Sony α6000

Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Με κεντρικο σημειο εστιασης, αφου κλειδωσεις την εστιαση με half press shutter, κανεις επανασυνθεση του καδρου κ μετα πατας το κλικ.

Βεβαια αυτο προυποθετει οτι εχεις σχετικα στατικο θεμα κ οχι πολυ ρηχο βαθος πεδιου

Με κεντρικο σημειο εστιασης, αφου κλειδωσεις την εστιαση με half press shutter, κανεις επανασυνθεση του καδρου κ μετα πατας το κλικ. WB αστο στο αυτοματο αν τραβας raw. Αν τραβας jpg πρεπει να βρεις ενα γκρι (ή και λευκο;) σημειο μεσα στην εκκλησια κ να κανεις custom wb αυτοματα στις ρυθμισεις του wb.

Σε raw τραβάω οπότε είναι οκ, θα το το αφήσω AWB. Επίσης για κάδρο 3-4 ανθρώπων με τον sigma τι διάφραγμα προτείνετε. Σε χαμηλό φωτισμό προσπαθώ να παίξω από 2,2 κ πάνω αλλά κ πάλι δεν είναι όλοι sharp. Επίσης focus mode για τους ανθρώπους wide ή zone ή πάλι center?

Σε raw τραβάω οπότε είναι οκ, θα το το αφήσω AWB. Επίσης για κάδρο 3-4 ανθρώπων με τον sigma τι διάφραγμα προτείνετε. Σε χαμηλό φωτισμό προσπαθώ να παίξω από 2,2 κ πάνω αλλά κ πάλι δεν είναι όλοι sharp. Επίσης focus mode για τους ανθρώπους wide ή zone ή πάλι center?

5.6 κ πάνω αν κ παίζει ρόλο κ πόσο κοντά ή μακριά είσαι. Ας προτείνουν κ παιδιά που έχουν εμπειρία αλλά αν βάλουμε af-s κ face recognition σε wide μπορούμε να καταλάβουμε με τα πράσινα κουτάκια αν είναι όλοι in focus; Δηλ αν ένα πρόσωπο είναι out of focus το βγάζει πορτοκαλί ή καθόλου με τετραγωνάκι; Αυτό το έχω κ εγώ απορία

5.6 κ πάνω αν κ παίζει ρόλο κ πόσο κοντά ή μακριά είσαι. Ας προτείνουν κ παιδιά που έχουν εμπειρία αλλά αν βάλουμε af-s κ face recognition σε wide μπορούμε να καταλάβουμε με τα πράσινα κουτάκια αν είναι όλοι in focus; Δηλ αν ένα πρόσωπο είναι out of focus το βγάζει πορτοκαλί ή καθόλου με τετραγωνάκι; Αυτό το έχω κ εγώ απορία

5,6 μέσα σε εκκλησία είναι κ λίγο δύσκολο. Πρέπει ν'ανένει αρκετά το ISO ή να πέσει το SS. Τώρα αν οι άνθρωποι είναι σε σειρά με 2,2 σγρ είναι δύσκολα να είναι ο 1ος και ο τλευταίος in focus.

5,6 μέσα σε εκκλησία είναι κ λίγο δύσκολο. Πρέπει ν'ανένει αρκετά το ISO ή να πέσει το SS. Τώρα αν οι άνθρωποι είναι σε σειρά με 2,2 σγρ είναι δύσκολα να είναι ο 1ος και ο τλευταίος in focus.

Αν θα έχει φωτισμό ο φωτογράφος δεν νομίζω να είναι κ τόσο δύσκολο

Στα 30mm δύσκολο να μην μπλεχτείς στα πόδια του φωτογράφου & να βγάλεις και κάτι διαφορετικό. Ούτε πολύ ευρυγώνιος θα είσαι ώστα να βγάλεις μερικές γενικές, ούτε πολύ tele ώστε να απαθανατίσεις τις τόσες μικρές λεπτομέρειες μιας βάπτισης. Επίσης, γιατί f5.6 και μάλιστα σε crop? Δεν θα σε φθάσει το iso. Αν είναι έτσι πήγαινε καλύτερα με τον κιτ, θα σε διευκολύνει και περισσότερο. Μην ξεχνάς η βάπτιση δεν είναι μόνο εμπρός στο ιερό που θα είναι τα φώτα (αν έχει φώτα και όχι στούντιο φλας όπου εκεί ατύχησες) , είναι και η κατήχηση, το γδύσιμο - ντύσιμο κλπ. Αν τους θες όλους νετ τραβάς πιο κάθετα και όχι υπό γωνία και είσαι ΟΚ και με f4 μην σου πω και με f2.8 στα 30mm. Και επειδή δεν θα είσαι ο κυρίως φωτογράφος δεν θα πλησιάζεις και τόσο κοντά ώστε να σε ανησυχεί το βάθος πεδίου.

