Sony α6500 Video

Re: Απάντηση: Sony 6500 Video

Mια νέα παραλλαγή του σετάπ, που επιτρέπει την περιστροφή του μόνιτορ.

ACkDIX.jpg

je5oVj.jpg

Πως πάει η 6500 με την υπερθέρμανση?
Πόσο μπορείς να την εμπιστευθείς για να βγάλεις έναν γάμο?

Re: Απάντηση: Sony α6500 Video

Για μακράς διάρκειας λήψεις προσθέτω το Atomos Power Station στη βάση της μηχανής.

https://www.atomos.com/power-station

Αυτόματα ακυρώνεται το θέμα της αυτονομίας και της υπερθέρμανσης. Ταυτόχρονα τροφοδοτείται και το εξωτερικό μόνιτορ, οπότε γλυτώνω το βάρος της μπαταρίας του μόνιτορ.

power-station-angle.png

Χαχα ωραίος! Μου αρέσει που έχεις σηκώσει και το φλαςάκι μέσα στη ζούγκλα των καλωδίων!

Μπήκα στο τριπάκι να την πάρω από το e-infinity (grey market) που την έχει στα 1.240.

Χαχα ωραίος! Μου αρέσει που έχεις σηκώσει και το φλαςάκι μέσα στη ζούγκλα των καλωδίων!

Ναι, οριακά δουλεύει το φλασάκι, ευτυχώς. Με σώζει πολλές φορές για fill-in.
Πληρώνω το βαρύ τίμημα της δέσμευσης του hotshoe από το μικρόφωνο, αλλιώς θα είχα μόνιμα κανονικό φλας στη μηχανή, όπως έχω στο rig της NX1.
Αξίζει όμως το XLR-K2M, αφού λειτουργεί με όλες τις Sony απλά καρφώνοντάς το στο hotshoe, χωρίς μπαταρίες, καλώδια, on-off κτλ., προσφέροντας πολύ ποιοτικό ήχο.
Χάρη στα nato rails, με τρεις κινήσεις μένει σκέτη η α6500 στο cage, οπότε το πλεονέκτημα της μικρής μηχανής δεν χάνεται.

Eνδιαφέρον το setup και δύσκολα να δεις τέτεια πράγματα ελλάδα.. όχι μόνο στην Α6500, αλλά και γενικότερα μιας και με τόσα περιφερειακά το ενδιαφέρον ξεφεύγει από το σώμα αυτό καθαυτό. Κάποια σχόλια - απορίες που μοιραία δεν έχουν όλα άμεση σχέση με την Α6500.

- Με το powerstation τροφοδοτείς μέσω usb την Α6500 σωστά; Ή με dummy; Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις dummy battery υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή; Φαντάζομαι ότι η sony έχει τρυπούλα στο πλάι, αλλά έστω σε σωμα που έχει από κάτω ή δεν έχει καν πρόβλεψη για dummy υπάρχει κάποια εγκοπή - οδηγός στη βάση ώστε να περνά το καλώδιο;

- Ποιά είναι η εμπειρία σου με τη χρήση του setup; Αν επιτρέπεις για τί χρήση το έχεις κυρίως; Γάμους, κλιπ, vlogging, χόμπι, κάτι άλλο; Το δουλεύεις και στο χέρι; Πχ το rotolight πότε το έχεις on camera και γιατί ας πούμε να μην το έχεις off camera σε ένα σταντάκι παραδίπλα, μήπως βοηθά με το ζύγισμα μαζί με το monitor;

