Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless
Δυο λόγια για τον Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 μετά απο μια βδομάδα εντατικής χρήσης στα βουνά της Αυστρίας...
Τα βασικά χαρακτηριστικά του φακού είναι γνωστά. Εξαιρετική μεταλική κατασκευή, προστασία απο σκόνη και υγρασία, μικρός και ελαφρύς.
Πάνω στην Α7 κουμπώνει πολύ καλά και είναι ιδανικό σετ σε μέγεθος και βάρος. Είναι αυτή την στιγμή ο πιο ταιριαστός φακός για το σύστημα και σε αυτό συμφωνούν και όλοι οι reviewers.
Για την οξύτητα τα είπε ο Cicala. Ήταν όμως εμφανές απο τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες... Η οπτική απόδοση του φακού με άφησε τις πρώτες μέρες πραγματικά άφωνο. Σίγουρα βοήθησε και το εκπληκτικό φώς που είχαμε πάνω στις Άλπεις, αλλά ήμουν ένα χρόνο πριν στο ίδιο ακριβώς σημείο, με εξίσου καλό καιρό, με φακό με περίπου το ίδιο FoV (sigma 19 f/2.8) και δεν είχα δεί τέτοιο πράγμα.
Van Helsing by
AlexTheodin, on Flickr
...new plan by
AlexTheodin, on Flickr
Τέρμα ανοιχτός, προσφέρει και ένα ελαφρύ και ομαλό θόλωμα του φόντου που σε συνδιασμό με το οξύ κέντρο και το κόντραστ συντελεί σε μια (για μένα προσωπικά) έντονη αίσθηση του βάθους. Ένα 3D effect.
At the Schneekarhütte by
AlexTheodin, on Flickr
Επίσης εντυπωση μου έκανε η αντοχή στο flare. Τραβούσα συχνά κόντρα στον ήλιο (με τον ήλιο συχνά στο πλάνο), χωρίς το hood και με ένα πολωτικό και τα αποτελέσματα με ξάφνιασαν. Ελάχιστο flare για τις συνθήκες.
this way down by
AlexTheodin, on Flickr
Τί δεν μου άρεσε?
Το Focus by Wire. Το δαχτυλίδι είναι μεγάλο, με τρομερή αίσθηση, αλλά οπως όλα τα focus by wire πολύ αργό και χωρίς stop στα δυο άκρα. Εμένα αυτό με ενοχλεί. Όταν εστιάζεις χειροκίνητα σου εμφανίζει στην οθόνη μια μπάρα με την απόσταση, οπότε ξέρεις που είσαι, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά ένα σωστό δαχτυλίδι με στοπ στα δυο άκρα. Ευτυχώς λόγω του AF δεν χρειάζεται να εστιάζεις με αυτόν χειροκίνητα σχεδόν ποτέ. Οι μόνες περιπτώσεις που θα χρειαστεί είναι σε landscape την νύχτα που θες να είσαι σίγουρος οτι έχεις εστιάσει στο άπειρο.
Το AF ήταν το μεγάλο ερώτημα. Οι εντυπώσεις μου εδώ είναι μικτές. Απο την μία έχουμε τον τομέα της φωτογραφίας. Εκεί το AF το βρήκα πολύ καλό. Σε νορμαλ θέματα εστίαζε αμέσως και σωστά, ακόμα και σε κινουμενα θέματα, αρκεί να είναι οι ταχύτητες σε νορμάλ πλαίσια. Δεν είχε πρόβλημα να εστιάσει σωστά ακόμα και σε λήψεις στο σκι, σε χαμηλές ταχύτητες. Πχ. κατέβαινα μια χαλαρή πλαγιά παράλληλα με έναν φίλο και τον έβγαζα φωτογραφίες. Στο βίντεο τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα. Εκεί όταν οι ταχύτητες ήταν μεγαλύτερες το έχανε. Γρήγορη κατάβαση σκιερ με σλάλομ δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Εκεί το γύρναγα στο χειροκίνητο και τον ακολοθούσα μόνος μου...
Επίσης κάτι που παρατήρησα οτι συνέβει στους άλλους που την χρησιμοποιήσαν. Εστίαζε στο φόντο. Εμένα δε μου το έκανε ποτέ, αλλά τώρα που πέρναγα τις φωτογραφίες μια μια κατα την μετατροπή, είδα οτι μερικές που τράβηξαν οι υπόλοιποι της παρέας είναι εστιασμένες στο φόντο αντί σε μένα μπροστά... Τείνω να πιστέψω οτι οφείλεται σε λάθος των ίδιων καθως η επαφή τους με την φωτογραφία περιορίζεται στο instagram αλλά δεν είναι μια δυο, μιλάμε για καμια δεκαριά φωτογραφίες, και το βρίσκω περίεργο...
Σε γενικές γραμμές πάντως για τις δικές μου ανάγκες το AF είναι υπεραρκετό. Εστίασε με ακρίβεια ακόμα και σε σκοτεινές συνθήκες
View attachment 99270
look out point by
AlexTheodin, on Flickr
Hintertux Glacier by
AlexTheodin, on Flickr