Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

ki ena μικρο τεστ για moire-aliasing... εχει ελαχιστο, πολυ καλυτερο απο οποιαδηποτε nex , εφαμιλλο με pany GH3 - G6 που ειχα.

Δειτε το σε HD 1080 kai full screen (κανονικα θελει 1:1 απεικονηση).

Στο δικο μου MBP retina που μπορω να εχω 1:1 , εχει αδιορατο aliasing , οχι τοσο που θα με απασχολησει ξανα παντως! :SFGSFGSF:

https://www.youtube.com/watch?v=OzzYwbIwrso

Γιάννη με γειά.

Οντως είναι ελάχιστο και δεν πρέπει να απασχολεί πια τους λήπτες. Ειναι σε 25fps ή κάνω λάθος ?. Με ποιόν φακό ?.

Τα 50fps θα με ενδιέφερε να δώ πως πάνε γιατί εκεί ενδεχομένως να παίζει skipping, είναι και το motion blur λιγότερο. Kαι με φακό που χρειάζεται γεωμετρικές διορθώσεις γιατί το στραπατσάρισμα του κάδρου για γεωμετρικές διορθώσεις οταν γίνεται in camera βγάζει aliasing, τουλάχιστον στις Panny έχει διαπιστωθεί .. αν και μερικοί το περνούσαν για "οξύτητα" ;)

Πράγματι, πολύ καλές επιδόσεις στο Video :)

Ομως μεγάλη πίκρα να έχεις καλούς φακούς και να μην μπορείς να τους εκμεταλλευτείς.
Να δυο πρόχειρα (και αντιεπιστημονικά) δείγματα σε σύγκριση με τον Leica 21mm :(

κέντρο
https://dl.dropboxusercontent.com/u/301549/Sony_kit_vs_Leica21_center.jpg
άκρη
https://dl.dropboxusercontent.com/u/301549/Sony_kit_vs_Leica21_corner.jpg

ΥΓ. Να υπήρχε και ένας τρόπος να ανοίγει η μηχανή σε κάποια συγκεκριμένα mm του κιτ φακού, ωραία θα ήταν. Κάθε φορά που την ανοίγεις (ή κάθε φορά που επανέρχεται από τον ύπνο) βρίσκεται στα 16mm

Είναι jpeg αυτά ή προέρχονται απο RAW ?.

Βασικά μου φαίνεται ο ένας φακός διορθωμένος και ο άλλος όχι. Θα χρειαστείς lens profiles φτιαγμένα για APS-C crop για τους Leica, αν δεν βρίσκεις στο web κάντα μόνος με το Adobe Lens profile creator .. θα είναι και πιο ποιοτικά και ταιριασμένα στο δικό σου σεταπ. Ειναι κρίμα τέτοια επένδυση να μην αποδίδει τα αναμενόμενα.

Είναι jpeg αυτά ή προέρχονται απο RAW ?.

Βασικά μου φαίνεται ο ένας φακός διορθωμένος και ο άλλος όχι. Θα χρειαστείς lens profiles φτιαγμένα για APS-C crop για τους Leica, αν δεν βρίσκεις στο web κάντα μόνος με το Adobe Lens profile creator .. θα είναι και πιο ποιοτικά και ταιριασμένα στο δικό σου σεταπ. Ειναι κρίμα τέτοια επένδυση να μην αποδίδει τα αναμενόμενα.

Αυτά είναι από RAW. Οι διορθώσεις που εφάρμοσε το Lightroom όταν του όρισα τον φακό της Leica ήταν μικρές και σίγουρα όχι θεαματικές. Τα αρχεία που ανέβασα είναι απείραχτα, αλλά η Sony εφαρμόζει διορθώσεις στα raw αρχεία εντός της μηχανής, οπότε η σύγκριση δεν είναι δίκαιη φυσικά.

Το αστείο είναι πως αυτός ο φακός (της Leica) είναι τόσο οξύς που συνήθως αναγκάζομαι να βάλω στο μηδέν την προ-ρύθμιση του Amount στο Detail του Lightroom (ή του ACR) που είναι στο 25!
Έχεις δίκιο, πρέπει να βρω lens profiles φτιαγμένα για APS-C crop . Αλλιώς θα προσπαθήσω με το Adobe Lens profile creator

ειναι αρκετα ευργυγωνιοι... δε νομιζω οτι υπαρχει λυση.
Μονο για φακους πανω απο 28μμ ειναι καλη λυση , πχ οι δικοι μου Nokton 35 kai 50mm se Leica m mount , ειναι πολυ καλοι και στις 2 nex (a6000 kai A7).

