Re: Νέες Sony A7 & A7r Full Frame Mirrorless
Ψύχραιμοι είμαστε... :drummer::drummer::drummer::drummer:
Λογικό είναι να υπάρχει ένας ενθουσιασμός. Η Sony παρουσίασε δυο μηχανές που είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρωτοπορειακές. Δεν νομίζω οτι το αμφισβητεί κανείς. Αυτό δεν σημαίνει ούτε το τέλος των DSLR, ούτε των μ4/3 ούτε της Leica ούτε τπτ. Τουλάχιστον εδώ στο φόρουμ μας δεν νομίζω να μίλησε κανείς για κάτι τέτοιο. Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε ακόμα το τελικό προοιόν και τα καλά reviews για να κρίνουμε την απόδοση της γενικά και ειδικά (πχ με RF φακούς) αλλά όλα μέχρι τώρα δείχνουν οτι έχουμε δυο μηχανές με κορυφαία ποιότητα εικόνας τουλάχιστον με τους φακούς του συστήματος. Οι οποίοι είναι προς το παρόν ακόμα λίγοι. Η Zeiss ανακοίνωσε οτι θα παρουσιασει και μια σειρά MF φακούς μέχρι το τέλος του 2014, οπότε με τον καιρό θα έχουμε και αρκετούς native φακούς να πουλήσει και η Sony που θέλει.
Λεωνίδα, καταλαβαίνω τι λές. Προσωπικά νομίζω οτι μερικοί απο τους φακούς μου είναι σε θέση να καλύψουν τα 36ΜΡ, όπως και το PC όσον αφορά την επεξεργασία (i5, 6GB RAM). Αλλά θα προτιμούσα τα 24 σίγουρα. Απο την άλλη, στους ίδιους φακούς τα 36 downsized στα 24 θα δώσουν νομίζω και πάλι καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης η έλλειψη του ΑΑ είναι θετικό στα 36 ακόμα και αν δεν φωτογραφίζουμε στούντιο. Εκτός απο περισσότερο θόλωμα (moire πρόβλημα δεν έχω στην χρήση μου) επιπλέον σε αυτό που προσθέτει η τεχνική/λήψη/φακός, δεν μου προσφέρει κάτι. Γλιτώνω το αρχικό sharpening κατα την μετατροπή του RAW.
Παρόλα αυτά, οι παράγοντες απο τους οποίους εξαρτάται η απόφαση A7 ή A7r είναι η απόδοση με RF φακούς (με κάποιους δλδ, όχι με όλους. Με αυτούς που με ενδιαφέρουν εμένα), το λίγο καλύτερο σώμα με κράμα μαγνησίου και μπροστά, και η έλλειψη ΑΑ. Απο την άλλη, στα ίδια λεφτά με την A7R παίρνω την Α7 και τον 35αρη Zeiss οπότε ίσως γύρω κατα κεί αν δώ οτι η Α7 έχει καλή συμπεριφορά με τους δικούς μου φακούς. Λογικά θα έρθει και πιο γρήγορα η Α7 μιας και το κατάστημα που την παρήγγειλα έχει συμφωνία με την Sony για προμήθεια στοκ 1-2 βδομάδες προτού δοθεί στα υπόλοιπα. Αυτό θα παίξει επίσης ένα ρόλο...