Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Απλά βάζεις το φλας που "σηκώνει" η μηχανή σου! Και αφου δοκιμάσεις και δεις ότι δεν σε καλύπτει το ενσωματωμένο.

Δλδ σε μια μηχανή κόστους 600 ευρώ μαζί με τον φακό αν βάλεις ενα φλας αξίας του 1/3 της μηχανής, είναι σαν τους κάγκουρες που έχουν ενα αμάξι των 6000 ευρώ και βάζουν πάνω ζαντολάστιχα 2000!

Με λίγα λόγια ενα φλας μέχρι 60-70 ευρώ δλδ στο 10% της αξίας της μηχανής κιτ φακού είναι ενα αξεσουάρ που σηκώνει η α6000. Και προφανώς το meike που πρότεινε ο φίλος είναι υπεραρκετό για την μηχανή.

Πόσο πολύ διαφωνώ με αυτό δεν λέγεται.
1) Το φλας σου μένει. Σαν τους φακούς ένα πράγμα. Μπορείς να αναβαθμίσεις σώμα πολλές φορές και το φλας να το χρησιμοποιείς με όλα (του ίδιου κατασκευαστή αν σε νοιάζει το TTL, με όλα αν παίζεις και με manual).
2) Μιλάμε για "φωτο"-γραφία. Φωτογραφία χωρίς φως είναι δύσκολο να γίνει. Άσχετα αν μας διευκόλυναν οι μεγάλοι αισθητήρες με το εξωπραγματικό ISO, το φως και το πως διαγράφεται πάνω στα αντικείμενα ειναι η πρωτογενής πληροφορία που χρειάζεσαι.
Αν δεν έχεις ήλιο, ή έχεις αλλά σε εμποδίζει να βγάλεις αυτό που θέλεις, τότε η μοναδική πηγή πρέπει να είναι τεχνητό φως που το ελέγχεις εσύ.

Επίσης, προς Karamela.
Το φλας σου αλλάζει τόσο πολύ ποιοτικά την φωτογραφία που απλά μερικές φορές ΔΕΝ χρειάζεσαι "σοβαρό" φακό.
Αν μου πεις αναγκαστικό δίλημμα την Νίκον μου με τον 35 ή 85 f1.8 σε σύγκριση με την Nikon με τον kit 18-55 συν το φλας, θα προτιμήσω το δεύτερο.
Μπορώ να κάνω θαύματα με ένα φλας σε περιπτώσεις δύσκολου φωτισμού που δεν κάνει κανένας σοβαρός φακός όσο φωτεινός και να είναι.
Τα στοπ που κερδίζω με το φλας ακόμα και τοπικά, το πάγωμα της κίνησης, ο έλεγχος της ισορροπίας key vs fill light που μπορώ να έχω, κτλ. πολύ απλά ΔΕΝ γίνονται με φωτεινό φακό που απλά συνολικά αυξάνει την φωτεινότητα σε όλη την εικόνα.
Και όσο για ρηχό DOF, με αισθητήρες APS-C δεν έχεις κανένα πρόβλημα κατά τη γνώμη/γούστο μου ακόμα και με τον κιτ φακό αν προσέξεις απόσταση αντικειμένων και mm στα οποία τραβάς.

Το ότι ξοδευεις χρήματα για το χόμπι σου δε σε κάνει αυτόματα και γνώστη αυτού.
(Karamela ποιο είναι το όνομα σου);

Θεωρώ και ελπίζω πάνω από όλα, ότι όποιος ξοδεύει τέτοια μεγάλα ποσά για μηχανές και εξοπλισμό ξέρει τι κάνει ή πως να τα χρησιμοποιήσει...αν δεν ξέρει...τι να πω κακό του κεφαλιού του!!!
Προσωπικά το δηλώνω ότι δεν είμαι και τόσο έμπειρος και ούτε ξέρω πολλά από flash μιας και για αυτό συζητάμε...άλλα έχω όπως όλοι μας την δική μου άποψη, χούγια, γούστα, ανάγκες, απαιτήσεις, παραξενιές κλπ...
Με λένε Νίκο!!!

