Sony α6000

Re: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Πουθενά δεν ανέφερα ότι η Sony A6000 είναι κακή μηχανή, ανέφερα ότι ο φακός 16-50 την χαντακώνει και σαν πακέτο κατά την γνώμη μου δεν αξίζει με αυτόν τον φακό αν δεν πάρεις σύντομα άλλο, από όσο βλέπεις και εσύ ο ίδιος που την υπερασπίζεσαι δεν βλέπω να την δουλεύεις με τον κιτ 16-50 άλλα με ένα σωρό άλλους ακριβούς φακούς. Και αυτό ανέφερα αν πάρει κάποιος την Α6000 να πάρει αυτομάτως και άλλο φακό, τόσο απλά.
Και ξεχνάς και κάτι βασικό, δεν κάνουν όλες οι μηχανές για όλους, δεν μας τραβάνε όλους τα ίδια, ο καθένας μας έχει άλλα γούστα και άλλες ανάγκες, π.χ. την touch οθόνη που σνομπάρεις, για μένα είναι must Και μηχανή χωρίς πλήρης λειτουργική touch οθόνη δεν ξανααγοράζω.

Υ.Γ. Η olympus έχει μπάχαλο μενού σαν τις sony, αρνητικό μεγάλο αυτό της Olympus όπως και της Sony, αν θες να δεις σωστό μενού δες καμιά Panasonic ή Canon.
Y.Γ. Για τα Jpeg που ανέφερες ισχύει αυτό που λες, και εγώ υπερμαχος των Raw είμαι, άλλα δυστυχώς περνάω 8-10 ώρες την ημέρα σε έναν υπολογιστή στην δουλειά, οι υποχρεώσεις-οικογένεια τρέχουν, οπότε ελεύθερος χρόνος ελάχιστος που πλέον δεν θέλω να τον περνάω μπροστά σε έναν υπολογιστή να φτιάχνω φώτος, για αυτό πλέον κοιτάζω και το καλό Jpeg Που σε πολλές περιπτώσεις σου λύνει τα χέρια και σου χαρίζει πολύτιμο ελεύθερο χρόνο.

Last edited:

Για να σου δώσω να καταλάβεις, δες την παρακάτω σημερινή φώτο απευθείας Default jpeg από την μηχανή χωρίς καμία επεξεργασία από την 5ετίας Olympus em1 σε δωμάτιο με μέτριο κιτρινωπό φωτισμό, η φώτο στα δικά μου μάτια είναι άψογη όσον αφορά τα χρώματα, skin tones, wb κλπ. έτοιμη για χρήση και δεν χρειάζεται σχεδόν καμία διόρθωση, ε λοιπόν τέτοιες έτοιμες φώτος jpeg δεν μπόρεσα σχεδόν ποτέ να πάρω από την Α6000 ή την Α6300 που πήρα αργότερα, και αν τα κατάφερα σε κάποιες περιπτώσεις έγινε μόνο με ατελείωτη παραμετροποίηση του Jpeg της μηχανής που με κούραζε και εν τέλει δεν με ικανοποιούσε, μπορεί να φταίω εγώ, το θέμα όμως παραμένει ότι τα αποτελέσματα της μηχανής δεν με ικανοποιούσαν.

42270386504_cf414fe95d_b.jpg
[/URL]P6244465 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Νικόλαε να τη χαίρεσαι να είναι ευτυχισμένη ως τα βαθιά της γεράματα εύχομαι.
.. στα μάτια του κοριτσιού δεν αντιλαμβάνομαι μέτριο φωτισμό....όταν θέλουμε να δούμε πως φωτίστηκε ένα μοντέλο πάντα κοιτάμε τα μάτια.....
Φυσικά με την α6000 πλέον σήμερα τραβώ καλύτερες σε χρώμα ... πειραγμένο.

Απάντηση: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Και εγώ ήθελα να γράψω παρόμοια με το Νίκο για τον κιτ φακό κτλ αλλά βαρέθηκα την αντιπαράθεση.
Στο θέμα του jpeg θα διαφωνήσω όμως.
Τραβώντας σε jpeg δεν μένεις στάσιμος ως φωτογράφος ίσα ίσα που παλεύεις να διορθώσεις τα λάθη σου πριν τη λήψη και όχι μετά.
Ο χρόνος είναι λίγος και πολύτιμος και δεν είναι για επεξεργασία...

Νικόλαε να τη χαίρεσαι να είναι ευτυχισμένη ως τα βαθιά της γεράματα εύχομαι.
.. στα μάτια του κοριτσιού δεν αντιλαμβάνομαι μέτριο φωτισμό....όταν θέλουμε να δούμε πως φωτίστηκε ένα μοντέλο πάντα κοιτάμε τα μάτια.....
Φυσικά με την α6000 πλέον σήμερα τραβώ καλύτερες σε χρώμα ... πειραγμένο.

