Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ενα κουφο που ομως δεν μπορεσα να το αναπαραγω ξανα. Συνδεσα την φωτογραφικη στο pc με usb για να κανω χρηση το pc remote της sony. Ετσι πως σκαλιζα τις ρυθμισεις οταν επαιζα με το ISO μου το ανεβασε στο 51200! Και η φωτογραφικη εδειχνε το ιδιο στην οθονη της. Εβγαλα δυο φωτο και οντως στο exif γραφει 51200 ISO.
http://i58.photobucket.com/albums/g273/songless_bird/DSC02847_zps81689d62.jpg~original

Ερωτηση για το video . Επειδη σε ενα φορουμ αστρονομιας πολλοι κανουν χρηση dslr για πλανητικη φωτογραφιση(καταγραφη Video και στακαρισμα των frames για μια τελικη καλη εικονα) , γλυκοκοιταζουν το μικροτερο μεγεθος/βαρος μιας Mirroless. Αλλα , συγκεκριμένα μοντελα canon εχουν ενα video crop mode σε αναλυση 640x480 ωστε να αποφευγουν το Line skipping. Η α6000 εχει κατι τετοιο σε καποιο mode; Γενικα στην καταγραφη video κανει Line skipping;

Είναι μόνο το line skipping που αποφεύγουν με το 640Χ480 ή τους βολεύει και το κροπάρισμα ώστε να παίρνουν μεγενθυμένη απεικόνηση ? (σαν ψηφιακό 5Χ+ ζοομ είναι όπως το καταλαβαίνω ..).

Το απόλυτο εργαλείο για αυτή την δουλειά είναι Canon + Magic Lantern RAW video (ή silent DNGs όπως τα λένε) σε 5Χ crop σε πολύ αργα fps.

Aν η a6000 είχε 3Χ-5Χ crop mode + silent + raw θα ήταν καλή περίπτωση υπολοιπόμενη μόνο στην ευελιξία του firmware .. μια λατερνα για Sony επειγόντως .. ;)

Φυσικα αρεσκονται και στο x που δινει το crop mode. Με magic lantern εχουν ολοι τις canon τους. Νομιζω με το magic εκαναν παρομοιο πραγμα μεχρι x10 με το live view. Αλλα αν δεν ειχε αυτο το crop mode οπως η 550D και η 60D , δεν θα τις χρησιμοποιουσαν. Πολυ στρεφονται σιγα σιγα σε πλανητικες ccd με μικροτερο κοστος απο μια φωτογραφικη. Εγω παντως που δεν ασχολουμαι με το την πλανητικη (το τηλεσκοπιο μου δεν εχει ρομποτικη βαση) ειναι θετικο οτι καποια στιγμη μπορω να πειραματιστω με την α6000 που δεν εχει το προβλημα του line skipping αν κανω αναβαθμιση.
Εγω πιστευω οτι αν παρουσιασει τις iso δυνατοτητες της Α7s σε οικονομικοτερα μοντελα η sony θα κερδισει το ενδιαφερον πολλων αστροφωτογραφων.

Εννοείται οτι το line skipping είναι απαγορευτικό για αστροφωτο. Εδω χρειαζονται οσο περισσότερο πυκνα πίξελ είναι δυνατον ποσο μάλλον ανατριχιαστικό είναι να ξέρεις οτι έχεις κενες γραμμές. Και πιστεύω οτι ακόμη και τα PDAF pixel της α6000 που είναι μισοσκιασμένα θα ενoχλουν τους ψειριάρηδες ..

Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι οτι δεν είναι αναγκη να πας σε λύση video, καλύτερα RAW 3-5fps αν έχεις silent mode + δυνατότητα για raw crop (το crop θα δωσει μειωμένη θερμοκρασία + μικρά αρχεία λογω λιγότερων δεδομένων ..).

Δεν ειμαι ειδικος, αλλα για πλανητικη τραβανε Video των 60-180 sec και στακαρουν απο 600 εως 1800 frames ανα λεπτο για να παρουν την εικονα του πλανητη. Δεν νομιζω τα 3-5 raw ανα sec να κανουν τη διαφορα.

Τι video τραβανε ??. RAW ή Μp4/mov ?.

