Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Τις ριπές μετά τι τις κάνετε; Κρατάτε όλες τις φωτό στον υπολογιστή;

Τις ελάχιστες φορές που τράβηξα ριπές, με κούραζαν μετά να τις βλέπω/ξεδιαλέγω.

Διαλεγω τις καλυτερες, οι υπολοιπες στο καλαθι. Αυτο ειναι το νοημα αλλωστε, να πιασεις τη σωστη στιγμη. Για μενα η επεξεργασια ειναι το ιδιο ευχαριστη με τη φωτογραφιση...

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί, αλλά για μένα που είμαι μάλλον της παλιάς σχολής, βρήκα πολύ χρήσιμο το Direct manual focus (DMF). Με βοηθάει πάρα πολύ να έχω Auto focus και όταν νιώθω κάποια ανασφάλεια, να κουνάω λιγο το δαχτυλίδι της εστίασης και η a6000 να μεγεθύνει αυτόματα για να εστιάσω με περισσότερη ακρίβεια. Ακόμα και αν δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα (αφού η μηχανούλα εστιάζει με ακρίβεια στο σποτ σημείο), μου δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και ελεγχου.

Στο θέμα της εστίασης, θα ήθελα όταν χρησιμοποιώ manual φακούς και πατάω το function key που έχω ορίσει για να μεγεθυνθεί η εικόνα να εστιάσω πιο εύκολα, να μη μεσολαβεί εκείνο το πορτοκαλί τετραγωνάκι που περιμένει να του πω σε ποιο σημείο θέλω να κάνω μεγέθυνση, αλλά να έκανε μεγέθυνση κατευθείαν όπως έκανε η 5n. (Εκτός αν δεν το έχω βρει ακόμα).

Θα ήθελα επίσης πιο πολλές θέσεις memory και θα ήθελα να μπορώ να τις ονομάσω κάπως για να ξέρω τι κάνει η κάθε μια.

Γενικά, όσο τη χρησιμοποιώ τη μηχανή τόσο με ικανοποιεί. :-)

tzo ο Γιάννης είναι επαγγελματίας του χώρου, επομένως δεν έχει πρόβλημα με το υλικό στον ΗΥ.

Ο Γιάννης το έκανε φαντάζομαι σαν τεστ. Αφορμή ήταν απλά για την απορία μου.

Το ερώτημά μου είναι γενικό και αφορά τις ριπές. Αν μία κίνηση προς απαθανάτιση είναι τόσο σημαντική, γιατί να μην τη βιντεοσκοπήσουμε;
Επίσης, πού είναι η ευχαρίστηση να ξεδιαλέγει κανείς ανάμεσα από εκατοντάδες ριπές για τις καλύτερες;
Κι αυτές οι καλύτερες είναι όντως τόσο καλές που να άξιζε η όλη φασαρία;
Επίσης, με αυτές τις "καλύτερες" συνδεόμαστε συναισθηματικά σαν να τις τραβήξαμε εμείς ή απλά προκύπτουν λόγω του όγκου των ριπών;

Αυτες προφανως ηταν για τεστ... αλλιως δε μαθαινεις τη μηχανη.
Οταν ερθει η ωρα, για μενα ειναι μεθαυριο σε μια βαφτηση του ανηψιου μου, θα χρειαστει αυτη η εμπειρια.

Θα τραβηξω και βίντεο, με την ρχ10 και φωτο με την α6000, ισως και την α7.

Αλλο πραγμα το βιντεο και αλλο οι φωτο.

Οι φωτο , καποιες απ,αυτες, θα τυπωθουν, θα μπουν σε καποιο αλμπουμ, θα σταλουν σε παππούδες, γιαγιαδες, σε ανθρωπους στο εξωτερικο κλπ

Θα φιαχτει κι ενα κλιπακι , και ισως σταλει κι αυτο στους ενδιαφερομενους.

Για μενα ειναι ευχαριστηση και η επεξεργασια, το ειπα αλλωστε, μ ευχαριστει οσο και η φωτογραφηση.
Καποιους τους ενοχλει , κατανοητο... αλλα οχι εμενα.

Τη τελευταία ερωτηση δε τη καταλαβα....

