Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

a thanks, μου λύθηκε λοιπόν η απορία..

Ναι απλά τυχαίνει και βίντεο τραβώ συχνά σε αθλήματα οπότε τραβώ σε 50fps.
Άρα το να τα κάνω μετά 25 fps δεν έχει νόημα. Σε ευχαριστώ.

Όσον αφορά το transcoding, είχα διαβάσει ότι transcoding σε πιο ασυμπίεστους codecs όπως το DNxHD, Prores, cineform, κτλ βοηθάει να γίνει πιο εύκολη για το μηχάνημα η επεξεργασία. Ιδιαίτερα αν έχει να εφαρμόσει ειδικά εφέ ή colour grading. Επίσης νόμιζα ότι το DNxHD είναι lossless.
Για να επεξεργαστώ καλά τα AVCHD χρειάζομαι πιο δυνατό μηχάνημα νομίζω. Χμμμμ...:BDBDG54: Δεν έχω δοκιμάσει την επιλογή των proxy αρχείων όμως...λες;

Προς azlazira69:
Άποψη μουν στην οποία φαντάζομαι μπορεί να συμφωνήσει και ο Γιάννης Σπύρου (ναι ή όχι;), ότι το πραγματικό cinematic look δεν έρχεται τόσο από τα FPS όσο από το colour grading. Εντάξει τα 60fps δεν βοηθούν αλλά αν βάλουμε κάτω υλικό 24 fps χωρίς colour grading σε σύγκριση με 60fps με colour grading...τότε το δεύτερο θα σου αρέσει καλύτερα.
Εγώ ως ερασιτέχνης είδα μεγάλη διαφορά στα βίντεο που προσπαθήσαμε και κάναμε colour grading. Είναι το αντίστοιχο με αυτό που κάνουμε στις φωτογραφίες όταν τις επεξεργαζόμαστε. Ζωντανευουμε χρώματα, το θέμα μας, το contrast, κτλ.
Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι θέλει πολύ χρόνο και ακριβό και δυνατό υπολογιστή και για ερασιτέχνες είναι ζόρικο (αλλά ευτυχώς όχι αδύνατον).

Πάντως το βίντεο της a6000 μου αρέσει αρκετά. Και στα βραδινά ο αισθητήρας κάνει διαφορά. Είδα φως!
Απλά στο auto white balance μου τα χάλασε σε κάτι στιγμές που είχα μία επιφάνεια που αντανακλούσε πολύ φως. Αλλά εκεί σχεδόν όλες αποτυγχαίνουν. Μάλλον θα το ρυθμίζω από πριν αν έχω την ευκαιρία σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις και θα αφήσω τα auto στο συρτάρι.

Επίσης το custom white balance όπου βάζεις χρωματικό φίλτρο βοηθάει πολύ. Το βάζεις λίγο προς το κίτρινο αν έχει συννεφιά και οι επιδερμίδες ξεπηδούν πιο ζωντανές στην εικόνα!
Πολύ καλό βοήθημα! Κοιμήσου Nikon ύπνο βαθύ...

Ειναι σωστο οτι γινεται πιο ευκολη η επεξεργασια αν κανεις transcoding, αλλα οχι οτι δε χανεις σε ποιοτητα.
Η χασουρα ειναι μικρη βεβαια... εγω το κανω κυριως γιατι δεν εχω τοσο χρονο να περιμενω τις μετατροπες.

Μπορεις βεβαια να δοκιμασεις και τα proxy...

Το color grading ειναι επιστημη... βοηθαει πολυ το τελικο αποτελεσμα και ειναι ενα απο τα συστατικα του "film look".
Ta αλλα ειναι φυσικα τα 24-25p και το βαθος πεδιου.

αν τραβας επισης αθληματα σε 50π για slow motion, τοτε ειναι καλο να παραβαινεις το κανονα των 180'' shuuter speed.
Πρεπει να βαλεις πολυ μεγαλυτερη ταχυτητα για ν αποφυγεις το motion blur (που δυσκολευει πολυ το twixtor και τ αλλα plugin).

Σε ημερησα πλανα , καλο ειναι να εχεις 1/1000 και πανω...

@Γιαννη Σπύρου
Μπορώ να κάνω offtopic ερωτήσεις σχετικά με την επεξεργασία των βίντεο της α6000;

α)
όταν παίρνω τα AVCHD 50fps 28 mbps αρχεία, και τα κάνω transcoding σε DNxHD 25 fps 120 Mbps, τελικά χάνω σε ποιότητα αφού πετάω τα μισά frames στα σκουπίδια;
Αν θέλω να τραβήξω σε 50fps για να μην πιξελιάσει στην έντονη κίνηση, μπορώ να βγάλω το output σε 25 fps χωρίς να χάσω ποιότητα, σωστά;
Έχω αντιληφθεί - διόρθωσε με αν κάνω λάθος - ότι τραβω στα 50 μόνο για να αντιμετωπίσω το πιθανό πιξέλιασμα της κάμερας στα 25 κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης, αλλά αφού το πετύχω αυτο, μετά στο post-processing δεν με ενδιαφέρει να κρατήσω τόσα πολλά frames. σωστά;

β) υπάρχει τρόπος να κάνω transcoding αλλα να μην χάσω κανένα frame? και το αποτέλεσμα απλά να είναι 25fps σε 50% αργή κίνηση; (μερικές φορές θέλω slow motion και είναι κρίμα να πετώ στα σκουπίδια frames).
Βέβαια έχω κάνει 50fps-->50fps transcoding και μετά slow motion με interpolation (e.g. twixtor - θελει πολλά frames), και μετά render στα 25 fps. Αλλά αναρωτιόμουν αν μπορούσα να αλλάξω τη σειρά των βημάτων.

γ) αν ξέρω ότι το τελικό βίντεο θα το δώσω στα 25 fps, και κινηματογραφώ στα 50 fps, το κλείστρο "πρέπει" να έχει ταχύτητα 1/100 (λογικό με βάση τη κινηματογράφηση) ή 1/50 (λογικό με βάση το τελικό βίντεο) για να δώσω την αίσθηση της ομαλής κίνησης στο μάτι;

Υ.Γ. στην υπερβολικά έντονη κίνηση της κάμερας στα 25 έχω δει πιξέλιασμα, στα 50 όχι. Σε κίνηση του θέματος όμως, και στα 25 δεν είδα πρόβλημα. Δεν έχω κάνει τίποτα εξαντλητικά τεστ βέβαια...

a)

Το να χάσεις τα μισα frame είναι έγκλημα εφόσον έτσι και αλλιώς θέλεις με frame intepolation να ανέβεις και αλλο ..

Στο transcoding (εννοείται σε ίδιο fps) χάνεις πάντα (όπως έγραψε και ο Γιάννης) αλλά αυτή η απώλεια δεν συμβαίνει στο avchd to DNxHD αλλά στο βήμα που θα επανασυμπιέσεις για να δώσεις το τελικό αποτέλεσμα σε h.264. Αυτή η απώλεια μπορεί να είναι ελάχιστη με εναν καλό encoder (αλλά καλό encoding σημαίνει μικρή ταχύτητα).

Σε απλό μονταζ χωρίς άλλη επεξεργασία γλυτώνεις το reencoding στο μεγαλύτερο μέρος καθώς reencoding γίνεται μόνο στις "ραφές" δηλ καμμιά 10-20 frames στην "ραφή" (όσο είναι το GOP ή λίγο παραπάνω αν χρησιμοποιήσεις fading ..)

Τωρα εφόσον το δικό σου workflow περιλαμβάνει ούτως ή άλλως reencoding δεν χάνεις τίποτα* σε ποιότητα αν χρησιμποιήσεις την "μη απωλεστική" ενδιάμεση μετατροπή.

* Θα ήταν πραγματικά μηδενική η απώλεια σε περίπτωση πραγματικά μη απωλεστικής μετατροπής, εφόσον τα Prores/DNxHD δεν είναι 100% μη απωλεστικά κατι χάνεις αλλά είναι τόσο λίγο που δεν νομίζω να μπορεί να το διακρίνει άνθρωπος, ούτε το πιο golden eye... Ειδικά μετά το reencoding σε φορμάτ διανομής. Π.χ. θα έχεις 2% απώλεια απο το πρώτο βήμα και 10-20% απο το reencoding. Βέβαια υπάρχουν και μη απωλεστικά φορματ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις (huffyuv - lagarith - etc)

Εχει η α6000 HDMI out ??. Αν ναι (και δουλεύει σωστά) οπως περιγράφεις τις δουλειές που κάνεις η καλύτερη επένδυση για σένα είναι HDMI recorder .. θα κερδίσεις πολύ σε ποιότητα και σε χρόνο καθώς δεν θα χρειάζεται πια το ενδιάμεσο transcoding.

Παράξενο που βλέπεις πιξέλιασμα στα 25fps και όχι στα 50fps !!. Η διαφορά στο bitrate είναι ανεπαρκής για να καλύψει την διαφορά των δεδομένων και επιπλέον συνήθως στα 50fps χρησιμοποιείται διαφορετικό σεταρισμα του encoder πιο ελαφρύ και με χειρότερη αποτελεσματικότητα (ποιότητα/bitrate) στη συμπίεση (στην RX10 το είδα) .. και παρόλλο το ανεβασμένο bitrate είναι χειρότερο το αποτέλεσμα ..

Ναι το έχω κοιτάξει για recorder αλλά όπως προ-είπε ο Γ.Σπύρου είναι ακριβά για 50 fps.
Ακόμα και για 25, για ερασιτέχνης που είμαι με μικρή παραγωγή βίντεο που δίνεται σε φίλους δεν νομίζω ότι αξίζει να πληρώσω. Καλύτερα να εμπλουτίσω την ελλειπή συλλογή από φακούς και να χάσω χρόνο στο post μετά.

Οκ, θα το αλλάξω το θέμα με το workflow αλλά ήταν ερώτηση. Δεν έχω κάνει ακόμα το λάθος!
Δεν έχω πετάξει frames μέχρι τώρα.
Ουσιαστικά έκανα edit 50fps, έφτιαχνα το slow motion με twixtor (δύσκολο το άτιμο), και απλά render στα 25 fps αν έπρεπε να βγει στο youtube ή αν είχα επιπλέον πηγές με 25 fps. 90% των περιπτώσεων render στα 50 fps και ταξίδευε με στικάκια στους φίλους.

Απλά το transcoding που έχω δε μου δίνει DNxHD 50 fps στα 1080 (δίνει όμως στα 720). Θα δουλέψω λοιπόν με proxy αρχεία τα avchd ή στα 720p με DNxHD ώστε να κρατήσω τα 50 fps.

Πιξέλιασμα: δεν έχω κάνει εξαντλητικό τεστ αλλά έτσι είδα σε πρώτη φάση. Μπορώ να το τεστάρω πιο διεξοδικά για να μη λέω χαζομάρες. Αλλά και πάλι μιλάμε για υπερβολική κίνηση κάμερας που δεν εμφανίζεται σε φυσιολογική βιντεοσκόπηση. Απλά έτυχε και κινηγούσα τη σκύλα μου (ε τι άλλο...ή αθλήματα ή τη σκύλα...μέχρι και εγώ με βαρέθηκα!) που κινείται υπερβολικά. Μιλώ για πλάνα τύπου blair witch project που απλά τυχαία τράβηξα. Οπότε...who cares?

αν το τελικο αποτελεσμα ειναι για προσωπικη χρηση και ιντερνετ , μπορεις να τραβας σε 30-60p.
Κερδιζεις λιγα καρε παραπανω....

Πρεπει ομως να εχεις ΜΟΝΟ 30-60p υλικο στο timeline και να παραμενεις σε 1/50 και 1/100 (ή παραπανω) για ν αποφευγεις το flickering σε τεχνητο φωτισμο.
Επισης, τα 30-60p ειναι πιο youtube-internet friendly, αφου συνηθως παιζουν native 30p.

Sony 6000 με τον Tamron 90mm 2.8
Δυστυχώς σήμερα φυσούσε αρκετά

DSC01175.jpg

Έχοντας στη κατοχή μου την Sony A600 στην αρχή απογοητεύτηκα με τα iso της και το θόρυβο που έβγαζε.
μετά από πολλές λήψεις και παίζοντας φυσικά με τις ρυθμίσεις της σας ανεβάζω μια φωτογραφία της σε jpg δίχως επεξεργασία που με άφησε ικανοποιημένο. Φυσικά έπεται συνέχεια.