@dstil Τίποτα δεν απαξιώνω και τίποτα δεν μειώνω, απλά επέτρεψε μου να έχω την δική μου άποψη και γούστο.....η φωτογραφία είναι πάνω από όλα τρόπος έκφρασης και φυσικά και προσωπικό γούστο....άλλος τραβάει μόνο με prime φακούς, άλλος μόνο με compact, άλλος μόνο ασπρόμαυρο, άλλος με Flash, άλλος χωρίς flash, άλλος συνεχώς υποεκθέτει, άλλος μόνο hdr και πάει λέγοντας....ο καθένας μας έχει την δική του άποψη, γούστα, ανάγκες, απαιτήσεις κλπ..και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του...δεν προσπάθησα σε κανέναν να επιβάλω τίποτα και ούτε απαξίωσα κανέναν εξοπλισμό....μίλησα κυρίως για την ανάγκη που εξέφρασε ο LLLEFTERIS που ήταν πολύ συγκεκριμένη και του έδωσα μια εναλλακτική λύση που να ταιριάζει όσο το δυνατόν γίνεται ποιο κοντά σε αυτό που θέλει....

Υ.Γ. Να σου πω ότι ο κύριος λόγος που ασχολήθηκα με τις dlsr/mirrorless είναι το θόλωμα του φόντου που σου δίνουν οι prime φωτεινοί φακοί, οπότε καταλαβαίνεις τι θα επέλεγα ανάμεσα σε έναν prime φακό και σε ένα flash!!! Σεβαστή η άποψή σου άλλα επέτρεψε μου να έχω τελείως αντίθετη γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα.....

Last edited:

...ανάμεσα σε έναν prime φακό και σε ένα flash...

Aκόμη καλύτερα και σταθερός φωτεινός φακός και φλας με HSS. :p

1/800 @ f/1.4 @ 100 ISO
DSC_0217.jpg

Πόσο πολύ διαφωνώ με αυτό δεν λέγεται.
1) Το φλας σου μένει. Σαν τους φακούς ένα πράγμα. Μπορείς να αναβαθμίσεις σώμα πολλές φορές και το φλας να το χρησιμοποιείς με όλα (του ίδιου κατασκευαστή αν σε νοιάζει το TTL, με όλα αν παίζεις και με manual).
2) Μιλάμε για "φωτο"-γραφία. Φωτογραφία χωρίς φως είναι δύσκολο να γίνει. Άσχετα αν μας διευκόλυναν οι μεγάλοι αισθητήρες με το εξωπραγματικό ISO, το φως και το πως διαγράφεται πάνω στα αντικείμενα ειναι η πρωτογενής πληροφορία που χρειάζεσαι.
Αν δεν έχεις ήλιο, ή έχεις αλλά σε εμποδίζει να βγάλεις αυτό που θέλεις, τότε η μοναδική πηγή πρέπει να είναι τεχνητό φως που το ελέγχεις εσύ.

Καταλαβαινω την λογικη και την σκεψη σου. Αλλά...

σε ολα πρεπει να βαζουμε τα πραγματα στις κανονικες τους οικονομικες διαστάσεις. Σε ενα φιατακι δεν παιρνεις ράγες οροφης και μπαγκαζιερα που κοστιζει 2000 με την λογική ότι θα μου μεινουν για οταν θα παρω ...μερσεντες αμάξι!!!

Ετσι όπως το λες να παίρνουμε πρωτα ενα φλας 500 ευρων χωρίς να εχουμε μηχανη επειδη το φλας χρειαζεται παντου!

Πρωτα παίρνεις την μηχανή κανεις την δουλεια σου με αυτά που προσφέρει η μηχανη , κιτ φακο , ενσωματομενο φλας. Οταν δεις οτι ο φακος είναι σκοτεινος δεν σε βολευει ψάχνεις αλλον.

Οταν παίξεις με το φλας και δεις οτι δεν σε καλυπτει ψάχνεις το καλυτερο. Τουλάχιστον ετσι λεει η δικη μου λογική.

Συχνα πιανουμε την ελιτιστικη λογικη του hi end χομπιστα που οτιδηποτε εκτος από το hi end specs απλα το απαξιωνει!!!

Κλασικα έχει ο αλλος 150-200 ευρω θελει να παρει το πρωτο του πικαπ, ρωταει τι να παρει, πεταγεται ο πρωτος hi endas φιλαρακι με 200 ευρω δεν παιρνεις ουτε βελονα !!!

Και στο καπακι ο αλλος ο χλιδας με τους 2000 δισκους καβα και του λεει πόσους δισκους έχεις? Τι 10 ? χαχα κατσε ρε φιλε στο cd που να τρεχεις τωρα ....και καπως ετσι ο "νεος" του χωρου

συχτιριζει και τα παρατα...

