Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ρε παιδιά αν έχει κάποιος τη διάθεση να μου εξηγήσει τι εννούμε ότι ο sony 50mm σε κροπ αισθητήρα βγαζει λιγότερα mp από της μηχανής. Δηλαδή εμένα που βγάζει στα 16mp η κάμερα πόσα στα πόσα θα ταβά με αυτόν τον φακό?

Τον ψήνω για αγορά, επειδή είναι πολύ φωτεινός. Φαντάζομαι θαναι κομπλέ για εσωτερικους χωρους.

Σε fullframe αισθητηρα βγαζει λιγοτερα. Πχ στην α7. Σε κροπ αισθητήρα βγαζει όσα εχει η μηχανή

Σήμερα ήρθαν τα ανταπτοράκια για m42 to nex και nikon AI to nex. Επίσης ένα extension tube για nex.
Θα δοκιμάσω αρχικά με τον φτηνό helios 44 f/2 58mm και θα ανεβάσω κάποιο δείγμα σύντομα.

αρχίζω να ζεσταίνομαι αναφορικά με τους legacy φακούς...για να δούμε...

και που να δοκιμασεις κανενα Nokton ! :p

βαλτός είσαι; θα με χρεωκοπήσεις...
αν και να σου πω την αμαρτία μου χαζεύω κάτι αγγελίες για τον Carl Zeiss T* 45mm f/2 Planar for Contax G...

Δοκίμασα σήμερα τη ρύθμιση του custom white balance που ρυθμίζεις όχι μόνο θερμοκρασία αλλά και φίλτρο χρώματος.
Ήταν σχεδόν ίδιο αποτέλεσμα με το κίτρινο φίλτρο που είχα φορέσει στο φακό.
Δεν περίμενα να κάνει τόσο καλή δουλειά το build-in software αλλά τελικά λειτουργεί.
Αυτό μπορεί να γλυτώσει πολύ χρόνο και κούραση για το CPU (για βίντεο μιλάω) από το colour correction που για ερασιτέχνες είναι μεγάλος βραχνάς.

εννοούσα colour grading.
Φυσικά οι ερασιτέχνες συχνά δεν κάνουμε ούτε colour correction αφού τότε δε θα ήμασταν ερασιτέχνες :-)

αλλο ενα review της Α6000 ...
http://www.slrlounge.com/sony-a6000-initial-review-sample-images

By the way, forget flagship sports DSLRs, how does the autofocus in the Sony A6000 compare to a DSLR that is similarly priced? In a word, OUCH. It beats the pants off my Nikon D5300, which is supposed to have a pretty good 39-point AF system and yet has been considerably un-reliable even despite being serviced / calibrated once by Nikon. Maybe my D5300 is a slight lemon, or maybe it’s been bumped one too many times, but for now I’m inclined to say that for under $1,000-$1,500 you won’t find a better AF system than the Sony A6000 offers, period.

Last edited:

αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι , αν οντως χρησιμοποιουν πολυ τις καμερες στα review...

Κι εδω λενε για τη μικρη αυτονομια της μπαταριας... κι εγω διαπιστωνω το αντιθετο!
Στην βαφτιση προχτες, εβγαλα ολο το μυστηριο (εντος - εκτος εκκλησιας και στο κεντρο) με μονο μια μπαταρια (στην Α6000)!

Περιπου 600 ληψεις και μερικες με το ενσωμετωμενο φλας.... τι αλλο να ζητησω δηλ. απο μια μικρη mirrorless ? :slapface:
Και νομιζω οτι ειχε ακομη 10% μπαταρια στο τελος.

Στη βάπτιση βέβαια τραβάς συνεχώς, χωρίς να κοιτάς την οθόνη, κάτι που αυξάνει την αυτονομία. Κι' εγώ εκεί παρατηρώ πολύ καλύτερη αυτονομία από την τυπική χρήση.

Αν και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την a6000, δεν έχω βρει (δοκιμάσει) ακόμα έναν πραγματικά καλό φακό. Το πρόβλημα είναι πως θέλω σταθερό ευρυγώνιο (κάτι που να αντιστοιχεί σε 28, ή 35mm) που να είναι και auto focus. Δεν με πειράζει η τιμή, ούτε η φωτεινότητα.

Ως τώρα δοκίμασα:
τον 20mm - pancake της Sony που είναι απλώς αξιοπρεπής
τον 19mm της Sigma που είναι σαφώς καλύτερος (και οξύς στο κέντρο), αλλά δεν είναι συγκλονιστικός (λογικό με την τιμή που έχει)

Υπάρχει κάτι άλλο; Θα προτείνατε κάποιον;

Σήμερα δοκίμασα τον FE 55mm 1.8
Ζωγράφισε ο κύριος πανω της.
Ανυπομονώ να βγω έξω να παίξω μαζί του.

Δοκιμασα και τον Tamron 90mm macro εστιάζει πολύ καλύτερα απ οτι στην A7R

Last edited:

Περιπου 600 ληψεις και μερικες με το ενσωμετωμενο φλας.... ....

Υπάρχει περίπτωση να “έπεσες” πάνω σε καλή μπαταρια; Δεν ξέρω αν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Πάντως και στη δικιά μου και σε ενός φίλου μου που τις πήραμε περίπου ταυτοχρόνως, δεν κρατάει τόσο πολύ (αν και δεν μπορώ να το μετρήσω γιατί είναι αρχή ακόμα και χαζεύω συχνά τα μενού)

Zeiss 24 1.8 :cool4:
Μονο τον zeiss... .

Ναι, έχετε δίκιο μου φαίνεται. Μοιάζει πολύ καλός. Και εντάξει, κοστίζει πιο πολύ από τη μηχανή, αλλά σκέφτομαι πως η a6000 είναι τόσο καλή και είναι κρίμα να την χαντακώνεις με οικονομικούς φακούς.
Το μονο που με προβληματίζει είναι πως αν αύριο μεταπηδήσω σε μια a7, ο φακός αυτός δεν θα καλύπτει το full frame :/

και στις 2 εξορμησεις μου για τεστ και στο μυστηριο, ειχα πανω απο 500 ληψεις και με λιγο υπολοιπο ακομα.
Προσωπικα, ειμαι απολυτα ευχαριστημενος , εχω ετσι κι αλλιως 3 μπαταριες , που μονο αν τραβας πόλυ βιντεο θα φυγουν σχετικα γρηγορα.

Για το φακο δεν υπαρχει αλλη λυση, αν παρεις καποιον FF φακο, πχ τον 35mm Zeiss FE 2.8 , θα γινει 50mm στην A6000.

@Γιαννη Σπύρου
Μπορώ να κάνω offtopic ερωτήσεις σχετικά με την επεξεργασία των βίντεο της α6000;

α)
όταν παίρνω τα AVCHD 50fps 28 mbps αρχεία, και τα κάνω transcoding σε DNxHD 25 fps 120 Mbps, τελικά χάνω σε ποιότητα αφού πετάω τα μισά frames στα σκουπίδια;
Αν θέλω να τραβήξω σε 50fps για να μην πιξελιάσει στην έντονη κίνηση, μπορώ να βγάλω το output σε 25 fps χωρίς να χάσω ποιότητα, σωστά;
Έχω αντιληφθεί - διόρθωσε με αν κάνω λάθος - ότι τραβω στα 50 μόνο για να αντιμετωπίσω το πιθανό πιξέλιασμα της κάμερας στα 25 κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης, αλλά αφού το πετύχω αυτο, μετά στο post-processing δεν με ενδιαφέρει να κρατήσω τόσα πολλά frames. σωστά;

β) υπάρχει τρόπος να κάνω transcoding αλλα να μην χάσω κανένα frame? και το αποτέλεσμα απλά να είναι 25fps σε 50% αργή κίνηση; (μερικές φορές θέλω slow motion και είναι κρίμα να πετώ στα σκουπίδια frames).
Βέβαια έχω κάνει 50fps-->50fps transcoding και μετά slow motion με interpolation (e.g. twixtor - θελει πολλά frames), και μετά render στα 25 fps. Αλλά αναρωτιόμουν αν μπορούσα να αλλάξω τη σειρά των βημάτων.

γ) αν ξέρω ότι το τελικό βίντεο θα το δώσω στα 25 fps, και κινηματογραφώ στα 50 fps, το κλείστρο "πρέπει" να έχει ταχύτητα 1/100 (λογικό με βάση τη κινηματογράφηση) ή 1/50 (λογικό με βάση το τελικό βίντεο) για να δώσω την αίσθηση της ομαλής κίνησης στο μάτι;

Υ.Γ. στην υπερβολικά έντονη κίνηση της κάμερας στα 25 έχω δει πιξέλιασμα, στα 50 όχι. Σε κίνηση του θέματος όμως, και στα 25 δεν είδα πρόβλημα. Δεν έχω κάνει τίποτα εξαντλητικά τεστ βέβαια...

kalo ειναι να μη κανεις κανενα transcoding.... χανεις παντα (εστω και λιγο) σε ποιοτητα.
Εγω δε κανω ποτε... τα μονταρω οπως ειναι.

Δεν τραβαμε ποτε σε 50p , εκτος απο 2 περιπτωσεις.

αν θελουμε το τελικο αποτελεσμα σε slow motion ...

ή αν θελουμε να τραβηξουμε κατι που η καμερα κινειται εντονα ή το θεμα μας (για πιο ομαλη κινηση).
Το τελικο αποτελεμσα φυσικα πρεπει να ειναι παλι 50p για να αντιληφθουμε τη σωστη (ομαλη) κινηση.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι η διαφορά μεταξύ 24 και 25p. Το 24p είναι και καλά cinematic look? Κάνει τόση διαφορά το 1p?

τα 24p απευθυνονται κυριως στην αμερικη, οπου το κανονικο frame rate ειναι 30p...που εχει οντως διαφορα απο τα 24π.

Στην Ευρωπη , που εχουμε 25π, η διαφορα ειναι μικρη και υπαρχει μονο αν θες το τελικο αποτελεσμα να προβληθει σε κινηματογραφικες αιθουσες.