7utrc.jpg

(Με το hood ανοιχτο)
xddt9x.jpg

(Μεσα απο το Clearviewer, δεν ειναι αντιπροσωπευτικη. Φαινεται πολυ καλυτερα στην πραγματικοτητα και η παραμορφωση ειναι κυριως απο την camera του κινητου)
2q1babo.jpg

Παντως ναι μεν φορητοτητα αλλα στην τσεπη προφανως δεν μπαινει.
Κανω λάθος?
Ποιο ειναι ακριβως το κερδος στην φορητοτητα σε σχεση με μια dslr?

Μπαίνει στην τσέπη του μπουφάν ή της βερμούδας. Η dslr μπαίνει μόνο σε τσάντα

Το clearviewer δεν το προτίμησα γιατί δεν προσφέρει τη στήριξη στο μάτι που προσφέρει το LCD VF, το οποίο βεντουζάρει γύρω από το μάτι και προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα σε λήψη βίντεο. Εξαίρεση όσοι φορούν γιαλιά.

Σχετικά με τη φορητότητα σημαντικό χαρακτηριστικό της α5100 είναι το μικρό της ύψος. Μπορεί να μπει σε πολύ λεπτή τσάντα. Το επιπλέον μήκος του LCD VF ή του φακού δεν ενοχλεί. Και φυσικά το βάρος παραμένει μηδαμινό.

δυστυχώς δεν τα βολεύτηκα ποτε αυτά τα lcd viewers λόγω γυαλιών.
Σε επαγγελματικό επίπεδο μονο εξωτερικό μόνιτορ χρησιμοποιώ σε μικρο rig , se προσωπικό επίπεδο μου αρκεί το evf (αλλα κι εκεί έχω θέμα πάλι) και το lcd monitor της μηχανής.
Ευτυχώς που το EVF της Α7s είναι μεγάλο και πολύ καθαρο!

Αν ήταν όλα τα EVF σαν της α7s (σε συνδυασμό και με τα ψηλά της iso), ποιος γ..εί τις οθόνες, τα viewers και όλα!

Της α6000 πώς το κρίνεις σε σύγκριση με εκείνο της α7s; Τόσο απολαυστικό σίγουρα δεν είναι, αλλά είναι ανεκτό ή κουραστικό;

Υπόψιν ότι στα LCD Viewers, τουλάχιστον τα οικονομικά, τα οπτικά τους είναι λίγο κουραστικά σε πολύωρη χρήση. Όσο να'ναι είναι μεγεθυντικοί φακοί, δεν έχουν ούτε την καθαρότητα, ούτε την ξεκούραστη θέαση ενός καθαρόαιμου EVF.

με το EVF της Α7s σχεδόν έχω ξεχάσει το εξωτερικό μόνιτορ και το lcd monitor!
Της Α6000 είναι μικρο μπροστά σ αυτό το evf (της A7s) αλλα έχει επαρκή οξύτητα για να κρίνεις την εστίαση με fp kai focus zoom.

Έχει και λίγο μεγαλύτερο lag από αυτό της A7s , που είναι σχεδόν lag free!
Ανυπομονώ να βγάλει η sony μια α7s με την εστίαση της α6000 και ibis ...αν βγει ποτε :p

Βλέπω και τη διαφορά με την FZ1000, που το EVF της είναι σαν φτηνής βιντεοκάμερας (που λέει ο λόγος) μπροστά σε κείνο της α7s.

Προκειμένου να με πιάνει το κλάμα με τη σύγκριση, προτίμησα να μην έχω καθόλου EVF, και να παιδεύομαι με την α5100. :flipout:

Καμιά ζελατίνα που να ακυρώνει τελείως τον καθρεπτισμό έχει να προτείνει κανείς; Ακόμη και θυσιάζοντας φωτεινότητα;
Με κόντρα ήλιο που δύει προσπαθούσα να βγάλω τις προάλλες και περισσότερο έβλεπα τη φάτσα μου στην οθόνη παρά τον ήλιο.
Με το πρόσωπο να φωτίζεται και την οθόνη σκιερή ο καθρεπτισμός δεν παλεύεται.

Το clearviewer δεν το προτίμησα γιατί δεν προσφέρει τη στήριξη στο μάτι που προσφέρει το LCD VF, το οποίο βεντουζάρει γύρω από το μάτι και προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα σε λήψη βίντεο. Εξαίρεση όσοι φορούν γιαλιά.

Σχετικά με τη φορητότητα σημαντικό χαρακτηριστικό της α5100 είναι το μικρό της ύψος. Μπορεί να μπει σε πολύ λεπτή τσάντα. Το επιπλέον μήκος του LCD VF ή του φακού δεν ενοχλεί. Και φυσικά το βάρος παραμένει μηδαμινό.

