Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless
O Cigala αρχίζει τις μετρήσεις και καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Εξωφρενική ανάλυση στο κέντρο, μεγάλη πτώση στα άκρα, μεγαλύτερη από όσο την περίμενε. Συμπέρασμα;;; Πρέπει να συνεχίσουμε τις μετρήσεις και τα τεστς.
Φαίνεται ότι οι νέοι αισθητήρες σε συνδυασμό με την έλλειψη καθρέφτη θα αναπροσαρμόσουν την σχεδίαση φακών, ίσως με κάποια μορφή software να ενισχύουν τα άκρα.
Για πορτρέτο σε μέγεθος αφίσας είναι καταπληκτική λύση η Α7 r αλλά για τοπίο με τέτοια πτώση στα άκρα, δεν ξέρω... ίσως θα έπρεπε να μας δώσει και μετρήσεις σε πιο κλειστά διαφράγματα.
http://www.lensrentals.com/blog/2013/12/sony-a7r-a-rising-tide-lifts-all-the-boats
Εγω δεν βλέπω μεγάλη πτώση στα άκρα τουλάχιστον στο μανίσιο (Εκεί που μπλέκει αντάπτορας συνήθως κάτι χαλάει).
Για την
τέρμα γωνία (που δεν είναι και τοσο κρίσιμο) είναι κατι λιγότερο απο 1/2 για την Α7R τόσο περίπου είναι και για την D800e και για την 5D2 με τους μανίσιους. Εξαίρεση η Leica M240 με τους ιδιέταιρους μικροφακούς-αισθητήρα της ταιριασμένους με τους LeicaΜ φακούς.
Για αυτό που λέμε συνήθως άκρα που είναι στις μικρές πλευρές είναι πολύ λιγότερη η πτώση όπως φαίνεται στα διαγράμματα του Cicala.
Τωρα για τους νέους αισθητήρες FF της Sony η προσωπική μου εντύπωση είναι οτι δεν άλλαξαν όσο έπρεπε απο Dslr σε mirrorless για να εχουν καλύτερη γωνιακή απόκριση, κάτι που είναι εφικτό, αν κρίνουμε απο την Leica Μ240. Ο οποίος αισθητήρας εκτός απο τους ειδικά φτιαγμένους μικροφακούς είναι φτιαγμένος με πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας μηχανήματα (110 νανόμενρα έναντι 180 των Sony).
http://www.chipworks.com/en/technic...meras-part-iii-new-entrants-and-look-forward/
Aυτό παράλληλα με τους αγωγούς χαλκού που χρειάζονται μικρότερες διατομές (και οι Sony 36Mp χαλκό έχουν, ίσως και οι 24mp) , τους βοηθάει να έχουν πιο ρηχό "πηγάδι" απο τον μικροφακό ώς την φωτοευαίθητη επιφάνεια και δινει καλύτερη γωνιακή απόκριση απο μόνο του και επιπλέον μεγαλύτερη ελευθερία στην διαμόρφωση των μικροφακών.
Mε άλλα λόγια υπάρχει μεγάλο πεδίο βελτίωσης και απο την πλευρά των αισθητήρων και το σωστό είναι να μην παραμεληθεί και να βάζεις τους κατασκευαστές φακών να κάνουν συμβιβαστικές σχεδιάσεις για να καλύψει τα κουσούρια των αισθητήρων. Και αυτό που λογικά θα συμβεί είναι οι πραγματικά νέοι αισθητήρες να έχουν καλύτερη γωνιακή απόκριση.
Φυσικά όπως γράφει και ο Alex η εξέλιξη θα αφορά το σύστημα, και οι φακοί θα πρέπει να έχουν προσαρμοσμένες ιδιότητες. Μια τηλεκεντρικότητα που δεν έχουν οι Biogon θα είναι απαραίτητη και ας κάνει λιγο μεγαλύτερους-βαρείς του φακούς. Για τον μικρό όγκο-βάρος η εξέλιξη των ασφαιρικών (που τελευταία είναι κοινός τόπος εκει που πριν ήταν εξωτικό χαρακτηριστικό) δίνει πολύ καλή λύση
Κατι που δεν είδα να αναφέρεται είναι η ελευθερία που δίνει η απουσία καθρέπτη στην σχεδίαση μικρών ελαφρών και με καλύτερα οπτικά χαρακτηριστικά φακών στα ευρυγώνια. Βλέπουμε τον FE 35/2,8 σαν ένα θαύμα της τεχνολογίας μόνο ?. Μήπως και η ελευθερία σχεδίασης που δίνει η έλειψη καθρέπτη έχει μερίδιο στις εξαιρετικές επιδόσεις ?.