Αν τους θες όλους νετ τραβάς πιο κάθετα και όχι υπό γωνία και είσαι ΟΚ και με f4 μην σου πω και με f2.8 στα 30mm. Και επειδή δεν θα είσαι ο κυρίως φωτογράφος δεν θα πλησιάζεις και τόσο κοντά ώστε να σε ανησυχεί το βάθος πεδίου.

Ναι αν είναι ο ένας διπλα στον άλλο. Αν έχουμε όμως 2 σειρές θα φτάσει το f4; Ρωτάω γιατί την έχω πατήσει με f4 αλλά με 50mm

Μπορεις να κατεβασεις κ μια εφαρμογη στο κινητο σου κ να παιξεις με τις αποστασεις κ το αποτελεσμα που παιρνεις σε καθε f πχ. αν το θεμα σου ειναι κοντα στα 3.5 μετρα κ f2.8

View attachment 143388

Στις ομαδικές φωτογραφίες να φροντίσεις να είναι πάντα το μωρό σε φοκους. Και κανείς άλλος να μην είναι σε φοκους στη φωτογραφία και πάλι θα είναι μια χαρά.
Μόνο το μωρό.
Βάλε και τρακινκ πάνω του αν θες.

Επίσης εγώ στη θέση σου θα πήγαινα με τηλεφακό φωτεινό. Το λιγότερο 50αρη η με ευρυγώνιο 12αρη.
Συμφωνώ ότι με το 30αρη παραεισαι μέσα στη δράση εκτός και έχεις πολύ πρωτότυπες γωνίες για να διαφοροποιηθεις

Το θέμα δεν είναι μόνο το ιδανικό αλλά κ το διαθέσιμο. Εκτός κ αν ο φίλος έχει κ άλλον φακό εκτός από τον 30αρη

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για την βοήθεια..Έχω μόνο τον 30αρη sigma και τον κιτ. Θα τον πάρω έτσι κ αλλιώς τον κιτ μαζί. Θα το τσεκάρω κ εκείνη την ώρα..

Το τελευταίο καιρό προσπαθώ να μάθω να χειρίζομαι το back button focus (BBF) ...
Σήμερα το πρωί προσπάθησα να δοκιμάσω και το eye-AF σε συνδυασμό με το BBF

Internet Εγκυκλοπαιδικό mode on
Το eye-AF δουλεύει ως εξής : αφού κάνεις assign το button που σε βολεύει , το πατάς -> αυτό κάνει focus και ενώ το έχεις πατημένο -> πατάς το shutter.
Στo BFF ουσιαστικα λες στο shutter να μη κάνει focus όταν το πατας (μεχρι τη μέση) και κάνεις assign το focus σε ένα άλλο button
Έτσι το πατάς μια φορά αυτό κάνει focus , το αφήνεις , κάνεις recompose , πατάς το shutter
αν θέλεις να είσαι σε AF-C (continuous AF) το έχεις συνέχεια πατημένο ενώ ακολουθείς το αντικειμένο και πατάς ταυτόχρονα το shutter
Internet Εγκυκλοπαιδικό mode off

Είχα λοιπόν την εντύπωση οτι πατώντας το eye-AF στη μηχανή (με σεταρισμένο το BFF) , τη μηχανή σε AF-S , αυτό θα κάνει κατευθείαν eye focus και μετά θα πατήσεις το shutter

αμ δε ....

Αυτο που κατάφερα είναι το εξης σε ακινητο θέμα ..
πατας το assigned button για focus και μετα το αφήνεις ,
μετα πατας κρατας πατημενο το eye-AF button
και μετα το shutter

Είναι έτσι ?

Θέλω να πιστεύω πως όχι απλά δε το δοκίμασα εκτεταμένα

Εχει κανεις δοκιμασει το eye-AF με back button focus ?

Last edited:

Από την στιγμή που υπάρχει το lock on af δεν βλέπω την χρησιμότητα το bbf.. Εγώ που το δοκίμασα λίγο δεν με βόλεψε.. Δύναμη της συνήθειας; ίσως

ειδικά για σένα teo που είσαι master τοy τοπίου , πίστευα ότι θα σε βόλευε αφάνταστα το bbf ...

χεχε σε ευχαριστώ πολύ για τον (υπερβολικό) χαρακτηρισμό αλλά δουλεύω με manual focus φακό κυρίως. Έχω την εντύπωση ότι το bbf είναι πιο πολύ για κινούμενο θέμα αλλά η θέση του κουμπιού δεν με βόλεψε. Σε τρίποδο με την μηχανή σταθερή ίσως να είναι πιο εύκολο

μάλλον το αντίθετο θα έλεγα όσο αφορά τα θέματα ,
όσα βίντεο είδα και για α6000 και για dslr και bff όλοι μιλάνε περισσότερο για σταθερά θέματα ,
τώρα για τη θέση του κουμπιού δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο , εσυ διαλέγεις ποιο

και ένα παράδειγμα με κάποιον που παίζει MF , DMF

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ε όλα στα δεξιά είναι.. Δεν ξερω δεν με βόλεψε :)