Sony α6000

Re: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Όντως πολύ καλός ο 10-18/4. Κι εγώ δίσταζα στην αρχή να τον πάρω αλλά βγήκε μια χαρά

Αγαπητοί καλησπέρα

Χρειάζομαι έναν καλό low light ZOOM φακό για video με την a6000. Δυστυχώς η Sony δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ τέτοιο φακό εκτός από τους primes. Έτσι μετά από αρκετό ψάξιμο κατέλειξα σε δύο επιλογές :
α) τον Sigma 18-35 f 1.8 με autofocus
β) το Canon EF-s 17-55/2.8 με autofocus και σταθεροποίηση

Τίνω περισσότερο προς το sigma, καθώς το f 1.8 είναι εξαιρετικό για low light video (αν είχε και σταθεροποίηση θα ήταν ακομα καλύτερα).

Το πρόβλημα και με τους 2 παραπάνω (και όχι μόνο) είναι ΠΟΙΟΣ αντάπτορας προσφέρει ταχύτερο autofocus και μπορεί να υπσοτηρίξει το stabilization στον canon. Ξέρω ότι δεν θα είναι το ίδιο γρήγορος όπως ένας native e-mount φακός, αλλά τουλάχιστον να είναι αξιοπρεπές. Οι απόψεις διαφέρουν αρκετά. Θα ήθελα την εμπειρία σας ή και κάποια εναλλακτική πρόταση. Δεν μας ενδιαφέρει κάποιος prime φακός καθώς θέλουμε έστω και ενα μικρό zoom καθώς το απαιτεί η "αισθητική" του γυρίσματος.

Δυστυχως για καλο af με τριτους ανταπτορες στην α6000 ειναι μονο οι φακοι της σονυ για alpha mount.
O sigma υπαρχει σ αυτη την εκδοση, αλλα δυστυχως σε περιοριζει σε διαφραγμα 3.5 στο βιντεο με af.
Μονο με manual focus μπορεις να εκμεταλλευτεις το 1.8

Σε εκδοση για canon nikon, απλα το ξεχνας το af sto video.

Μονο με την α6300 θα μπορεις να το κανεις αυτο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με λιγα λογια, αν θες af στο βιντεο και μεγαλο διαφραγμα , μονο με primes το κανεις στην α6000

Είναι άκρως απογοητευτικό ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν zoom φακό (έστω 18-35 ή 17-50) με f < 2.8 στην a6000 για video. Έχω ψάξει όλα τα review και λύση δεν έχω βρει. Ούτε AF ούτε stabilization. Και πες το stabilization OK το ξεπερνάς με κάποιο mini steadicam ή στο post μετά, το autofocus ομως για βίντεο είναι απαραίτητο, ειδικά για low light.

edit : Και στην sony a6300 τα ίδια προβλήματα θα υπάρχου... Το πρόβλημα είναι ότι η Sony έχει εξαιρετικά περιορισμένο ευρος φακών για APS-C. Να δώσει κανείς 1000 ευρώ για την a6300 και να ψάχνει adaptores και τρίτους φακούς και να μην δουλέυει το stabilization και να μην είναι γρήγορο το autofocus εεε δεν είναι λύση αυτή. ΤΡΑΓΙΚΟ να μην υπάρχει ενσωματωμένο IBIS στην α6300.

Last edited:

Με την α6300 θα εχεις καλυτερο af με τους καταλληλους ανταπτορες, αν ισχυουν φυσικα αυτα που ακουμε.
Οταν βγει θα τα δουμε....

Απάντηση: Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Βρε συ Γιαννη αν μπορεις καποια στιγμη γραψε μου με τι ρυθμισεις θα τραβαω βιντεο με την A6000 και τον 35/1.8 και για μερα αλλα και για λιγοτερο φωτισμο.

Sony A6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Είναι άκρως απογοητευτικό ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν zoom φακό (έστω 18-35 ή 17-50) με f < 2.8 στην a6000 για video. Έχω ψάξει όλα τα review και λύση δεν έχω βρει. Ούτε AF ούτε stabilization. Και πες το stabilization OK το ξεπερνάς με κάποιο mini steadicam ή στο post μετά, το autofocus ομως για βίντεο είναι απαραίτητο, ειδικά για low light.

edit : Και στην sony a6300 τα ίδια προβλήματα θα υπάρχου... Το πρόβλημα είναι ότι η Sony έχει εξαιρετικά περιορισμένο ευρος φακών για APS-C. Να δώσει κανείς 1000 ευρώ για την a6300 και να ψάχνει adaptores και τρίτους φακούς και να μην δουλέυει το stabilization και να μην είναι γρήγορο το autofocus εεε δεν είναι λύση αυτή. ΤΡΑΓΙΚΟ να μην υπάρχει ενσωματωμένο IBIS στην α6300.

Μη ξεχνας επισης οτι υπαρχουν πια και οι 2 g sony 24-70 kai 70-200 f/2.8, ειδικα ο δευτερος εχει και σταθεροποιηση.
Μια χαρα af θα εχουν στο βιντεο και καλυπτουν μεγαλο μερος των χρησιμων εστιακων αποστασεων, με μονη ελλειψη στα 24-28 mm.
Μονο μειονεκτημα η υψηλη τιμη τους....

Βρε συ Γιαννη αν μπορεις καποια στιγμη γραψε μου με τι ρυθμισεις θα τραβαω βιντεο με την A6000 και τον 35/1.8 και για μερα αλλα και για λιγοτερο φωτισμο.

Την ημερα που εχεις αρκετο φως, μπορεις να βαλεις iso 100, shutter speed 50 ή 100 , αναλογα αν τραβας 25 ή 50p , και διαφραγμα οτι σε βολευει....
Ισως χρειαστεις κι ενα variable nd filter αν θελεις ανοιχτο διαφραγμα την ημερα.

Το βραδυ ιδιο shutter speed, auto iso, και διαφραγμα 1.8 για πολυ φως.

Παντα εννοειται με xavc codec.

Γιάννη καλησπέρα ξανά.
Σε ότι αφορά την ερώτηση του LLLEFTERIS θα μπορούσες να μας πεις και πιο profile και τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείς για color grading ? αρκετοί λένε να τραβάμε video με portrait -3, -2(or -3), -3 (or -2) ώστε να πετύχουμε μια πιο flat εικόνα (κάτι ανάλογο με το s log ) για πιο εύκολη επεξεργασία μετά. Αλλοι πάλι λένε ότι αυτό αυξάνει λίγο το noise.

Σε ότι αφορά τους φακούς. Δεν ήξερα ότι ο sigma 18-35mm για a-mount ακόμα και με τον αντάπτορα το autofocus δεν λειτουργεί για f < 3.5. Με γλύτωσες απο περιττά έξοδα καθώς τον σκεφτόμουν σοβαρά.
Τώρα για τους νέους φακούς της Sony, και ειδικά το 24-70 f/2.8 αυτοί είναι full frame. Άρα στην a6000 το f/2.8 ουσιαστικά δεν γίνεται πάνω απο 3 ???. Δηλαδή ο φακός μπορεί να παραμένει πάντα f/2.8 αλλά λόγω full frame, όταν μπει σε μικρότερο αισθητήρα (APS-C) δεν χάνει λίγο από το φως που θα έμπαινε ? λέω κάτι λάθος ?

Επίσης ο 24-70 ΠΑΛΙ δεν έχει stabilization, κοινώς στα 2000$ που θα κοστίζει και χωρίς OSS, συν το τεράστιο μέγεθος δεν ξέρω ΚΑΝ αν αξίζει για τις APC-S mirrorles κάμερες μας. ΤΡΑΓΙΚΗ για ακόμα μια φορά η SONY. Έβγαλε έναν φακό που όλοι περιμέναμε, χωρίς OSS και με τιμή 3 φορές πάνω από τους αντίστοιχους φακούς άλλων εταιρειών. ΤΡΑΓΩΔΙΑ ξανά για όλους τους χρήστες Sony χωρίς ενσωματωμένο IBIS. Αυτο νομίζω εγώ φίλε Γιάννη.

Last edited:

Σε ότι αφορά τους φακούς. Δεν ήξερα ότι ο sigma 18-35mm για a-mount ακόμα και με τον αντάπτορα το autofocus δεν λειτουργεί για f < 3.5. Με γλύτωσες απο περιττά έξοδα καθώς τον σκεφτόμουν σοβαρά.
Τώρα για τους νέους φακούς της Sony, και ειδικά το 24-70 f/2.8 αυτοί είναι full frame. Άρα στην a6000 το f/2.8 ουσιαστικά δεν γίνεται πάνω απο 3 ???. Δηλαδή ο φακός μπορεί να παραμένει πάντα f/2.8 αλλά λόγω full frame, όταν μπει σε μικρότερο αισθητήρα (APS-C) δεν χάνει λίγο από το φως που θα έμπαινε ? λέω κάτι λάθος ?