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!

Για το χρώμα το ανέφερα και εγώ ότι είναι δικό μου πρόβλημα, εννοείται ότι μπορείς να βγάλεις και καλύτερο χρώμα με την A6000 άλλα όπως είπες θέλει πείραγμα, εμπειρία, προσπάθεια άλλα και υπομονή. Ολα αυτά δεν τα έχω ή δεν θέλω να τα διαθέσω και εκει σου λύνει τα χέρια μια μηχανή με έτοιμα Jpeg είτε λέγεται Olympus ή Fuji ή δεν ξέρω τι άλλο. Η φωτογραφία είναι για μένα χόμπι και επειδή δεν ασχολούμαι επαγγελματικά δεν θέλω να χάνω πολύ χρόνο στον υπολογιστή διορθώνοντας φώτος. Από εκει και πέρα όπως βολεύεται ο καθένας!!

Re: Απάντηση: Sony α6000 (Ο αντικαταστάτης της NEX6)

Και εγώ ήθελα να γράψω παρόμοια με το Νίκο για τον κιτ φακό κτλ αλλά βαρέθηκα την αντιπαράθεση.
Στο θέμα του jpeg θα διαφωνήσω όμως.
Τραβώντας σε jpeg δεν μένεις στάσιμος ως φωτογράφος ίσα ίσα που παλεύεις να διορθώσεις τα λάθη σου πριν τη λήψη και όχι μετά.
Ο χρόνος είναι λίγος και πολύτιμος και δεν είναι για επεξεργασία...

Παλιότερα επεξεργαζόμουν υπερβολικά τις φώτος και ούτε καν σκεφτόμουν τα jepg, άλλα οι καιροί αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν, ο χρόνος μειώνεται και έτσι πλέον κοιτάζω και τα έτοιμα Jpeg. Για κάτι που πάλευα και έχανα χρόνο να το αποκτήσω τώρα το έχω σχεδόν έτοιμο χωρίς πολύ κόπο, αυτή είναι η ομορφιά του Jpeg. Πάντα θα έχουμε τα Raw για να βγάζουμε το κάτι ιδιαίτερο ίσως και μοναδικό, άλλα τα Jpeg είναι ο καθημερινός σου σύντροφος.
Αυτό που λες Παναγιώτη για τα Raw έχεις δίκιο, παλιότερα όπως και να ήταν ένα αρχείο έλεγα δεν βαριέσαι θα το φτιάξω στον υπολογιστή, τώρα όμως με τα Jpeg προσέχω πιο πολύ, έχω μάθει πράγματα π.χ. για το WB που αγνοούσα παλιότερα και συνολικά έχω μάθει να δουλεύω και να αξιοποιώ την μηχανή καλύτερα.

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο δες τις πρώτες μου λήψεις με τις τελευταίες.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και όλες τις πληροφορίες περί jpeg κλπ. Ο 16-50 έχει τα θέματά του όπως βλέπω και λέτε κι εσείς, είναι κρίμα πάντως που η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει κάτι καλύτερο για φακό κιτ.

Δεν είναι για πέταμα όμως μη κολλάμε εκεί, υπάρχουν άλλοι φακοί δεν είναι απαραίτητο να πάρουμε τη κάμερα με τον κιτ. Υπάρχουν Sony, Sigma, με τον LA4 αντάπτορα φοράμε amount sony, tamron ή minolta φακούς του πενηντάρικου με πολύ καλά αποτελέσματα με τον mc-11 canon sigma και και και.
Kαλύτερος για κάθε μέρα φυσικά ο 18-105mm
Σημασία έχει τι θέλεις και γιατί να μάθεις τη κάμερα σου και να ζωγραφίζεις.
..... δεν είναι τυχαίο ότι η κάμερα τούτη θα κυκλοφορεί για αρκετά χρόνια ακόμη.
.. μερικοί από Minolta amount
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_...lta+a+mount&rh=n:7161085011,k:minolta+a+mount

Last edited:

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και όλες τις πληροφορίες περί jpeg κλπ. Ο 16-50 έχει τα θέματά του όπως βλέπω και λέτε κι εσείς, είναι κρίμα πάντως που η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει κάτι καλύτερο για φακό κιτ.

έχει παρουσιάσει τον 18-135 πρόσφατα που πρέπει να είναι αρκετά καλός

έχει παρουσιάσει τον 18-135 πρόσφατα που πρέπει να είναι αρκετά καλός

Παίζει να είναι καλός οπτικά άλλα είναι σκοτεινός φακός, πλαστικός και με τιμή που αγγίζει τα 700 ευρώ!!! Νομίζω καλύτερη και πιο σίγουρη λύση ο 18-105.