Αυτό που λέει ο tzo είναι οτι με τη ριπή "χανεται" η αίσθηση της "ικανοποίησης" του στυλ "κοίτα τι ωραία στιγμή πέτυχα και πόσο καλά εστιασμένη είναι". Προσωπικά δεν έχω τέτοιο θέμα αν και δεν τραβάω ριπές των 20 ή 40 φωτο δεν ξέρω καν τι δυνατότητες έχει η μηχανή. Αλλά ελεγχόμενες ριπες των 5-7-10 φώτο είναι ας πουμε απαραίτητες για μενα σε μάκρο με αέρα πάνω από 2 μποφορ. Στις λίγες εκδηλωσεις που εχω τραβήξει δεν χρειάστηκα ριπή

.......
Επίσης, με αυτές τις "καλύτερες" συνδεόμαστε συναισθηματικά σαν να τις τραβήξαμε εμείς ή απλά προκύπτουν λόγω του όγκου των ριπών;

Μα αυτή είναι μια διαμάχη που ξεκίνησε από τότε που εφευρέθηκαν τα motor drive.
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ριπή! Δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος. Προτιμώ να εξασκώ την παρατηρικότητά μου και να απελευθερώνω το κλείστρο την κατάλληλη στιγμή. Έτσι και αλλιώς οι μηχανές μας δεν έχουν πια lag, τραβάνε αστραπιαία. Αλλιώς σε ριπή, θα ένιωθα σαν χειριστής μηχανής , όχι σαν δημιουργικός φωτογράφος. Από την άλλη, για να μην προσβάλω κανέναν, καταλαβαίνω πως κάποιοι μπορούν να είναι δημιουργικοί φωτογράφοι και μέσω των ριπών, για αυτό άλλωστε παράγουν και εξαιρετικά αποτελέσματα. Εγώ πάντως δεν μπορώ.
Για αυτό έχουμε και τις διαφωνίες μας σε άλλα θέματα (όπως ο τρόπος για το auto focus). Ο κάθε φωτογράφος ρυθμίζει σύμφωνα με τη δική του φιλοσοφία. Δεν υπάρχει ο ένας και μοναδικός σωστός τρόπος.

Άν κάθε τεχνολογικό βήμα το θεωρούμε ότι μας χαλάει την έμπνευση! Τότε το autofocus γιατί το χρησιμοποιούμε;

δεν ειπα οτι θα τραβαω μονο ριπες με την Α6000 :p

Εδω εβαλα καποια δειγματα για να δειξω την ικανοτητα (και καποιες αδυναμιες) του CAF της νεας sony.
Eλαχιστες ριπες θα τραβαω κι εγω , αλλα τουλαχιστον θα ξερω οτι θα ειμαι καλυμμενος πια σε "δυσκολες" στιγμες.

Για παραδειγμα, στα βαφτησια αυριο του ανηψιου μου, θα τραβαω νορμαλ (οχι ριπες) , αλλα την ωρα της "βουτας" , θα τραβηξω ριπη για να πιασω τη καλυτερη στιγμη για το αλμπουμ.

Kι ενα ακομα δειγμα απο ριπη, με αυτοκινητο , ταχυτητα περιπου 50χλμ/ωρα σχεδον ολες εστιασμενες σωστα!
Με τον 18-105mm @105mm f/4 .

car a6000 by toxotis70, on Flickr

car 100% by toxotis70, on Flickr

Προσωπικά την ριπή τη βρίσκω πολύ χρήσιμη:

1) παιδί που δεν αντιλαμβάνεται ότι "πρέπει" να κοιτάξει μέσα στο φακό για το προτραίτο που θέλουμε. Καθώς περνάει το βλέμα του, με τη ριπή το πιάνεις. Έτσι από καθημερινές απλές στιγμές μπορείς να βγάλεις πορτραίτο αντίστοιχο με αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελε πολύ προετοιμασία και κόπο.

2) περίεργες στιγμές που θέλεις να αποθανατίσεις όπως ένα σκυλί που τρέχει και φαίνονται αστεία τα αυτιά του και η γλώσσα του τη στιγμή που είναι στον αέρα.

3) αθλήματα που θέλεις να πιάσεις τη στιγμή που φαίνεται η ένταση στο πρόσωπο του αθλητή.

Δεν το συζητώ για βίντεο. Το βίντεο δεν μένει εύκολα στη μνήμη. Εγώ θέλω τη στιγμή.
Τι θα ήταν πιο ενδιαφέρον? η σκυλίτσα να τρέχει σε ένα βίντεο ή αυτή η στιγμή; Προφανώς η φωτογραφία αγκυλώνει το βλέμμα σε αντίθεση με το βίντεο που περνά απαρατήρητο καθώς το μάτι δεν προσέχει τις λεπτομέρειες. Ειδικά σε γρήγορη κίνηση. Ο εγκέφαλος φιλτράρει υπερβολικά το τι βλέπουμε.
DSC_0219 (resized).jpg

Υ.Γ. για την ιστορία τη στιγμή την έπιασα με τη Nikon d5100 χωρίς ριπή. Αλλά αν μου δίνει η τεχνολογία ευκολίες γιατί να μην τις εκμεταλλευτώ; αν μου χαλάνε την έμπνευση επειδή δεν με αφήνουν να συγκεντρωθώ είναι κάτι υποκειμενικό και δεν ισχύει για όλους.

