Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

εγώ θα πρότεινα το 3) γιατί σε πολλές περιπτώσεις το κεφάλι θα είναι σκυφτό ή θα είσαι από το πλαί και δε θα λειτουργεί το face detection. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να εστιάζει σε άλλα πρόσωπα..
Από θέμα φλας τί θα κάνεις?

Ένα από τα αιώνια άγχη εμάς των ερασιτεχνών, σε γάμους βαπτίσεις. Μια φορά έτυχα σε βάπτιση που ο επαγγελματίας φωτογράφος ήρθε στα μισά της τελετής, προσπαθήσαμε να σώσουμε την κατάσταση με comact μηχανές, αλλά φυσικά τραγικό αποτέλεσμα, το μεγάλο θέμα είναι ότι αν δεν υπάρχει επαγγελματίας δεν έχουμε τον φωτισμό του. Και χωρίς επαγγελματικά φωτιστικά οι περισσότερες εκκλησίες πάσχουν σε φωτισμό.

Δηλαδή με σταθερό διάφραγμα 4,5 - 5,6 και όλα τα άλλα αυτόματα, γίνεται δουλειά χωρίς φλας;

Ένα από τα αιώνια άγχη εμάς των ερασιτεχνών, σε γάμους βαπτίσεις. Μια φορά έτυχα σε βάπτιση που ο επαγγελματίας φωτογράφος ήρθε στα μισά της τελετής, προσπαθήσαμε να σώσουμε την κατάσταση με comact μηχανές, αλλά φυσικά τραγικό αποτέλεσμα, το μεγάλο θέμα είναι ότι αν δεν υπάρχει επαγγελματίας δεν έχουμε τον φωτισμό του. Και χωρίς επαγγελματικά φωτιστικά οι περισσότερες εκκλησίες πάσχουν σε φωτισμό.

Δηλαδή με σταθερό διάφραγμα 4,5 - 5,6 και όλα τα άλλα αυτόματα, γίνεται δουλειά χωρίς φλας;

στιεε περισσότερες ορθόδοξες εκκλησίες μετά τις 19.00 όχι, δεν γίνεται...

Η βάφτιση θα είναι στις 12 το μεσημέρι.
Αλλά δυστυχώς είναι κλασσική εκκλησία με σκοτεινές τοιχογραφίες και χρυσή διακόσμηση και όχι τύπου νησιώτικο εκκλησάκι με λευκούς τοίχους που θα βοηθούσε το φως να χυθεί παντού ομοιόμορφα.

Έχω δύο Yongnuo φλας τα οποία θα τα βάλω πίσω από ομπρέλες, αρκεί να μην έχει πρόβλημα ο παπάς και δεν θελει.
Θα βάλω δύο φίλους-δούλους να μου κρατάνε τα τρίποδα με τα φλας και την ομπρέλα ψηλα.
Θα τα χειριστώ ασύρματα. έχω Yongnuo trigger rf603 το οποίο παίζει κανονικά μόνο με την Nikon, αλλά βρήκα τρόπο και θα του κάνω μοντάρισμα με κολλητήρι και αντίσταση και θα το κάνω να λειτουργήσει και με την Sony.

Εκτός θέματος αλλά το έχω παρατηρήσει σε όλη την Ελλάδα.

Φωτισμός στις εκκλησίες. Πολυέλαιοι με μισές λάμπες θερμού και μισές ψυχρού φωτισμού, προβολείς "εργοταξιακοί" άλλοι αλλογόνου άλλοι hqi (χρώματα πράσινα κίτρινα για νυχτερινή οδήγηση, που χτυπάνε όπου έχει αποφασίσει ο παπάς ή ο τελευταίος επίτροπος, ένα μαύρο χάλι. Εκκλησίες με απίστευτη πολυτέλεια σε όλα αλλά από φωτισμό.....
Το ίδιο και με τον ήχο που μπορεί σε μισή ώρα να πάθεις πονοκέφαλο...

Μπορεί η εκκλησία να έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ με μάρμαρα, χρυσές εικόνες, αγιογραφίες, και στο τέλος απόφαση για τον φωτισμό έχει ο τελευταίος άσχετος.