Τώρα πειράζει που εμένα δεν μου αρέσει πολύ η συγκεκριμένη φώτο??? μου μοιάζει πολύ ψεύτικη και μου μοιάζει σαν κάποιος κότσαρε το μοντέλο από άλλη φώτο και με άλλο φωτισμό πάνω σε ένα backround με άλλο φωτισμό...προσωπικά θα την γύριζα από την άλλη την κοπέλα και θα προσπαθούσα με το φως του ήλιου να ''γράψω'' μια natural φώτο που να είναι κομμάτι του φυσικού φωτισμού και κομμάτι του περιβάλλοντος...σίγουρα θα δυσκολευόμουν παραπάνω, άλλα πιστεύω στο τέλος θα είχα κάτι ποιο αρεστό στα μάτια μου από αυτή την φώτο.....τι να πω γούστα είναι αυτά.......αν σας αρέσει πάω πάσο......
Προσωπικά ακόμα και στον γάμο μου οι ποιο ωραίες φώτο (κατά την γνώμη μου) που έχουμε από τους 2 φωτογράφους είναι αυτές που βγάλαμε έξω σε ένα πάρκο και ο φωτογράφος δεν χρησιμοποίησε flash άλλα έπαιξε με το φως του ήλιου, έψαξε σκιές και έβγαλε στο τέλος ένα αποτέλεσμα ποιο κοντά στα δικά μου γούστα.....

@Thankin δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σε αυτά που λες.....ο φίλος που ξεκίνησε και το θέμα με το flash ήθελε απλά να κόψει κάποιες σκιές σε τοίχος μέσα σε δωμάτια κλπ...δεν έχει πολλά χρήματα να διαθέσει, κοινώς ζορίζεται και δεν ξέρει και πολλά από flash κλπ...ε του πρότεινα ένα φτηνό αξιόπιστο φλασάκι να κάνει την δουλειά που το θέλει και από εκει και πέρα βλέπει στο μέλλον αν θέλει κάτι καλύτερο....από αυτό το σημείο ξεκίνησε η κουβέντα για flash 200 ευρώ, HSS, wireless και εγώ δεν ξέρω τι άλλο....που είναι μεν όλα χρήσιμα άλλα δεν ζήτησε αυτό το παιδί και ούτε μπορεί και θέλει να τα αποκτήσει.....

Last edited:

...δεν ζήτησε αυτό το παιδί και ούτε μπορεί και θέλει να τα αποκτήσει.....

Την ερώτηση ενός φίλου τη θεωρώ αφορμή για συζήτηση. Δεν μας δεσμεύει από περαιτέρω ανάλυση.

To HSS αναφέρθηκε επειδή δεν σχολίασες καν ότι δεν το υποστηρίζει το Meike στις Sony (σε αντίθεση με Canon/Nikon).
Οπότε καλό είναι ο αναγνώστης να το γνωρίζει. Ποιος θα θελήσει να αποκτήσει το Meike, ή ένα πιο αποδοτικό φλας με HSS, είναι δικό του θέμα.
Όλα τα γράφουμε προς ενημέρωση.

Για τη φωτό με ΗSS, αν δεν σου αρέσει ο βαθμός χρήσης του HSS στη συγκεκριμένη, ορίζεις εσύ χαμηλότερο. Σκοπός να υπάρχει η δυνατότητα, και στο χέρι του καθενός είναι πώς θα την εκμεταλλευτεί. Ο kbouk σου περιέγραψε καταστάσεις όπου κυριολεκτικά σώζει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οταν δεις οτι ο φακος είναι σκοτεινος δεν σε βολευει...
...Οταν παίξεις με το φλας και δεις οτι δεν σε καλυπτει...

Και στις δύο περιπτώσεις χάνει κανείς λεφτά συσσωρεύοντας δύο φακούς και δύο φλας κ.ο.κ. ή χάνει από μεταπωλήσεις.
Η απόφαση δική του βέβαια, αλλά εδώ είμαστε για να ενημερώνουμε τι κερδίζει και τι χάνει κάποιος πριν επιλέξει ένα προϊόν.
Όποια επιλογή κι αν κάνει, τουλάχιστον θα γνωρίζει γιατί την κάνει.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Meike ότι δεν υποστηρίζει HSS και τονίστηκε η σπουδαιότητά του από άλλα μέλη.
Πώς θα φιλτράρει ο κάθε αναγνώστης αυτή την πληροφορία είναι δικό του θέμα.