Mολις εφτασε και ο Sony G 18-105 f/4 OSS ....

IMG_1453 by toxotis70, on Flickr

Last edited:

Ειναι σε 25p και με τον κιτ φακο, 16-50 στο F/11, που ειναι τιγκα στη διορθωση (λογω παραμορφωσεων) .

Γιάννη με γειά.

Οντως είναι ελάχιστο και δεν πρέπει να απασχολεί πια τους λήπτες. Ειναι σε 25fps ή κάνω λάθος ?. Με ποιόν φακό ?.

Τα 50fps θα με ενδιέφερε να δώ πως πάνε γιατί εκεί ενδεχομένως να παίζει skipping, είναι και το motion blur λιγότερο. Kαι με φακό που χρειάζεται γεωμετρικές διορθώσεις γιατί το στραπατσάρισμα του κάδρου για γεωμετρικές διορθώσεις οταν γίνεται in camera βγάζει aliasing, τουλάχιστον στις Panny έχει διαπιστωθεί .. αν και μερικοί το περνούσαν για "οξύτητα" ;)

Πηγα στον 18-105mm γιατι ηθελα πρωτιστως να εχω μια "ενναλακτικη" της RX10 που εδωσα , στο βιντεο κυριως(:smash:)

Ετσι εχω παρομοια καλυψη εστιακης αποστασης (24-200 vs 27-160) , σταθερο διαφραγμα (f/2.8 vs f/4), πολυ καλη σταθεροποιση, και powerzoom.

Αν πουμε οτι εχουμε 1.5 στοπ διαφορα στις μηχανες-αισθητηρες (rx10 vs A6000) , τοτε εχω ενα "κερδος" περιπου 0.5 στοπ με την Α6000.
Εχω βεβαια μικροτερη καλυψη , ειδικα στα 24mm vs 27mm, αλλα δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα.

Επισης δεν εχω τοσο "macro" που ειχα με την RX10.

Κερδιζω επισης σε ταχυτητα και παραμετροποιηση εστιασης.
Στο βιντεο απ οτι φαινεται ειναι πολυ κοντα, και οι 2 εξαιρετικες, απο τις καλυτερες στη κατηγορια τους (και οχι μονο).

Εχουν επισης τα ιδια χρηματα σχεδον (1100 ευρω περιπου)

Το καλο με την rx10 ηταν οτι ειχε μικροτερο μηκος οταν ηταν κλειστη, λιγη καλυτερη φορητοτητα δηλ.
Οταν ανοιγες τη μηχανη φυσικα και ειδκα στα μεγαλα εστιακα μηκη, ηταν αρκετα πιο μεγαλη, ξεπερνουσε ακομη και την α6000+18-105mm ( που δεν επεκτεινεται αλλο , οσο κι αν ζοομαρεις , εσωτερικη εστιαση και ζοομ).

Περισσοτερα οταν τον δοκιμασω καλυτερα.

IMG_1454 by toxotis70, on Flickr

IMG_1455 by toxotis70, on Flickr

Last edited:

Καλορίζικο και το νέο εργαλείο Γιάννη.
Θα είχε ενδιαφέρον μια κόντρα SEL 18-105 vs rx-10 ,
αλλά φαντάζομαι την έδωσες...

Είσαι ο Master στις παρουσιάσεις και τα reviews.. :worshippy:
Πρέπει να κάνεις ένα δικό σου blog ..

Last edited:

ε ναι... δε γινεται αλλιως! :p

Αλλα εχω καλη μνημη και αρκετα δειγματα απο την ρχ10, οποτε μπορω να πω αρκετα οσον αφορα την εικονα τους.

πρωτη παρατηρηση, ο φακος εχει πολυ καλη σταθεροποιηση, τουλαχιστον 3 στοπ κερδος.
Εδω τερμα ζοομ (160mm σε 35mm αντιστοιχια) , με ταχυτητα 1/20 !

Απολυτα οξυς ... σε crop 100% , f/4 , iso 400

Screen Shot 2014-04-17 at 16.53.42 by toxotis70, on Flickr

Last edited:
Re: Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

πολυ καλό δείγμα. Ο tracker εξακολουθεί να δουλέυει μόνο με τους καινούργιους sony E mount ή επίσης και με τον SONY LA-EA4 για Μινόλτα & μοντούρα α AF φακούς;

Oι ρυθμισεις εστιασης στο βιντεο τελικα λειτουργουν και σε φακους sigma (τουλαχιστον στον 30mm ART που δοκιμασα).