Φωτισμός 60w led

FE 24-70mm F4
f 4
1/160
iso 4000

Η Κάμερα αυτή τα " σπάει "

DSC01409.jpg

εγώ το αντίθετο...ενθουσιάστηκα με το iso και το θόρυβο. Ειδικά στο βίντεο.
Ίσως φταίνε οι άλλες που είναι στη διάθεση μου που είναι παλιότερης γενιάς (d5100) και μικρότερου αισθητήρα (fz-200).
Αλλά μετά κατέληξες στο ότι τα σπάει.

Τι άλλαξε; ρυθμίσεις; κάτι άλλο;

edit: εννοώ τι ρυθμίσεις άλλαξες.

στο θεμα θορυβου kai δυναμικης περιοχης , δε νομιζω να βρεις κατι καλυτερο σε APCS σενσορα .... αν εκθετεις και σωστα φυσικα (ETTR).

..Αυτό που έκανα ήταν να απενοργοποιήσω την ηλεκτρονική κουρτίνα...

Αλήθεια Γιάννη η ηλεκτρονική κουρτίνα τι μας προσφέρει

Last edited:

με την ηλεκτρικη κουρτινα εχεις λιγοτερο ακουστικο θορυβο (οχι οπτικο) , λιγοτερους κραδασμους, και φυσικα καταπονεις λιγοτερο τη μηχανη.
Kαι λιγοτερο shutter lag
Δεν εχει σχεση με το θορυβο στην εικονα...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

στο θεμα θορυβου kai δυναμικης περιοχης , δε νομιζω να βρεις κατι καλυτερο σε APCS σενσορα .... αν εκθετεις και σωστα φυσικα (ETTR).

Νομίζω ότι ο X-Trans της fuji κερδίζει σε αυτό το θέμα από τα αποδυτήρια.

εγω παλι οχι... !
Mεγαλη κουβεντα, που δυστυχως λογω ιδαιτεροτητας του αισθητηρα και του τροπου που "μετραει" η fuji , ειναι λιγο δυσκολο να βγει συμπερασμα.

Μονο με ενα συγκριτικο διπλα - διπλα και με σωστες μετρησεις (που δεν ειναι ευκολο) θα βγουν καποια συμπερασματα.

ΥΓ... ειναι επισης γνωστο οτι η Fuji "κλεβει" λιγο με τα ISO, γι αυτο και θελει προσοχη η οποια συγκριση να γινει με σωστη και ιδια εκθεση (ταχυτητα - διαφραγμα) και οχι με ιδια ISO
YΓ2... δε μιλαμε για color rendering και jpg output , αλλα μονο RAW (κι εδω επισης παιζει μεγαλο ρολο το προγραμμα επεξεργασιας !).

Last edited:

Ισχύει ότι το ISO δεν είναι κάτι ορισμένο σωστά σε κάποιο στάνταρ, με αποτέλεσμα η κάθε εταιρία να το ερμηνεύει διαφορετικά.
Το 3200 της μίας μπορεί να είναι το 4000 της άλλης, κτλ.

Επίσης μιλάμε για την ποιότητα θορύβου όπως αποτυπώνεται στα jpeg ή στα raw;

αν και δε συνθηθιζω να βαζω συγκριτικα τριτων, στη προκειμενη περιπτωση (λογω ελλειψης fuji :p), ενα μινι συγκριτικο μεταξυ XE1 - nikon D7100
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1223542/0

Δεν θα δεις μεγαλες διαφορες... οι σενσορες ειναι αντιστοιχοι με τους σημερινους των sony - fuji .
Λιγο περισσοτερος θορυβος στη fuji και καμποσο color bleeding σε υψηλα ISO ...

Δεν μπορω ομως να πω κατι με σιγουρια αν δε τα δω μονος μου ή απο αξιοπιστο site - reviewer.

ISO 6400 -αριστερα fuji , δεξια nikon

i-KdQdPGs-O.jpg

για RAW παντα..

Ισχύει ότι το ISO δεν είναι κάτι ορισμένο σωστά σε κάποιο στάνταρ, με αποτέλεσμα η κάθε εταιρία να το ερμηνεύει διαφορετικά.
Το 3200 της μίας μπορεί να είναι το 4000 της άλλης, κτλ.

Επίσης μιλάμε για την ποιότητα θορύβου όπως αποτυπώνεται στα jpeg ή στα raw;

Περιμένουμε και ένα συγκριτικό με την Α7...