Δεν το σχολίασα γιατί να το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, δεν με ενδιαφέρει και κυρίως ο φίλος δεν ζήτησε φώτος σε μέρα και σε εξωτερικά περιβάλλοντα, ζήτησε ένα flash να κρύψει σκιές σε δωμάτια και γενικά σκοτεινά περιβάλλοντα....τι από όλα αυτά δεν κατανοούμε????
Ναι δεν ενημέρωσα για το HSS, γιατί προσωπικά δεν με νοιάζει και κυρίως δεν ζήτησε κάτι τέτοιο ο φίλος μας......λάθος μου??? ίσως άλλη φορά θα τα γράφω όλα, τι να πω ποια.....
Φυσικά καλό είναι να ενημερώνουμε δεν αντιλέγω, άλλα να προσπαθήσουμε με χίλιους δυο τρόπους να πείσουμε τον άλλο ότι κάνει λάθος, δεν ξέρει τι χάνει ή ποιο χοντρικά δεν ξέρει τι του γίνεται ε νομίζω πάει πολύ....με λίγα λόγια ενημερώνουμε και αν τον άλλο τον ενδιαφέρει έχει καλός αν όχι πάλι καλός....

Είδα και τις φώτος που έβαλες από την fuji x100s, αν σου πω ότι οι περισσότερες και εκει δεν μου άρεσαν και μου φάνηκαν ψεύτικες και φτιαχτές??? Τι δεν κατανοούμε στον όρο ''προσωπικό γούστο''????
Και να στο θέσω και αλλιώς για τελευταία φορά, οι φωτογραφίες γάμου γενικότερα δεν μου αρέσουν, δεν μου αρέσει η ''φλασάδα'' και όσο αν ακούγεται περίεργο, συνήθως προτιμώ κάποιες σκιές πάνω στο πρόσωπο ή ακόμα να είναι και λίγο σκοτεινό άλλα να είναι στο φως του περιβάλλοντος παρά αυτό που βλέπω στα παραδείγματα που έχεις ανεβάσει....λάθος, σωστό δεν έχει σημασία...είναι η άποψη μου, το γούστο μου, η παραξενιά μου αν το θέλεις έτσι...δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το σέβεστε ???
Το σταματάω εδώ και δεν ξαναγράφω κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα....συγγνώμη που δεν έγραψα για το HSS....

Last edited:
Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ζητούσε κάποιος να πάρει ένα αυτοκίνητο για να πηγαίνει στη δουλειά του και σε καμιά εκδρομή, και ρώτησε τον Νίκι Λάουντα.

Δεν τίθεται θέμα προσωπικού γούστου και σεβασμού αυτού. Δεν σε ρώτησε κανείς τι σου αρέσει και τι όχι. Για φλας μιλάμε και τις δυνατότητες του καθενός μοντέλου.

Όταν παρουσιάζουμε ένα προϊόν, φροντίζουμε να το κάνουμε αντικειμενικά, όχι αποκρύπτοντας μια έλλειψη που υποκειμενικά δεν μας ενδιαφέρει.

Διαβάζοντας την παρουσίασή σου για το Meike, ενθουσιάστηκα. Έπρεπε να διαβάσω αλλού για να δω ότι δεν υποστηρίζει HSS, πέρα από τις υπόλοιπες αδυναμίες του.

Κι αυτό επειδή ανέφερες στην παρουσίαση ότι το έψαξες αρκετά το θέμα.

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ζητούσε κάποιος να πάρει ένα αυτοκίνητο για να πηγαίνει στη δουλειά του και σε καμιά εκδρομή, και ρώτησε τον Νίκι Λάουντα.

χε χε χε χε χε!!!!!!!!

Δεν τίθεται θέμα προσωπικού γούστου και σεβασμού αυτού. Δεν σε ρώτησε κανείς τι σου αρέσει και τι όχι. Για φλας μιλάμε και τις δυνατότητες του καθενός μοντέλου.

Όταν παρουσιάζουμε ένα προϊόν, φροντίζουμε να το κάνουμε αντικειμενικά, όχι αποκρύπτοντας μια έλλειψη που υποκειμενικά δεν μας ενδιαφέρει.