εγω το εκανα προσφατα, βαφτιση με φυσικο φωτισμο , μερα γυρω στις 11 το πρωι.... ειχε μετριο φωτισμο εσωτερικα.
Το αποτελεσμα καλο, αλλα οχι το καλυτερο.
Χρειαζεσαι καλο φωτισμο για ποιοτικο αποτελεσμα, λλα με λιγη δουλεια στο post kai με την Α6000 , που εχει πολυ καλη εικονα σε υψηλα ISo και RAW φυσικα, η κατασταση σωθηκε.

Ενα πολυ βασικο θεμα, ειναι να "στηθεις" σωστα και να προλαβεις τις καταλληλες στιγμες.
Δε χρειαζονται πολλες φωτο, αλλα τη σωστη στιγμη.

Εγω ειχα 2 μηχανες για φωτο και μια για βιντεο, με μια δε γινεται ευκολα δουλεια.

Θελεις ενα φωτεινο φακο για πορτραιτα , κι εναν γενικο ζοομ για τα υπολοιπα.

Εγω ειχα τον 50μμ 1.8 OSS kai ton 18-105 f/4 .

Εγώ θα έχω στο αριστερο πλευρο την Nikon d5100 με τον 35mm f/1.8 για ρηχό Dof και κλειστά πορτραιτα.
Στο δεξί όμως θα έχω την a6000 με τον kit 16-50 φακό για τα πιο ευρυγώνια πλάνα.

Το Sony 50mm f/1.8 λέω να τον χρησιμοποιήσω μόνο εκτός εκκλησίας. Θα τον έχω όμως πάνω μου για γρήγορη αλλαγή αν χρειαστεί.
Διότι τα 75mm που γίνεται ο 50άρης Sony δεν νομίζω να με βολέψουν ιδιαίτερα μέσα στην εκκλησία.

Παλεύω με την παρόρμηση που νιώθω να με σπρώχνει να πάρω τον 24mm f/1.8 Zeiss (κυκλοφορούν 2-3 μεταχειρισμένοι)...ελπίζω ότι τα φλας θα δουλέψουν και με τις δύο μηχανές καλά και δεν θα χρειαστεί να έχω διάφραγμα f/1.8 λόγω έλλειψη φωτισμού, αλλά μόνο ως επιλογή για ρηχό DoF.

Η μόνη μου σκέψη ήταν το white balance και κατά πόσο να ντύσω τις ομπρελες με καποιο πορτοκαλι γκοφρέ χαρτί για διόρθωση χρώματος.
Είχα κάνει και αυτό το θέμα: κλικ εδώ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εδώ είναι και ένα review.
Δίνω εδώ το λινκ με την τελευταία σελίδα όπου έχει αρκετά δείγματα με rokkinon 12mm f/2 και τους sigma 19,30, 60mm.
http://admiringlight.com/blog/review-sony-a6000/5/

το white balance το σκεφτομουν περισσοτερο απο την αποψη της ισορροπίας του φωτός από τα φλας, με το φως εντος της εκκλησίας.
Γιατί φοβάμαι ότι αν μετά αλλάξω το white balance προς τα θερμα, θα φαινονται τα κιτρινα στην εκκλησία πολύ πορτοκαλί.

Η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι να επενδύσω τις ομπρελες με πορτοκαλι διαφανειες ή με πορτοκαλι γκοφρε χαρτι.

Είτε μιλάμε για δερμα είτε για τον περιβάλλον χώρο ο φωτισμός της εκκλησίας θα κυριαρχεί σε σχέση με τις φλασιές εφόσον υπάρχουν ομπρέλες ή bounce. Αν ξέρεις ακριβώς τη θερμοκρασία των φώτων του ναού σίγουρα θα μπορούσε να ντύσεις και τα φλας ώστε το fill να είναι τελείως ομοιόμορφο αλλά το ξέρεις? Και αν ντύσεις με πορτοκαλί τις ομπρέλες και έχουν φώτα cold white τι θα κάνεις?
Οτι λέει ο Γιαννης raw και ότι χρειστείς στο pp

ο φωτισμός της εκκλησίας θα κυριαρχεί σε σχέση με τις φλασιές εφόσον υπάρχουν ομπρέλες ή bounce.

