Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Το μέγεθος των φακών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς (ονόματα δεν λέμε...), προσωπικά πήγα είδα τις fuji κι έκανα πίσω όταν είδα τους φακούς - για FF ούτε το συζήταγα πριν την έλευση της Α7. Τώρα θα περιμένω υπομονετικά την εξέλιξη του είδους, τουλάχιστον ένα με δυο χρόνια...

Δημήτρη, γνωστό και σεβαστό.

Δεν ξέρω αν αφορμή για να το ξαναγράψεις είναι το ότι η απαιτούμενη τηλεκεντρικότητα θα οδηγήσει σε κάπως μεγαλύτερο μέγεθος - βάρος, αλλά για να μην μένουν κενά να πούμε οτι αυτό θα επηρρεάσει μόνο τους ευρυγώνιους-υπερευρυγώνιους με μεγάλο διάφραγμα. Και μήν φανταστείς καμιά κατάσταση σαν αυτή με το σύστημα 4/3 (το παλιό εννοώ) όπου ηταν μεγάλη η απαίτηση τηλεκεντρικότητας που οδηγούσε σε αντίστοιχα μεγάλη αύξηση ογκου-βάρους. Απλά οι υπερβολές τυπου Biogon κομμένες ..

Ηλία εγώ τη διαφορά κέντρου και άκρων τη βλέπω στις κανονικές φωτογραφίες, τις Planar φωτογραφίες, δηλαδή με θέμα ίδιο στο κέντρο και στα άκρα του καρέ. Και την βλέπω πιο αισθητή στην A7R σε σχέση με αυτές από την d800. Ίσως είναι η αίσθηση που δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα, αλλά ... τη βλέπω!

Εντάξει μπερδεύτηκα επειδή την διαφορά κέντρου - άκρων την ανέφερες στο ποστ με τις μετρήσεις του Cicala.

Και εγώ την βλέπω π.χ. με τον κιτ σε όλα σχεδόν τα εστιακά μήκη.

Σε σχέση με την D800 ίσως είναι μεγαλύτερη η διαφορά αλλά σε σχέση με την άφιλτρη D800e ?. Πιστεύω οτι μέρος της αίσθησης θολόματος οφείλεται στο οτι είναι άφιλτρη.

Εντάξει μπερδεύτηκα επειδή την διαφορά κέντρου - άκρων την ανέφερες στο ποστ με τις μετρήσεις του Cicala.

Και εγώ την βλέπω π.χ. με τον κιτ σε όλα σχεδόν τα εστιακά μήκη.

Σε σχέση με την D800 ίσως είναι μεγαλύτερη η διαφορά αλλά σε σχέση με την άφιλτρη D800e ?. Πιστεύω οτι μέρος της αίσθησης θολόματος οφείλεται στο οτι είναι άφιλτρη.

δεν έχω αρχεία από d800e. Δεν την ξέρω καλά, μάλλον καθόλου. Και δεν θέλω να την πιάσω στα χέρια μου μήπως κάνω καμιά βλακεία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Ναι μεν, όμως αυτό που παραλείπεις να αναφέρεις, είναι ποιος αντάπτορας χρησιμοποιήθηκε:
Κανένας λιγότερος, από αυτόν: τον metabones των 400 δολαρίων!!!!!

Άρα είναι σαν να λέμε ότι η μηχανή αυτή δίνει αισθητώς υποδεέστερα αποτελέσματα μέσω -και του ακριβότερου- αντάπτορα, και είναι τελικώς να τη χρησιμοποιείς μόνο με την -πενιχρή- σειρά native φακών, για να έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων συστημάτων η χρήση της. Προς το παρόν, μόνο δύο φακών δηλαδή.

Σαν να φαίνεται τελικώς πως μάλλον καλά έκανε ο Αλέξης και πήρε την απλή και όχι την R.

Αισθητώς υποδεέστερα μόνο στις γωνίες βλέπω στις μετρήσεις. Και σε σχέση με άλλα συστήματα τι να συγκρίνουμε τα συστήματα ή την συγκεκριμένη A7R vs 5D2 ?.
Πάντως 21% σε μέσο όρο γραμμών/υψος αισθητήρα είναι αξιολογότατη διαφορά.

Γιατί που ξέρεις πως αποδίδει στις μετρήσεις η Α7 με τους ίδιους φακούς ?.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Αισθητώς υποδεέστερα μόνο στις γωνίες βλέπω στις μετρήσεις. Και σε σχέση με άλλα συστήματα τι να συγκρίνουμε τα συστήματα ή την συγκεκριμένη A7R vs 5D2 ?.
Πάντως 21% σε μέσο όρο γραμμών/υψος αισθητήρα είναι αξιολογότατη διαφορά.

Γιατί που ξέρεις πως αποδίδει στις μετρήσεις η Α7 με τους ίδιους φακούς ?.

Μα στα άκρα με τον αντάπτορα των 400$ φάνηκε χειρότερη η Α7r!

Πού να βάλεις και κανέναν αντάπτορα απ'τσ'Κινέζ'

Δεν θα εβαζα στοιχημα οτι ο κινέζικος θα έχει χειρότερες μετρήσεις ... ούτε το αντίθετο φυσικά.

Kαι δες πως τα φέρνει η ζωή, πάνω που έπεσε βαρύς προβληματισμός για τους αντάπτορες ιδού η Samyang κατήργησε την ανάγκη τους,

http://www.dpreview.com/news/2013/1...ource=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_0

"If, however, you're only going to be using the lenses on an E-mount camera, then in principle the native E-mount lenses should give better alignment between the optical units and the sensors - even the very best adapters won't hold lenses absolutely perfectly straight. And if any camera's going to show up small misalignments, it's the A7R. In this case it would make sense to buy the E-mount versions (at least if you're confident you won't want to use the lenses on another camera system in the future)."

Τυχαίο ???.

to μονο κακο με τους samyang ειναι οτι ειναι τεραστιοι ... ειναι ειδικα σχεδιασμενοι για "κανονικες" dslr και οχι για mirrorles.
Eγω καλοβλεπω παντως τον14mm 2.8 , μιας και δεν υπαρχουν φακοι υπερευρυγωνιοι mikroi και χωρις εντονη βινιετα, smearing και purple casting .

Απάντηση: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless

Αρκετά βαρύ πραμα ο 14ρης.... μονο το πρόσθιο κρυσταλλο να δεις, καταλαβαινεις...

μισο κιλο ζυγιζουν οι περισσοτεροι της samyang...ειχα τον 85mm 1.4, πολυ καλος κι αυτος. Δεν ξερω αν υπαρχει καποιος ευρυγωνιος για την A7 μικρος κι ελαφρυς (Leica m mount) , που να μην εχει smearing kai purple casting στις sony a7 ... Αλεξ εχεις κατι υποψην σου (μεχρι 24mm το πολυ) ?

Oi 24ρηδες της Νίκον δεν είναι καθόλου άσχημοι, τώρα πώς θα συμπεριφέρονται στην Α7.....

Οξύς, μικρός, χωρίς βινιέτα και smearing και σε τιμή λογική? Κανένας...

Βινιέτα έχουν όλοι οι rangefinder φακοί ειδικά ανοικτοί, είναι σχεδιαστική ανάγκη/επιλογή για εκμετάλευση της μικρής απόστασης απο το φιλμ για οξύτητα και ελάχιστες παραμορφώσεις.
Μικρότερο φακό απο τον Voigtlander 21mm f/4 δεν θα βρείς, αλλά είναι αργός (f/4), βινιετάρει (δες και την φωτο απο το σκι που ανέβασα πχ) και σε εστιάσεις στο άπειρο έχει και magenta cast.
Πολύ καλύτερη συμπεριφορά έχει ο 21mm f/1.8 αλλά δεν τον λές και μικρό, και κάνει και χιλιάρικο. Αντίστοιχα και οι Leica/Zeiss.

