Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Sony A6000 μαζι με zeiss 16-70 OSS f/4 για all around χρηση πως σας φαινεται σαν ιδέα?
(για οικογενειακες φωτο, εκδρομες, κυνηγι διδυμων τριχρονων που δεν στεκονται πουθενα κλπ..)

Εχω ακουσει πολλα για προβληματικους 16-70 και κακο QC κι αυτο με σταματαει...
Εναλλακτικα σκεφτομαι τον SONY 18-200 LΕ μονιμα επανω....

μεγαλοι σε μεγεθος φακοι για την φιλοσοφια των mirrorless Και πανακριβοι...

λεω να ξεκινησεις με τον 35αρη της Sony... ο οποιος γινεται Normal 50mm φακος...

και εχεις και το 1.8 για low light και blur...

Sony A6000 μαζι με zeiss 16-70 OSS f/4 για all around χρηση πως σας φαινεται σαν ιδέα?
(για οικογενειακες φωτο, εκδρομες, κυνηγι διδυμων τριχρονων που δεν στεκονται πουθενα κλπ..).

Εμενα λογος δεν μου πεφτει, αλλα αφου ρωτας, να πω οτι μου φαινεται πανακριβη...!!! 600 ευρω το σωμα και 900 ο φακος... μια κανον 100D κιτ με τον stm βγαινει στα 500... οσο και μια 3300 νικον... τι πληρωνεις με τη διαφορα στη σονυ?

Εδω και καιρο εχω αυτη την απορια... τι ζητανε να πληρωσουμε οι μιρορλες ???? (να πληρωσουμε εμεις οι ερασιτεχνες, οχι οι ψαγμενοι που ξερουν και ψαχνουν συγκεκριμενα πραγματα)... και αφηνω τους φακους απ εξω, που -λεμε- δεν σπανε δε χαλανε...

Ποσο πιανει μια OMD 5 που πριν ενα χρονο αγοραστηκε στα 1000 + ευρω? Μια Πανασονικ G5 ή ακομα και η GH3? Mια EP-1 κτλ κτλ. ...???? Που ειναι και φρεσκαδουρες με τα φωτογραφικα δεδομενα... Μια ΝΕΧ 7, ποσο την πληρωνετε τωρα μεταχειρισμενη? Εγω λεω ουτε την κοιταει κανεις, οχι να την αγορασει...

Δε λεω οτι οι κανονικον πιανουν παραπανω, αλλα δεν τις πληρωνεις και 1600 ευρω... πραγματικα εκπησομαι ωρες ωρες...

Σήμερα τελικά την παρέλαβα και εγώ.
Πήρα μόνο το σώμα καθώς έχω μια μικρή γκάμα φακών και βλέπουμε.
Κάποια πράγματα που δεν έχουν αναφερθεί:

- Η μηχανή μπορεί να τραβάει NTSC σε 24p - 60p ή PAL 25p-50p,
σε αντίθεση με τις προηγούμενες NEX που λειτουργούσαν μόνο σε PAL.
Το σπαστικό είναι ότι όταν αλλάζεις πρέπει να κάνεις format την κάρτα.

- Ο SEL 18-200 είναι ταχύτατος , το PDAF λειτουργεί κανονικά.
Δεν δοκίμασα C-AF λόγω έλειψης κινούμενων θεμάτων (Τα πιτσιρίκια είναι στο χωριό...)

- Ο 30άρης sigma εστιάζει και αυτός με PDAF , αλλά μόνο στο κέντρο.
Λογικά εφόσον έχεις το θέμα στο κέντρο θα λειτουργεί κανονικά το C-AF

Το EVF μου άρεσε πολύ , ειδικά σε χαμηλό φωτισμό κάνει την νύχτα - μέρα!
Γενικά η μηχανή είναι σβέλτη και η εργονομία-πιάσιμο πολύ καλή.
Ανυπομονώ να τεστάρω τον 18-200 σε δράση..