Se 50p εχει ελαφρως πιο soft εικονα, οχι φυσικα ευυκολα αντιληπτο, ειδικα σε youtube κλπ.
Στην οθονη του υπολογιστη σε 100% viewing , φαινεται μια μικρη διαφορα , αλλα οχι σημαντικη.
Σε εντονη κινηση φυσικα θα εχουμε περισσοτερη διαφορα , αλλα με μονο 28 MP στα 50p ,δε γινεται αλλιως.

Κριμα που η σονυ δεν εβαλε σ αυτη τη μηχανη τον XAVCs codec sta 50 MP ....τον φυλαξε για την επερχομενη A7s !:slapface:

Se 25p η εικονα ειναι πολυ sharp, σχεδον εφαμιλλη σε οξυτητα με την RX10 , αλλα ο φακος zeiss της RΧ10 ειναι ενα κλικ καλυτερος (εχει αυτο το micro contrast των zeiss).

Επισης, εχει μεταβλητη ταχυτητα στο powerzoom, κατι που ελλειπε στην RX10.
H δε αλλαγη εστιασης στον ειναι πολυ γρηγοροτερη της rx10 , γινεται σε περιπου 0.5" (με το χερι) , ενω στην RX10 ηθελε 2-3".

Last edited:

εχουμε επισης κι εδω το clear zoom , στο βιντεο ειδικα σου δινει ενα 2x , που σημαινει οτι εχεις 300mm , με πολυ μικρη πτωση ποιοτητας και καλη σταθεροποιηση.

Bρηκα κι ενα manual pdf , λιγο πιο αναλυτικο απο αυτο που δινει μαζι η sony... το ανεβασα στο dropbox

https://www.dropbox.com/s/b5w6050lnncruvi/ILCE6000_HG_EN.pdf

Last edited:

Κάπου είχα δει ότι ο 18-105 εχει τρομερες παραμορφωσεις στα 18mm. Έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο?

να πω και καποιες επιπλεον εντυπωσεις

Η μηχανη εχει καλη και στιβρη κατασκευη, για τη κατηγορια τιμης της, αλλα οχι φυσικα στα επιπεδα της Α7, Olympus ΕΜ1, FUJI ΧΤ1, αυτες κοστιζουν τα διπλασια και βαλε αλλωστε.

Το EVF ειναι πολυ καλο, καλυτερο απ οτι περιμενα (απο τα specs), η αναλυση δε φαινεται οτι ειναι μικροτερη, εχει πολυ καλα χρωματα και μικρο lag.
Δε θα το καταλαβει καποιος , εκτος κι αν προσπαθησει αρκετα (γρηγορα pans μονο).

Η Α7 που εχω εχει φυσικα μεγαλυτερο EVF, αλλα οχι πολυ και λιγοτερο lag (ουτε σε pans δε το καταλαβαινω) .

Κατι που με χαλαει επισης , ειναι η θεση της καρτας μνημης, στο ιδιο σημειο με τη μπαταρια, στο κατω μερος της μηχανης (σε αντιθεση με Α7 και RΧ10 που ηταν στο πλαι).

Κάπου είχα δει ότι ο 18-105 εχει τρομερες παραμορφωσεις στα 18mm. Έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο?

Οχι ακριβως.... εχει τρομερη παραμορφωση στα 105mm και οχι στα 18mm που θα περιμενε κανεις !!!

Εντελως απροσδοτο, αλλα ευτυχως διορθωνεται αυτοματα στα jpg , και στο LR υπαρχει ηδη profile του φακου.

sta 18mm RAW original

18mm original by toxotis70, on Flickr

18mm corrected by LR

<iframe src="https://www.flickr.com/photos/toxotis70/13889240001/player/" width="800" height="534" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

Στο video (ιδιως στο 105) με τις παραμορφώσεις τι γίνεται;

στο βιντεο (στις nex) δεν εχει θεμα, γιατι γινεται αυτοματα διορθωση (οπως στον κιτ φακο επισης ) και δεν υπαρχει θεμα.

εκει που υπαρχει προβλημα ειναι στις sony βιντεοκαμερες με μοντουρα e mount (vg-10-20-30 κλπ) που δεν εχουν αυτοματη διορθωση :argue: