Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Γιάννη τι γνώμη έχεις για τον 18-105 σε σχέση με τον 1670Ζ; Ποιος είναι καλύτερος σε οξύτητα, άκρα, αντίθεση κλπ;

Και οι 2 ειναι εξισου shrap στο κεντρο. Στα ακρα ο zeiss εχει ενα μικρο προβαδισμα, λογικο αλλωστε.

Θα ηταν ιδανικος φακος ο 18-105 αν ηταν 16-105...
Η παραμορφωση ειναι πολυ εντονη στα 105 , και λιγοτερα στα 18, αλλα υπαρχει profile στο LR και στα jpg αυτοματη διορθωση.

Η σταθεροποιηση πολυ καλη, οπου χρειαζεται.

Πολλου ςομως θα ενοχλησει το powerzoom, δεν ειναι μηχανικο , κι εχει μια μικρη καθυστερηση , οπως ολοι οι powerzoom.

Λογικά ο 18-105 μειώνει την αυτονομία της Α6000 λόγω κίνησης του ζουμ. Πάντως στα άκρα σε μικρά εστιακά μήκη ο 1670Ζ δεν είναι καλός, οπότε φαντάζομαι πόσο χάλια είναι ο 18-105. Φεύγει η παραμόρφωση με προφίλ; Το θόλωμα δεν φεύγει όμως...

to zoom δεν το εκανα με το διακοπτη στο πλαι, αυτο ειναι για το βιντεο κυριως.
Ζοομ εκανα με το δαχτυλιδι, που ειναι ομως ηλεκτρικο και οχι μηχανικο.
Αρα χασουρα στη μπαταρια δεν ειχα.
Μου εκανε πολυ θετικη εντυπωση παντως η αυτονομια της.... ισως να παιζει ρολο το οτι τραβηξα πολλες ριπες, δεν ξερω.

Οσον αφορα τους φακους αν σε νοιαζουν τοσο τα ακρα σε ευρυγωνιες φωτο , καλυτερα να τραβας με τον 10-18 που εχεις.

ακομα καλυτερα βεβαια, αν δε θες παραμορφωσεις και καλα ακρα, μονο primes.

Last edited:

μολις τωρα τελειωσα τις σημερινες φωτο... τραβηξα πολλες ριπες , κυριως για να τεσταρω το CAF.
Εχω απενεργοποιησει το wifi , χρησιμοποιησα το μονιτορ και το EVF (sto maximum γιατι ειχε τρομερο ηλιο).
Δε ξερω πως , αλλα δε χρειαστηκα τελικα τη δευτερη μπαταρια.

Το ΣΚ θα τραβηξω κι ενα μυστηριο, και θα εχω ακομα καλυτερη εκτιμηση της αυτονομιας και με φλας.
Mπαταρια εχει την ιδια με τις υπολοιπες nex kai A7.

Οσον αφορα το CAf, ισχυουν αυτα που εχω πει... υπηρξαν 1-2 περιπτωσεις που υπηρχε εντελως λαθος εστιαση (ειχε εστιασει στο background) , αλλα οι περισσοτερες ριπες ηταν πολυ επιτυχημενες. Με CAF - κεντρικο σημειο και zone focus.
Xρειαζεται λιγο ρυθμιση στο firmware , για να δινει μεγαλυτερη βαρυτητα στα κεντρικα σημεια της ζωνης , απ οτι στα περιφερειακα, για ν αποφευγεται η εστιαση στο background.
Με λιγο tweaking απο τη Σονυ θα ειναι αχτυπητη η α6000 στο θεμα της εστιασης.

Χρησιμοποιησα τους sony 10-18 kai 18-105mm...πολυ sharp φακοι και οι 2 .

DSC00452.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00448.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00112.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00093.jpg by toxotis70, on Flickr

Α βρε κυριε Γιαννη, στα Μελλισια στο παρκακι ησασταν σημερα και δεν το λεγατε να πεταχτω να δω το εργαλειο?
Μια ερωτηση...
με ενδιαφερει η ευκολια της μια μηχανης για φωτο και video.
Την θελω κυριως για video, οικογενειακες ληψεις αλλα με παθος για μονταζ....(final cut pro)
ειχα κατασταλαξει στην g6 αλλα τωρα με την α6000 εχω μπερδευτει....
(για φωτο εχω μια g1 με τον κιτ φακο οποτε δεν εχω "προικα")
θα ηθελα να ρωτησω για την ποιοτητα του video μεταξυ των 2 αυτων (ξερω ειχατε gh2 και gh3 που ειναι "παραπλησιες" με την g6. σκεφτομουν και gh2 με hack...)
επισης, οι φακοι του μπαμπα ειναι απο canon slr, παλιοι αλλα καλοι (ακριβοι τοτε...)
μπορω (και αξιζει) να τους χρησιμοποιησω (χωρις af φυσικα) στην a6000?
ευχαριστω
Νικος

Ειχα και την g6... πολυ καλη μηχανη για βιντεο.
Η Α6000 ειναι πιο ολοκληρωμενη μηχανη, εχει εξισου καλο βιντεο, και λιγο καλυτερη φωτο λογω αισθητηρα.
Εχει καλο evf, ειναι ταχυτατη στην εστιαση , σε φωτο και βιντεο.
Η g6 λογω contrast detection focus στο βιντεο, οπως και οι gh2-3 , ψαρευουν λιγο και ειναι καπως ενοχλητικο.
Στην α6000 δεν ισχυει αυτι και εχει περισσοτερες ρυθμισεις στο βιντεο.

Θα την προτεινα , αλλα με ενα καλο φακο... οχι τον κιτ.

Οσο για τουςπαλιους φακους, εξαρταται τι φακοι ειναι....

Ευχαριστώ πολύ !

εγώ σήμερα τράβηξα 435 φωτογραφίες και 6-7 βίντεο δευτερολέπτων. Η ιαπωνική μπαταρία έφτασε από το 95% περίπου στο 30%.
Κλειστά τα ασύρματα (wifi, NFC) καθώς είχα την ρύθμιση "αεροπλάνο" (υπάρχει άλλος τρόπος να τα κλείνεις και δεν το ξέρω;) αλλά και το "pre AF" κλειστό.
Νομίζω τελικά ότι ένας πιο σημαντικός παράγοντας για τη μπαταρία από τα παραπάνω είναι πόσες φορές πας στο review των φωτογραφιών και των βίντεο. Το play ειδικά των βίντεο μάλλον ξοδευει πιο πολύ μπαταρία από τη φωτογράφηση. Θεωρώ ότι αν δεν πάω να δω βίντεο από το review της μηχανής τότε η απόδοση θα αυξηθεί αρκετά.

Έχω να σημειώσω ότι το sleep της μηχανής δεν με έχει ενθουσιάσει. Προτιμώ και την κλείνω. Αν ήταν πιο γρήγορο το ξύπνημα θα την άφηνα να κοιμηθεί.

Σήμερα και εγώ τράβηξα αρκετές με ριπή γιατί δοκίμαζα να δω την ακρίβεια του CAF. Σε γρήγορες κινήσεις της σκυλίτσας μου την χάνει αρκετά συχνά είναι η αλήθεια και το ποσοστό ίσως πέφτει κάτω από 50% τελικά.

Υ.Γ. σε τι ποιότητα κάνετε export τα jpeg από το Lightroom? εγώ τα βάζω 75 ή 85.

Μαντέψτε τι φωτογραφία θα ανεβάσω από τις σημερινές που έβγαλα με την σκυλομηχανή...εεε...τι άλλο...τη σκυλίτσα κάποιων γνωστών...
οι υπόλοιπες είναι πρόσωπα που δεν νομίζω να θέλουν να ανέβουν στο flickr (δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα δυστυχώς).

Matina by dstil, on Flickr

Πανεμορφο το σκυλακι....

Πολυ καλη η αυτονομια και σε σενα λοιπον.... αρα δεν ειναι τυχαιο.

Με τι φακο εκανες τις ριπες του σκυλου.... ελπιζω οχι με τον 50mm @1.8!

Last edited:

Πανεμορφο το σκυλακι....

Πολυ καλη η αυτονομια και σε σενα λοιπον.... αρα δεν ειναι τυχαιο.

Με τι φακο εκανες τις ριπες του σκυλου.... ελπιζω οχι με τον 50mm @1.8!

με τον σταθερό 50mm σε f/5.6 - f/7.1.
έχω πάρα πολλές που το φοκους είναι λίγο πίσω από το σκύλο καθώς τρέχει προς τα πάνω μου. μισό λεπτό να ανεβάσω κάποιο παράδειγμα αποτυχίας στο φόρουμ. Σε πολλές στη συνηθισμένη εκτύπωση δεν φαίνεται η αποτυχία.
Σε μεγάλη οθόνη όμως θα φαίνεται νομίζω.

Code:
[PHP][/PHP]
Ο 50αρης δεν ειναι τοσο γρηγορος... καλυτερα με τον κιτ , αν δεν εχεις καποιον καλο ζοομ.
Ετσι κι αλλιως , με μεγαλυτερο διαφραγμα επαιξες ....

Το θεμα ειναι να πετυχεις τη καλη φωτο, εστω και μια αρκει, σε μια ριπη .

Θελει εξασκηση παντως και σωστη ρυθμιση, μην απογοητευεσαι.
Εγω εχω φτασει σε πολυ υψηλα νουμερα, με μικροτερο διαφραγμα και πολυ μεγαλυτερο εστιακο μηκος!

Εχω ριπες με τον 18-105 @105mm f/4 που ειναι εστιασμενες το 80%

ΥΓ... το θεμα δεν ειναι ν ανεβασεις τις αποτυχημενες... αλλα τις επιτυχημενες:p

Last edited:

έχει φάει κάποιο ζόρι τώρα ο upload manager του forum και δεν ανεβαίνουν τελικά.

Το ότι ο 50άρης δεν είναι τόσο γρήγορος δεν το ήξερα. Από τη στιγμή που υποστηρίζει με το firmware του το PDAF περίμενα να έχει ίδια ταχύτητα.
όχι; Οκ, δεν έχω πρόβλημα να δοκιμάσω τον κιτ φακό. Αλλά γιατί ισχύει αυτό;

Δεν με πειράζει πάντως. Η σκυλίτσα να τρέχει προς τα εμένα σα παρδαλή θεωρώ ότι είναι υπερβολικό θέμα έτσι κι αλλιώς.
Θα δοκιμάσω και σε zone γιατί συνήθως το λειτουργώ σε wide με AF-lock-on.
Σε παιδιά προλαβαίνει άνετα. Ειδικά αν επικεντρώνεσαι σε πορτραίτο και περιμένεις απλά να περάσει το βλέμα από εσένα.
Σήμερα έβγαλα τη μπέμπα φίλου μου σε κορυφαίες εκφράσεις! Με μία μηχανή που δεν κουράστηκα να έχω μόνιμα στο λαιμό μου :-)
Αυτό και μόνο καλύπτει τις όποιες μικρές ιδιατερότητες του AF-C.

Οχι δεν ειναι τοσο γρηγορος. Δεν ειναι αργος φυσικα, αλλα δεν ειναι φτιαγμενος για τετοιου ειδους φωτογραφηση.
Prime φωτεινος , κυριως για πρτραιτα ειναι και γενικη χρηση.

Καθε φακος (σε ολα τα συστηματα) ειναι optimized για διαφορετικη χρηση.

Επισης, oxi σε wide τετοια θεματα.... πιανει πολλα σημεια στο background , που αν εχουν περισσοτερο contrast μπερδευεται το συστημα.
Καλυτερα zone focus (κεντρικη zone) ή κεντρικο σημειο.

Wide , μονο σε περιπτωσεις που εχουμε κινουμενο αντικειμενο μπροστα απο "καθαρο" background...πχ πουλια σε καθαρο ουρανο.

Θελει πολυ δουλεια το συστημα εστιασης καθε μηχανης και ειδικα της Α6000 που εχει ενα σωρο παραμετρους.

Δες εδω πχ 2 διαδοχικα καρε απο ριπη σημερα με τον 18-105 στα 105mm f/4 (μιλαμε για βαθος πεδιου μικροτερο του ενος μετρου !) , απολυτα εστιασμενα (δες τα στο flickr φυσικα).
Η μικρη ετρεχε γρηγορα προς το μερος μου και ταυτοχρονα πηδουσε (σα κατσικι ) και σε κεκλιμενο επιπεδο (γεφυρα ) με σκαλοπατια :flipout:

DSC00243.jpg by toxotis70, on Flickr

DSC00242.jpg by toxotis70, on Flickr

Last edited:

κι ενα τελευταιο δειγμα με κεντρικο σημειο μονο (oxi Zone) , γιατι ηθελα να εστιασω μονο στα παιδια και οχι στο φιλο μου (πισω ακριβως απο τα παιδια) , που ετρεχαν και πηδουσαν προς εμενα!
Εδω εχουμε βαθος πεδιου λιγοτερο απο μετρο (το καταλαβαινεις γιατι ο φιλος μου, ακριβως πισω τους , ειναι ανεστιαστος) και η μηχανη εστιασε επιτυχως στα παιδια.

Η Α6000 ειναι η μηχανη που αν τη μαθεις καλα, σιγουρα θα εχεις πια πολλες ωραιες φωτο απο τετοιες στιγμες !
Το περιμενα πως και πως αυτο, εδω και 4 χρονια...:firstprize:

DSC00416.jpg by toxotis70, on Flickr

Last edited:

όντως πολύ καλά εστιασμένες.:a0210:
θα αλλάξω ρυθμίσεις και εγώ λοιπόν σε zone area και θα δώσω μία ευκαιρία και στον kit φακό.
Και μάλλον θα απολύσω από μοντέλο τη σκυλίτσα μου γιατί τρέχει υπερβολικά γρήγορα.:Banane0:

Δοκιμασε zone και κεντρικο σημειο.... μη ξεχνας επισης οτι καλο ειναι να βοηθας και τη μηχανη σου , να ακολουθεις οσο γινεται (ομαλα ομως) τη κινηση του αντικειμενου σου.
Βαλτην επισης σε manual ή speed priority, επελεξε εσυ τη ταχυτητα και το διαφραγμα, ασε το iso sto auto .
Καμια φορα μπορει να βιηθησει να τραβας καιλιγοτερα καρε...πχ 6 fps , αντι 11.

απενεργοποιησε τα DRO , face detection (για τη σκυλιτσα δε βοηθαει :flipout:), τραβα σε jpg Fine χωρις noise reduction, κι επισης βοηθαει να καδραρεις μεσα απο το EVF ( βοηθαει να σταθεροποιεις τη μηχανη καλυτερα , και μπορεις να παρακολουθησεις το θεμα σου ανενοχλητος ).