προτείνεις να μην βάλω ομπρέλες μπροστά στα φλας?

Το αντίθετο απλά να μην ασχοληθείς με γκοφρέ ή διαφάνειες αν δεν ξέρεις τι περιπου θερμοκρασία έχουν τα φώτα του ναου. Ισως να μπορείς να πας και να το δεις αν και τα φώτα πλήρη ανάβουν μονο στα μυστήρια. Raw και φέρνεις το WB όπου θέλεις. Το να πετύχεις το κάδρο και την στιγμή θα είναι πιο σημαντικό από τον συγχρονισμό του WB στο pp. Με τον ήλιο εξω τι σκεφτεσαι να κάνεις?

Ολα αυτά βέβαια χωρίς σοβαρή επαγγελματική εμπειρία σε μυστήρια.

dstil, γιατι δεν σκέφτεσαι τα flash-jel ?. Nομίζω εκεί συμφέρει να κάνεις την όποια διόρθωση * .. και οι ομπρέλες να δουλέψουν κανονικά.

* Δεν σε συμφέρει να είσαι ακριβώς στο WB του φωτισμού της εκκλησίας (2800Κ ) καλύτερα λιγο πάνω (4000Κ εχω στο μυαλό μου) για να αποφύγεις ευκολότερα καμμένες επιδερμίδες / μαυρισμα-θόρυβο στα τυχον σκούρα μπλέ .. γενικώς να γεμίσει το φάσμα.

Το γκοφρέ θα σου κόψει παρα πολύ φως ..

α) Τα σκέφτομαι τα gel.
απλά δεν πουλάει σχεδόν κανείς στο κέντρο από αυτούς που ρώτησα και δεν έχω χρόνο να ψάξω πλέον.
Άσε που ήθελα να κάνω πιο προσεχτική αγορά, γιατί αν πάω βιαστικά, φοβάμαι ότι θα μου πιάσουν τον κ....
πάντως ήταν στο πρόγραμμα τα gel.

β) White balance τόσο χαμηλά πάει στο εσωτερικό της εκκλησίας; Εγώ νόμιζα θα είναι περίπου στο 5600K γιατί συνήθως έχουν κίτρινα φώτα.

γ) με τον ήλιο έχω τις εξής λύσεις:
- όπου βρω σκιά και πολύ ψηλό shutter speed ώστε να πέσει το δίαφραγμα και να τραβήξω με ρηχό DoF
- πολωτικό (κόβει μισό στοπ)
- επιπλέον φίλτρα NDx2 και NDx4 σε περίπτωση που τα βρω αρκετά σκούρα με τον ήλιο
- φλας για γέμισμα και ισορροπία με τον ήλιο
- άσπρο χαρτόνι που μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν reflector.

Θα ήθελα να έχω εξοπλισμό για high speed sync με τα φλας και να σκοτώσω τελείως το ambient light του ήλιου...αλλά κοστίζει γμτ...όμως είναι στο πρόγραμμα και αυτό. Κρίμα που δεν το έχω τώρα.

Μια και είναι το θέμα σχετικό με την Sony a6000...ας πούμε και κάτι πιο σχετικό.:drummer:
Ένα μικρό πρόβλημα που έχω με την εν λόγω μηχανή - προς το παρόν τουλάχιστον - είναι η έλλειψη περιφερειακών τρίτων κατασκευαστών. Για την nikon βρίσκω τα πάντα και υπάρχουν ευκαιρίες καλό+φτηνό τρίτων κατασκευαστών.
Με την Sony δυσκολευομαι λίγο να βρω αντίστοιχα μαραφέτια. Τώρα τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται κάποια και κυρίως για το νέο - σχεδόν standard - hot shoe mount της a6000.
Π.Χ. flash + wireless triggers που να υποστηρίζουν high speed sync, και ταυτόχρονα και TTL...μία βόλτα στα ιντερνετικά μαγαζιά και βρίσκω τιμές υψηλές και περιγραφές προιόντων που δεν είναι ξεκάθαρο ποια έκδοση hot shoe mount υποστηρίζουν....πππφφφ...