Kι ενα ακομα δειγμα απο ριπη, με αυτοκινητο , ταχυτητα περιπου 50χλμ/ωρα σχεδον ολες εστιασμενες σωστα!
Με τον 18-105mm @105mm f/4 .

καταρχήν καλή φωτογράφηση στο μυστήριο!!! είμαι σίγουρος θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο! Τι φακό θα της φορέσεις;

ερώτηση: σε αυτές με το αυτοκίνητο τι ρυθμίσεις είχες θυμάσαι;
λες να παίζει τελικά τόση διαφορά ο φακός; δοκίμασα και με τον Kit και πάλι δεν έμεινα πολύ ευχαρηστημένος. Μήπως να σε φέρω Παλλήνη να φωτογραφήσεις εσύ τη σκυλίτσα μου; Τι στο καλό :ADFADF1:

Μήπως επειδή το αυτοκίνητο έχει πιο γραμμική πορεία βοηθάει τον αλγόριθμο που υπολογίζει που θα είναι το αυτοκίνητο στην επόμενη στιγμή;

κι ενα τελευταιο (εκτος αν ζητησετε κι αλλα :p), παλι με αμαξι .... εδω το εντυπωσιακο ειναι στο τελος , οτι κραταει την εστιαση στο αμαξι ακομα και πισω απο τα δεντρα (εγινε με object tracking) !
Kαι με πολυ μικρο βαθος πεδιου (περιπου 1.5 μετρα) ...

a6000 car1 by toxotis70, on Flickr

a6000 car1 100% crop by toxotis70, on Flickr

προφανως το αμαξι ειναι πιο ευκολος στοχος απο τη σκυλιτσα σου!
Δοκιμασα πολλες ρυθμισεις... δεν ειχα παντα τις ιδιες για δοκιμη.

Keep practice ....!

ΥΓ... για το μυστηριο θα εχω τον 18-105 στην Α6000 και τον 50mm 1.8 στην Α7.

Ο Γιάννης το έκανε φαντάζομαι σαν τεστ. Αφορμή ήταν απλά για την απορία μου.

Το ερώτημά μου είναι γενικό και αφορά τις ριπές. Αν μία κίνηση προς απαθανάτιση είναι τόσο σημαντική, γιατί να μην τη βιντεοσκοπήσουμε;
Επίσης, πού είναι η ευχαρίστηση να ξεδιαλέγει κανείς ανάμεσα από εκατοντάδες ριπές για τις καλύτερες;
Κι αυτές οι καλύτερες είναι όντως τόσο καλές που να άξιζε η όλη φασαρία;

Βασικα ο γιαννης αγαπα το σπορ. Ειναι και χομπι μαλλον. Η υπογραφη του λεει πολλα. Αρα οταν κατι το αγαπας πολυ, δεν το βαριεσαι, νομιζω. Παυει να ειναι φασαρια.

Εξάλλου το λενε οι μεγαλοι φωτογραφοι. Ποτε ενα κλικ δεν ειναι αρκετο. Χρειαζεται και δευτερο και τριτο και τεταρτο μεχρι να τραβηξεις αυτο που ειχες φανταστει στο μυαλο σου σαν καδρο. Και αν παλι δεν τα καταφερεις και αυριο μερα ειναι.

Εγω ειχα βαρεθει να βγαζω πααααρα πολλες και να επεξεργαζομαι με το μεροκαματο. Πλεον το σχεδιαζω απο πριν, κανω καποιες δοκιμες και βγαινω σχεδον ετοιμος στο πεδίο.

καλοκαιρι στη μηλο εβγαλα 500.
τωρα βουδαπεστη 190 και αγαπησα καμια 20αριά.
Στο επομενο ταξιδι βλεπω λιγοτερες.

καθενας μας το βλεπει διαφορετικα. Και εξαρταται τι ειδους φωτο τραβας. Φανταζομαι για stil life με κοσμο χρειάζονται ριπες πιο πολλες σε σχεση με τοπίο.