Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Να δούμε και πόσες θα παραλάβουν και αν θα καλυφθεί η ζήτηση και οι προ παραγγελίες που έχουν δεχθεί τα καταστήματα.
Βλέπω ακόμα μια μικρή καθυστέρηση.

Να δούμε και πόσες θα παραλάβουν και αν θα καλυφθεί η ζήτηση και οι προ παραγγελίες που έχουν δεχθεί τα καταστήματα.
Βλέπω ακόμα μια μικρή καθυστέρηση.

τι να πω, ελπιζω να παραλαβουμε...και μην περιμενουμε ακομα 1 μηνα

Στην δικιά μου, σε όσα βιντεάκια έχω τραβήξει στα 4k30P100M - 4k24p100M, δεν έχω δει ποτέ αυτό το φαινόμενο. Ίσως εμφανίζεται όταν κάνεις εγγραφή σε PAL σε κάποιες περιπτώσεις, αν και στην αρχή είχα κάνει και κάποια τεστς στα 4k25p100m και πάλι δεν είχα διαπιστώσει κάτι. Μπορεί να ήταν κάτι που εμφανίστηκε σε κάποια κομμάτια στην αρχή, η κάτι που εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις/ρυθμίσεις.

Εδώ ένα τεστάκι στα 4k30P100M -5000ISO :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

a13ed2da14334f9999b987e8347eafaf

https://www.dpreview.com/forums/post/61019492

Το θεμα των white stripes στην φωτογραφια ακομα παραμενει.

Kαι αν εχω αντιληφθει ειναι κατι με το οποιο μαλλον θα πρεπει να ζησει καποιος ή αν θελει να τραβηξει καποιο καρε με flares να εχει μαζι του και μια αλλη καμερα που δεν θα εχει αυτην την ευπαθεια .

Και μαλλον αυτο θα κανω και εγω νομιζω αν τελικα την παρω. Δυο σωματα οπως τον παλιο καλο καιρο.

Και μάλλον φαίνεται ότι αυτό είναι εκ κατασκευής σε όλες τις mirrorless με pdaf με πυκνή στοίχιση

Μα σοβαρά τώρα, δεν μπορούν να το λύσουν? Ίσως σε αυτό αναφερόντουσαν τα παλικάρια της panasonic...

Δεν γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζονται τα stripes, αλλά ακόμα και με προσπάθεια, δεν έχω καταφέρει να δω κάτι. Εδώ κάποια παραδείγματα με διάφορους τύπους έντονου backlight και από διάφορες γωνίες:

DSC0735.jpg

_DSC0726.jpg

_DSC0727.jpg

100% Crops:

_DSC0726s.jpg

_DSC0727s.jpg

Όποιος θέλει να επεξεργαστεί τα Raw's μήπως καταφέρει να αναδείξει τα stripes στις παραπάνω φωτογραφίες:

https://www.dropbox.com/s/a61mb94ysjgkyj7/_DSC0726.ARW?dl=0
https://www.dropbox.com/s/hunjgj515otb12e/_DSC0727.ARW?dl=0
https://www.dropbox.com/s/tuetddvwiah074k/_DSC0735.ARW?dl=0

Εγώ προσπάθησα ακόμα και με extreme επεξεργασία, όπως έκανε ο Kasson στην Α9 εδώ https://blog.kasson.com/a9/pdaf-striping-on-the-a9/ να το αναδείξω, αλλά δεν είδα κάτι.

Ίσως να παίζει ρόλο και ο φακός. Όλες οι παραπάνω είναι τραβηγμένες με τον Zeiss 16-35. Δεν μου έχει τύχει πάντως με κανέναν από τους φακούς που έχω χρησιμοποιήσει. Ίσως έχει ήδη διορθώσει κάτι η sony στην A7III ώστε το φαινόμενο να μην παρουσιάζεται συχνά, όπως πχ στις Α9 όπου δεν υπάρχουν πολλές αναφορές παρότι έχει το ίδιο focusing system.

Να προσθέσω επίσης ότι η επεξεργασία έχει γίνει με το τελευταίο Camera Raw 10.3 όπου έχει προστεθεί και η A7III.

Last edited:
Ρωτησα τον τυπο του οποιου την φωτο εβαλα χτες και τα ανοιγει ολα με Lightroom.

Στην συνεχεια του ζητησα να το ανοιξει και με το προγραμμα της Sony και μου εστειλε δειγμα και παλι το ιδιο ηταν αλλα μενει να το συγκρινω λεπτομερως.

Δεν ειναι θεμα raw convertor παντως. Θα ειχε λυθει αν ηταν τετοιο θεμα . Κατι γινεται με την αποπλεξη σηματος ....

