Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony Alpha A7 - Α7 ΙΙ

Τον αισθητήρα τον καθάρισα, αλλά τίποτα.
Χωρίς προστατευτικό δεν δοκίμασα. Θα το δοκιμάσω και ενημερώνω.

Τον αισθητήρα τον καθάρισα, αλλά τίποτα.
Χωρίς προστατευτικό δεν δοκίμασα. Θα το δοκιμάσω και ενημερώνω.
Δεν έχει λογική να μη βάζεις το προστατευτικό για να δουλέψει. Από απλή τύχη, δοκίμασε να αλλάξεις τη σχετική ρύθμιση στο μενού και να την επαναφέρεις στην εναλλαγή EVF-οθόνης.

Απάντηση: Re: Sony Alpha A7 - Α7 ΙΙ

Για να μην ποσταρω στα αναλογα topics αν και ισως θα ηταν καλυτερα, θα αναφερω καποιες προτασεις για ένα low budget συστηματακι, για καποιον που θελει να κανει τη μετακινηση με τη μηχανη πολύ ευκολη και πρακτικη.

Μια πολυ καλη λυση για μινι τριποδακι ειναι το cullmann magnesit copter. https://www.cullmann.de/en/detail/id/magnesit-copter-cb27-1.html
Είναι αρκετα μικρο αλλα πολύ ποιοτικη και στιβαρη (μεταλλλική) κατασκευη που αντεχει αρκετα πανω από 2 ακομα και 3 κιλα. Διαθετει αποσπωμενη κεφαλη με μπιλια για να περνουμε τις κλισεις και γωνιες με τη καμερα. Επιπλεον όταν είναι κλειστο μπορουμε να το χρησιμοποιουμε σαν λαβη για καλυτερη σταθεροτητα όταν βιντεοσκοπουμε.

CULLMANN_50081_MAGNESIT_COPTER_inkl._CB2.7_M02_Web.jpg

Από τις πιο οικονομικες λυσεις για φλασακι ειναι το travor sl282s, με σιγουρα περιορισμενες δυνατοτητες αλλα πολύ κομπακτ (δεν υπαρχει μικροτερο σε διαστασεις) και ακρως ικανοποιητικες επιδοσεις για καποιον που δεν ζηταει πολλα πραγματα. Γενικα δε χρησιμοποιω σχεδον ποτε φλας, απλα το ηθελα για εσωτερικους χωρους για κανα bounce κλπ. Εννοειται πως δεν εχει καμια σχεση με τα ενσωματομενα φλας, είναι πολλες φορες ισχυροτερο.

-font-b-Travor-b-font-SL-282S-MINI-TTL-Flash-Light-Speedlite-for-Sony-Alpha.jpg

Για οποιον του θυμιζει κατι, είναι ακριβως το ιδιο (κλωνος) του κατά τρεις φορες ακριβοτερου Sony HVL-F20M. Οι ρυθμισεις ειναι ακριβως ιδιες με το sony, δλδ ενα διακοπτης bounce-direct καθως και ενας διακοπτης tele. Πολυ απλο δηλαδη, αλλα για χαμηλες απαιτησεις ειναι μια χαρα.

Τωρα οσον αφορα το θεμα του φακου αν ενδιαφερομαστε για κατι πολύ vfm οσον αφορα τη σχεση τιμης και ποιοτητας εικονας που θα παρουμε δεν θα μπορουσε να είναι κατι άλλο από τη χρηση legacy φακων με ανταπτορες. Προσωπικα επειδη το αγαπημενο μου εστιακο είναι τα 50, εχω μονιμα κουμπωμενο ενα manual 50mm pentax 1.7 και αν εχεις χρονο, ορεξη και γνωση να την δουλεψεις ετσι, το αποτελεσμα σε αποζημιωνει και με το παραπανω. Με focus peak και μεγενθυση για fine tune η εστιαση ειναι παιχνιδακι. Είναι αναλογα βεβαια τι ζητας παντα, πχ αν αντεχεις το εξτρα χιλιαρικο του zeiss που θα σου προσφερει af και καποιες μικρες ( που για αλλους αξιζουν για αλλους οχι) διαφορες σε ποιοτητα εικονας είναι υποκειμενικο για τον καθενα. Ένα ενδιαφερον συγκριτικο εδώ http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1373072/0

