Sony α6000

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Δεν εχει; δεν ειναι σαν τον 35αρη που εχω; ΑΜΑΝ!

Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Δεν χρειαζεται σταθεροποιηση ο 24αρης επειδη ειναι ευρυγωνιος,

Σχετικο εινα αυτο.. Ο 10-18 που ειναι ακομη πιο wide εχει oss

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Πάντα χρειάζεται η σταθεροποίηση.

Ακόμη και σε γρήγορο ευρυγώνιο f/1.8 θα εξυπηρετήσει η σταθεροποίηση στη μεγεθυμένη προεπισκόπηση, όπως φυσικά και στο βίντεο.

Ενταξει οχι παντα.... στο βιντεο ναι, στη φωτο οχι τοσο (ειδικα με τοσο ανοιχτο διαφραγμα).

Στο βιντεο το χρειαζεσαι (σε τετοια εστιακα μηκη) κυριως για να παρει τις μικρο δονησεις, που σε αισθητηρα CMOS δημιουργουν μεγαλο προβλημα (rolling shutter) , ακομα και αν θες να το επεξεργαστεις μετα , στο post .
Oσες φορες προσπαθησα ν αφαιρεσω το "κουνημα" σε αισθητηρα cmos με warp stabiliser κλπ, ηταν αποτυχια με φακους οχι σταθεροποιημενους.

Όσο πιο ανοιχτό διάφραγμα, τόσο περισσότερο βοηθάει η σταθεροποίηση κατά τη μεγεθυμένη προεπισκόπηση και μικροεστίαση.

Ναι, όταν θέλω να μικροεστιάσω με DMF στο EVF.

Όσο πιο λεπτό το DOF, τόσο πιο συχνά χρειάζεται η μεγεθυμένη προεπισκόπηση, και τόσο πιο ξεκούραστα γίνεται όταν υπάρχει σταθεροποίηση.

αυτο ιχυει κυριως για μεγαλα εστιακα μηκη , οπου το DOF ειναι μικρο , στα εστιακα μηκη που συζηταμε δε νομιζω οτι εχει τοση σημασια, μιας και το DOF ειναι πιο μεγαλο....

Τεσπα... αν μπορουσα να ειχα τον Zeiss 24mm 1.8 θα τον επαιρνα και χωρις σταθεροποιηση, τον εχω δοκιμασει και απο μονος του διακιολογει την αγορα sony apsc !

Στη μεγεθυμένη προεπισκόπηση το κούνημα είναι αυξημένο αντίστοιχα με το ποσοστό της μεγέθυνσης.
Μακάρι να βγει η α6100/α7000 με IBIS.

Δεν αντιλέγω για την αξία του 24/1.8. Η έλλειψη σταθεροποίησης δεν είναι λόγος να μην τον προτιμήσει κανείς.
To αντίθετο, o φακός αυτός είναι λόγος να έχει κανείς Sony aps-c. Δυστυχώς παρέμεινε ο μόνος πραγματικά αξιόλογος φακός στο σύστημα aps-c της Sony.

Ένα χρόνο ολόκληρο πέρασα μόνο με αυτόν τον φακό όταν είχα τη Nex7.

Last edited:

Η ελλειψη σταθεροποίησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Εδώ ακόμα και ο κιτ φακός 16-50mm που έχει OSS είναι μέτριος. Δοκίμασα προχθές με τον kit φακό (ο οποίος όπως είπα μου φαίνεται τραγικός) την a6000 σε lowlight, ειδικότερα μέσα σε bar όπου έπαιζε ένα συγκρότημα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό. Περίμενα περισσότερο noise, αλλά τελικά ήταν αποδεκτό κάτι που με ξάφνιασε ευχάριστα. Παρ' όλα αυτά το OSS είναι πρωτόγονο. Καμιά σχέση με αυτό το camcorders ή της Olympus. Φακός χωρίς καλό OSS είναι μάλλον τελείως άχρηστος για μένα (που με ενδιαφέρει το video) και κάνει μόνο για φωτογράφους. Οπότε ψάχνω για καλό σχετικά φακό για lowlight αλλά κυρίως με καλό stabilization (και AF).

Οι υπόλοιποι φακοί της SONY με OSS έχουν την ίδια τεχνολογία OSS με τον κιτ ? δηλαδή στην ουσία έχουν το ίδιο σύστημα σταθεροποίησης ? ξέρει κανείς ?

Δεν ειναι ιδιο συστημα προφανως, οτι πληρωσεις παιρνεις.

Πχ ο 18-105mm f/4 που εχω, εχει καταπληκτικο συστημα σταθεροποιησης, απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει.

Πολυ καλο συστημα εχουν και οι 2 prime, ο 35 και 50mm.

o 18-105 είναι εύχρηστος Γιάννη ? για παράδειγμα.. το zoom του 16-50mm kit, είναι κάπως πως να το πω..."βηματικό" όχι τόσο smooth.. από το 18-105 είσαι ευχαριστημένος ? σε low light ?

Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Καμια σχεση οι 2 φακοι, ουτε στο ζοομ ουτε στη σταθεροποιηση.
Για low light δεν τον χρησιμοποιω στην Α6000 αλλα στην A7s.... Το f/4 ειναι λιγο , για εκει εχω τους prime στην Α6000

Μιας και έχεις και την A7S να σε ρωτησω κάτι.... ενας full frame φακός π.χ. για την Α7s μπορεί να μπει στην Α6000 που είναι APS ? το αντιστροφο ? ένας φακός για την A6000 μπορεί να κουμπώσει στην Α7s (σε APS-c mode εννοείται) ? είναι το ίδιο γρήγοροι ?

Ναι γινεται.... Ενας full frame 35mm θα γινει φυσικα 50mm στην α6000

Κι ενας 35mm apsc φακος ομως το ιδιο θα γινει στην a7s , γιατι θα τον δουλεψεις σε crop mode. Η αποδοση ειναι εξισου καλη, αλλα χανεις 1 στοπ. , στην a7s ομως δεν εχει τοση σημασια.

Στην εστιαση φυσικα δεν ειναι τοσο γρηγορη η a7s, αλλα για βιντεο , μια χαρα ειναι.... Οχι για φωτο παντως.

κάτσε γιατί εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα... ο κιτ φακός για παράδειγμα της a6000 είναι 16-50mm αλλά στην πραγματικότητα για την a6000 είναι 24-75mm σωστά ? λόγω APS-c δηλαδή αυτό το 16-50mm που λένε δεν είναι equivalent. Άρα είτε στην a6000 μπει είτε στην a7s (σε crop APS mode) θα είναι το ίδιο.

Ναι, προφανως.
Απλα στις full frame χανεις πολυ σε αναλυση στις φωτο κι ενα στοπ σε φως, ενω στο βιντεο τα πραγματα ειναι καλυτερα.