Το μόνο βολικό θέμα για τέτοια τεχνική (με απλό βιντεο) είναι οι πλανήτες γιατι το πιο πολλά άστρα (και γενικά οι λεπτομέρειες) εξαφανίζονται, τα πιάνει ο αισθητήρας αλλά τα καταστρέφει το resampling και η συμπίεση.
Τα πολλά σύντομα frames δεν είναι καλύτερα απο λιγότερα διαρκείας εκτός και αν χρησιμοποιείς την αφαίρεση των παραμορφωμένων θολών λόγω ατμοσφαιρας, lucky shooting το λένε νομίζω ...

Για 600 frame/min = 10fps πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για video με χαμηλά fps .. έχει η α6000 αυτη την δυνατότητα ?.

Επειτα είναι και το ISO .. για 1/10 χρόνο χρειάζεται πολυ μεγάλο ISO εκτός και αν φωτογραφίζεις εναν φωτεινό πλανήτη. Αν ομως θέλεις να καταγράψεις νεφελώματα θέλεις μεγάλη έκθεση ανα κάδρο.

Την σημαντική διαφορά θα την κάνει το RAW έναντι του συμπιεσμένου και κουτσουρεμένου frame του video. Τα 2fps RAW με 1/2 ταχυτητα ISO800 είναι ισοδύναμα με 1/10 10fps ISO5000 απο άποψη έκθεσης

Αρκεί να μπορείς να διαχειριστείς τα πολλά RAW (πες 200) ή αλλιώς θελεις raw crop mode για μικρότερα αρχεία ..

Εδω http://www.astrovox.gr/avat/pdf/webcam.pdf περιγραφει αναλυτικα πως γινεται η πλανητικη φωτογραφιση με μια απλη web cam. Στην θεση της αν βαλεις μια ειδικευμενη CCD θα παρεις καλυτερα αποτελεσματα. Δεν ξερω ακριβως τι αρχειο τραβανε. Η ολη συζητηση ξεκινησε χτες σε αλλο φορουμ για το αν εχει καποιος καλυτερο αποτελεσμα με μια τετοια λυση ή με μια canon 500D που εχει. Η αποδεδειγμενη καλη λυση ειναι το video με πολλα frames χωρις Line skipping για πλανητικη. Οχι για νεφελωματα και γαλαξιες. Εκει κανουν φωτογραφιση και στακαριστα φωτογραφιων μακρας εκθεσης απο 5 εως 15 λεπτα! Και πιανουν συνολικούς χρονους εκθεσης αθροιστικα μερικες ωρες για να πετυχουν το αποτελεσμα τους.

Έχω να δηλώσω πως συμφιλιώθηκα με τον kit φακό (16-50mm).
Γίναμε στις διακοπές αχώριστοι φίλοι. Τον είχα παρεξηγήσει.
Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβηχτήκαν σε raw --> lightroom --> αυξησα clarity κτλ, και με αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο.
Να σημειωθεί ότι έγιναν export σε jpeg με ρύθμιση quality στο 75 και όχι στο 100 (εσείς στο 100 τα κάνετε? σκεφτόμουν να πιάνουν λιγότερο χώρο...έτσι κι αλλιώς κρατώ και τα raw).

Summer cat by dstil, on Flickr

what? by dstil, on Flickr

Irma by dstil, on Flickr

Siros Port by dstil, on Flickr

Θα τς βάλω και στις αντιστοιχες κατηγορίες στο forum για κριτική.

κι εγω τον χρησιμοποιω οταν θελω τη μηχανη πολυ compact.
Στη τελευαταια φωτο θα μπορουσες να βαλεις μικροτερο διαφραγμα για καλυτερο αποτελεσμα στα ακρα....

Jpg στο 100% , οταν το χρησιμοποιω .... δε παιρνει και πολυ παραπανω χωρο.

Τι ακριβώς είναι αυτό που οφείλει να μας ικανοποιήσει στην απόδοση του φακού στην τελευταία φωτό;

Στα 16mm αυτός ο φακός είναι πιο οξύς στο 5,6 διάφραγμα
Νομίζω ότι αυτό εννοεί ο φίλος...

Στα 16mm αυτός ο φακός είναι πιο οξύς στο 5,6 διάφραγμα
Νομίζω ότι αυτό εννοεί ο φίλος...

Nai ειναι πιο οξυς κι εχεις μεγαλυτερο βαθος πεδιου , αυτο κυριως.Εγω θα εβαζα f/8 , poy o συγκεκριμενος φακος εχει καλυτερα ακρα.

φαινονται επισης τα compression artifacts στη τελευταια φωτο , στον ουρανο... γι αυτο να επιλεγεις 100%.

mtf.png

Last edited:

με ολους σχεδον τους ζοομ φακους, στα ευρυγωνια ακρα και σε τοπια, καλο ειναι να επιλεγουμε μικρο σχετικα διαφργμα, για μεγαλο βαθος πεδιου και καλυτερα ακρα.
Απο τα σχετικα reviews βρισκουμε το καλυτερο διαφραγμα για το κεντρο και για τα ακρα.... εδω με f/8 θα ειχες καλυτερο αποτελεσμα (σε βινιετα, οξυτητα στα ακρα, μεγαλο DOF κλπ).

Ένα ίσως πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα από το ίδιο site:

16mm f/7.1 iso200
http://www.photozone.de/active/magic/get.jsp?id=2654272391_FvFhBqr

Δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτής ποιότητας ο 16-50 για φωτογραφία τοπίου. Πιο πολύ για εύκολα θέματα κάνει, όπως στα γατάκια.

καλα, μη παιρνεις ορκο !
Εκτος αμα τις κοιτας 100% ζοομ φαινονται οι διαφορες ... για γενικη χρηση και εκτυπωση μεχρι Α4 , μια χαρα ειναι (ειδικα για τα 50 ευρω που τον δινουν σαν κιτ).

προσωπικά έχω σταματήσει να κάνω 100% ζουμ. Από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι στις τεράστιες 50άρες τηλεοράσεις HD (όπου και βλέπονται οι φωτογραφίες που βγάζω από φίλους και οικογένειες) οι φωτογραφίες δεν εμφανίζουν τις ατέλειες που παρατηρώ στο 100% στην οθόνη του PC, σταμάτησα και να ασχολούμαι.

Η τελευταία φωτογραφία δεν είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητας, μέτρια είναι, και τα artifacts είναι λόγω της δικής μου επεξεργασίας. Ίσως την κατεβάσω να την επεξεργαστώ ξανά. Έχετε δίκιο.

Αλλά οι φωτογραφίες με τα γατιά είναι άκρως ικανοποιητικές για εμένα. Τα πρώτα δείγματα που είχα από τον φακό σε εσωτερικό χώρο τέρμα ανοιχτό όπου κοιτούσα και τα άκρα με είχαν απογοητευσει.
Αλλά τελικά σε αληθινές συνθήκες (μιας και δεν τραβώ κυρίως τοπία αλλά ανθρώπους - απλά στο flickr δεν τους ανεβάζω), με βόλεψε πάρα πολύ, καθώς σπάνια μου χρειάστηκε οξύτητα παντού.
Δεν το περίμενα και μιας και ήμουν από τους πρώτους που τον κατηγόρησαν...είπα να επανορθώσω.

Πλέον είμαστε φίλοι.

προσωπικά έχω σταματήσει να κάνω 100% ζουμ. Από τη στιγμή που διαπίστωσα ότι στις τεράστιες 50άρες τηλεοράσεις HD (όπου και βλέπονται οι φωτογραφίες που βγάζω από φίλους και οικογένειες) οι φωτογραφίες δεν εμφανίζουν τις ατέλειες που παρατηρώ στο 100% στην οθόνη του PC, σταμάτησα και να ασχολούμαι.

.

Ακριβως...!:2thumb22sup:

Εχω πρόβλημα με τη λειτουργία panorama. Όταν ο φακός ειναι στα 16mm δεν μπορω να βγάλω. Μια μου λεει οτι πάω αργά, μια οτι πάω γρήγορα. Γεμίζει το buffer ; Απο 24mm και πανω δεν εχω πρόβλημα. Νομίζω οτι τραβάει υπερβολικές λήψεις στα 16mm για να δημιουργήσει πανόραμα.

Εχω πρόβλημα με τη λειτουργία panorama. Όταν ο φακός ειναι στα 16mm δεν μπορω να βγάλω. Μια μου λεει οτι πάω αργά, μια οτι πάω γρήγορα. Γεμίζει το buffer ; Απο 24mm και πανω δεν εχω πρόβλημα. Νομίζω οτι τραβάει υπερβολικές λήψεις στα 16mm για να δημιουργήσει πανόραμα.

δεν θα βρεις λύση και είναι λογικό. Ο φακός στο 16 έχει υπερβολικές παραμορφώσεις τις οποίες διορθώνει η μηχανή. Όμως η διόρθωση των παραμορφώσεων μπερδεύει τη μηχανή του πανόραμα, γι αυτό και τα προβλήματα. Απ´την άλλη αν δεν διορθώσει, δεν μπορεί να γίνει πανόραμα.