Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Η canon μπορεί να υπερέχει σε εστίαση σε χαμηλο φωτισμό (δεν το ξέρω αυτό) , αλλα και η sony υπερέχει σε αλλα σημεία.

Πχ όπως είπα σε face-object tracking που δεν έχει καθόλου η canon.
Όπως επίσης στα ακρα του κάδρου που δεν έχει σημεία PDAF η canon.

Όπως και να έχει η δικια μου εμπειρία και πολλών ακόμα , δείχνει ότι η Α600 είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με τις καλύτερες DSLR πολλαπλάσιου κόστους μάλιστα .
Και φυσικά η εικόνα σε σχέση με την 7DII , αν δε πιστεύεις εμενα και τα τεστ , δες το DXO !

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-7D-Mark-II-versus-Sony-A6000___977_942

Screen Shot 2015-01-08 at 03.16.53.jpg
Screen Shot 2015-01-08 at 03.19.54.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

παιδια τα βήματα που εχουν γίνει στις τελευταιες mirrorless στο θέμα της εςτιαςης ειναι πολυ μεγάλα, ειςαγωγικα μοντελα εχουν φτάσει και καταφέρει να ξεπεράσουν DSLR πολλαπλάσιας τιμής,

αλλα εχουν και αυτες αλλού είδους προβληματα που με τον ενα ή τον αλλο τροπο θα τα λύσουν,

το συγκεκριμενο τεστ με τους σκιέρ στο χιόνι και καλο φως ειναι βούτυρο στο ψωμί για ενα καλο συςτημα εςτιαςης CDAF οπως της Α6000, υπάρχει διαφορα κοντραςτ μεγάλη και δεν λαθεύει, το ιδιο συμβαινει και στο τεστ του ΓΙΑΝΝΗ με την πινακίδα του αυτοκινήτου στο σκούρο backround, εκει που πραγματικά δυσκολεύει το πράγμα ειναι σε αλλες συνθηκες κυριως οταν εχεις κινούμενο μικρο θέμα με απουσία κοντραςτ ή ισχυρό φωτιςμο κόντρα στο backround ή οταν το φως αρχίζει να πέφτει και δύσκολα ξεχωρίζει το θέμα σου απο το περιβάλλον

πριν 1.5 χρονο είχα ποστάρει στο νημα της ΕΜ1 μερικες φωτο σε ριπη με CAF με την μηχανη στο τιμόνι του αυτοκινήτου στην ΕΘΝΙΚΗ προς ΓΙΑΝΝΕΝΑ που τράβαγα τα αυτοκίνητα που έρχονταν απο το αντίθετο ρεύμα καταπάνω μου μέσα σε πυκνή ΟΜιΧΛΗ δηλαδη με απουσία κοντραςτ , εκει δοκιμάζετε πραγματικά η μηχανη, είχα σχεδον ολες τις φωτο εστιασμένες, αυτο δεν παει βεβαια να πει οτι η ΕΜ1 εχει το τέλειο συςτημα γιατι ξερω και που μπορει να λαθεψει

Αναλογα και δυςκολα τεστ πρεπει να μας δείξουν οι reviewers αν θέλουν να δείξουν τυχον αδυναμίες των συστημάτων εςτιαςης CDAF, εκει που δεν τα καταφέρνουν το ιδιο καλα, ωςτε ενας χρηςτης να μπορει να το προβλέψει και να βρει μια αλλη λυςη
εκει πιστευω περιςςοτερο τον ΓΙΑΝΝΗ που μπορει και ξερει να ψάξει τις αδυναμίες του συςτηματος γιατι εχουν περάσει αρκετές mirrorless αλλα και DSLR απο τα χερια του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δες τε το αλμπουμ προς το τελος για να του λόγου το αληθές: https://plus.google.com/app/basic/photos/108008479645735028127/album/5945298567874893841

ειχα πολλα ανάλογα σετ με φωτο αλλα έβαλα ενα απο ολα στο άλμπουμ για να μην το γεμίζω, υπόψην μολις είχα πάρει την μηχανη και δεν την ήξερα και καλα....

Last edited:

εγώ ως κάτοχος έχω να πω ότι στην εστίαση η a6000 σκίζει, αλλά φυσικά υπάρχουν συνθήκες όπου αποτυχαίνει και αυτή.
Ο συνδυασμός υψηλής ταχύτητας σε κινούμενο θέμα (π.χ. σκύλος να τρέχει γρήγορα - πιο γρήγορα από τους σκιέρ στο χιόνι), μαζί με αργό σε AF φακό (π.χ. τον 50άρη f/1.8 που κανονικά είναι για πορτραίτα) μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία. Δε ξέρω τι οδηγεί σε αποτυχία, είτε ο αργός φακός είτε το software δεν προλαβαίνει να υπολογίσει το φόκους αρκετά γρήγορα για υψηλές ταχύτητες. (μάλλον ο φακός).
Κάτι που συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις μηχανές (να υπάρχουν συνθήκες και συνδυασμοί με φακούς που αποτυχαίνουν).

Κοιτούσα κάποτε την d7100 και στο θέμα της εστίασης για να πετύχεις μεγάλο ποσοστό πάλι ήθελες καλό φακό. Είχα δει τεστ με τον 55-300 της Νικον για σπορ και είχε αποτυχία συν μικρότερο fps (τραγικός συνδυασμός για την ακρίβεια - άχρηστος φακός).

Αλλά αν βάλουμε όλους μα όλους τους παράγοντες μέσα. Τότε θεωρώ πως συμφαίρει η a6000.
Κόστος μηχανής + φακός + επιδόσεις (fps, IQ, ποσοστό επιτυχίας στην εστίαση) + θέμα που φωτογραφίζεις...τότε στους δικό μου μυαλό φαίνεται να συμφαίρει η a6000 (για αυτό άλλωστε την αγόρασα).

Αν φωτογράφιζα μόνο σπορ, τότε ναι θα πήγαινα σε DSLR όχι λόγω επιτυχίας αλλά λόγω άλλων παραγόντων! (ποικιλία και διαθεσιμότητα φακών για σπορ, σώματα αντοχής σε κακουχίες για εξωτερικά περιβάλλοντα, κτλ).

Πόσοι από αυτούς που αγοράζουν αυτή την μηχανή φωτογραφίζουν κάτι τόσο απαιτητικό?

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Γ

Τον Fong ως tester τον έχω σε πολύ χαμηλή υπόληψη, και ειδικά στα τεχνικά πάσχουν οι παρουσιάσεις του - θυμάμαι ένα βίντεο που έβγαλε σχετικά με τους χρωματικούς χώρους .. ίδια κατηγορία με τον Ken ;)

Ο Κεν μπροστά στον Φονγκ είναι Άιζακ Νιούτον

να διευκρινίσω ότι η Α6000 έχει 179 σημεία Phase detection σε κάλυψη 92% .... αρα δεν είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες mirrorless (sony και άλλες).

Όταν υπάρχει επαρκής φωτισμός , δεν αποτυγχάνει με τίποτα , τα ποσοστά είναι διαρκώς μεγάλα και σταθερά.
Έχει επίσης διαφορα προγράμματα υποβοήθησης που δενυπαρχουν σε DSLR.
Object kai phase tracking, Eye focus (εστιαζει μονο στα ματια) .

Σαν μηχανή είναι ικανή για πολύ υψηλα ποσοστά επιτυχίας, αρκεί να συνοδεύεται από έναν καλο φακό , όπως πχ ο 18-105, ο 16-70 , ο 70-200 , ο 35mm OSS 1.8 κλπ

Ο παλιος 50αρης ΟΣΣ 1.8 είναι από τους πιο αργους φακούς σε εστίαση και παρ ολ αυτά τα κατάφερε πολύ καλα.

Ο νέος 55αρης 1.8 full frame είναι πολύ πιο γρήγορος κι έχει πολύ ψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Εκει που θα δυσκολευτεί είναι όταν πέσει πολύ το φως που το σύστημα μπορεί να γυρίσει σε CDAF και τα ποσοστά θα είναι σαφώς μικρότερα.

Αλλα μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για 11 fps ... akoma kai 50% να "πέσει" , θα έχουμε 5-6 φωτό εστιασμένες ανά δευτερόλεπτο !

Σε πρόσφατη κάλυψη μυστηριου (βάφτισης) , σε εσωτερικό εκκλησιας χωρίς έξτρα φωτισμό , είχα σχεδόν 90% επιτυχία και ο ένας φακός ήταν ο παλιος 50αρης .

Η canon μπορεί να υπερέχει σε εστίαση σε χαμηλο φωτισμό (δεν το ξέρω αυτό) , αλλα και η sony υπερέχει σε αλλα σημεία.

Πχ όπως είπα σε face-object tracking που δεν έχει καθόλου η canon.
Όπως επίσης στα ακρα του κάδρου που δεν έχει σημεία PDAF η canon.

Όπως και να έχει η δικια μου εμπειρία και πολλών ακόμα , δείχνει ότι η Α600 είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με τις καλύτερες DSLR πολλαπλάσιου κόστους μάλιστα .
Και φυσικά η εικόνα σε σχέση με την 7DII , αν δε πιστεύεις εμενα και τα τεστ , δες το DXO !

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-7D-Mark-II-versus-Sony-A6000___977_942

Τωρα μου βάζεις τα γενικά σκορ της DxO τη στιγμή που ξέρεις οτι είναι εως και παραπλανητικά !!. Nαι είναι καλύτερη η Sony απο 7DII αλλά μόνο στα χαμηλά ISO .. δες τις καμπύλες ;).
Επίσης μια και δεν έχουμε διαθέσιμα αξιόπιστα δείγματα στην δράση, βλέπω τα studio shots στα Dpreview/ImagingResource .. ρωτάω λοιπόν .. βλέπεις πλεονέκτημα της α6000 στα ψηλά ISO σε σχέση με την 7dII ?.

Θα σε πιστέψω αν κάνεις συγκριτικό με 7DII ή και 5DIII αλλά δεν έκανες. Απλά είχες την παλιά 7D η οποία δεν είναι υπό συζήτηση .. έχει ξεπεραστεί απο την καινούργια παντού και πολύ.

Η ένστασή μου είναι οτι κατα συρροή χρησιμοποιείς τεστ που θάβουν τις Canon απο λάθος (ή "λάθος") των χρηστών .. αν το αποτέλεσμα των 7DII/5DIII ήταν αυτό που βλέπουμε στα τεστ αυτά θα είχε βουίξει ο τόπος και θα είχαν αποσυρθεί.

Δεν κατηγορώ την α6000, την θεωρώ πολύ καλή και οι όποιες αδυναμίες σκεπάζονται απο την πολύ οικονομική τιμή της. Αλλά "τουλάχιστον ισοδύναμη" δεν είναι .. χάνει σε αρκετούς τομείς όπως και σε άλλους κερδίζει. Το ζύγισμα εξαρτάται απο την χρήση που προορίζεται.

Δηλαδή , λέω εγώ τώρα χοντρικά, κερδίζει σε σχέση με την
7D2 ,σε δυναμική περιοχή ,θόρυβο στα υψηλά iso , βάρος , όγκο και χάνει
σε εστίαση βράδυ ,ευκολίες χειρισμού και ποικιλία φακών.
Πολύ καλά δεν είναι για σώμα 500 ευρώ ;
Τι συζητάμε , εάν έχει κανένα καρέ λιγότερο εστιασμένο από την 7d2 που στοιχίζει τριπλάσια..

Last edited:

Eσυ Ηλια φωτογαρφιζεις συχνα πανω απο 1600 ISO ?
Και οπως φανταζομαι γνωριζεις , στα χαμηλα ISO φαινεται η διαφορα στη δυναμικη περιοχη... στα μεγαλα ISO παει περιπατο σε ολες τις μηχανες.

Το DXO το εβαλα γιατι ειπες οτι σου εκανε εντυπωση το οτι στην 5D φαινοταν καμμενα τα λευκα ... γιατι σου κανει εντυπωση αφου ειναι 1-2 στοπ πισω σε DR?

Δεν εχω 7D II οποτε βλεπω οτι υπαρχει.... αν εσυ εχεις κατι αλλο να μου δειξεις πολυ ευχαριστως να το δω.

Δεν εκανα καμια κριτικη στα βιντεο... εβαλα απλως τα λινκ... ειμαστε μεγαλα παιδια και μπορουμε να βγαλουμε συμπερασματα μονοι μας.

Δε ξεχναω οτι και στην αρχη ειχατε τις ενστασεις σας για τη sony nex 5 , και οταν εβαλα τα δειγματα παραδεχτηκατε οτι ηταν "τουλαχιστον ισοδυναμη" σε εικονα.

Τωρα που παλι λυνεται και το μονο θεμα που υπηρχε , η εστιαση σε CAF , παλι συνεχιζετε την αμφισβητηση ενω εχω βαλει παλι καποια δειγματα που το αποδεικνύουν.

Τι να πω.... προφανως ολα τα site που λενε οτι η 7DII ειναι παλι πισω σε θεμα εικονας, ειναι "λαθος" ή πληρωμενα.

Last edited:

Βλέπω μια παρανόηση ..

Οχι, εγω προσωπικά δεν φωτογραφίζω συχνά σε ψηλά ISO, μάλιστα θεωρώ ιδιαίτερο προσόν το να έχει μια μηχανή χαμηλό βασικό ISO π.χ. ISO50. Aλλά εγώ είμαι ένας .. η μόδα (μανία) της εποχής είναι τα ψηλά ISO και συνακόλουθα για ψηλά ISO βελτιστοποιούν ΟΛΟΙ οι κατασκευαστές τα προιόντα τους .. αυτό πουλάει .. πιο πολύ και από τα Mp. Σκέψου και την A7s ..

Η δυναμική περιοχή (τουλάχιστον όπως την μετράει η DxO) απλά μειώνεται ανεβαίνοντας σε ISO, όπως φαίνεται και απο τις καμπύλες. Και στις Canon και κάποιες Nikon (D700, D3, D3s D4 ..) και μια Sony (A7s) δεν πέφτει ενα στοπ για κάθε στοπ αυξησης του ISO. Αποτέλεσμα να είναι αρκετή/ικανοποιητική ακόμα και σε ψηλά ISO πολλές φορές, παρόλλο που στο βασικό ISO δεν είναι τόσο καλή (σε σχέση με τους ISOless αισθητήρες).

Η δυναμική περιοχή δεν έχει σχέση με τα καμένα λευκά της 5DIII .. λάθος φωτομέτρηση/ρυθμίσεις, διαφορά σε φωτισμό (π.χ. ενα συννεφάκι που να έκρυψε τον ήλιο στις ληψεις με την α6000) ή σε πραγματικό διάφραγμα σε σχέση με το ονομαστικό το προκάλεσε (μπορεί να κόλησε ενα απο τα δύο). Και να σου πω την εντυπωσή μου .. μου φαίνεται οτι και το βάθος πεδίου όπως φαίνεται στο βιντεο είναι παραπάνω απο το αναμενόμενο λογω διαφοράς μεγέθους των αισθητήρων.

Αυτο που μετράει η DxO στις καμπύλες DR είναι η ο λογος της μέγιστης έκθεσης που μπορεί να καταγραφεί χωρίς κλιπάρισμα, δια τον θόρυβο στα καρα-σκοτεινά.

Βασικά επειδή η μέγιστη έκθεση που μπορούν να δεχθούν οι αισθητήρες χωρίς κλιπάρισμα (στο ίδιο ISO) είναι μεσες άκρες ίδια, η μέτρηση DR της DxO μας δίνει τον θόρυβο στα καρα-σκοτεινα. Ιδιος αριθμητής αρα η διαφορά προκύπτει απο τον παρονομαστή.

Υπάρχει και μια ακόμα λεπτομέρεια .. η μέτρηση DR της DxO δεν είναι τόσο χρησιμη φωτογραφικά για άμεση χρήση επειδή
- χρησιμοποιεί πολύ χαμηλό κατώφλι (SNR=1) το οποίο είναι απαράδεκτα θορυβώδες = αχρηστο.
- Τα 13-14 στοπ που δίνει ως αποτέλεσμα πολλές φορές δεν είναι αξιοποιήσιμα καθώς το veiling flare των φακών (ιδίως των zoom αλλά και πολύ φωτεινών prime) σβήνει-ισοπεδώνει οτιδήποτε θα μπορούσε να ανακτηθεί πέραν των 12 στοπ

Μπλέκω τις καμπύλες στη συζήτηση γιατί το συγκεντρωτικό σκορ της DxO βασίζεται κατα 75% στο βασικό ISO ενώ και ο δείκτης LowLight είναι και αυτός βασισμένος σε αυθαίρετα ορια και πολλές φορές παραπλανεί.
Γιαυτό - μια που δεν υπάρχει διαθέσιμη 7DII για κόντρα - προτείνω την σύγκριση στα δείγματα του Dpreview όπου η διαφορά περί του 1/3 στοπ στο σκορ LowLight (1082 vs 1348) απλά δεν αποτυπώνεται .. μην σου πώ οτι βλέπω και ελαφρότατη υπεροχή της 7DII .. ;)

Με τις εξηγήσεις αυτές θέλω να πω οτι ο αισθητήρας της α6000 είναι καλύτερος απο 7dII συνολικά διότι είναι καλύτερος στα χαμηλά ISO και ισάξιος στα ψηλά. Αλλά οχι οσο αποτυπώνεται στο γενικό σκορ.

Ομοίως σε σχέση με 5DIII παρόλλο που το γενικό σκορ της DxO τις βγάζει ισόπαλες, κατα την γνώμη μου χάνει στην σούμα σε φωτογραφικώς χρήσιμα χαρακτηριστικά (χρήσιμο DR, LowLight, ελαστικότητα τονικότητα μεσαίων τόνων κλπ)

Με την NEX-5 θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένος ήσουνα. Πάντως και εκεί ίσχυαν περίπου τα ίδια .. σε LowLight η 7D/500d ήταν μάλλον καλύτερες .. και δεν είχε και ISO100 για αν της δίνει μεγάλη υπεροχή στo βασικό ISO

Τωρα το κυρίως θέμα των τελευταίων σελίδων που είναι το CAF ..
όντως φαίνεται το on sensor PDAF της α6000 είναι πολύ καλό και για φωτο και για βιντεο πλήν της περίπτωσης του χαμηλού φωτισμού. Ισως το καλύτερο για mirrorless λειτουργία συνολικά καθώς το dual pixel της Canon δείχνει πιο πολύ προσανατολισμένο για ομαλότητα στο video ενω είναι αργό για ριπές. Ομως η αίσθηση που έχω είναι οτι σε φωτογραφική χρήση το σύστημα με καθρεπτη της Canon 7dII είναι το κορυφαίο σε APS-C ..

Οι όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν αφορούν αυτο που ξεδιάλυνες οτι δεν ήταν αυτοσκοπός σου δηλ. την παρουσίαση συγκριτικών που δεν έγιναν με δίκαιο τρόπο.

Tην Α7s δεν τη πηρα για φωτογραφια αλλα για βιντεο. Κι εκει μετραενε τα υψηλα ISO γιατι η ταχυτητα κλειστρου μενει σταθερα ψηλα (1/50 εως 1/100).
Στη φωτογραφια μου αρκουνε τα 3200 , δε χρειαζεται παραπανω , οποτε αντιστοιχα και η sony α6000 εχει σαφη υπεροχη εκει.

Με τη nex 5 ηταν λογικο να ημουν ενθουσιασμενος , αφου ηταν τεραστια η διαφορα μεγεθους , ογκου, βαρους και τιμης
και η ποιοτητα φωτο περιπου ιδια.

η περιπτωση εστιασης σε χαμηλο φωτισμο δεν εχει εξεταστει διεξοδικα, οποτε διατηρω τις επιφλαξεις μου.
Αν κανω καποια τεστ , θα τα βαλω εδω εννοειται.

επισης μη ξεχνας οτι η α6000 εχει και καποιες ιδιαιτερες δυνατοτητες (τις εχω ξαναπει) οσον αφορα την εστιαση σε φωτο αλλα και βιντεο.

Πχ εχει eye focus που δεν ειναι δυνατον με καμια dslr .
Επισης εχει face tracking και μαλιστα μπορεις να ορισεις ποια προσωπα εχουν προτεραιοτητα εναντι αλλων. Ετσι σε καποιο παρτυ ή μια εκδηλωση μπορεις να ορισεις εσυ το "κεντρικο" προσωπο και να εχει παντα προτεραιοτητα εστιασης στις φωτο .Πολυ βολικο και χρησιμο, και δεν υπαρχει επισης σε dslr.

Τελος στο βιντεο η α6000 εχει 2 ρυθμισεις που επισης δεν υπαρχουν ακομα σε dslr (ουτε στις 70d - 7dII).
Η ρυθμιση για ταχυτητα εστιασης και ευαισθησια αυτης.
Το εχω βαλει στο παρελθον με παραδειγμα και ειναι παρα πολυ χρησιμο για διαφορες περιπτωσεις πχ οταν θελεις γρηγορες μεταβασεις σε κινουμενα θεματα ή πιο αργες σε προσωπα.
Μπορεις επισης να ορισεις αν η μηχανη α μενει "κλειδωμενη" πανω στο στοχο για μεγαλο ή μικρο χρονικο διαστημα , για να μην αποσπαται ο αλγοριθμος εστιασης απο τυχαια αντικειμενα που περνανε μπροστα τους.

Αυτο το εχει η canon 7DII μονο στη φωτο , οχι στο βιντεο... που φυσικα εχει μεινει στο 2010 οσον αφορα την ποιοτητα εικονας της με line skipping (σε μοντελο τριπλασιας αξιας της Α6000).

Οπως βλεπεις, για ολ αυτα και αλλα πολλα ακομα, εγω λεω οτι ειναι "τουλαχιστον ισαξια" .... προσωπικα πιστευω οτι ειναι πολυ καλυτερη για τις δικες μου αναγκες (γι αυτο και αλλωστε τη διαλεξα σα βασικη μου μηχανη τωρα).

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό με ,τις συγκρίσεις, εγω ο άσχετος ερασιτέχνης εχουν περάσει απο τα χέρια μου μηχανές οπως canon 30d nikon 5100 nikon 5200 nikon 7000 nikon 7100 nikon d600 panasonic g6 panasonic gx7 sony nex 5r sony a6000 ολες ηταν καλες άλλες αλλου κάπως καλύτερες και τι εέγινε επαναλαμβάνω εγω κάνω το κέφι ,δεν ειμαι επαγγελματίας ,αλλά απο ολες αυτές τις μηχανές τώρα κάνω κέφι την Sony γιατί με βολεύει το μέγεθος το βίντεο η χρήση με παλιότερους φακούς η ταχύτητα εστίασης κτλ, ο καθένας κάτι τον βολεύει, ας απολαύσουμε τα μηχανάκια μας και ειρήνη.