Μια φωτο με τον ανταπτορα ( η μαρκα του ειναι η k&f , ειναι πολυ ποιοτικη για κινεζιά :earmuffs: και επιπλεον ο σχεδιασμος του δειχνει ενα σωμα με τον φακό )

3.jpg

Όλα αυτά λοιπον μαζι με τον πολύ καλο για κιτ FE28-70 καθως και διαφορα αλλα παρελκομενα όπως, εξτρα μπαταριες, φορτιστες, ένα μινι μικροφωνακι, κινητα, πορτοφολια, γυαλια κλπ μπορουν να μπουν σε μια μικρη θηκη όπως η tenba cooper 8 -που την ειδα τυχαια και με εντυπωσιασε ευχαριστα- η οποια είναι μεν μικρη, αλλα οι χωροι της είναι εντυπωσιακοι για το μεγεθος της και ετσι εχουμε ένα πακετακι, που μπορουμε να το εχουμε παντα (ή σχεδον παντα) μαζι χωρις ιδιαιτερη σκεψη.
http://www.tenba.com/uk/products/tenba-cooper-8.aspx
Βεβαια είναι λιγο ακριβη, αλλα υπαρχουν παρομοιες λυσεις όπως η dna 8 που αξιζει και το τελευταια της ευρω. Τις προτεινω ανεπιφυλακτα.

Εδω η τσάντα

1.jpg

2.jpg

και εδω βλεπουμε ολα σχεδον τα αντικειμενα που χωρανε μεσα, παρολο που εξωτερικα ειναι τοσο μικρη. Και εκτος απο αυτα χωρανε ανετα πορτοφολι, κλειδια, smartphone (ή tablet 7-8" ) κλπ μικροαντικειμενα. Δλδ ειναι μια τσαντα που μπορεις να εχεις σχεδον παντα μαζι. Και αυτο γιατι δεν ειναι μια τυπικη τσαντα καμερας που βγαζει ματι, κατι πολυ βασικο!

4.jpg

Last edited:

η τσαντούλα πολύ καλή. έχω τη 13" & 15". το φλασάκι από που το πήρες?

Re: Sony alpha A7 - A7r και Α7s Full Frame Mirrorless

Η δική μου εμπειρία έδειξε ότι η Α7ΙΙ υπολείπεται της Α7 τόσο σε ακρίβεια εστίασης, όσο και σε λεπτομέρεια και οξύτητα (πάντα με τον ίδιο φακό). Το πρώτο κομμάτι της Α7ΙΙ που παρέλαβα είχε πρόβλημα στο AF καθώς τουλάχιστον το 40% των λήψεων ήταν ανεστίαστες αν και έπαιρνα επιβεβαίωση focus. Αντίθετα όλες οι λήψεις με την Α7 ήταν ακριβείς. Απολύτως ίδιες ρυθμίσεις και στα δύο σώματα, με λήψεις από τρίποδο (χωρίς σταθεροποίηση) αλλά και χεράτες (με σταθεροποίηση). Παράλληλα, ακόμα και αυτές που βγήκαν εστιασμένες ποτέ δεν έφτασαν την Α7 σε οξύτητα και λεπτομέρεια, ειδικά στα backgrounds των τοπίων με μικρό διάφραγμα (f/11-f/16). Γύρισα πίσω τη μηχανή εντός 7ημέρου με το δεδομένο πρόβλημα και μου έστειλαν δεύτερο κομμάτι. Αυτή τη φορά η μηχανή δεν είχε πρόβλημα στην εστίαση αλλά πάραυτα η ποιότητα της φωτογραφίας ήταν φανερά χαμηλότερη τόσο σε λεπτομέρεια όσο και σε οξύτητα. Επίσης ποτέ δεν είδα το +30% σε ταχύτητα εστίασης ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού. Τέλος, η αυτονομία ήταν ακόμη πιο χαμηλή από την Α7. Τελικά την πούλησα κι επέστρεψα στην Α7.