- Ποια θεωρείς για σένα ότι είναι τα αβαντάζ του setup και ποιά τα μειονεκτήματα σε σχέση με μια πιο all in one λύση, πχ μια C100 II, μια blackmagic ursa mini, μια jvc LS300; Σαφώς πρόκειται για βαρύτερες κατασκευές και αυξημένου αρχικού κόστους αλλά μήπως η ομοιογένεια στην κατανομή του βάρους και η εργονομία αντισταθμίζουν; Ας βγάλουμε στην άκρη ότι μπορεί να έχεις ήδη emount φακούς και ας μην πάμε σε αυστηρά αυτονόητα τεχνικά, πχ η τάδε έχει 1 στοπ καλύτερο iso ή έχει δεν έχει 4κ. Γνωρίζω τα αβαντάζ της A6500, την ευκρίνεια το lowl ight το autofocus την συμβατότητα με φακούς, τους οικονομικούς αντάπτορες για canon κλπ και ασφαλώς ότι μπορεί να "χτίζεις" σε υπάρχον σύστημα που είναι κατανοητό. Έστω όμως υποθετικά δεν έχεις απολύτως τίποτα, και είχες 3 4 χιλιάρικα για κορμό + περιφερειακά (πλην φακών και στήριξης) θα το επέλεγες το ίδιο εύκολα και γιατί; πχ κάτι που αυτομάτως υποθέτω είναι ότι την "μικρή" την χρησιμοποιείς και με μικρό gimbal.

Σε ρωτώ γιατί κάποια αξεσουάρ έχουν ένα κόστος και δεν είναι εύκολα προσβάσιμα για δοκιμή πχ στα μαγαζιά του κέντρου, συν ότι δεν είμαι και άνθρωπος που αγοράζω ή αλλάζω εύκολα εξοπλισμό + κοιτώ πολύ και την απόσβεση, και ίσως δεν είμαι ο μόνος, συχνά έχω μπει στο "τρυπάκι" αγορών αλλά στο τέλος φοβάμαι μην γεμίσω ξανά με τα "συμπράγκαλα" που κάποτε... ξεφορτώθηκα και σκέφτομαι αν κάποια στιγμή χρειαστεί και έχω τη δυνατότητα να δώσω ένα σημαντικό ποσό μία κι έξω για κάτι πιο... αυτόνομο και all in one, αν το απαιτήσουν βέβαια και οι συνθήκες.

γιατί δε βάζεις ένα Rode VideoMicro? τόσο μεγάλη διαφορά έχει στον ήχο? ούτε αυτό έχει μπαταρίες & διακόπτη

Ότι κάνεις τη δουλειά σου και με ένα VideoMicro με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με την ευκολία που κι εκείνο δεν χρειάζεται μπαταρίες, διακόπτη κτλ, συμφωνώ, αλλά από κει και πέρα, δεν υπάρχει σύγκριση στις δυνατότητες που σου προσφέρει το XLR-K2Μ.
Πέρα από την καλύτερη ποιότητα ήχου, προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης δεύτερου μικροφώνου με ξεχωριστές ρυθμίσεις, ακύρωση παρεμβολών π.χ. από κινητά, χαμηλότερο φύσημα, καλύτερη καταστολή περιβαλλοντικών θορύβων και του ανέμου, καλύτερη κατευθυντική σύλληψη του ήχου κ.ά. Η βάση παραμένει η ίδια στο hotshoe και μπορείς να προσθέσεις όποιου τύπου μικρόφωνο XLR θέλεις.

Όταν έχω τη μηχανή γυμνή και δεν χρειάζομαι την κατευθυντικότητα του shotgun μικροφώνου χρησιμοποιώ τα Ohrwurm 3 κατευθείαν στο mic in της μηχανής. Εννοείται ότι είναι απείρως καλύτερα από τα ενσωματωμένα της μηχανής. Πολύ καλύτερα και από τα μικρόφωνα του εγγραφέα Olympus LS-P2, με τον οποίο έκανα συγκρίσεις. Γενικά είμαι υπέρ της ευκολίας της ταυτόχρονης εγγραφής ήχου στο ίδιο αρχείο βίντεο εντός μηχανής.

https://www.youtube.com/watch?v=PfJAAhtwook

- Με το powerstation τροφοδοτείς μέσω usb την Α6500 σωστά; Ή με dummy; Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις dummy battery υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή; Φαντάζομαι ότι η sony έχει τρυπούλα στο πλάι, αλλά έστω σε σωμα που έχει από κάτω ή δεν έχει καν πρόβλεψη για dummy υπάρχει κάποια εγκοπή - οδηγός στη βάση ώστε να περνά το καλώδιο;

To Atomos Power Station συνδέεται με dummy με τη μηχανή. Προσφέρει στη συσκευασία dummies για διαφορετικές μηχανές. Προσφέρει και ταυτόχρονη έξοδο τροφοδοσίας 12V για recorder/monitor.
Οι δύο έξοδοι USB είναι επικουρικές για να φορτίζεις βοηθητικές συσκευές.
Δύο έξοδοι είναι επιτρεπτές ταυτόχρονα.

Εγκοπή για το καλώδιο τροφοδοσίας έχει η α6500. Aκόμη και η RX100V έχει.
Η RX1RII είναι αυτή που δεν έχει απ' όσο ξέρω.

- Ποιά είναι η εμπειρία σου με τη χρήση του setup; Αν επιτρέπεις για τί χρήση το έχεις κυρίως; Γάμους, κλιπ, vlogging, χόμπι, κάτι άλλο; Το δουλεύεις και στο χέρι; Πχ το rotolight πότε το έχεις on camera και γιατί ας πούμε να μην το έχεις off camera σε ένα σταντάκι παραδίπλα, μήπως βοηθά με το ζύγισμα μαζί με το monitor;

Να προσφέρει το rig καλό ζύγισμα στο χέρι είναι το πρώτο πράγμα που προσέχω. Αλλιώς θα ήταν πολύ διαφορετικό το στήσιμο και τα περιφερειακά.
Το μόνιτορ Ikan DH5e είναι πανάλαφρο. Μιλάμε για μόλις 100 γραμμάρια! Όταν φυσικά τροφοδοτείται εξωτερικά και όχι με μπαταρία στην πλάτη του.
Το Rotolight Neo το τροφοδοτώ με 6 ΑΑ μπαταρίες. Σωστά υποψιάστηκες ότι το χρησιμοποιώ και για αντίβαρο, όχι όμως εδώ, αλλά στο rig της NX1, όπου έχω μόνιμα το μεγάλο φλας αριστερά και το Neo δεξιά. Το Neo το χρησιμοποιώ σε μέση ένταση για να δώσει αυτή τη ζωντάνια και λάμψη στα μάτια και από κοντινή απόσταση, γι' αυτό και με βολεύει να είναι πάνω στη μηχανή. Δεν φωτίζω ολόκληρο τον χώρο με αυτό. Πολύ πρακτική είναι και η ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος που προσφέρει.
Η χρήση του σετάπ είναι καθαρά για χόμπι και οικογενειακές στιγμές.

- Ποια θεωρείς για σένα ότι είναι τα αβαντάζ του setup και ποιά τα μειονεκτήματα σε σχέση με μια πιο all in one λύση, πχ μια C100 II, μια blackmagic ursa mini, μια jvc LS300;

Για ερασιτεχνική χρήση δεν βρίσκω κάποιο κίνητρο για απόκτηση και χρήση μιας μοναδικής, μεγάλης και ακριβής βιντεοκάμερας. Περισσότερο θα με περιορίζει παρά θα με απελευθερώνει. All-in-one περισσότερο τις μικρές υβριδικές θεωρώ, παρά μια μεγάλη βιντεοκάμερα.
Τις μικρές υβριδικές μπορώ να τις χρησιμοποιώ και γυμνές και φορτωμένες με περιφερειακά και τις εκμεταλλεύομαι περισσότερο. Και από την άποψη του χόμπι, μου προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση και η διαδικασία.

Συγκεκριμένα για την α6500, η μηχανή μεταμορφώνεται προσθέτοντας δυο-τρία περιφερειακά. Ναι, σίγουρα το κοστολόγιο ανεβαίνει αλλά τα περιφερειακά δεν είναι μόνο για τη συγκεκριμένη μηχανή. Μόνο το cage αυτό καθ' αυτό είναι για τη συγκεκριμένη μηχανή. Ένα μικρόφωνο, ένα εξωτερικό μόνιτορ και εξωτερική τροφοδοσία με dummy battery τα θεωρώ απαραίτητες προσθήκες στην α6500.
Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα και προενισχυτικά στάδια της μηχανής δεν είναι σοβαρής ποιότητας, το μόνιτορ της μηχανής σε λήψη 4Κ είναι τελείως δυσδιάκριτο σε φως ημέρας, και οι μπαταρίες φεύγουν πριν το καταλάβεις. Όλα αυτά ακυρώνονται ακόμη και με χαμηλό κόστος, επιλέγοντας π.χ. ένα Rode VideoMicro μικρόφωνο, ένα οικoνομικό μόνιτορ 1080p μόνιτορ που να υποστηρίζει είσοδο 4Κ, όπως π.χ. το Ikan DH5e και εξωτερική τροφοδοσία με dummy battery.

Μάλιστα, χρήσιμα αυτά που γράφεις. Μην νομίζεις, για ευχαρίστηση είναι που θα "ψάξεις" και θα εμβαθύνεις συνήθως, για δουλειά είναι εύκολο ή και σοφό να "επαναπαυθείς" για κάποιο διαστήματα σε κάτι που "δουλεύει" ή τέλος πάντως έχεις μάθει να το δουλεύεις. Για το κόστος βέβαια ελαφρώς διαφωνώ, με την έννοια ότι όλα αυτά κοστίζουν αν τα προσθέσεις, 500 από εδώ 500 από εκεί μαζεύεται το 3χίλιαρο για πλάκα, και αν αποφασίσεις ότι δεν σου κάνει δεν είναι και εύκολα μεταπωλήσιμα. Δεν είναι μόνο θέμα ερασιτεχνικής ή μη χρήσης, εξ' άλλου κυρίως στον επαγγελματία στοχεύουν τα συγκεκριμένα προϊόντα μιας και είναι εξειδικευμένα, δεν είναι ευρείας κατανάλωσης. Μην κοιτάς εδώ που έχουμε λίγο πολύ όλοι τη "μούρλια" μας επαγγελματίες και μή.

Για την εγκοπή του καλωδίου τοy dummy, εννοείς ότι υπάρχει στο πλάι του σώματος της Α6500 σωστά; Δεν έχει κάποια πρόβλεψη το atomos, κάποια εγκοπή σε περίπτωση που δεν έχει πρόβλεψη το σώμα. παράδειγμα, δες το κάτω μέρος μιας Canon eos M5 ας πούμε. Σχεδόν τυχαίο το παράδειγμα...

Όμορφο μα προτιμώ εξωτερική μπαταρία στη ζώνη μου μόνο για τη κάμερα, όμως όταν παίζει Atomos τότε υποχρεωτικά το power.

Έτσι ακριβώς. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Atomos Power Station είναι που τροφοδοτεί τη μηχανή και το εξωτερικό μόνιτορ ταυτόχρονα. Μακάρι να μπορούσε να τροφοδοτεί και τρίτη συσκευή ταυτόχρονα, ώστε να γλύτωνα το βάρος των 6 ΑΑ μπαταριών στο Rotolight Neo.

To βάρος των μπαταριών του Power Station δεν είναι τόσο πρόβλημα γιατί διατηρείται το κέντρο βάρους χαμηλά. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα χρήσης μικρότερων-ελαφρύτερων μπαταριών, αλλά οι μεγάλες κρατάνε σε όρθια θέση τη μηχανή, χωρίς να πέφτει μπροστά όταν την ακουμπάω στο τραπέζι. Φυσικά είναι και μεγάλη υπόθεση να ξενοιάζεις από το θέμα ενέργειας για μηχανή και μόνιτορ.
Το μόνο που είναι άβολο είναι που δεν έχει διακόπτη on-off και πρέπει να αφαιρώ τις μπαταρίες μετά το τέλος των λήψεων.

Κατά τη λήψη 4Κ με συνδεδεμένο μόνιτορ η οθόνη της μηχανής δεν δείχνει εικόνα παρά μόνο ενδείξεις. Καλύτερα κιόλας. Ούτως ή άλλως είναι τόσο χάλια η ποιότητα και η ορατότητα της οθόνης της μηχανής που καλύτερα να δείχνει μαύρο με τις ενδείξεις.
Το touch focus όμως δουλεύει. Λίγο στα τυφλά πατάς βέβαια αλλά με λίγη εξάσκηση εξοικειώνεσαι να βλέπεις το εξωτερικό μόνιτορ ενώ αγγίζεις το μόνιτορ της μηχανής.

Όταν δεν γίνεται εγγραφή, εικόνα υπάρχει και στο μόνιτορ της μηχανής και στο εξωτερικό μόνιτορ. Εκεί στη σύγκριση είναι που με απογοητεύει η ποιότητα του μόνιτορ της μηχανής. Πειραματιζόμενος με χειροκίνητη εστίαση, βγάζω τα μάτια μου στο μόνιτορ της μηχανής για να δω με ακρίβεια την αλλαγή του σημείου εστίασης, ενώ στο εξωτερικό μόνιτορ κάνει μπαμ το σημείο εστίασης πεντακάθαρα μπροστά μου απολαυστικότατο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με το πάτημα του rec πέφτει και η φωτεινότητα του μόνιτορ της μηχανής (εννοώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει εξωτερικό μόνιτορ). Οk, καταλαβαίνω ότι η μπαταριούλα της μηχανής δεν αντέχει και κόψανε από την οθόνη ανάγκη για ενέργεια, αλλά το παράδοξο είναι ότι και με εξωτερική τροφοδοσία πάλι σκουραίνει αυτόματα η εικόνα. Δεν καταλαβαίνει η μηχανή ότι έχει καλύτερο ρεύμα ώστε να αντιδράσει διαφορετικά.

Mε τον βαρύ φακό 24-70/2.8 GM και θυσιάζοντας την περιστροφή του εξωτερικού μόνιτορ, πρόσθεσα το δεξί Tilta γκριπ, που ενσωματώνει και κουμπί rec, λίγο πιο μπροστά, ώστε να ζυγίζεται το σετάπ και πάλι καλά στο χέρι.
Θα το αφήσω για αρκετό καιρό έτσι μου φαίνεται. Πολύ καλή αίσθηση, χαίρομαι να έχω στα χέρια μου τη μηχανή. Και η λήψη είναι ακόμη πιο σταθερή.

PiGGB9.jpg

vegA6t.jpg

6SRcu1.jpg

8aQFrs.jpg

Mια εικόνα = χίλες λέξεις που λένε. Καλή περίπτωση λοιπόν πιο... universal έναντι ενός battery grip. Βέβαια η εργονομία δεν είναι ίδια αλλά το έχεις για τα πάντα. not bad.

Βάζω κι εδώ την ερώτηση, γιατί στο chat μάλλον δεν έχει αρκετή θέαση...

Όταν τραβάς με την a6500 σε slog3, και η Sony ισχυρίζεται ότι έχεις DR 14 stops, αυτά συγκρίνονται με τα 13 stops που ισχυρίζεται η Blackmagic Design? Δηλαδή, πχ, σε μια απλή σκηνή, μια εσωτερική λήψη με ένα παράθυρο στο background... θα μπορέσεις να βγάλεις βίντεο το θέμα σου (πρόσωπο πχ να μιλάει) με νορμάλ φως χωρίς να κάψεις το παράθυρο, και χωρίς πολύπλοκο lighting setup? Μιλάω πάντα για νορμάλ, λειτουργικό αποτέλεσμα, όχι για όσκαρ φωτογραφίας.

Επίσης, κάπου διάβασα ότι τα log profiles δουλεύουν σε συγκεκριμένο ISO και μάλιστα ψηλό. Αυτό στην πράξη σε περιορίζει, πχ σε εξωτερικές λήψεις;