Τελικά, για HSS φωτογράφηση με φλας (π.χ. shutter speed 1/1000), βγαίνει πιο φτηνή μία fujifilm x100s που έχει leaf shutter, καθώς αρκεί το οποιοδήποτε φτηνό φλας για να παίξει. Ενώ οι υπόλοιπες Νικον, Κανον, Σονυ, κτλ, χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό που ανεβάζει το κόστος.
Εκεί έχουν προβάδισμα και οι άλλες μηχανές σταθερού φακού χωρίς κουρτίνα (panasonic fz-200, fz-1000, sony rx10), καθώς μπορούν να τραβήξουν με οποιοδήποτε φλας σε shutter speed πολύ υψηλό.

β) 5600Κ είναι το άμεσο ηλιακό φως (μεσημέρι ..) και κάπου εκει κοντα είναι και τα γυμνά (χωρίς τζελ) φλας. Τα κίτρινα πυρακτώσεως είναι στα 2800Κ και κάπου εκεί και όλες οι απομιμίσεις (φθορισμού/led warm white).

λέτε αν πάω να τσιμπήσω τον sigma 19mm f/2.8, τον παλιό (80 euro), να είναι καλύτερα για τη βάφτιση αντί του κιτ;
θα είναι και οι δύο μηχανές με σταθερούς φακούς μετά.
Η Nikon στα 35*1,5 = 52,5 mm
Η Sony στα 19*1,5 = 28,5 mm και με την επιλογή να φορέσει τον 50άρη (50*1,5 = 75mm).

Λέτε να βολευει ο σταθερος και τα mm που δινει, έναντι του ζουμ κιτ φακού (που είναι όμως πιο αργός);

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ο sigma 19mm στην παλια εκδοση υποστηριζει το PDAF της SOny στο κέντρο;

......ο sigma 19mm στην παλια εκδοση υποστηριζει το PDAF της SOny στο κέντρο;

Ναι, την υποστηρίζει. Και γενικά η ποιότητα του είναι σαφώς ανώτερη από αυτήν του κιτ.
Όμως δεν έχει σταθεροποίηση. Λάβε και αυτό υπόψη πριν αποφασίσεις.

χχμμμ...όντως...
η έλλειψη σταθεροποίησης μπορεί τελικά να αφαιρέσει αρκετά στοπ συγκριτικά με τον kit.
Θα έχει προβάδισμα ο sigma μόνο αν μου επιτρέπουν οι συνθήκες να τραβώ με shutter speed υψηλό.
Και αυτό δεν το ξέρω προκαταβολικά...καλύτερα να μην κάνω βιαστική κίνηση με αφορμή το event αυτό.
Εξάλλου θα έχω και τα φλας (αν δεν έχει πρόβλημα ο παπάς).

Ίσως πρέπει να το πάω αντίστροφα...να κάνω ότι μπορώ στη βάφτιση με ότι έχω (φύγε καταναλωτισμέ από πάνω μου!) και μετά να χρησιμοποιήσω την εμπειρία αυτή για να αποφασίσω για φακούς.

Πάντως αν είχα μόνο τη Sony και όχι και τη Νικον, μαζί με τα φλας, χωράει σε μια μικρή τσάντα εύκολα!
Εδώ είναι το πριν:
DSC_0222[1].jpg

και εδώ είναι το μετά:
DSC_0223[1].jpg

Η Sony A6000 με τον fe 70-200mm f4, στις οκτώ το απόγευμα κάτω από σκιά.
Είναι μια από τις πολλές που τράβηξα και πιστέψτε με δεν χάνει η ρουφιάνα.
Το μόνο μείον ο θόρυβος :violent-smiley-030:
f’/4.0 1/640 iso 3200 144.0 mm

14824141484_16e54f799d_b.jpg

Last edited: