Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

11one
δεν έχω στα χέρια μου τον φακό, αλλά όταν διαβάζω σε πολλά φόρουμ απόψεις σαν αυτές
http://luxorphotoart.blogspot.de/2015/04/sel1670-2nd-try-2nd-fail-zweiter.html
και
http://luxorphotoart.blogspot.de/2015/05/the-last-word-on-1670-1650-18105.html

δεν με εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν πρόκειται να δώσω τόσα χρήματα. Έστω πως το δικό σου κομμάτι ήταν καλό. Από τη στιγμή που υπάρχει αρκετά συχνή αναφορά σε κομμάτια που δεν δικαιολογούν το premiuim της τιμής τους...

Επίσης κάποια στοιχεία δεν βλέπω πως διαφοροποιούν αυτόν το φακό από πολλούς άλλους σε άλλες εταιρείες και άλλα φορμά. Όπως ποιότητα κατασκευής κτλ. Δεν είναι και κανένας μεταλλικός φακός στην τελική...για φακός χιλιάευρου νορμάλ είναι.

Σεβαστή η άποψή σου πόσο μάλλον το πορτοφόλι σου :music-smiley-005:
Πάντως στην Ελλάδα ο φακός δεν ηταν ποτέ στο χιλιάρικο, πήρα απο τα πρώτα κομμάτια αν όχι το πρώτο στα 830 ευρώ απο κατάστημα του κέντρου, και μάλιστα μετά τα φετινά χριστούγεννά υπήρχε προοθητική ενέργεια της Sony και η τιμή έπεφτε στα 780. Όσον αφορά φακούς άλλων εταιριών 24-105 F/4 με σταθεροποίηση στον φακό δεν υπάρχει, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε.
Αν είχα διαβάσει τις κριτικές πρίν την αγορά -που ηταν στα τυφλά- ίσως να μην σκεφτόμουν καν την αγορά του λόγω φόβου. Δεν παραθέτω άλλες κριτικές που τον εκθιάζουν γιατί δεν έχει νόημα, έχω προσωπική εμπειρία, και η αλήθεια κρίβεται κάπου στην μέση. Στα της τιμής... όλα είναι σχετικά.

Σεβαστή η άποψή σου πόσο μάλλον το πορτοφόλι σου :music-smiley-005:
Πάντως στην Ελλάδα ο φακός δεν ηταν ποτέ στο χιλιάρικο, πήρα απο τα πρώτα κομμάτια αν όχι το πρώτο στα 830 ευρώ απο κατάστημα του κέντρου, και μάλιστα μετά τα φετινά χριστούγεννά υπήρχε προοθητική ενέργεια της Sony και η τιμή έπεφτε στα 780. Όσον αφορά φακούς άλλων εταιριών 24-105 F/4 με σταθεροποίηση στον φακό δεν υπάρχει, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε.
Αν είχα διαβάσει τις κριτικές πρίν την αγορά -που ηταν στα τυφλά- ίσως να μην σκεφτόμουν καν την αγορά του λόγω φόβου. Δεν παραθέτω άλλες κριτικές που τον εκθιάζουν γιατί δεν έχει νόημα, έχω προσωπική εμπειρία, και η αλήθεια κρίβεται κάπου στην μέση. Στα της τιμής... όλα είναι σχετικά.

Σωστά αυτά που λες, άλλα και πάλι ακριβός είναι!!! στα 1.000 ευρώ απλά είναι αστεία τιμή..τώρα αν τον βρεις 650-700-750 οκ αν πέσεις σε καλό μοντέλο!!! Πάντως και στο photozone (που το εμπιστεύομαι πολύ) τον θάβουν τον φακό....προσωπικά και εγώ άλλα και οι περισσότεροι θα προτιμούσαμε να είχε f2.8 και ας μην πήγαινε μέχρι 105!!!

στις mirrorless mallon εννοει ...
Αυτός είναι ένας ΠΟΛΥ βασικός ρόλος που γύρισα σε sony μετά από μικρο διαλλειμα μακριά τους (με GH2-3 , Olympus XZ2 , Pany G6 κλπ )

Οι φακοί αυτοί , (24-105 και 27-160mm σε FF) της sony είναι "πολυεργαλεία" για μένα.
Μιας και πρόβλημα με υψηλα ISO δεν έχουμε πια, το f/4 είναι αρκετό και το OSS πολύτιμο, ειδικά στο βίντεο.

Το f/2.8 δεν είναι αρκετό έτσι κι αλλιώς στα σκοτεινα, εκεί έχω τους φωτεινούς prime να βγάζουν τα δύσκολα πλανα.

Σε αλλα σύστημα mirrorless δεν υπάρχουν αντίστοιχοι φακοί της sony (zeiss 16-70 kai 18-105)....αν βγάλει κι έναν τέτοιο σε FF έκλεισα από φακούς!

Προφανως μιλάω για mirrorless.. ο Γιαννης με κάλυψε με το παραπανω

o 18-105mm όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι στα επίπεδα των 12-35/2.8 και 35-100/2.8 της panasonic.

για τη χρήση που προορίζεται μια χαρα είναι , εγώ δε κάνω πάντα 100% viewing.... άλλωστε ούτε o canon 24-105mm είναι στα επίπεδα των canon L 2.8.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ πιο σημαντικά είναι να έχω πλήρη κάλυψη σε εστιακά μήκη , κι ας είναι με μικρο συμβιβσαμους, γι αυτό υπάρχει το post άλλωστε.
Αυτό που κάνω συνήθως είναι να έχω τον 18-105 στην A6000 και το 50mm 1.8 στην Α7s (και το αντίστροφο στο βίντεο) , ki etsi eimai σχεδόν απολυτα καλλυμενος για όλα τα ενδεχόμενα.
Αν χρειαστώ και υπερευρυγωνιο έχω και τον 10-18 κι έτσι είμαι κομπλέ.

Αν ήθελα να κάνω το ίδιο με τις pany-Oly-fuji θα ήθελα 3 φακούς , και αρα 3 σωματα ταυτόχρονα. (για να καλυψω τα 24-200 περίπου) και έναν φωτεινο prime.

Για στασ' βρε Γιαννη για να καταλάβω ..

για το 24-200 σε μ4/3 θέλεις 2 φακούς .. στην Sony 3 (Το 18-105 χ 1,5 = 28-155 δεν φτάνει ουτε για το ευρυγώνιο 24 ουτε για το τελε 200 )

για τη χρήση που προορίζεται μια χαρα είναι , εγώ δε κάνω πάντα 100% viewing.... άλλωστε ούτε o canon 24-105mm είναι στα επίπεδα των canon L 2.8.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ πιο σημαντικά είναι να έχω πλήρη κάλυψη σε εστιακά μήκη , κι ας είναι με μικρο συμβιβσαμους, γι αυτό υπάρχει το post άλλωστε.
Αυτό που κάνω συνήθως είναι να έχω τον 18-105 στην A6000 και το 50mm 1.8 στην Α7s (και το αντίστροφο στο βίντεο) , ki etsi eimai σχεδόν απολυτα καλλυμενος για όλα τα ενδεχόμενα.
Αν χρειαστώ και υπερευρυγωνιο έχω και τον 10-18 κι έτσι είμαι κομπλέ.

Αν ήθελα να κάνω το ίδιο με τις pany-Oly-fuji θα ήθελα 3 φακούς , και αρα 3 σωματα ταυτόχρονα. (για να καλυψω τα 24-200 περίπου) και έναν φωτεινο prime.

Οπως το περιγράφεις όμως θέλεις 3 φακούς για sony και 4 για τις υπόλοιπες...και ο 18-105 μεταξύ μας τώρα είναι στην πραγματικότητα 19-105, καθώς με τις διορθώσεις στις παραμορφώσεις χάνει κάτι τι λίγο!!! Εντάξει είναι τι χρειάζεται ο καθένας!! Προσωπικά μου λείπει στις sony ένας φακός ζουμ με σταθερό διάφραγμα 2.8 όπως έχει η panasonic,olympus, fuji άλλα και samsung....τόσο δύσκολο τους είναι να βγάλουν έναν 16-50f2.8??? και όχι τόσο για το iso άλλα κυρίως για το bokeh....γιατί με f4 ωραίο bokeh θα έχεις μόνο από τα 50mm και πάνω....

Ερώτηση για χρήστες sony a6000. Έχω διαβάσει σε ξένα forum ότι κάποιοι χρήστες "βρήκαν" εύκολα σκόνη, να έχει περάσει στον αισθητήρα, χωρίς να έχουν κάνει αλλαγές φακών. Έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

ο 18-105 μεταξύ μας τώρα είναι στην πραγματικότητα 19-105.
όχι τόσο για το iso άλλα κυρίως για το bokeh....γιατί με f4 ωραίο bokeh θα έχεις μόνο από τα 50mm και πάνω....

Ο 18-105 μεταφράζεται σε 27-158 περίπου λόγω του crop.

Επίσης ένας 12-40 2.8f σε m4/3 αντιστοιχεί σε έναν 16-53 3.7f σε APS-C σύστημα με x1.5 crop factor.

Αυτό ισχύει για το εστιακό μήκος και για το depth of field.

Εδώ έχει ένα καλό Depth of Field Equivalents Calculator

O Ηλίας θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο πάνω σε αυτό.

Ερώτηση για χρήστες sony a6000. Έχω διαβάσει σε ξένα forum ότι κάποιοι χρήστες "βρήκαν" εύκολα σκόνη, να έχει περάσει στον αισθητήρα, χωρίς να έχουν κάνει αλλαγές φακών. Έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο;

Εγώ κάνω αλλαγές φακών και έχω σκόνη. Οποιαδήποτε mirrorless έχει πιο πολύ σκόνη γιατί δεν έχει καθρέπτη μπροστά να μαζέψει ότι μπορεί.
Να μην ανοίξει κάποιος το φακό από το σώμα και να πάρει σκόνη μου φαίνεται υπερβολή...

Re: Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Ο 18-105 μεταφράζεται σε 27-158 περίπου λόγω του crop.

Επίσης ένας 12-40 2.8f σε m4/3 αντιστοιχεί σε έναν 16-53 3.7f σε APS-C σύστημα με x1.5 crop factor.

Αυτό ισχύει για το εστιακό μήκος και για το depth of field.

Εδώ έχει ένα καλό Depth of Field Equivalents Calculator

O Ηλίας θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο πάνω σε αυτό.

Σωστά τα είπες άλλα ο 18-105 είναι στην πραγματικότητα 28/29 - 158 γιατί κλέβει λίγο (βασικά χρειάζεται διόρθωση στις παραμορφώσεις που για να το κάνει αυτό η μηχανή ή το εκάστοτε πρόγραμμα κόβει λίγο)....ενώ μου αρέσει ο φακός θα τον ήθελα λίγο ποιο ευρυγώνιο.....

Οπως το περιγράφεις όμως θέλεις 3 φακούς για sony και 4 για τις υπόλοιπες...και ο 18-105 μεταξύ μας τώρα είναι στην πραγματικότητα 19-105, καθώς με τις διορθώσεις στις παραμορφώσεις χάνει κάτι τι λίγο!!! Εντάξει είναι τι χρειάζεται ο καθένας!! Προσωπικά μου λείπει στις sony ένας φακός ζουμ με σταθερό διάφραγμα 2.8 όπως έχει η panasonic,olympus, fuji άλλα και samsung....τόσο δύσκολο τους είναι να βγάλουν έναν 16-50f2.8??? και όχι τόσο για το iso άλλα κυρίως για το bokeh....γιατί με f4 ωραίο bokeh θα έχεις μόνο από τα 50mm και πάνω....

γι αυτό έχω μονο τους primes....για bokeh και low light.
Και μη ξεχνάς ότι τα f/4 είναι ισοδύναμα με τα 2.8 στις m4/3 όσον αφορα το bokeh.

ΥΓ... στα 105mm (160mm σε FF περίπου) , είναι πολύ καλο το bokeh του.

DSC00577.jpg by John Spirou, on Flickr

Last edited:

Εγώ κάνω αλλαγές φακών και έχω σκόνη. Οποιαδήποτε mirrorless έχει πιο πολύ σκόνη γιατί δεν έχει καθρέπτη μπροστά να μαζέψει ότι μπορεί.
Να μην ανοίξει κάποιος το φακό από το σώμα και να πάρει σκόνη μου φαίνεται υπερβολή...
Η δικια μου ειχε ενα μεγαλο κοκκο σκονης χωρις να εχω αλλαξει ποτε φακο, φωτογραφικη 1 εβδομαδας.

Απάντηση: Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

σου φαίνεται παράξενο γιατι στην ουσια δεν ξέρεις πως λειτουργούν οι ζουμ φακοί, με την κινηση του ζουμ ότι σκονη υπαρχει στο βαρέλι μπαίνει στον φακο και απο εκει παει κατευθείαν στην μηχανη, οι επαγγελματικές μηχανες που ειναι και στεγανές με τσιμουχες σε όλη την διαδρομή εχουν συνηθως σχεδιαστεί με ειδικό δίαυλο εκτόνωσης του αέρα αυτού μεσα και πανω στην μηχανή και υπαρχει τρύπα εκτόνωσης .

Επισης αυτο που λες με τον καθρέπτη ισχυει αλλα όχι σε τετοιο βαθμό μιας και η σκονη περνά δεξια αριστερα του καθρέπτη, αυτο που την συγκρατεί για να μην στρογγυλακατσει πανω στον αισθητηρα ειναι το φιλτρο γυαλάκι που υπαρχει εμπρος απο αυτον ακομη και στις ακαθρεπτες και φυσικα ενα καλο συστημα καθαρισμού σκόνης, που εν έτη 2015 θα επρεπε να ηταν απο τα πρωτα που θα επρεπε να εξέλισσε η καθε εταιρία, όπως και το pixel mapping που δεν το εχουν όλες.

Τοσα χρονια με Olympus ποτε δεν πήγα μηχανη ΣΕΡΒΙΣ για καθαρισμό αισθητηρα, ακομη και τα μοντελα τα φθηνά, με πάμπολλες αλλαγες φακών (προσεκτικες βεβαια) σε περιβάλλοντα φουλ σε σκονη, π.χ. παραλία με αέρα, ας την μιμηθούν και οι αλλοι σε αυτο τον τομέα ...

σκονη σε καινουργια μηχανη οπως του φιλου παραπέμπει σε μη αποστειρωμένο περιβάλλον δοκιμής της μηχανης στο εργοστάσιο...

Last edited:

Φήμες θέλουν την νέα α6χχχ , να μην αντικαθιστά την α6000 http://www.sonyalpharumors.com/sr4-new-a6xxx-will-not-replace-the-current-a6000/

Μένει να δούμε στο τέλος τι θα μας δώσει η Sony....πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έχει διαρρεύσει τίποτα ουσιαστικό ακόμα...για μένα η μηχανή που περιμένω με την μεγαλύτερη αγωνία για φέτος...η Α6000 έθεσε τα στάνταρντ για την μεσαία κατηγορία mirroless και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα μας προσφέρει η Sony.....ειδικά αν έχει σταθεροποίηση στο σώμα μαζί με τον ήδη εξαιρετικό αισθητήρα που αποδίδει εξαιρετικά τόσο σε βίντεο όσο και σε φώτος και μαζί με την πάρα πολύ καλή εστίαση θα είναι η απόλυτη μηχανή....

Υ.Γ. Δεν κρατιέμαι....!!!!