Ούτε εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα raw converter, απλά διευκρίνισα το πως επεξεργάστηκα εγώ τις φώτο.

Αν το πρόβλημα ήταν τόσο εύκολο να αναπαραχθεί όμως, δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί τουλάχιστον στις παραπάνω φωτογραφίες? Και από τόσες μηχανές που έχουν πουληθεί ήδη, δεν θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί πολύ περισσότερα δείγματα του προβλήματος, εφόσον είναι δεδομένο ότι θα το δεις λόγο PDAF? Και γιατί στις A9 πχ δεν υπάρχουν αναφορές, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και με ακραία επεξεργασία?

Δεν λέω ότι το πρόβλημα τεχνικά δεν υπάρχει, απλά δεν νομίζω να το συναντήσει κάποιος τόσο εύκολα, ίσως και ποτέ, ανάλογα του στυλ φωτογράφησης και της επεξεργασίας που έχει κάνει.

Ούτε εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα raw converter, απλά διευκρίνισα το πως επεξεργάστηκα εγώ τις φώτο.

Αν το πρόβλημα ήταν τόσο εύκολο να αναπαραχθεί όμως, δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί τουλάχιστον στις παραπάνω φωτογραφίες? Και από τόσες μηχανές που έχουν πουληθεί ήδη, δεν θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί πολύ περισσότερα δείγματα του προβλήματος, εφόσον είναι δεδομένο ότι θα το δεις λόγο PDAF? Και γιατί στις A9 πχ δεν υπάρχουν αναφορές, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και με ακραία επεξεργασία?

Δεν λέω ότι το πρόβλημα τεχνικά δεν υπάρχει, απλά δεν νομίζω να το συναντήσει κάποιος τόσο εύκολα, ίσως και ποτέ, ανάλογα του στυλ φωτογράφησης και της επεξεργασίας που έχει κάνει.

Μπορεί να μην είναι θέμα raw converter τωρα .. αλλά θα είναι στο άμεσο μέλλον (αν δεν προκύψει in_camera διόρθωση απο την Sony). Αυτό που κάνει με ένα κλικ το RawTherapee θα το κάνουν αυτόματα και χωρίς να ρωτάνε τον χρήστη όλοι οι εμπορικοί converter (όπως ήδη κάνουν για διόρθωση bad pixels, γεωμετρικές διορθώσεις κλπ).

Εύκολο δεν είναι να παραχθεί .. να αναπαραχθεί όμως είναι έυκολο .. αν απλά κάνεις κάποιος αναπαραγωγή των συνθηκών λήψεις στα προβληματικά δείγματα όπως αυτά του dpreview
- όσο το δυνατόν πιο πλάγιο φως, με κατεύθυνση οριζόντια ή και κάθετη (στην διαγώνια δεν είναι τόσο ορατά τα stripe γιατί εμφανίζονται πιο αχνά καθώς απλώνουν σε 2 γραμμές αντί για μία ..)
- φωτεινή πηγή χωρίς diffuser
- φωτεινός φακός κατα προτίμηση σε ανοιχτό διάφραγμα, κατα προτίμηση επιρρεπής σε flare ..
- απενεργοποιημένο NR,
- χαμηλό ISO

Η αιτία είναι το πολύ πλάγιο φώς που πέφτει στον αισθητήρα .. το οτι εμφανίζεται σε περιοχές με flare spots είναι αποτέλεσμα του προηγούμενου καθώς συνήθως εκεί το φως είναι πολύ πλάγιο (ίσως και πιο πλάγιο απο το FOV του φακού καθώς προέρχεται απο εσωτερικές αντανακλάσεις ..).

Απο το παραπάνω προκύπτει οτι μερικοί φακοί θα έχουν ανοσία στο φαινόμενο .. διότι η ένταση εξαρτάται απο πόσο πλάγιο είναι το φώς και φακοί που κόβουν το πλάγιο φώς ή τα flare spots που παράγουν προκύπτουν απο αντανακλάσεις με μικρή κλίση μειώνουν το striping σε αόρατα επίπεδα ..

Tα δείγματα που ανέβασες δεν έχουν striping .. βέβαια με f14 και ISO 6400 (βλέπω και ενα "HiISO_NR = low" αντι για off) και όχι πολύ πλάγιο φώς δεν ανήκουν στις προβληματικές κατηγορίες .. όπως και στο δείγμα του dpreview ISO1000 όπου η φωτεινή πηγή δεν είναι σε άκρη https://www.dpreview.com/sample-galleries/6769434587/sony-a7-iii-sample-photos/8822855742

Μπορεί να μην είναι θέμα raw converter τωρα .. αλλά θα είναι στο άμεσο μέλλον (αν δεν προκύψει in_camera διόρθωση απο την Sony). Αυτό που κάνει με ένα κλικ το RawTherapee θα το κάνουν αυτόματα και χωρίς να ρωτάνε τον χρήστη όλοι οι εμπορικοί converter (όπως ήδη κάνουν για διόρθωση bad pixels, γεωμετρικές διορθώσεις κλπ).