Σιγουρα το LCD VF προσφερει καλυτερη στηριξη. Ωστοσο και το Clearviewer στηριζοντας το στο φρυδι, δεν ειναι κακο. Εγω το προτιμησα, γιατι εχω αυτη τη τσαντα http://www.geographicbags.com/vertical-pouch-for-point-and-shoot-camera που χωραει ισα ισα η μηχανη με τον kit φακο και τους pancake.

Προκειμένου να με πιάνει το κλάμα με τη σύγκριση, προτίμησα να μην έχω καθόλου EVF, και να παιδεύομαι με την α5100. :flipout:

Καμιά ζελατίνα που να ακυρώνει τελείως τον καθρεπτισμό έχει να προτείνει κανείς; Ακόμη και θυσιάζοντας φωτεινότητα;
Με κόντρα ήλιο που δύει προσπαθούσα να βγάλω τις προάλλες και περισσότερο έβλεπα τη φάτσα μου στην οθόνη παρά τον ήλιο.
Με το πρόσωπο να φωτίζεται και την οθόνη σκιερή ο καθρεπτισμός δεν παλεύεται.

Αυτο εδω ειναι αρκετα matte και τις κοβει καλα τις αντανακλασεις http://www.protectionfilms24.com/ar...protector-dqcm30-sony-alpha-5100-1211642.html, αλλα κανει την οθονη λιγο "fuzzy". Αυτο http://www.protectionfilms24.com/ar...protector-armr220-sony-alpha-5100-311642.html το διαφημιζει σαν ακομα πιο anti-reflective, αλλα δεν το εχω δοκιμασει.

Thanks, θα πάρω τη ζελατίνα με τη διπλή επίστρωση. Δεν συνηθίζω τις ζελατίνες, προσέχω πάντα τις μηχανές και τις έχω σε τσάντα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται.

Δεν με πειράζει αν θολώνει την εικόνα. Στην α5100 δεν με ενδιαφέρει η κριτική ευκρίνεια της οθόνης, επειδή βασίζομαι στο περίπου με το focus peaking. Σε αντίθεση με την α7s + Loxia50 που όλως παραδόξως απενεργοποιώ τελείως το Focus Peaking και τη μεγέθυνση, με μικτή χρήση EVF/οθόνης.

Το πρόβλημα με τα EVF και οθόνες LCD, ξεκινάει απο τους αισθητήρες, χρειάζεται να βελτιωθεί και άλλο η ταχύτητά τους και η επίδοση σε θόρυβο σε βαρύ φορτίο (συνεχόμενη λειτουργία με όσο δυνατόν περισσότερo δειγματισμό) ωστε να κάνουν full scan (ή κατι κοντινό σε αυτό) και για την λειτουργία EVF. Προς το παρόν απλά υποδειγματίζουν (pixel skipping 1/4 - 1/6) με τα γνωστα προβλήματα.

Εκεί βλέπω να είναι και η αφετηρία της διαφοράς με την A7s που λόγω λιγων Mp και γρήγορου-αθόρυβου αισθητήρα κανει καλύτερο δειγματισμό. Ομοίως πολύ καλά λόγια διαβάζω για το EVF-οθόνη της Samsung ΝΧ1 με τον ταχύτατο αισθητήρα-επεξεργαστή.

tzo ποια ζελατίνα πήρες τελικά?
παρέλαβα σήμερα τον Sony SELP 18-200. Ελπίζω να είναι καλύτερος από τον 18-105oss, ο οποίος δε με ικανοποίησε και τον έδωσα.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές. Η ποιότητα κατασκευής είναι ένα κλικ κάτω από τον 18-105, αλλά είναι πιο μαζεμένος και κρύβει το βάρος του. Το κινηματογραφικό hood είναι όλα τα λεφτά, αν και πλαστικό. Μ'αρέσει που μπορείς να επιλέξεις μεταξύ Powerzoom και χειροκίνητου ζουμ, κάτι που δεν προσφέρει ο 18-105. Εκείνος βέβαια έχει το πλεονέκτημα ότι ζουμάρει εσωτερικά και δεν έχεις τόσο κίνδυνο να μπει σκόνη στο φακό...

Last edited:

Tην dual coated επέλεξα (Matt and Antireflective).
http://www.protectionfilms24.com/ar...protector-armr220-sony-alpha-5100-311642.html

Βγάλε και καμιά φωτό με τον φακό πάνω στην α5100, μία με κλειστό φακό και μια σε πλήρη έκταση.
Και μια φωτό σε πλήρη έκταση δίπλα στην α5100+70-200 (χωρίς τα hoods).