Last edited:

- Ο 30άρης sigma εστιάζει και αυτός με PDAF , αλλά μόνο στο κέντρο.
Λογικά εφόσον έχεις το θέμα στο κέντρο θα λειτουργεί κανονικά το C-AF

πώς ξέρεις ότι λειτουργεί με pdaf (phase) και όχι με CDAF (contrast)? εχει καπου ενδειξη και δεν το έχω εντοπίσει;
γιατι διαβαζοντας ειχα αντιληφθει οτι το pdaf δεν υποστηριζεται στον sigma και είναι ενας απο τους λογους που δεν τον αγορασα.
εχεις καποια πηγη οτι υποστηριζει PDAF?

θα μου αρεσε καποια στιγη μετα το Πασχα αν βρεθουμε σε καμια φωτογραφικη βολτα να δοκιμαζα καποιους απο τους φακους σου.

Σχετικά με τον ilias και το σχόλιο:
Εδω και καιρο εχω αυτη την απορια... τι ζητανε να πληρωσουμε οι μιρορλες ????
Δε λεω οτι οι κανονικον πιανουν παραπανω, αλλα δεν τις πληρωνεις και 1600 ευρω...

Σκέψου το εξής: η συγκεκριμένη μοιράζεται τον ίδιο καταπληκτικό αισθητήρα που έχει η nikon d5300 (ποιότητα φωτογραφίας ίδιο με d7100 που όλοι λέγαν ότι είναι η καλύτερη crop μηχανή).
Η τιμή της d5300 είναι ίδια, και της d7100 πιο ακριβή.
Φωτογραφικά, στη θεωρία, με ίδιους φακούς θα δίνουν ίδια περίπου ποιότητα με μικρές διαφορές λόγω επεξεργαστή.
Απλά αυτή την περίοδο οι Κανονικον έχουν πιο πολλούς φακούς.
Για εμενα η Νικον ζητάει υπερβολικά. Η d5300 είναι χωρις εργονομία, και η d7100 απλά έχει υποτυπώδες weather seal (τύφλα να έχει η Pentax που παραδίδει μαθήματα εκεί) και εργονομία. Για την εργονομία == περισσότερα κουμπάκια λοιπόν η d7100 είναι 300-400 ευρώ πιο ακριβή από την d5300!!!
Τη Νικον θα επρεπε να κραζουμε!

Βίντεο: εκπληκτικό βίντεο σαν της d5300 αλλά με εργονομία και επιλογές πολύ περισσότερες. Επίσης εμένα με ενδιέφεραν τα πολλά fps στα 1080 που καμία Canon δεν έχει. Επίσης απόδοση στα ψηλά ISO που καμία Canon σε τέτοια τιμή δεν έχει (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΉ - όχι με Magic Latern που δε ξερω ποσο βοηθαει - αρκετά λένε).

Και το σημαντικότερο: από Παρασκευή μέχρι σήμερα, λόγω του μεγέθους της, χαλάρωσα και τη κουβαλάω μαζί μου συνεχώς. Όποτε δω κάτι που μου προκαλέσει κάποιο συναίσθημα η μηχανή είναι δίπλα μου για να το αποτυπώσω. Την κυριακή για πρώτη φορά νομίιζω ότι αποτύπωσα φωτογραφία που πραγματικά μπορεί να πάρει τον τίτλο street. Με τη Nikon μπορώ να πω ότι απέτυχα. Προσωπικά το μέγεθος με ξεκόλλησε. Νιώθω πιο χαλαρός.
Με τις dslr έπρεπε να το προσχεδιάσω.

Και όλα αυτά φυσικά συνοδέυονται από το υπερ-κερδος της Sony. Αλλά το ίδιο κάνουν με όλα τα προιοντα σε ολους τους τομεις όλες οι εταιρίες.
Πιο υπερβολικό υπερκέρδος από της D7100 δεν νομίζω να βρούμε στις mirrorless...

Αν κλαίω τα λεφτά που δίνω; φυσικά...
αλλά δε νομίζω ότι για αυτά που θέλω εγώ (προσωπικά) θα με κάλυπτε καλύπτερα κάτι άλλο.

