Re: Sony alpha A7 & A7r Full Frame Mirrorless
Για να καταλάβουμε το θέμα με τους αντάπτορες και την επίδραση που (μπορεί να) έχουν στην ποιότητα εικόνας να πούμε λίγο τα παρακάτω.
Όπως κάθε κατασκευή, έτσι και η μοντούρα που συνδέεται ο φακός στην μηχανή έχει κάποιο κατασκευαστικό περιθώρειο ακρίβειας. Δλδ ενώ θεωρητικά ο φακός θα πρέπει να εφαρμόζει τελείως κάθετα και ακριβώς πάνω στην μηχανή. Δυστηχώς δεν είναι έτσι όμως στην πραγματικότητα. Ας υποθέσουμε οτι η μέγιστη αποδεκτή απόκλιση για να μην επιρεάζεται εμφανώς η ποιότητα εικόνας είναι 0,05 μικρόμετρα. Οι επίσημοι κατασκευαστές δίνουν στους φακούς που κατασκευάζουν και περνάν τον ποιοτικό έλεγχο ένα περιθώριο λάθος μικρότερο αυτής της απόκλισης πχ +/- 0,04 μικρόμετρα. Επομένως ακόμα και στην περίπτωση που είναι στα άκρα του επιτρεπτού δεν φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Εκεί οφείλεται και το sample variation που αναφέρει συνεχώς και ο Cicala.
Βάζοντας τώρα έναν αντάπτορα μεταξύ του φακού και την μηχανής προσθέτουμε μια ακόμα μεταβλητή. Ας πάρουμε την περίπτωση ενός αντάπτορα κατασκευασμένου με υψηλά στάνταρ, δλδ έναν απο τους ακριβούς και όχι έναν φτηνό κινέζικο. Ας θεωρήσουμε λοιπόν οτι τα κατασκευαστικά περιθώρια του αντάπτορα αυτού δεν απέχουν πολύ απο αυτά του επίσημου εργοστασίου (δλδ της Nikon, Leica, Zeiss, Cosina, Sigma, Canon κλπ) και είναι +/- 0,05 μικρόμετρα, κάτι που μάλλον ουτοπικό είναι αλλά χάριν οικονομίας της υπόθεσης ας το δεχθούμε.
Αυτά τα 0,05 αν τα προσθέσουμε στα 0,04 που έχουμε έτσι κιαλλιώς μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα 0,09. Ξεπερνάμε έτσι το αποδεκτό και αυτό θα φαίνεται στην ποιότητα της εικόνας μας.
Τί σημαίνει αυτό όμως στην πράξη. Σημαίνει οτι το επίπεδο που εστιάζει ο φακός μας δεν θα είναι τελείως κάθετο στο επίπεδο της μηχανής, ή καλύτερα 100% παράλληλο με τον αισθητήρα. Θα έχει μια μικρή κλίση. Ενα μικρό tilt. Αν αυτή η κλίση είναι μεγάλη σημαίνει οτι πχ το ένα άκρο θα είναι πιο κοντά εστιασμένο απο το άλλο. Στο κέντρο το πρόβλημα θα είναι μικρότερο αφού σε κάποιο σημείο το επίπεδο εστιασης θα τέμνει το θέμα μας. Όσο πιο μεγάλο είναι το βάθος πεδίου, τόσο λιγότερο εμφανές θα είναι αυτή η διαφορά. Στην πράξη αυτό θα έχει ακόμα λιγότερη σημασία αν σκεφτεί κανείς οτι οι νορμαλ φακοί δεν έχουν έτσι κιαλλιώς 100% επίπεδο το επίπεδο εστίασης αλλά ελαφρώς καμπυλωτό (η σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ακόμα και κυματοειδές).
Σημασία έχει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία φακών. Οι φακοί με εσωτερική εστίαση, με στοιχεία που κινούνται εσωτερικά ανεξάρτητα απο το υπόλοιπο μπλοκ. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους φακούς να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις σε κοντινές εστιάσεις. Βασίζονται όμως στο οτι η απόσταση του πίσω στοιχείου απο τον αισθητήρα θα παραμένει σταθερή. Μια απόκλιση εκεί θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την απόδοση τους και για αυτό όσοι ασχολούνται με αντάπτορες και τέτοιους φακούς, τους τεστάρουν εξαντλητικά και στην ανάγκη μοντάρουν τον αντάπτορα (προσθέτοντας φύλλα αλουμινοχαρτου στον αντάπτορα) προκυμένου να ταιριάζει ακριβώς.