Διαβάζοντας την παρουσίασή σου για το Meike, ενθουσιάστηκα. Έπρεπε να διαβάσω αλλού για να δω ότι δεν υποστηρίζει HSS, πέρα από τις υπόλοιπες αδυναμίες του.

Κι αυτό επειδή ανέφερες στην παρουσίαση ότι το έψαξες αρκετά το θέμα.

αν ισχύει αυτό που λες, δηλαδή να παρουσιάζουμε αντικειμενικά ένα προιόν, τότε δεν κοιτάζαμε να καλύψουμε κάποια μειονεκτήματα. Π.χ. εγώ σε άλλο θέμα θεωρούσα συγκεκριμένο φακό ως μπάζο, ο φίλος που πηρε την A7 έχει θέμα σοβαρό και αντί να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά πετούμε άσχετα μηνύματα απλώς για να πέσουν τα θέματα παρακάτω, είτε λέμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι φυσιολογικές και ότι τις έχουν όλοι οι αισθητήρες. Δεν είναι έτσι....

και κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε και τις απόψεις των άλλων, κι όχι να στρέφουμε τις συζητήσεις εκεί που ΕΜΕΙΣ θέλουμε. Η τωρινή υπόθεση με το φλας ήταν πολύ χαρακτηριστική.

Ποια άποψη δεν έγινε σεβαστή; Και με ποιον τρόπο δεν έγινε σεβαστή;
Δεν πρόσβαλε κανείς κανέναν.

Εξηγήθηκε με επιχειρήματα η σπουδαιότητα του HSS στα φλας.
Αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει η δυνατότητα, ή και γενικά η φωτογράφιση με φλας, σαφώς και τίποτε δεν είναι σημαντικό.

Στο νήμα της α7, συζητάμε και άλλα θέματα από τις τρέχουσες εξελίξεις. Δεν ήταν προσπάθεια κάλυψης του προβλήματος του ampglow, όπως πλέκεις σενάριο τώρα.
Συμμετείχαμε όλοι στο πρόβλημα του φίλου.

Σε ποιον φακό-μπάζο αναφέρεσαι, στον FE28-70, FE24-70 ή 16-50 της α6000;
Και οι τρεις είναι γνωστό ότι είναι αποφευκταίοι.
Προσωπικά πάντα προτείνω σταθερό φακό και αποφυγή των κιτ.
Εξαίρεση ο κιτ 18-55/2.8-4 της Fuji και ακόμη περισσότερο ο 16-50/2-2.8 της Samsung από τις mirrorless aps-c.

Last edited:

Ποια άποψη δεν έγινε σεβαστή; Και με ποιον τρόπο δεν έγινε σεβαστή;
Δεν πρόσβαλε κανείς κανέναν.

Εξηγήθηκε με επιχειρήματα η σπουδαιότητα του HSS στα φλας.
Αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει η δυνατότητα, ή και γενικά η φωτογράφιση με φλας, σαφώς και τίποτε δεν είναι σημαντικό.

Στο νήμα της α7, συζητάμε και άλλα θέματα από τις τρέχουσες εξελίξεις. Δεν ήταν προσπάθεια κάλυψης του προβλήματος του ampglow, όπως πλέκεις σενάριο τώρα.
Συμμετείχαμε όλοι στο πρόβλημα του φίλου.

Σε ποιον φακό-μπάζο αναφέρεσαι, στον FE28-70, FE24-70 ή 16-50 της α6000;
Και οι τρεις είναι γνωστό ότι είναι αποφευκταίοι.
Προσωπικά πάντα προτείνω σταθερό φακό και αποφυγή των κιτ.
Εξαίρεση ο κιτ 18-55/2.8-4 της Fuji και ακόμη περισσότερο ο 16-50/2-2.8 της Samsung από τις mirrorless aps-c.

http://avclub.gr/forum/showthread.p...-frame?p=1057467265&viewfull=1#post1057467265

και κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε και τις απόψεις των άλλων, κι όχι να στρέφουμε τις συζητήσεις εκεί που ΕΜΕΙΣ θέλουμε. Η τωρινή υπόθεση με το φλας ήταν πολύ χαρακτηριστική.