Ο Sigma λειτουργεί με PDAF και το καταλαβαίνεις διότι εμφανίζονται στο C-AF τα μικρά πράσινα κυκλάκια αλλά μόνο στο κέντρο.
Πολύ ευχαρίστως να βρεθούμε, να δοκιμάσεις όποιον φακό θέλεις...

για ποιον Sigma μιλας?

(ειχα γραψει παραπανω τις αμφιβολιες μου για τους Sigma και το PDAF της Sony... για να δουμε... μηπως με καποιο firmware update δουλεψουν οπως πρεπει, αλλιως θα γεμισει το ebay με δαυτους...)

Τον 30άρη 2.8.
Aκόμα δεν τον τέσταρα σε κινούμενο στόχο ,
αλλά το pdaf λειτουργεί κανονικά (σε ένα πολύ μικρό χώρο στο κέντρο όπως φαίνεται στην φωτογραφία)

IMG_0050-2.jpg

αν δεν φταιει καποια ρυθμιση, δεν εχουμε στην ουσια PDAF με τους Sigma...

5 PDAF ενεργα σημεια στα 179 ειναι ποσοστο της ταξης του 2,8%...

παμε για αλλα...

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Η 7100 φοραει αισθητηρα toshiba και η 5300 αν κανω λαθοε διορθωστε με τον νεο 24αρη της Sony..
Ολη η φιλοσοφία των μηχανων αυτων βασίζεται στο μικρο μέγεθος και αρα σε μαζεμενους φακους οι οποιοι θα πρεπει ναναι και σχετικα φθηνοι. Η αγορα γεμιζει με νεες προτασεις αλλα ακομα αισθάνομαι οτι έχουμε ακομα δρομο πολυ (εστιαση αυτονομια evf)

Tι σημασια εχει το πληθος των σημειων με το ειδος της εστιασης ?
Εδω και πολλες dslr εχουν μονο λιγα σημεια PD , πχ οι sony aplha εχουν 9-15 στο κεντρο.
Αν λειτουργει σωστα , δεν εχεις κανενα προβλημα.

Στο κεντρο (και γυρω απ αυτο) εχουν ετσι κι αλλιως οι περισσοτερες dslr και mirrorles (XT1) τα σημεια αυτα.
Η Α6000 ειναι η πρωτη με πληρη καλυψη καδρου, τουλαχιστον στους δικους της φακους.
Η σιγμα (σε συνεργασια με τη σονυ) πρεπει να βγαλουν αναβαθμιση για τους δικους της φακους.

paИ-baL;1057070825 said:
αν δεν φταιει καποια ρυθμιση, δεν εχουμε στην ουσια PDAF με τους Sigma...

5 PDAF ενεργα σημεια στα 179 ειναι ποσοστο της ταξης του 2,8%...

παμε για αλλα...

και μερικα ακομη τεστ της εστιασης της Α6000 με διαφραγμα 1.8 ...

https://www.youtube.com/watch?v=7mH4eFwZY5k&feature=youtu.be

buffer test
H A6000 exei ριπη των 11 fps, σε raw kai jpg. Στα μεν raw τραβαει συνολικα 22 φωτο ενω σε jpg 49 (πρωτου γεμισει tο buffer).
Aν θελουμε επεισης, εχει ριπη των6 fps για 10 ".

https://www.youtube.com/watch?v=f9XxEJQecJA&feature=youtu.be

Last edited:

να υπενυθμισω οτι ακομα και με την canon 7d που ειχα, το ποσοστο επιτυχιας ηταν 70-80%, αλλα με μικροτερο fps - 8- που σημαινει οτι ακομα και με λιγο μικροτερο ποσοστο επιτυχιας στη A6000 (60-70%) θα εχουμε αναλογες φωτο εστιασμενες.

Πχ αν καταγραψουμε ενα θεμα 3" , με την canon 7d θα ειχαμε 3χ8=24 φωτο τραβηγμενες και 16-18 φωτο εστιασμενες.
Με την Α6000 στον ιδιο χρονο, θα εχουμε 3χ11=33 φωτο και 18-20 εστιασμενες ... καθολου ασχημα.

