Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)
Βλέπω μια παρανόηση ..
Οχι, εγω προσωπικά δεν φωτογραφίζω συχνά σε ψηλά ISO, μάλιστα θεωρώ ιδιαίτερο προσόν το να έχει μια μηχανή χαμηλό βασικό ISO π.χ. ISO50. Aλλά εγώ είμαι ένας .. η μόδα (μανία) της εποχής είναι τα ψηλά ISO και συνακόλουθα για ψηλά ISO βελτιστοποιούν ΟΛΟΙ οι κατασκευαστές τα προιόντα τους .. αυτό πουλάει .. πιο πολύ και από τα Mp. Σκέψου και την A7s ..
Η δυναμική περιοχή (τουλάχιστον όπως την μετράει η DxO) απλά μειώνεται ανεβαίνοντας σε ISO, όπως φαίνεται και απο τις καμπύλες. Και στις Canon και κάποιες Nikon (D700, D3, D3s D4 ..) και μια Sony (A7s) δεν πέφτει ενα στοπ για κάθε στοπ αυξησης του ISO. Αποτέλεσμα να είναι αρκετή/ικανοποιητική ακόμα και σε ψηλά ISO πολλές φορές, παρόλλο που στο βασικό ISO δεν είναι τόσο καλή (σε σχέση με τους ISOless αισθητήρες).
Η δυναμική περιοχή δεν έχει σχέση με τα καμένα λευκά της 5DIII .. λάθος φωτομέτρηση/ρυθμίσεις, διαφορά σε φωτισμό (π.χ. ενα συννεφάκι που να έκρυψε τον ήλιο στις ληψεις με την α6000) ή σε πραγματικό διάφραγμα σε σχέση με το ονομαστικό το προκάλεσε (μπορεί να κόλησε ενα απο τα δύο). Και να σου πω την εντυπωσή μου .. μου φαίνεται οτι και το βάθος πεδίου όπως φαίνεται στο βιντεο είναι παραπάνω απο το αναμενόμενο λογω διαφοράς μεγέθους των αισθητήρων.
Αυτο που μετράει η DxO στις καμπύλες DR είναι η ο λογος της μέγιστης έκθεσης που μπορεί να καταγραφεί χωρίς κλιπάρισμα, δια τον θόρυβο στα καρα-σκοτεινά.
Βασικά επειδή η μέγιστη έκθεση που μπορούν να δεχθούν οι αισθητήρες χωρίς κλιπάρισμα (στο ίδιο ISO) είναι μεσες άκρες ίδια, η μέτρηση DR της DxO μας δίνει τον θόρυβο στα καρα-σκοτεινα. Ιδιος αριθμητής αρα η διαφορά προκύπτει απο τον παρονομαστή.
Υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια .. η μέτρηση DR της DxO δεν είναι τόσο χρησιμη φωτογραφικά για άμεση χρήση επειδή
- χρησιμοποιεί πολύ χαμηλό κατώφλι (SNR=1) το οποίο είναι απαράδεκτα θορυβώδες = αχρηστο.
- Τα 13-14 στοπ που δίνει ως αποτέλεσμα πολλές φορές δεν είναι αξιοποιήσιμα καθώς το veiling flare των φακών (ιδίως των zoom αλλά και πολύ φωτεινών prime) σβήνει-ισοπεδώνει οτιδήποτε θα μπορούσε να ανακτηθεί πέραν των 12 στοπ
Μπλέκω τις καμπύλες στη συζήτηση γιατί το συγκεντρωτικό σκορ της DxO βασίζεται κατα 75% στο βασικό ISO ενώ και ο δείκτης LowLight είναι και αυτός βασισμένος σε αυθαίρετα ορια και πολλές φορές παραπλανεί.
Γιαυτό - μια που δεν υπάρχει διαθέσιμη 7DII για κόντρα - προτείνω την σύγκριση στα δείγματα του Dpreview όπου η διαφορά περί του 1/3 στοπ στο σκορ LowLight (1082 vs 1348) απλά δεν αποτυπώνεται .. μην σου πώ οτι βλέπω και ελαφρότατη υπεροχή της 7DII ..
Με τις εξηγήσεις αυτές θέλω να πω οτι ο αισθητήρας της α6000 είναι καλύτερος απο 7dII συνολικά διότι είναι καλύτερος στα χαμηλά ISO και ισάξιος στα ψηλά. Αλλά οχι οσο αποτυπώνεται στο γενικό σκορ.
Ομοίως σε σχέση με 5DIII παρόλλο που το γενικό σκορ της DxO τις βγάζει ισόπαλες, κατα την γνώμη μου χάνει στην σούμα σε φωτογραφικώς χρήσιμα χαρακτηριστικά (χρήσιμο DR, LowLight, ελαστικότητα τονικότητα μεσαίων τόνων κλπ)
Με την NEX-5 θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένος ήσουνα. Πάντως και εκεί ίσχυαν περίπου τα ίδια .. σε LowLight η 7D/500d ήταν μάλλον καλύτερες .. και δεν είχε και ISO100 για αν της δίνει μεγάλη υπεροχή στo βασικό ISO
Τωρα το κυρίως θέμα των τελευταίων σελίδων που είναι το CAF ..
όντως φαίνεται το on sensor PDAF της α6000 είναι πολύ καλό και για φωτο και για βιντεο πλήν της περίπτωσης του χαμηλού φωτισμού. Ισως το καλύτερο για mirrorless λειτουργία συνολικά καθώς το dual pixel της Canon δείχνει πιο πολύ προσανατολισμένο για ομαλότητα στο video ενω είναι αργό για ριπές. Ομως η αίσθηση που έχω είναι οτι σε φωτογραφική χρήση το σύστημα με καθρεπτη της Canon 7dII είναι το κορυφαίο σε APS-C ..
Οι όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν αφορούν αυτο που ξεδιάλυνες οτι δεν ήταν αυτοσκοπός σου δηλ. την παρουσίαση συγκριτικών που δεν έγιναν με δίκαιο τρόπο.