Σε SLR σχεδιάσεις θα έχεις καλύτερη τύχη, αλλά εκεί έχεις το βάρος και τον όγκο ως αρνητικό. Ανάλογα με τον φακό αυτό είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο πρόβλημα.
Πχ ο Minolta 17mm f/4, ή ο αντίστοιχος Zuiko. Απο Τακουμαρ υπάρχει ένας 20αρης νομίζω αλλά δεν είναι κάτι το τρομερό. Υπάρχει και ο MIR 20M όπως και ο Carl Zeiss Jena Flektogon (βλ. Distagon). Αλλά αυτοί δεν είναι και τόσο μικροί, και τα άκρα τους πάσχουν. Αλλά παίζουν <100Ε.
Και όπως είπε και ο Τάσος, υπάρχουν φυσικά και οι Nikon. Ο 20αρης είναι γνωστός φακός πχ.

Εγώ προσωπικά προς το παρόν καλύπτομαι απο τον CV 21/4 και τον ΜΙΡ 20Μ. Και θα περιμένω να δώ τί θα βγάλει του χρόνου η Zeiss σε ειδικές σχεδιάσεις για το FE mount.

O Mir ήταν πάντως μια χαρά στην 5D2, εάν εξαιρέσεις το ιδιαίτερο flare, λόγω και του μεγάλου πρόσθιου στοιχείου. Και όσο ευρυγώνιος έπρεπε, πιο πέρα τα άκρα αρχίζουν και φαίνονται υπερβολικά κατ' εμέ (όχι φυσικά πως δεν χρησιμοποιούσα και κάτω από 20mm!)

3412febe99_md.jpg

d179e4b5fd_md.jpg

Δυο λόγια για τον Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 μετά απο μια βδομάδα εντατικής χρήσης στα βουνά της Αυστρίας...

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φακού είναι γνωστά. Εξαιρετική μεταλική κατασκευή, προστασία απο σκόνη και υγρασία, μικρός και ελαφρύς.
Πάνω στην Α7 κουμπώνει πολύ καλά και είναι ιδανικό σετ σε μέγεθος και βάρος. Είναι αυτή την στιγμή ο πιο ταιριαστός φακός για το σύστημα και σε αυτό συμφωνούν και όλοι οι reviewers.

Για την οξύτητα τα είπε ο Cicala. Ήταν όμως εμφανές απο τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες... Η οπτική απόδοση του φακού με άφησε τις πρώτες μέρες πραγματικά άφωνο. Σίγουρα βοήθησε και το εκπληκτικό φώς που είχαμε πάνω στις Άλπεις, αλλά ήμουν ένα χρόνο πριν στο ίδιο ακριβώς σημείο, με εξίσου καλό καιρό, με φακό με περίπου το ίδιο FoV (sigma 19 f/2.8) και δεν είχα δεί τέτοιο πράγμα.

Van Helsing by AlexTheodin, on Flickr

...new plan by AlexTheodin, on Flickr

Τέρμα ανοιχτός, προσφέρει και ένα ελαφρύ και ομαλό θόλωμα του φόντου που σε συνδιασμό με το οξύ κέντρο και το κόντραστ συντελεί σε μια (για μένα προσωπικά) έντονη αίσθηση του βάθους. Ένα 3D effect.

At the Schneekarhütte by AlexTheodin, on Flickr

Επίσης εντυπωση μου έκανε η αντοχή στο flare. Τραβούσα συχνά κόντρα στον ήλιο (με τον ήλιο συχνά στο πλάνο), χωρίς το hood και με ένα πολωτικό και τα αποτελέσματα με ξάφνιασαν. Ελάχιστο flare για τις συνθήκες.

this way down by AlexTheodin, on Flickr

Τί δεν μου άρεσε?
Το Focus by Wire. Το δαχτυλίδι είναι μεγάλο, με τρομερή αίσθηση, αλλά οπως όλα τα focus by wire πολύ αργό και χωρίς stop στα δυο άκρα. Εμένα αυτό με ενοχλεί. Όταν εστιάζεις χειροκίνητα σου εμφανίζει στην οθόνη μια μπάρα με την απόσταση, οπότε ξέρεις που είσαι, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά ένα σωστό δαχτυλίδι με στοπ στα δυο άκρα. Ευτυχώς λόγω του AF δεν χρειάζεται να εστιάζεις με αυτόν χειροκίνητα σχεδόν ποτέ. Οι μόνες περιπτώσεις που θα χρειαστεί είναι σε landscape την νύχτα που θες να είσαι σίγουρος οτι έχεις εστιάσει στο άπειρο.

Το AF ήταν το μεγάλο ερώτημα. Οι εντυπώσεις μου εδώ είναι μικτές. Απο την μία έχουμε τον τομέα της φωτογραφίας. Εκεί το AF το βρήκα πολύ καλό. Σε νορμαλ θέματα εστίαζε αμέσως και σωστά, ακόμα και σε κινουμενα θέματα, αρκεί να είναι οι ταχύτητες σε νορμάλ πλαίσια. Δεν είχε πρόβλημα να εστιάσει σωστά ακόμα και σε λήψεις στο σκι, σε χαμηλές ταχύτητες. Πχ. κατέβαινα μια χαλαρή πλαγιά παράλληλα με έναν φίλο και τον έβγαζα φωτογραφίες. Στο βίντεο τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα. Εκεί όταν οι ταχύτητες ήταν μεγαλύτερες το έχανε. Γρήγορη κατάβαση σκιερ με σλάλομ δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Εκεί το γύρναγα στο χειροκίνητο και τον ακολοθούσα μόνος μου...

Επίσης κάτι που παρατήρησα οτι συνέβει στους άλλους που την χρησιμοποιήσαν. Εστίαζε στο φόντο. Εμένα δε μου το έκανε ποτέ, αλλά τώρα που πέρναγα τις φωτογραφίες μια μια κατα την μετατροπή, είδα οτι μερικές που τράβηξαν οι υπόλοιποι της παρέας είναι εστιασμένες στο φόντο αντί σε μένα μπροστά... Τείνω να πιστέψω οτι οφείλεται σε λάθος των ίδιων καθως η επαφή τους με την φωτογραφία περιορίζεται στο instagram αλλά δεν είναι μια δυο, μιλάμε για καμια δεκαριά φωτογραφίες, και το βρίσκω περίεργο...

Σε γενικές γραμμές πάντως για τις δικές μου ανάγκες το AF είναι υπεραρκετό. Εστίασε με ακρίβεια ακόμα και σε σκοτεινές συνθήκες
View attachment 99270

look out point by AlexTheodin, on Flickr

Hintertux Glacier by AlexTheodin, on Flickr

Attachments

• DSC00493web.jpg
    DSC00493web.jpg
    182.7 KB · Views: 7

μην αφηνεις ποτε τη μηχανη ν αποφασισει που θα εστιασει... γυρνα την σε εστιαση σημειου( ή ζωνη) και εχε ανοιχτο το face detection.

για τις slr υπάρχει ένας ακόμη μισοάγνωστος αλλά καλός φακός (πιο καλός από τον 20άρη της nikon) ο 20 3.5 skopar. http://rugift.com/photocameras/voigtlander-skopar-20mm-canon.htm. Από όσο θυμάμαι καλός φακός ήταν ένας minolta 21 για την προηγούμενη μοντούρα

για τηλεμετρικές υπάρχουν σε υπερευρυγώνιους οι zeiss 21 2.8 και 4.5 o voigtlander 21 1.8. Στα 18 ο Zeiss 18 4.0