Νομιζω οτι οι mirrorless με τις olympus EM1 - Fuji XT1 kai A6000 εχουν φτασει πολυ κοντα πια σε επιδοσεις τις καλες dslr, kαι δεν απεχει πολυ ο καιρος (1-2 γενιες ακομα) που θα τις ξεπερασουν .
Μονο οι πολυ καλες και ακριβες επαγγελματικες dslr θα εχουν λογω υπαρξης, κυριως λογω της αξιοπιστιας τους, της διαρκειας μπαταριας και OVF (γι αυτους που δεν μπορουν το EVF).

Last edited:
Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Νομιζω οτι οι mirrorless με τις olympus EM1 - Fuji XT1 kai A6000 εχουν φτασει πολυ κοντα πια σε επιδοσεις τις καλες dslr, kαι δεν απεχει πολυ ο καιρος (1-2 γενιες ακομα) που θα τις ξεπερασουν .
Μονο οι πολυ καλες και ακριβες επαγγελματικες dslr θα εχουν λογω υπαρξης, κυριως λογω της αξιοπιστιας τους, της διαρκειας μπαταριας και OVF (γι αυτους που δεν μπορουν το EVF).

την ιδια αισθηση εχω και εγω βλέποντας ποσο γρηγορα κάλυψαν οι κατασκευαστες των ακαθρεπτων την αποσταση απο τις αντιστοιχες DSLR μεσα σε ενα χρονο περιπου εξελιξης απο οταν ασχοληθηκαν με την παρουσιαση πιο σοβαρων και ακριβων μοντελων, ειναι σιγουρο οτι του χρονου θα δουμε και αλλες βελτιωσεις στους τομεις που μειονεκτουν και ειδικα λυσεις στο θεμα της αυτονομιας που ειναι βασικο για τον επαγγελματια, γιατι τα EVF έχουν εξελιχθει σε τεραστιο βαθμο, το μονο που πιθανον τους λειπει ειναι η περισσεια υπολογιστικης ισχυς για να τα κρατα <γρηγορα και καθαρα> ακομη και στις πιο δυσκολες καταστασεις, βλέπουν μαλιστα εκει που σκοτεινιαζουν τα OVF και μαλιστα πολυ καλα και δινουν πληροφοριες που αν τις συνηθισεις δεν μπορεις να κανεις χωρις αυτες.

Κατι που πρεπει να ξερουμε ειναι οτι η αυτονομια των μηχανων δεν εξαρταται τοσο απο τα κλικ που κανουμε αλλα απο τον χρονο που δουλευουν αυτα που καταναλωνουν δηλ. EVF, LCD, δηλαδη μια ακαθρεπτη που βγαζει 300-400 φωτο σε συνηθη φωτογραφηση μιας ημερας μπορει να βγαλει ανετα 1000-1200 φωτο σε ενα event της μιας ωρας με συνεχη φωογραφηση και μικρες ριπες.

Σημερα ηδη και μια πατεντα της Ολυ για την καταναλωση των EVF και την αυξηση της αυτονομιας : http://translate.google.com/transla...egami.blog.so-net.ne.jp/2014-04-14&edit-text= , δειγμα που δειχνει οτι οι κατασκευαστες ψαχνουν λυσεις στον τομεα αυτο και ειδικα για τις περιοχες με χαμηλες θερμοκρασιες οπου οι μπαταριες παραδιδουν πιο γρηγορα πνευμα.

αν σκεφτεις οτι ο αισθητηρας ειναι παντα ΟΝ και το EVF-monitor ειναι επισης παντα ανοιχτο, δεν ειναι τοσο ασχημη η κατασταση τους.
Αλλωστε υπαρχουν και τα grip που διπλασιαζουν την αυτονομια και δινουν καλυτερο κρατημα επισης

Παντως , πιστευω οτι οι εταιρειες πρεπει να δωσουν περισσοτερο βαρος στην αυτονομια στις επομενες εκδοσεις τους και στη τελειοποιηση του EVF και AF system.

Κωστα, εχεις υπολογισει (περιπου) το ποσοστο επιτυχιας του ΑF της ΕΜ1 σε αντισοιχες καταστασεις (κινουμενο θεμα προς τη καμερα ) ?