Επίσης ο 24-70 ΠΑΛΙ δεν έχει stabilization, κοινώς στα 2000$ που θα κοστίζει και χωρίς OSS, συν το τεράστιο μέγεθος δεν ξέρω ΚΑΝ αν αξίζει για τις APC-S mirrorles κάμερες μας. ΤΡΑΓΙΚΗ για ακόμα μια φορά η SONY. Έβγαλε έναν φακό που όλοι περιμέναμε, χωρίς OSS και με τιμή 3 φορές πάνω από τους αντίστοιχους φακούς άλλων εταιρειών. ΤΡΑΓΩΔΙΑ ξανά για όλους τους χρήστες Sony χωρίς ενσωματωμένο IBIS. Αυτο νομίζω εγώ φίλε Γιάννη.

Φιλε μου αυτο για τον Sigma σου το ειχα γραψει πιο παλια. Ισως να μην το ειδες. Η τιμη του διαφραγματος παραμενει ιδια για ολους τους φακους, ανεξαρτητως σε τι αισθητηρα θα μπει. Απο συγκεκριμενη τιμη f περναει παντα το ιδιο φως. Ο αισθητηρας κ το μεγεθος του ειναι αυτο που εκμεταλλευεται το φως, με αποτελεσμα οι μικρότεροι αισθητηρες να θελουν παραπανω διαρκεια εκθεσης στο φως ή μεγαλυτερο ISO. Αυτο που αλλαζει ειναι το βαθος πεδιου που δινει ο διαφορετικου μεγεθους αισθητηρας στις ιδιες τιμες f.
Απο εκει κ περα ζητας επαγγελματικη δουλεια σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου απο ενα σωμα 500 ευρω. Νομιζω εκανες λαθος επιλογη. Πιστευω οτι μια A7s ή ακομη καλυτερα μια A7s II θα ηταν η καλυτερη επιλογη, μιας το μεγαλο διαφραγμα σου δινει κ πολυ περιορισμενο βαθος πεδιου, και το φως του μεγαλου διαφραγματος θα αντισταθμιστει απο την δυνατοτητα της μηχανης να σηκωνει ISO.

Φιλε μου αυτο για τον Sigma σου το ειχα γραψει πιο παλια. Ισως να μην το ειδες. Η τιμη του διαφραγματος παραμενει ιδια για ολους τους φακους, ανεξαρτητως σε τι αισθητηρα θα μπει. Απο συγκεκριμενη τιμη f περναει παντα το ιδιο φως. Ο αισθητηρας κ το μεγεθος του ειναι αυτο που εκμεταλλευεται το φως, με αποτελεσμα οι μικρότεροι αισθητηρες να θελουν παραπανω διαρκεια εκθεσης στο φως ή μεγαλυτερο ISO. Αυτο που αλλαζει ειναι το βαθος πεδιου που δινει ο διαφορετικου μεγεθους αισθητηρας στις ιδιες τιμες f.
Απο εκει κ περα ζητας επαγγελματικη δουλεια σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου απο ενα σωμα 500 ευρω. Νομιζω εκανες λαθος επιλογη. Πιστευω οτι μια A7s ή ακομη καλυτερα μια A7s II θα ηταν η καλυτερη επιλογη, μιας το μεγαλο διαφραγμα σου δινει κ πολυ περιορισμενο βαθος πεδιου, και το φως του μεγαλου διαφραγματος θα αντισταθμιστει απο την δυνατοτητα της μηχανης να σηκωνει ISO.

Φυσικά και το θυμάμαι teobot. Μάλιστα τότε που τον είχες πει το είχα ψάξει αλλά μου είχε φανεί λίγο μεγάλος και κοίταζα εναλλακτικά κάτι σε canon. Μετά από ψάξιμο ξαναγύρισα σε αυτόν καθότι ήταν αποκλειστικά για aps-c, και ο μοναδικός με ζοομ σε f 1.8 σταθερό και AF. Αλλά δυστυχώς απ' οτι είπε ο Γιάννης στο βίντεο σταματάει στο f 3.5 ενώ δεν βλέπω να υπάρχει αντάπτορας που να σώζει την κατάσταση. Δεν ζητάω τόσο επαγγελματική δουλειά, πιστεύω ότι με έναν -υποθετικά μιλώντας- native φακό σαν τον sigma, η a6000 θα με κάλυπτε απόλυτα στο low light εστω και χωρίς stabilize. Αλλά η SONY επιμένει να αγνοεί το APS-C φορμά. Η λάθος επιλογή που λες δεν είναι λόγω της μηχανής αλλά λόγω της δραματικής έλλειψης φακών και της πανάκριβης τιμής όσων υπάρχουν (όπως η νέα σειρά). Επίσης απ' οτι βλέπω οι αντάπτορες είναι για πέταμα αν συγκρίνεις κανείς την απόδοση με την τιμή. Εκτός αν πάρεις έναν φτηνό αντάπτορα ΟΚ αλλά δυστυχώς στο βιντεο το AF είναι σημαντικό ειδικά όταν πρέπει να τραβήξεις πλάνα π.χ. σε κίνηση (από αυτοκίνητο) ή να πρέπει να κάνεις ένα μικρό ζοομ. Και αυτό γιατί ακόμα και στο manual focusμ το peaking δεν δουλεέυει τόσο καλά σε lowlight