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Αυτό

Αυτό το βίντεο ας πούμε, πιο πολύ με εντυπωσιάζει.
Ειδικά στην αρχή, αυτό που κάνει με το χέρι και εστιάζει τόσο ομαλά και γρήγορα, πολύ εντυπωσιακό.
Επίσης προς το τέλος έχει αντίστοιχα παραδείγματα εστίασης. Δεν "ψαρεύει" καθόλου το φόκους. Αντιθέτως είναι αρκετά ψαρωτικό. Κάνει δουλειά το pdaf.
Ο τυπάκος χρησιμοποιεί τον 16 2.8 και τον 50 1.8 που υποτίθεται ότι είναι αργός.
Ωραίο grading επίσης.
Δεν θυμάμαι αν το είδα εδώ το συγκεκριμένο βίντεο ή αν το βρήκα ψάχνοντας...
Αν έχει ξαναποσταριστεί συγχωρέστε με.

Επισης εχει face tracking και μαλιστα μπορεις να ορισεις ποια προσωπα εχουν προτεραιοτητα εναντι αλλων. Ετσι σε καποιο παρτυ ή μια εκδηλωση μπορεις να ορισεις εσυ το "κεντρικο" προσωπο και να εχει παντα προτεραιοτητα εστιασης στις φωτο .Πολυ βολικο και χρησιμο, και δεν υπαρχει επισης σε dslr.

Την συγκεκριμένη λειτουργεία την έχει και η sony A58, και η Panasonic FX35 (compact) που έχω

άλλη μια φήμη έρχεται για τη νέα sony APSC emount μηχανή.
Μάλλον θα έχει κι αυτή IBIS , όπως η τελευταία FF A7 MKII
http://www.sonyalpharumors.com/sr3-...a-with-on-sensor-stabilization/#disqus_thread

Οι sigma φακοι του συστήματος καθώς και όλοι οι manual primes που βάζαμε τόσο καιρο, θ αποκτήσουν άλλη αξια πια.
Μαζι με κάποιον speedbooster adapter θα είναι αχτύπητο σύνολο .

emount_in_body_stabilization_sony_zps1225b481.gif

αν βγει κάτι τέτοιο πιστεύω πολύ πιθανό να είναι παράλληλα με την a6000.
όπως έκανε με τις RX100 δηλαδή που δεν κατήργησε τις παλιές, τις διαφοροποίησε στην τιμή.

Πάντως δε θα αναβάθμιζα ακόμα αν το μόνο που άλλαζαν είναι η σταθεροποίηση.
Θα κοιτούσα ίσως και τα video codec που θα έχει και τις επιδόσεις σε AF.

Αλλά ναι...σαν trend φαίνεται ότι προς τα εκεί πάει...λες να ψωνήσουμε τίποτα manual zeiss παλιούς τώρα πριν ξαναπάρουν την ανιούσα οι τιμές τους?
Εσύ κάτι είχες και τα πούλησες...κρίμα.

μάλλον, θα έχει την α6000 σαν φτηνή και καλη λύση και τη νέα σα πιο premium.
Πιθανόν να έχει και τους νέους codec και τα νέα profile για το βίντεο .

Όσο για τους φακούς, καλ να είμαστε να τους ξαναπάρουμε.

Σε πρωτη φάση κι εμενα δε με νοιάζει και πολύ, μιας και όλοι οι φακοί μου τώρα σε emount είναι σταθεροποιημένοι.
Και για βίντεο έχω την Α7s φυσικά που σκοτώνει! :p

εγώ θα ήθελα μια Α7000 με σταθεροποίηση στο σώμα, 4Κ βίντεο και οθόνη αφής. Το πρώτο είναι σχεδόν βέβαιο, το δεύτερο πιθανό και το τρίτο μάλλον απίθανο. Με τον zeiss 24/1.8 που θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος e-mount φακός (από αυτούς που έχω δοκιμάσει) θα κάνει παπάδες

Οπως το σκέφτομαι, για να δώσει ανώτερης κατηγορίας σώμα είναι ουσιώδες να μεγαλώσει λίγο για ευχέρεια σε περισσότερα κουμπιά/λαβή/λειτουργικότητα/μπαταρία και μεγαλύτερο/καλύτερο EVF και ας πάρει και λίγο βάρος.

Τι μανία και αυτή με τις μινιατούρες .. εντάξει να έχεις μια μίνι σειρά .. αλλά να έχεις και μια σωστή.