Μπαταρία - part 2

έχω να παρατηρήσω τα εξής:
η γνήσια μπαταρία που έρχεται με την μηχανή είναι made in china. Και όπως είπα στο "part 1" κάποιες σελίδες πριν, κάτι δεν μου πάει πολύ καλά. Ψιλοξεφορτίζει μόνη της.

Αγόρασα επιπλέον μπαταρία γνήσια (!!!) Sony. Ήταν στο μαγαζί καιρό (ελαφρώς κιτρινισμένη συσκευασία). Μάλλον από παράδοση για παλιότερες NEX.
Αυτή η παλιά μπαταρία είναι made in japan.
Ενώ είναι ίδιου τύπου, είναι πιο βαριά (συγκρίναμε το βάρος 3 άτομα).
Σε ίδιου τύπου μπαταρίες συνήθως η πιο ελαφριά έχει λιγότερα στοιχεία εσωτερικά.
Δε φαίνεται να ξεφορτίζει.

Συμπέρασμα:
Οι νέες μπαταρίες της Sony είναι μάπα. Βρείτε παλιάς φουρνιάς ή αγοράστε κινέζικες αφού και της Sony τέτοιες είναι πλέον.

Υ.Γ, ανεβάζω σε λίγο συγκριτικό sel 50 f1.8 oss vs 16-50 kit.

Υ.Γ, ανεβάζω σε λίγο συγκριτικό sel 50 f1.8 oss vs 16-50 kit.

Ανυπομονούμε!

Εν τω μεταξύ έχει εξαντληθεί σε όσα μαγαζία την είχαν απόθεμα...

λογικο... καλη τιμη , πολυ καλες επιδοσεις.

Ενα βιντεο που επιβεβαιωνει οτι η Α6000 εχει πολυ καλυτερο βιντεο (οσον αφορα moire-aliasing) , ακομα και απο τη περιφημη pany G6 (ισοδυναμη με την GH3 σε αυτο το τομεα) .
Deite to se HD full screen

https://www.youtube.com/watch?v=aC7BXNSBzJg&list=UUyu3cHtoRbF6R9aJ8hucKHg

Ερώτηση τι κανει το DRO mode, εξ ορισμού είναι on από ότι είδα. Πότε πρέπει να το έχουμε On και πότε οff, σε τι φακούς και τι συνθήκες,τι αλλάζει;

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Κωστα, εχεις υπολογισει (περιπου) το ποσοστο επιτυχιας του ΑF της ΕΜ1 σε αντισοιχες καταστασεις (κινουμενο θεμα προς τη καμερα ) ?

Το ποσοστο εξαρταται απο πολλους παραγοντες, απο τον φακο που χρησιμοποιεις, τις ρυθμισεις σου, τις φωτιστικες συνθηκες, την ταχυτητα του αντικειμενου προς εσενα κλπ.

το πιο δυσκολο τεστ που την ειχα βαλει μολις την πρωτοπηρα ηταν ημερα με πυκνη ομιχλη σε Σ/Κ στα Γιαννενα οδηγουσα και την ειχα πανω στο τιμονι και στοχευα τα αυτοκινητα που ερχονταν απο απεναντι, ειχα σε καθε σειρα ελαχιστες ανεστιαστες εφοσον η μηχανη καταφερνε και εστιαζε σωστα στην πρωτη φωτο, μερικες απο αυτο το τεστ της ειχα ανεβασει σε λευκωμα (ειναι προς το τελος) : Φωτό My Olympus OM-D Ε-Μ1 test (1) ΙΟΑΝΝΙΝΑ 138 φωτογραφίες

Μερικές ακομη απο το κεντρο με μηχανακια αυτοκινητα ειχα βάλει και εδώ : Φωτό Olympus OM-D E-M1 (demo) test 335 φωτογραφίες

να θυμισω οτι η Ε-Μ1 σε συνεχη εστιαση και με ριπη φθανει μεχρι 6.5fps, δηλαδη ειναι πιο αργη απο την Α6000.

Last edited: