Sony α7R - mkΙΙ - mkΙΙΙ

Re: Sony A7R - A7R II

πραγματικά στεναχωρήθηκα όταν πακετάρισα την ΝΧ1 για να φύγει, φοβάμαι ότι θα μου λείψει. Δεν μπορώ όμως να κρατήσω και τις 2. Θα κρατήσω το παιδί της (ΝΧ500) για παρηγοριά.

AAF81E00-42B0-40F6-BF8A-733A236D50DC_zps6uw8fk1s.jpg

Με μια πρώτη ματιά η A7rII φαίνεται καλύτερη στο low-light video, είναι σίγουρα καλύτερη στη φωτογραφία και έχει το εντελώς αθόρυβο κλείστρο, που μου αρέσει.
Τί θα μου λείψει από την ΝΧ1: κυρίως η οθόνη αφής, η λειτουργία pause κατά τη λήψη video και τα high speed burst

Καλορίζικη!!! Μηχανάρα!!!! Ελπίζω να την κρατήσεις καιρό!!!:SFGSFGSF:

Απάντηση: Sony A7R - A7R II

Μεγειές Μάνο!
Η nx1 που πήγε, Amazon;
Να αρχίσω να ψάχνω στα μεταχειρισμένα; :smile:

Re: Απάντηση: Sony A7R - A7R II

thanks. έχει ήδη αρκετές μεταχειρισμένες στο Γερμανικό amazon γύρω στα 1.400 ευρώ. Η μεγάλη ευκαιρία ήταν τότε που είχε 30% έκπτωση στα μτχ. του αμαζον...
Πάντως έχω να πώ ότι στο βίντεο η ΝΧ1 είναι ένα κλικ πάνω από την Α7rII (s35 mode) σε καλό φως, χάνει στο low-light

ευχαριστώ! αύριο θα γίνει η πρώτη σοβαρή δοκιμή σε τελετή γάμου... Μάλλον με τον FE28/2 που είναι και πιο φωτεινός. Το ibis της μηχανής είναι πολύ καλό. Μου φαίνεται καλύτερο από το 3-axxis της ΕΜ10 (αλλά όχι σαν της EM5ii), αλλά ίσως παίζει ρόλο και ο φακός (28) που δεν είναι πολύ τελε.
Εστίαση επίσης πολύ καλή, ακόμα και σε μέτριο προς κακό φως. Highlight το tracking που ακολουθεί όποιο αντικείμενο/υποκείμενο ορίσεις, ακόμα κι αν κουνήσεις την κάμερα. Έτσι καλύπτεται εν μέρει η απουσία οθόνης αφής. Το έχω ρυθμίσει να ενεργοποιείται με το κεντρικό κουμπί. Επίσης το γνωστό Eye-AF σταθερή αξία.
Η άτιμη ρουφάει όμως τις μπαταρίες για πλάκα. Θέλεις τουλάχιστον 3 για να πεις ότι κάτι κάνεις.
Το beholder DS-1 κάνει δουλειά, αλλά με τον 16-35/4 δύσκολα κρατιέται με το 1 χέρι για πάνω από 5-10 λεπτά. Με τον 28/2 κάτι γίνεται.
Γενικά η μηχανή είναι ταχύτατη, πολλές φορές νομίζω ότι χειρίζομαι την RX100iv. Δεν σου περνάει από το μυαλό ότι οι φωτογραφίες που σκρολάρεις τόσο γρήγορα είναι 42mp. Ένα μικρό lag έχει μόνο όταν επιλέγεις μεγέθυνση της εικόνας που έχεις τραβήξει, αλλά απολύτως λογικό.
Επίσης πολύ θετικό ότι η μηχανή τραβάει 4Κ και 720p ταυτόχρονα, αν θες (dual record). βολικό, γιατί τα 720p videakia περνάνε στο κινητό ή τάμπλετ μέσω του playmemories app, οπότε μπορείς να δεις άμεσα τί έχεις τραβήξει. Επίσης τα RAW μετατρέπονται αυτόματα σε jpeg όταν τα περνάς στο τάμπλετ, και επιλέγεις απλά μέγεθος. επομένως δε χρειάζεται να τραβάς RAW+jpeg απαραίτητα...
Θα ήταν ωραία ιδέα να μπορείς κάπως να κάνεις edit τα βιντεάκια σε 720p, ώστε να έχεις μεγάλη ταχύτητα, και μετά με κάποιο τρόπο να εφαρμόζεται αυτόματα το ίδιο στα UHD βιντεάκια... παίζει αυτό ή είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας?

Last edited:

Tα 720p δεύτερα βιντεάκια έχω διαβάσει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως proxy, γιατί έχουν διαφορά στο timing.

Ναι, η Sony ποντάρει στο CAF tracking, ώστε να πείσει ότι δεν χρειάζεται η οθόνη αφής.

Με τον 28άρη σε crop mode ή ff θα τραβήξεις; Το ff της α7rII το θεωρείς αποδεκτής ποιότητας; Δεν είναι μονόδρομος το aps-c crop;

Μεγάλη δεν θεωρείται η καθυστέρηση σε 100% επισκόπηση μετά τη λήψη; 2,5 δευτερόλεπτα σε συμπιεσμένο και 4 δευτερόλεπτα σε ασυμπίεστο;

μόνο κροπ τραβάω βίντεο... δεν έχω δοκιμάσει καθόλου σε full-frame, για να συγκρίνω. Θα το κοιτάξω κάποια στιγμή.
Προσωπικά δε με ενοχλεί η καθυστέρηση στην μεγέθυνση, γιατί δεν τις μεγαλώνω την ώρα που τραβάω, αλλά μετά με την ησυχία μου κάθομαι και τις ξεχωρίζω. Εξάλλου όταν μεγεθύνεις τη μία εικόνα μπορείς να βλέπεις και τις άλλες στο ίδιο μέγεθος με τη ροδέλα. είναι τόσο καλό το EVF που μπορείς και χωρίς μεγέθυνση να καταλάβεις αν έχεις εστιάσει καλά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τον 28-70 έξω από την εκκλησία τη στιγμή που θα έρχεται η νύφη κτλ. και μετά τον 28άρη μέσα, και ίσως τον 16-35 στο πάρτυ που θα είναι πιο στριμωγμένα τα πράγματα...

Εγώ θα πρότεινα μόνιμα τον FE28/2 στο Beholder DS-1 και τίποτε άλλο.

Χαμηλότερο βάρος, λιγότερο άγχος εναλλαγής φακών και ζυγίσματος του gimbal, και πιο ενδιαφέροντα προσωπικά πλάνα, αφού θα πλησιάζεις πιο κοντά.

Εγώ θα πρότεινα μόνιμα τον FE28/2 στο Beholder DS-1 και τίποτε άλλο.

Χαμηλότερο βάρος, λιγότερο άγχος εναλλαγής φακών και ζυγίσματος του gimbal, και πιο ενδιαφέροντα προσωπικά πλάνα, αφού θα πλησιάζεις πιο κοντά.

Καλή πρόταση tzo! Η εκκλησία ήταν πολυ σκοτεινή και με το f2 ήμουνα άρχοντας. Ο συνδυασμος gimbal+Ibis ειναι δύναμη, δεν είχε καθόλου κουνημα το πλανο. Ειδικά κάποια πλάνα που πλησίαζα και απομακρυνόμουν από το ζευγάρι ή περπατούςα κυκλικά, ήταν λουκούμι.. Αν είχα πιο βαρύ φακό θα με είχε κουρασει το βάρος.
Στο παρτύ ήταν τοσο σκοτεινα που ανεβασα 25.600 iso, αλλά μου φανηκε αξιοπρεπέστατο το αποτελεσμα. Λίγο ζοριζόταν στην εστίαση στα σκοτεινά. Αν δεν ειχα προεστιασει και πατούσα record έκανε 3-4" να εστιασει σωστα...
Στο μυστήριο με εβγαλε ανετα η μία μπαταρία με 14% υπόλοιπο, ενώ στο παρτυ χρειαστηκα 1,5 μπαταρία. Άρα 3 μπαταρίες minimum χρειάζονται για τη συγκεκριμένη μηχανή

Στο gimbal δεν χρειάστηκε να αλλάξεις μπαταρίες ή το φόρτισες ξανά πριν το πάρτυ;

Το pause σου έλειψε;

Το gimbal κρατάει 4-5 ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες.. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν κινείσαι πολύ δεν καίει, γιατί ισορροπεί από μόνο του. Στο πάρτυ δεν το πήρα για να είμαι πιο incognito. Με το ibis και λίγο σταθερό χέρι γινόταν δουλειά.. Στο άλλο είχα μια μπύρα. Όταν ήθελα να φάω η μηχανή μπήκε στο σακάκι με το φακουδάκι να εξέχει βέβαια... Το pause δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε γιατί έκανα λήψεις αρκετών λεπτών. Η μηχανή ζεσταθηκε πολύ λίγο, μου έκανε εντύπωση, παρότι τραβούσα συνέχεια.. Το μόνο ξενερωμα είναι αν βγάλεις συνεχόμενες φωτογραφίες που θέλει αρκετή ώρα να τις σώσει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα στο μεταξύ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ένα αρνητικό του ds1 είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις εύκολα ρυθμίσεις στην μηχανή γιατί αποσταθεροποιειται και μουγκριζει :) ... Οριακά ανέχεται το πάτημα του c1 (το έχω ορίσει ως Movie record). Manual focus το ξεχνάς.

Mπορείς να προσαρμόσεις ενσύρματο τηλεχειριστήριο πάνω στη χειρολαβή του gimbal, ώστε να ενεργοποιείς το rec/stop της μηχανής με το ίδιο χέρι.

Fotga RM-VS1
B3kQsi.jpg

Aλλιώς, μπορείς να χρησιμοποιείς ασύρματο τηλεχειριστήριο, με το μειονέκτημα ότι επειδή ο αισθητήρας IR είναι στο μπροστινό μέρος της μηχανής, θα πρέπει να το σημαδεύεις εκεί με το άλλο χέρι.

JJC RM-S1
mJPVjl.jpg

το rec/stop δεν είναι τόσο πρόβλημα. το zoom είναι δύσκολο, ειδικά πχ. με τον 16-35 που είναι κάπως σφιχτός, και η αλλαγή της θέσης της οθόνης, πχ. αν θέλεις να σηκώσεις το gimbal ψηλά και θες να γείρεις την οθόνη προς τα κάτω.
ωραίο πάντως το Fotga, ειδικά αν θες να τραβήξεις φωτογραφίες έχοντας τη μηχανή ψηλά. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να ενεργοποιήσει powerzoom φακό