Ένα χρόνο μετά ακόμη σε τρώει μήπως ανήκαν σε προβληματική παρτίδα τα δύο απανωτά κομμάτια α7ΙΙ που δοκίμασες;

Όχι, ξέρω ότι τα κομμάτια που πήρα είχαν πρόβλημα και σίγουρα δεν έχω χρόνο για σκότωμα. Χρειάζομαι το IBIS αλλά θέλω επίσης να δω με το τελευταίο update τυχόν διαφορές στο νέο 14bit raw, τυχόν διαφορές σε matrix φωτομέτρηση και φυσικά αν υπάρχουν διαφορές στην αναλυτική δυνατότητα.

Βγήκε update 3.20 για την πρώτη σειρά των Α7. Αναφέρει κάτι περί AF phase detect. Παρέχει τη δυνατότητα αυτή και για φακούς τρίτων εταιρειών; Περί uncompressed RAW γνωρίζουμε κάτι; (αυτά υπάρχουν στο update της σειράς ΙΙ).

Απάντηση: Sony Alpha A7 - Α7 ΙΙ

To εχω κανει το update, δεν βλεπω καπου διαφορά. Εισαι σιγουρος για το AF phase detect? Γτ νομιζα πως μονο παρεχει υποστηριξη για τον 70-200mm f/2.8 gm.

Στάλθηκε από το SM-N910C μου

Re: Απάντηση: Sony Alpha A7 - Α7 ΙΙ

To εχω κανει το update, δεν βλεπω καπου διαφορά. Εισαι σιγουρος για το AF phase detect? Γτ νομιζα πως μονο παρεχει υποστηριξη για τον 70-200mm f/2.8 gm.

Δουλεύεις φακούς τρίτων εταιρειών που υποστηρίζουν αυτόματη εστίαση με αντάπτορα; (πχ Canon). Αυτό για το Phase detect το γράφουν ήδη από την έκδοση 3.10 αλλά δεν έχω δοκιμάσει φακό εκτός native που να έχει υποστήριξη για AF. Τώρα πήρα έναν αντάπτορα με AF (Commlite) και θέλω να δοκιμάσω κάποιους φακούς πάνω του. Όσο για το uncompressed RAW δεν είδα να έχει τέτοια επιλογή.

Απάντηση: Sony Alpha A7 - Α7 ΙΙ

Οκ νομιζα για καποια βελτιωση στο υπαρχων phase detect οχι για την υποστηριξη σε φακους τριτων. Δεν εχω ανταπτορα για φακους τριτων με af για να δοκιμαζα. Μονο για manual εχω. Αυτο που εχω παρατηρησει με τα updates παντως ειναι οτι η μηχανη ανοιγει σχεδον ακαριαια!

Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Επίσης ήθελα να κάνω μία τεχνική ερώτηση που μάλλον άνθρωποι σαν τον Ηλία Γιαρίμη μπορούν να απαντήσουν...

Δουλεύοντας με φακούς τρίτων εταιρειών για διαφορετικές μοντούρες (πχ έναν Tamron 2470 f2.8 Di VC για Canon) πάνω σε μία Α7 μέσω αντάπτορα, το οπτικό αποτέλεσμα που δίνει ο φακός επηρεάζεται καθόλου από τον αντάπτορα; Θεωρητικά ο αντάπτορας συμπληρώνει το κενό μεταξύ αισθητήρα και φακού αλλά θέλω να πω, κάθε φακός που δεν φτιάχτηκε για ακάθρεφτη, αποδίδει εξίσου καλά πάνω σε τέτοιες μηχανές; Κάπου διάβασα για ένα πλεονέκτημα των φακών που φτιάχτηκαν για ακάθρεφτες (ίσως για όσους δουλεύουν σε μικρά εστιακά μήκη) αλλά δεν θυμάμαι καλά το πλεονέκτημά τους.

Απάντηση: Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Ο Ηλίας ειναι ίσως πιο κατάλληλος να απαντήσει αλλά θα πω και εγώ την γνώμη μου, νομίζω ότι το κρίσιμο δεν ειναι αν η μηχανή είναι ακαθρεπτη αλλά αν οι φακοί σχεδιάστηκαν για κάποιο σύστημα π.χ. Full Frame και χρησιμοποιούνται σε αυτό, ειδάλως αν η χρήση είναι σε αλλο crop σύστημα τα αποτελέσματα θάναι ποικίλα μπορεί εξαιρετικοί φακοί να έχουν την ίδια απόδοση μπορεί και όχι παρότι ο αντάπτορας διορθώνει την απόσταση. Υπάρχουν και κάποιες ειδικές σχεδιάσεις φακών, ειδικά ευρυγώνιων που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πραγματα.

Και όλα αυτα για αντάπτορες χωρϊς προβλήματα (μικρες αποκλίσεις οδηγούν συνήθως σε προβληματα εστίασης). Σημαντικό ειναι και το πάχος του φίλτρου που χρησιμοποιει ο αισθητήρας (sensor stack thickness , https://www.lensrentals.com/blog/2014/06/sensor-stack-thickness-when-does-it-matter/) της ακάθρεπτης που δεν είναι το ίδιο σε ολες τις ακαθρεπτες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το τελικό αποτέλεσμα.

το βασικό πλεονέκτημα των ακάθρεπτων είναι ότι με την απουσία του καθρέπτη μπορουν να δεχθούν ενδιάμεσα σχεδόν όλους τους αντάπτορες που κυκλοφοροϋν και να φορεθοϋν φακοί απο άλλες μοντοϋρες που πρίν δεν χωρούσαν μεταξύ του πισω οπτικού στοιχείου του φακού και του σώματος. Το δευτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι ευρυγώνιοι φακοί λόγω της αλλαγής απόστασης μπορούν να επανασχεδιαστούν και να γίνουν μικρότεροι χωρίς να αλλάξει η οπτική τους απόδοση.

Last edited:

Για αντάπτορες δεν έχω δει να αναφέρονται προβλήματα με λάθος απόσταση από τον αισθητήρα. Αυτό που ψάχνω τελευταία είναι μία λύση μεσαίου ζουμ και μεγάλου διαφράγματος για την Α7. Ο Sony FE 2470GM είναι έξω από τις δυνατότητές μου και μετά από ψάξιμο είδα ότι ο Tamron 2470 f2.8 VC είναι καλή λύση με αντάπτορα (το DxO Optics Pro δίνει και έτοιμο προφίλ διορθώσεων για τον φακό αυτό πάνω στην Α7). Τώρα έχω έναν αντάπτορα της Commlite που υποστηρίζει και AF με τον συγκεκριμένο φακό. Μήπως ο Metabones IV θα έδινε καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα (ασχέτως ταχύτητας AF)?

Στο κέντρο ναι δεν θα δεις προβλήματα και με ενα μετριο ανταπτορα αλλά αν έχεις μηχανή πολλων MPX συνιστώ ποιοτικό αντάπτορα αν θέλεις να πέρνεις τα μέγιστα στα άκρα:
https://www.lensrentals.com/blog/2013/09/there-is-no-free-lunch-episode-763-lens-adapters/

Ναι αλλά δεν δίνυον εικόνα του ποιος αντάπτορας είναι καλύτερος. Σκέφτομαι μήπως ο Metabones IV είναι πολύ ακριβός λόγω της καλύτερης απόδοσης σε AF, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πάει εξίσου καλύτερα όλων στην ποιοτητα στα άκρα. Βέβαια, για το είδος της φωτογραφίας που θέλω τον φακό, δεν χρειάζομαι ιδιαίτερα καλή ποιότητα στα άκρα, ούτε άμεσο AF (να μην ξεχνάμε και ότι γρήγορο AF δεν σημαίνει απαραίτητα και ακρίβεια εστίασης...)

Συνήθως ο κανόνας είναι ότι πληρώνεις πέρνεις, αν όμως δεν σε απασχολεί η ποιότητα στα άκρα τόσο ή η φοβερή συμβατότητα και ταχύτητα σε AF δεν νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα με τους περισσότερους αντάπτορες που κυκλοφορούν.