Εύκολο δεν είναι να παραχθεί .. να αναπαραχθεί όμως είναι έυκολο .. αν απλά κάνεις κάποιος αναπαραγωγή των συνθηκών λήψεις στα προβληματικά δείγματα όπως αυτά του dpreview
- όσο το δυνατόν πιο πλάγιο φως, με κατεύθυνση οριζόντια ή και κάθετη (στην διαγώνια δεν είναι τόσο ορατά τα stripe γιατί εμφανίζονται πιο αχνά καθώς απλώνουν σε 2 γραμμές αντί για μία ..)
- φωτεινή πηγή χωρίς diffuser
- φωτεινός φακός κατα προτίμηση σε ανοιχτό διάφραγμα, κατα προτίμηση επιρρεπής σε flare ..
- απενεργοποιημένο NR,
- χαμηλό ISO

Η αιτία είναι το πολύ πλάγιο φώς που πέφτει στον αισθητήρα .. το οτι εμφανίζεται σε περιοχές με flare spots είναι αποτέλεσμα του προηγούμενου καθώς συνήθως εκεί το φως είναι πολύ πλάγιο (ίσως και πιο πλάγιο απο το FOV του φακού καθώς προέρχεται απο εσωτερικές αντανακλάσεις ..).

Απο το παραπάνω προκύπτει οτι μερικοί φακοί θα έχουν ανοσία στο φαινόμενο .. διότι η ένταση εξαρτάται απο πόσο πλάγιο είναι το φώς και φακοί που κόβουν το πλάγιο φώς ή τα flare spots που παράγουν προκύπτουν απο αντανακλάσεις με μικρή κλίση μειώνουν το striping σε αόρατα επίπεδα ..

Tα δείγματα που ανέβασες δεν έχουν striping .. βέβαια με f14 και ISO 6400 (βλέπω και ενα "HiISO_NR = low" αντι για off) και όχι πολύ πλάγιο φώς δεν ανήκουν στις προβληματικές κατηγορίες .. όπως και στο δείγμα του dpreview ISO1000 όπου η φωτεινή πηγή δεν είναι σε άκρη https://www.dpreview.com/sample-galleries/6769434587/sony-a7-iii-sample-photos/8822855742

Εκτιμώ την τεχνική ανάλυση, αλλά προσωπικά ακόμα δεν έχω καταφέρει να το πετύχω. Δοκίμασα ήδη με πολλές ρυθμίσεις, και χαμηλό iso, και τέρμα ανοικτό διάφραγμα, και προσπαθώντας να έχει flare αλλά δεν είδα τα αποτελέσματα του dpreview.

Εδώ άλλο 1 δείγμα, με τον 55zeiss, με τέρμα ανοικτό διάφραγμα, χαμηλό iso, το φώς με κατεύθυνση οριζόντια, HiISO NR off (δεν νομίζω να έπαιζε καμία διαφορά στο low που το είχα), και προσπαθώντας να έχω όσο περισσότερο πλάγια το φως:

DSC0739.jpg

https://www.dropbox.com/s/hg4fte8tws4acre/_DSC0739.ARW?dl=0

Προσπάθησα σε πολλές διαφορετικές γωνίες, μήπως και πετύχω τα stripes στο EVF, αλλά δεν μπόρεσα να δω τίποτε.

Αν κάνει κάποιος extreme processing στα όρια του μαζοχισμού, με clarity στο 100, τέρμα τα shadows, και αφήνοντας τα λοιπά απείραχτα, μπορεί να ψιλοδιακρίνει κάτι σε 100%:

DSC0739_100.jpg

Τα ίδια αποτελέσματα είχα και με τους 3 zeiss που δοκίμασα : 35mm, 16-35mm, 55mm, οι οποίοι γενικά τα πάνε καλά στο flare. Δεν γνωρίζω πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα με τους φακούς της Sony που χρησιμοποίησε το dpreview.

Όπως και να έχει όμως, προσωπικά δεν το θεωρώ πρόβλημα στην Α7ΙΙΙ, τουλάχιστον περισσότερο από ότι είναι στις υπόλοιπες. Σε νορμάλ χρήση, δεν έχω ούτε υπόνοια από stripes.