κοιτα, στο βιντεο οι περισσοτεροι δε χρησιμοποιουμε AF, τωρα τελευταια εχει αρχισει ν αλλαζει αυτο.
Ολοι οι επαγγελματιες δεν τραβουσαν ποτε με ΑF, γιατι απλα δεν υπηρχε (στις dslr και επαγγελματικες κινηματογραφικες μηχανες).

Το Af ηταν (και ειναι εν μερη) απροβλεπτο, δεν ειχες τον ελεγχο στο χρονο και το τροπο που γινεται.

Με την ελευση των mirrorless αυτο αλλαξε , και καποιοι εχουν αρχισει και το δουλευουν.

Η canon εκανε μεγαλη προοδο με την ελευση της Canon 70D και αυτην χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι επαγγελματιες που θελουν AF (κυριως λογω φακων).

Για μενα, αν ηθελες κατι τετοιο, θα επρεπε να πηγαινες σ αυτην , εστω και με μικρες παραχωρησεις στη ποιοτητα εικονας (δεν εχει και το καλυτερο βιντεο , αλλα ειναι αποδεκτο).

Ειπαμε, πρωτα βλεπεις τους φακους και μετα ολα τα υπολοιπα.

Στη sony a6000 , αν θες ζοομ και AF μονο οι 2 νεοι φακοι της sony G οπως εγραψα.
Το διαφραγμα δεν αλλαζει , θα εχεις κανονικα 2.8 (αυτο που "αλλαζει" ειναι οτι θα εχεις βαθος πεδιου μεγαλυτερο απο αυτο μιας FF me 2.8, αλλα δεν σε νοιαζει αυτο).

Το μονο αρνητικο , εκτος της τιμης, ειναι η ελλειψη σταθεροποιησης στον 24-70 (και το βαρος - ογκο )

δεν υπαρχει κατι τετοιο , το εχουμε ξαναπει.
Χωρις raw - slog δεν εχει κανενα νοημα να προσπαθεις να φλαταρεις την εικονα.

Βαλε τις ρυθμισεις , οσο πιο κοντα γινεται στο επιθυμητο τελικο αποτελεσμα, για να εχεις λιγοτερη επεξεργασια μετα (post).
Μια εικονα που δεν ειναι raw- slog , δεν αντεχει σε μεγαλη επεξεργασια, οποτε ειναι ανουσιο να φλαταρεις την εικονα.

Γιάννη καλησπέρα ξανά.
Σε ότι αφορά την ερώτηση του LLLEFTERIS θα μπορούσες να μας πεις και πιο profile και τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείς για color grading ? αρκετοί λένε να τραβάμε video με portrait -3, -2(or -3), -3 (or -2) ώστε να πετύχουμε μια πιο flat εικόνα (κάτι ανάλογο με το s log ) για πιο εύκολη επεξεργασία μετά. Αλλοι πάλι λένε ότι αυτό αυξάνει λίγο το noise.

Γιάννη πες μου κάτι που ενδεχομένως να ενδιαφέρει κι άλλους. Στο βίντεο λες πως συνήθως δεν χρησιμοποιείται το AF. Αν έχετε ένα πλάνο που απαιτεί γρήγορο zoom x3 ας πούμε. Πως πετυχαίνετε το focus manual ? Δεν μπορώ να φανταστώ πως το ένα χέρι να είναι στο rig του focus και το άλλο στο rig του zoom. Υπάρχει κάποια τεχνική ?

Ανοιγεις πολυ μεγαλη κουβεντα!

Πρωτον, σπανια κανουμε manual focus kai zoom.... δεν συνηθιζεται (στο σινεμα, διαφημιση, τηλεοραση γενικα).
Τις φορες που χρειαζεται γινεται με ειδικους φακους , parfocal, που εχουν την ιδιοτητα να μην αλλαζει η εστιαση αν κανεις zoom.

Στα επαγγλματικα γυρισματα εχουμε παντα (ειχαμε για την ακριβεια) 2 ατομα-χειριστες.... ο ενας κανει το καδρο και ο αλλος το focus , με follow focus (ενσυρματο ή ασυρματο).

Τεσπα.... δεν ειναι για καθημερινη χρηση αυτα.

Τι χρηση ακριβως θελεις να κανεις ?

Γιάννη ψάχνω να βρω έναν τρόπο, αν βάλω έναν ζοομ φακό όπως ο sigma 18-35 f/1.8 με έναν φτηνό αντάπτορα (άρα ξεχνάω το autofocus), να δω πως μπορώ να κάνω ζοομ χωρίς να χάνω την εστίαση στο αντικείμενο που έχω εστιάσει. Είδα σ' ενα site ότι ο sigma 18-35mm είναι parfocal. To link εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=U23VFBj73K0

Σε αυτές τις μηχανές με τέτοιους φακους μόνο με το autofocus το πετυχαινεις αυτό και ελπίζεις η μηχανή να μην ψαρευει που λέμε, να μην μετακινει το φοκους.
Ο ορισμός parfocal που χρησιμοποιεί ο Γιάννης είναι σε ειδικούς φακους.
Αυτό που βλέπεις στο βίντεο είναι σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα αλλά για άλλους λόγους. Κακώς το λέει έτσι.
Μάλλον έτυχε. Θα είχε κλειστό διάφραγμα και με τη μικρή μετακίνηση στο ζουμ θα δίνει αυτή την αίσθηση. Αν ο σίγμα ήταν πραγματικά παρφοκαλ, θα είχε γίνει χαμός...

Πάντως αυτό που ζητάς δεν υπάρχει σε αυτές τις μηχανές.
Είτε πας σε βιντεοκάμερα κανονική, είτε στηριζεσαι στο autofocus της μηχανής. Αυτές οι μηχανές δεν είναι βιντεοκαμερες. Λειτουργεί διαφορετικα.
Μην ξοδέψεις λεφτά για σίγμα και αντάπτορα.
Στην τελική πάρε την a7s και τον κιτ φακό και θα έχεις μια χαρά βίντεο.

Δε μπορεις επισης να παρεις φτηνο ανταπτορα, γιατι δε θα μπορεις ν αλλαξεις το διαφραγμα . Μονο οι ακριβοι ανταπτορες εχουν τετοια δυνατοτητα. Επειδη απ οτι βλεπω δε το κατεχεις το σπορ, μην επενδυσεις στην α6000.

Θα μείνω τελικά στην σχετικά οικονομική, εύκολη και εύχρηστη λύση του 18-105 που έχει μια χαρά constant f4 εχει, autofocus και stabilizer και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε Full Frame (σε crop mode). Και για το lowlight υπαρχει και το neat video στο post. :) . Τα υπόλοιπα είναι απ' οτι βλέπω, πιο επαγγελματικά και πάνω απο τις γνώσεις μου. Ηταν χρήσιμες οι πληροφορίες που μου δώσατε παίδες και μάλλον θα γλυτώσω απο πιθανά παράξενα και κοστοβόρα πειράματα.

Καλημέρα, στο βίντεο μπορούμε να έχουμε τη ρύθμιση που δείχνει https://www.youtube.com/watch?v=djgqMoXSTVw ειδικότερα για ηλικιωμένα πρόσωπα θα βγαίνουν καλύτερα ή κάνω λάθος.
Νέος στο βίντεο και πειραματίζομαι.

Θα μείνω τελικά στην σχετικά οικονομική, εύκολη και εύχρηστη λύση του 18-105 που έχει μια χαρά constant f4 εχει, autofocus και stabilizer και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε Full Frame (σε crop mode). Και για το lowlight υπαρχει και το neat video στο post. :) . Τα υπόλοιπα είναι απ' οτι βλέπω, πιο επαγγελματικά και πάνω απο τις γνώσεις μου. Ηταν χρήσιμες οι πληροφορίες που μου δώσατε παίδες και μάλλον θα γλυτώσω απο πιθανά παράξενα και κοστοβόρα πειράματα.

Παρε και τον 50mm 1.8 OSS κι εκλεισες! Ιδανικος για low light και πολυ ωραιο bokeh.

Καλημέρα, στο βίντεο μπορούμε να έχουμε τη ρύθμιση που δείχνει https://www.youtube.com/watch?v=djgqMoXSTVw ειδικότερα για ηλικιωμένα πρόσωπα θα βγαίνουν καλύτερα ή κάνω λάθος.
Νέος στο βίντεο και πειραματίζομαι.

Δεν υπαρχουν απαραβατοι κανονες... μπορεις να πειραματιστεις και αν σου αρεσει το αποτελεσμα, αυτο μετραει!