Παιδιά χαλαρά.
Εγώ δεν νομίζω ότι προσωπικά δεν σέβομαι το λόγο και την άποψη κάποιου ούτε πάω θέμα εκεί που θέλω.
Είπα τη δική μου γνώμη με σκοπό να δει ο άλλος και μια άλλη οπτική που μπορεί και να του ταιριάξει.
Γνώμες ρωτιούνται στο φόρουμ, γνώμες δύνονται. Είπα ότι διαφωνώ με κάτι --> γνώμη είναι αυτό.

Κατά τη δική μου γνώμη λοιπόν, το φλας είναι πιο σημαντικό από σώμα και σε ένα μεγάλο βαθμό και από φακό.
Είναι διαφορετικά πράγματα τελείως αλλά αν ήταν να διαλέξω (εγώ ξαναλέω, δεν προσπαθώ να το επιβάλλω) θα διάλεγα φλας.
Ενδιαφέρεται κάποιος να ακούσει; καλώς. δεν ενδιαφέρεται; συνεχίζει.

Πάντως με την οπτική τη δική μου, οι χαρακτηρισμοί hi-end, lamborgini, porsche κτλ. πρέπει να πάνε στους ακριβούς φακούς.
Η δική μου οπτική είναι έτσι:
- Πάει ο άλλος και αγοράζει 70-200 f2.8 ή ένα καλό σώμα χωρίς να έχει καν ένα καλό φλας. Πρώτα παίρνεις καλό αμάξι (φλας) και μετά βάζεις ζαντολάστιχα (φακό).
Είδατε πως αλλάζει η λογική;

Επίσης μίλησα με παραδείγματα που γνωρίζω και όχι στον αέρα. Έχω και prime, έχω και κιτ, έχω και φλας. Την άποψη μου την έβγαλα μέσα από τη δική μου χρήση.
Αν σε κάποιον δεν ταιριάζει, οκ σεβαστό. Αλλά μην κρίνετε αν δεν δείτε πρώτα.

Παιδιά χαλαρά.
Εγώ δεν νομίζω ότι προσωπικά δεν σέβομαι το λόγο και την άποψη κάποιου ούτε πάω θέμα εκεί που θέλω.
Είπα τη δική μου γνώμη με σκοπό να δει ο άλλος και μια άλλη οπτική που μπορεί και να του ταιριάξει.
Γνώμες ρωτιούνται στο φόρουμ, γνώμες δύνονται. Είπα ότι διαφωνώ με κάτι --> γνώμη είναι αυτό.

Κατά τη δική μου γνώμη λοιπόν, το φλας είναι πιο σημαντικό από σώμα και σε ένα μεγάλο βαθμό και από φακό.
Είναι διαφορετικά πράγματα τελείως αλλά αν ήταν να διαλέξω (εγώ ξαναλέω, δεν προσπαθώ να το επιβάλλω) θα διάλεγα φλας.
Ενδιαφέρεται κάποιος να ακούσει; καλώς. δεν ενδιαφέρεται; συνεχίζει.

Πάντως με την οπτική τη δική μου, οι χαρακτηρισμοί hi-end, lamborgini, porsche κτλ. πρέπει να πάνε στους ακριβούς φακούς.
Η δική μου οπτική είναι έτσι:
- Πάει ο άλλος και αγοράζει 70-200 f2.8 ή ένα καλό σώμα χωρίς να έχει καν ένα καλό φλας. Πρώτα παίρνεις καλό αμάξι (φλας) και μετά βάζεις ζαντολάστιχα (φακό).

Επίσης μίλησα με παραδείγματα που γνωρίζω και όχι στον αέρα. Έχω και prime, έχω και κιτ, έχω και φλας. Την άποψη μου την έβγαλα μέσα από τη δική μου χρήση.
Αν σε κάποιον δεν ταιριάζει, οκ σεβαστό. Αλλά μην κρίνετε αν δεν δείτε πρώτα.

σωστά τα παραπάνω, αλλά ο φίλος μας ο Λευτέρης προσδιόρισε τις ανάγκες του πολύ διαφορετικά. Και τις συμβουλές πρέπει να δίνουμε στους άλλους με βάση τις δικές τους ανάγκες κι όχι τα δικά μας θέλω και πιστεύω. Και μπορεί οι δικές μας ικανότητες να είναι εξαιρετικές (δεν μιλώ για τις δικές μου, για τους υπόλοιπους μιλώ), αλλά μπορεί των άλλων οι ικανότητες να είναι πενιχ´ρες, κυρίως επειδή μεγαλώνουν δυο μικρά παιδιά και δεν έχουν χρόνο για τίποτε άλλο πέρα από μερικές αναμνηστικές λήψεις.

Εννοείς το τεστ του aps-c φακού 16-70 που (θέλω να πιστεύω ότι) κατά λάθος πόσταρες σε άσχετο νήμα, αφού εκείνο αφορά μόνο τους full-frame native φακούς;

Και κατηγορείς εμένα τώρα ότι "αντί να ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά πετούμε άσχετα μηνύματα απλώς για να πέσουν τα θέματα παρακάτω";

Στην προκεμένη περίπτωση εσύ ήσουν αυτός που δεν σεβάστηκες την προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών για τους full-frame native φακούς που έγινε στο συγκεκριμένο νήμα.
Ανέβασες ένα τεστ που έγινε στον aps-c φακό 16-70, και εκ των υστέρων σε δεύτερο μήνυμα (που συνενώθηκε) τον παραλλήλισες με τον FE24-70 για να το σώσεις, αφού εξαρχής ήσουν off-topic.

Δεν ειμαι αντιθετος στο να υπερθεματίζει ο καθένας για καποιο στοιχειο ή χαρακτηριστικό μηχανης , φακου, φλας κοκ. Αλλωστε φορουμ τεχνολογιας είναι και υπαρχει περιθώριο για ....σκαψιμο...
Το θεμα ειναι να μην παρουσιαζουμε οτι η ταδε μηχανη δεν κανει , ο ταδε φακος ειναι απευκταιος κοκ επειδη όλα τα συγκρινουμε με τα τοπ προιοντα!

Ναι η α6000 ειναι για τα μπαζα αν την συγκρινεις με την α7rii! Ελα όμως που η δευτερη κοστιζει σχεδον 6 φορες οσο η πρώτη!!!

Ο καθενας ας φροντιζει να ενημερωνεται και να παίρνει το πιο vfm για τα λεφτα που μπορει να διαθεσει, και καλο ειναι οι υπολοιποι να μην ακυρωνουν τις επιλογες των αλλων .

Και στο προκειμενο του νηματος εχει γινει πολλες φορες η ερωτηση αν με 600 ευρω μπορεις να παρεις μηχανη με τα χαρακτηριστικα της a6000 και με καλύτερο αποτελεσμα και η απαντηση είναι ΟΧΙ !!! για την ώρα ! και ας εχουν περάσει 20 μήνες απο την κυκλοφορια της! Η nx500 ειναι μηχανάρα ,ταβανιασε στο τεστ του dxo, αλλα τι να κανουμε στην ελλαδα των 300 ημερων νταλας ήλιου η ελλειψη σκοπευτρου σε μια μηχανη 600 ευρώ ειναι σοβαρη!!! Αν καναμε την ιδια κουβεντα στην Σουηδια θα το βλεπαμε αλλιως!!

Αυτη είναι η απαντηση και οχι εγώ θα ανεβαινα στα 1100 και θα επαιρνα την nx1 ( χωρις φακο βεβαια , σιγα φακους δεν εχουμε!!!) .

Γιατι η επόμενη ατακα, ειρωνικη φυσικα, είναι και γιατι δεν ανεβαινεις στα 3000 (λέφτα υπάρχουν αλλωστε!) να παρεις την a7rii να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο? (μεχρι του χρόνου δλδ που θα βγει το επόμενο τεχνολογικο θαυμα η a7riii !!!).

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Θυμήθηκα που, μαθητές, μαλώναμε για την F40 και την Κούντακ.
Και δεν ξέραμε καν να οδηγούμε!

σωστά τα παραπάνω, αλλά ο φίλος μας ο Λευτέρης προσδιόρισε τις ανάγκες του πολύ διαφορετικά. Και τις συμβουλές πρέπει να δίνουμε στους άλλους με βάση τις δικές τους ανάγκες κι όχι τα δικά μας θέλω και πιστεύω. Και μπορεί οι δικές μας ικανότητες να είναι εξαιρετικές (δεν μιλώ για τις δικές μου, για τους υπόλοιπους μιλώ), αλλά μπορεί των άλλων οι ικανότητες να είναι πενιχ´ρες, κυρίως επειδή μεγαλώνουν δυο μικρά παιδιά και δεν έχουν χρόνο για τίποτε άλλο πέρα από μερικές αναμνηστικές λήψεις.