Και ζουμ να είναι, και φωτεινός, να είναι και μικρός, και προπαντός να είναι και τσάμπα για το μπάτζετ σώμα της α6000, ε, σαν πολλά τα θέλουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάτι τέτοιο η Sony στον αιώνα τον άπαντα.

γυρω στα 470 τον βρισκεις στα γνωστα μαγαζια... τον εχω δει απο κοντα, ειναι πολυ μικρος κι εχει ιδανικο ευρος.
Ειναι ταχυτατος στην εστιαση και αρκετα οξυς.

Οτι πρεπει για καποιον που ενδιαφερεται κυριως για φωτο και all around φακο.

Ο 18-105 ειναι ιδανικος για βιντεο, πιο μεγαλος και βαρυς.

Και ζουμ να είναι, και φωτεινός, να είναι και μικρός, και προπαντός να είναι και τσάμπα για το μπάτζετ σώμα της α6000, ε, σαν πολλά τα θέλουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάτι τέτοιο η Sony στον αιώνα τον άπαντα.

Μήπως απλά να είχε καλύτερη τιμή???

700 ευρώ επίσημη τιμή για τέτοιο φακό είναι πάρα μα πάρα πολλά.
Ο αντίστοιχος Nikon 18-140 κάνει λίγο πάνω από 300 ενώ κάπου εκει κάνει και ο σφαίρα σε εστίαση canon 18-135 USM. Και τους 2 τους αγοράζεις μαζί με όσο κάνει ο Sony. Και οι 2 αυτοί εστιάζουν σφαίρα αθόρυβα με πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Αναφέρω τιμές Ελλάδας για όλους αυτούς τους φακούς.
Είπαμε mirrorles και μικρά μεγέθη άλλα με τέτοιες τιμές μια χαρά θα συνεχίζουν να πουλάνε οι Canon/Nikon.

γυρω στα 470 τον βρισκεις στα γνωστα μαγαζια... τον εχω δει απο κοντα, ειναι πολυ μικρος κι εχει ιδανικο ευρος.
Ειναι ταχυτατος στην εστιαση και αρκετα οξυς.

Οτι πρεπει για καποιον που ενδιαφερεται κυριως για φωτο και all around φακο.

Ο 18-105 ειναι ιδανικος για βιντεο, πιο μεγαλος και βαρυς.

Ο 18-105 είναι και πιο φωτεινός συνολικά στο εύρος του ζουμ, και φτηνότερος σε επίσημες τιμές, και δεν μεγαλώνει όταν κάνεις ζουμ και έχει και καλύτερη κατασκευή. Και επειδή τον είχα εστιάζει και αθόρυβα και γρήγορα και έχει και τρομερή σταθεροποίηση, ίσως την καλύτερη που έχω δει σε φακό ζουμ.
Τώρα οκ αν πάρεις τον 18-135 στα 470 ευρώ grey market οκ είναι τίμια τιμή άλλα μέχρι εκει.

Μήπως απλά να είχε καλύτερη τιμή???

Και 300 να έκανε, πάλι ακριβός θα ήταν για τους υποψήφιους αγοραστές α6000 που ενδιαφέρονται για το απόλυτα φτηνότερο (και κατ' επέκταση για το απόλυτα μικρότερο) στο πεντακοσάρικο, μηχανή και φακό μαζί.

Πιστεύετε ότι αξίζει τα χρήματα στα οποία πωλείται σήμερα η a6000 με το φακό κιτ (~480 ευρώ grey market ή ~550 ευρώ αντιπροσωπείας) σε σχέση με τυχόν ανταγωνισμό; Για χρήση με το φακο κιτ στην αρχή τουλάχιστον, καθότι άλλοι ζουμ φακοί είναι πρώτον αρκετά έως πολύ μεγάλοι και δεύτερον ακριβοί. Edit: κύρια χρήση φωτογραφία, δευτερευόντως το βίντεο.
Για χρήστη Canon 100D με κιτ φακό που αναζητά α) μεγαλύτερη φορητότητα (θα κουβαλιέται συνέχεια σε τσάντα με άλλα πράγματα), β) καλύτερο δυναμικό εύρος (και πιθανώς απόδοση σε iso), γ) σπαστή οθόνη, δ) wifi ενσωματωμένο. Ευχαριστώ :)

Για να σου δώσω να καταλάβεις, δες την παρακάτω σημερινή φώτο απευθείας Default jpeg από την μηχανή χωρίς καμία επεξεργασία από την 5ετίας Olympus em1 σε δωμάτιο με μέτριο κιτρινωπό φωτισμό, η φώτο στα δικά μου μάτια είναι άψογη όσον αφορά τα χρώματα, skin tones, wb κλπ. έτοιμη για χρήση και δεν χρειάζεται σχεδόν καμία διόρθωση, ε λοιπόν τέτοιες έτοιμες φώτος jpeg δεν μπόρεσα σχεδόν ποτέ να πάρω από την Α6000 ή την Α6300 που πήρα αργότερα, και αν τα κατάφερα σε κάποιες περιπτώσεις έγινε μόνο με ατελείωτη παραμετροποίηση του Jpeg της μηχανής που με κούραζε και εν τέλει δεν με ικανοποιούσε, μπορεί να φταίω εγώ, το θέμα όμως παραμένει ότι τα αποτελέσματα της μηχανής δεν με ικανοποιούσαν.
[/IMG]

Νίκο να τη χαίρεσαι την κούκλα! μήπως όμως είναι με φλας η φωτογραφία? Γιατί εκεί αλλάζει το πράγμα τελείως. Δεν επηρεάζει το κιτρινωπό φώς που λες, ούτε είναι τόσο κρίσιμο το WB. Kαι η Α6000 το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα θα σου έδινε με φλας.

Νίκο να τη χαίρεσαι την κούκλα! μήπως όμως είναι με φλας η φωτογραφία? Γιατί εκεί αλλάζει το πράγμα τελείως. Δεν επηρεάζει το κιτρινωπό φώς που λες, ούτε είναι τόσο κρίσιμο το WB. Kαι η Α6000 το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα θα σου έδινε με φλας.

Ευχαριστώ!!
Οχι δεν είναι με flash, δες και στο Exif για αυτό ανέβασα την φώτο στο Flickr για να φαίνεται και το exif!! Με flash πράγματι έχεις παρόμοια αποτελέσματα, χωρίς Flash και με jpeg είναι το θέμα τι κάνεις όμως!!!

Και 300 να έκανε, πάλι ακριβός θα ήταν για τους υποψήφιους αγοραστές α6000 που ενδιαφέρονται για το απόλυτα φτηνότερο (και κατ' επέκταση για το απόλυτα μικρότερο) στο πεντακοσάρικο, μηχανή και φακό μαζί.

Σωστά, απλά αν έκανε μέχρι 400 θα είχε μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης, τώρα με την τιμή που έχει απλά απευθύνεται σε λίγους και σαφώς όχι για κάποιον που κοιτάζει να την βγάλει οικονομικά αγοράζοντας την Α6000. Προσωπική γνώμη φυσικά άλλα αν πας σε αυτά τα χρήματα χίλιες φορές να πάρεις τον 18-105 ή και να ψάξεις για κανέναν μεταχειρισμένο 16-70 που αν σου κάτσει καλή κόπια είναι πολύ καλός φακός και νομίζω έχει υπερβολικά θαφτεί.

Για φακό για την α6500 μιλώντας, να έκανε 400 επίσημη τιμή και 300 στα grey ο νέος 18-135, τότε ναι θα είχε απήχηση.

Αλλά εδώ μιλάμε για α6000. Ένας αγοραστής α6000 θέλει το απόλυτα φτηνότερο, αλλιώς θα κοιτούσε και άλλες λύσεις, πιο σύγχρονες.
Για την α6000 θέλουμε 70 ευρώ να επιβαρυνθεί η αγορά με την επιλογή του κιτ φακού, ούτως ώστε να είναι και πιο αναίμακτη και η αρχική αγορά της μηχανής.
Ε, αυτή την ανάγκη καλύπτει ο φτηνός κιτ.

Η γκρίνια ότι δεν υπάρχει καλής ποιότητας φωτεινός aps-c ζουμ δεν χωράει στη συζήτηση για την μπάτζετ α6000.
Και να βγει θα είναι ακριβός.

Όλες οι έρευνες λένε ότι η τρανταχτή πλειοψηφία των αγοραστών δεν αγοράζουν δεύτερο φακό μετά τον κιτ.
Και να λέμε ότι καλό θα ήταν να υπήρχε ο ακριβός φωτεινός φακός, και να τον πάρει μετά ο αγοραστής αφού πάρει τον φτηνό κιτ, αυτό στους περισσότερους δεν θα συμβεί ποτέ. Πιο πιθανό, και πιο αποτελεσματικό εδώ που τα λέμε, θα είναι να συνοδεύσει τον φτηνό κιτ με έναν φωτεινό 1.8 prime.

Με φωτεινό-ακριβό ζουμ φακό ποτέ δεν θα δούμε να συνοδεύεται η α6000, και είναι λογικό.