Προσωπικά έγραψα για το meike 320 γιατί από όσα διάβασα από τον Λευτέρη ψιλοκατάλαβα ότι κάτι τέτοιο ψάχνει και για αυτό το πρότεινα....ότι δεν ανέφερα ότι έχει HSS, οκ λάθος μου ίσως, απλά δεν θεώρησα ότι τον νοιάζει στην παρούσα φάση, με τις γνώσεις που έχει, το budget που έχει και κυρίως επειδή δεν ζήτησε κάτι τέτοιο....ένας βασικός ή και ο βασικότατος λόγος που δεν θέλω να κουβαλάω flash έξω είναι και αυτός που ανέφερες, έχω 2 μικρά παιδιά, η μηχανή στριμώχνεται πολλές φορές μέσα σε μια τσάντα μαζί με μπιμπερό, κρέμες, μορομάντυλα κλπ. δεν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με το ''άθλημα'' όσο θα ήθελα και θέλω το minimum δυνατό όγκο/βάρος ε και ας χάσω κάποια πράγματα...δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως κουβαλάω τον sony 16-50 μαζί μου και όχι π.χ. τον sony 35mm που επίσης έχω....ναι χάνω σε ποιότητα εικόνας, άλλα κερδίζω σε ευελιξία..και για μένα αυτό είναι ποιο σημαντικό από την ποιότητα εικόνας στην παρούσα φάση της ζωής μου....

@Dstil ωραία αυτά που γράφεις άλλα σκέφτηκες ότι ίσως σε κάποιους δεν αρέσει η φωτογράφιση με Flash και αναγκάζονται να έχουν ένα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μαύρα σκοτάδια και δεν γίνεται με τίποτα αλλιώς???εε σε αυτή την κατηγορία καλώς η κακός είμαι και εγώ.....αν θεωρείς το ποιο σημαντικό στην φωτογράφηση το flash καλά κάνεις...απλά κάθε ένας μας είναι διαφορετικός άνθρωπος και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις...φυσικά σεβαστή η άποψή σου και φυσικά καλά έκανες και μας την είπες.....αυτό που κατέκρινα από την πλευρά μου δεν είναι η άποψη του καθενός άλλα η προσπάθεια να πείσουμε τον άλλο για κάτι κρίνοντας καθαρά από τις δικές μας ανάγκες και ουσιαστικά αδιαφορώντας για το τι πραγματικά ζήτησε ο άλλος και τι εν τέλει του προτείνουμε....
Αν άκουγα π.χ. εδώ στο forum της sony τι προτείνουμε θα έπρεπε αυτή την στιγμή να έχω μια Sony A7s και ήδη 3-4 πανάκριβους φακούς της sony....
Επίσης π.χ. ακούω συνεχώς πάρε τον zeiss 24mm κλπ κλπ...ε δεν μπορώ να τον πάρω τι να κάνουμε τώρα...είναι εκτός budget μου....με την λογική αρκετών θα έπρεπε να τον πετάξω τον sony 16-50 από το παράθυρο....ή να στο πω αλλιώς αν άκουγα και έκανα όσα ακούω και διαβάζω στα forum πίστεψέ με θα το είχα παρατήσει το άθλημα προ πολλού ή θα είχα πουλήσει κανένα ''όργανο'' για να πάρω αυτά που προτείνουν...

Last edited:

Μα από την αρχή συμφωνήσαμε ότι η τιμή του Meike αρμόζει στον φίλο, όπως και κατ' επέκταση στον μέσο κάτοχο της α6000, που δεν θέλει να υπερβεί το 1/10 της αξίας της μηχανής για απόκτηση φλας, θεωρώντας το απλό αξεσουάρ.

Από κει και πέρα κάθε ερώτηση είναι αφορμή προς συζήτηση με γενικότερο ενδιαφέρον. Κάποιος που διαβάζει και μπορεί/θέλει να ανέβει κατηγορία από την κατώτατη, ενημερώνεται και για το τι κερδίζει προτιμώντας το αμέσως καλύτερο μοντέλο τρίτου κατασκευαστή με υποστήριξη TTL και HSS. Δεν μιλάμε για χιλιάδες και εκατοντάδες ευρώ διαφορά. 88 ευρώ χωρίζουν τα δύο φλασάκια.