Eχεις πολύ αχνά stripes !! .. όμως τα εμφάνισες ;) και χωρίς δυνατή επεξεργασία (απλά αυξημένο κοντραστ ..) φαίνονται .. σε 200% :grinning-smiley-043

Μπορεί να φταίνε και οι εκάστοτε φακοί, μπορεί και το φώς να είναι διαφορετικό

Κυρίως υποψιάζομαι το μέγεθος και η ένταση της φωτιστικής πηγής και το diffusion ..
- ο Horshack στην αρχή δεν μπορούσε να τα εμφανίσει με φλασιές μέχρι να βγάλει το diffuser
- Στις προβληματικές λήψεις έχουμε είτε πλάγιο ήλιο (που ως μέγεθος είναι μικρός ειδικά σε κάπως ευρυγώνια μηκη και βέβαια πολύ δυνατής έντασης ..) είτε μικρά spot φωτα (Dpreview)
- Οι πιο έντονα ορατες γραμμές είναι σε περιοχές με μικρής έντασης flare spots που δεν ασπρίζουν εντελώς το σκοτεινό background (όπως στη δικιά σου τελευταία ..) οπότε υπάρχει ενα κοντραστ ..

To θέμα είναι οτι οταν συμβαίνει αυτο που συνέβει σε δείγματα του Dpreview οι γραμμές είναι ορατες εύκολα ακόμα σε εντελώς neutral απεικόνιση .. και είναι τέτοια η περίπτωση (θολούρα απο flare πάνω σε κρίσιμα σημεία ) που σε τραβάει να εφαρμόσεις κάτι δυνατό (local contrast / clarity /dehaze ..) για να την συνεφέρεις .. οποτε ακόμα και αχνές γραμμές μετατρέπονται σε "λεντοταινία" ..

BTW .. δεν θα έτρεχε τίποτα αν δεν έσπαγε ο διάβολος το ποδάρι του και δεν εμφανίζονταν τόσο έντονα στα δείγματα του Dpreview ..

Ηλία εξαιρέσουμε το πρόβλημα που εμφανίζεται ... πιστεύω ότι θα λυθεί.... πως κρίνεις τη φωτογραφία που παράγει η νέα κάμερα;

Ψύλλους στα άχυρα ψάχνουμε νομίζω, αλλά με τα λεφτά που ζητάνε (όλες οι εταιρείες) πολύ καλά κάνουμε...

Το ίδιο πιστεύω και εγώ προσωπικά με τον Δημήτρη, τα ίδια και χειρότερα ακούγονταν και για την Sony A6000, την μηχανή την είχα λιώσει και δεν παρατήρησα πουθενά αυτές τις λευκές γραμμές, τώρα αν μια στο τόσο και μετά από υπερβολική επεξεργασία παρουσιάζει το φαινόμενο οκ τι να πω, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμους, καλά κάνουμε σαφώς και τα ψάχνουμε άλλα νομίζω έχει πάρει χωρίς λόγο υπερβολικές διαστάσεις το όλο θέμα από μερικές φώτος που εμφανίστηκαν στο Dpreview.

Εγώ δεν τα βλέπω πάντως, μόνο λίγο banding και θόρυβο όσο ζουμάρω....

Ουτε εγω !!!

Ρε συ Ηλια που τα βλεπεις για κυκλωσε τα μου να τα δω.

Επισης φιλε Nexus αν εχεις τον χρονο κανε ξανα το ιδιο τεστ αλλα ασε τα αρχεια overexposed τουλαχιστον 2 + στοπς .

Κατα προτιμηση βαλε τον ηλιο μεσα στο καδρο σου -καπου στο πλαι αλλα μεσα- και μεσα σε αυτο βαλε καποια απο τις πολυ ωραιες φιγουρες σου (ειμαι φαν να ξερεις :D) και υπερεκθετεις πανω απο 2 στοπς....

Ουτε εγω !!!

Ρε συ Ηλια που τα βλεπεις για κυκλωσε τα μου να τα δω.

Επισης φιλε Nexus αν εχεις τον χρονο κανε ξανα το ιδιο τεστ αλλα ασε τα αρχεια overexposed τουλαχιστον 2 + στοπς .

Κατα προτιμηση βαλε τον ηλιο μεσα στο καδρο σου -καπου στο πλαι αλλα μεσα- και μεσα σε αυτο βαλε καποια απο τις πολυ ωραιες φιγουρες σου (ειμαι φαν να ξερεις :D) και υπερεκθετεις πανω απο 2 στοπς....
..

Οκ, θα το κάνω το τεστ με την πρώτη ευκαιρία, και θα φροντίσω να έχω το ίδιο μοντελάκι...:laugh:

Ηλία εξαιρέσουμε το πρόβλημα που εμφανίζεται ... πιστεύω ότι θα λυθεί.... πως κρίνεις τη φωτογραφία που παράγει η νέα κάμερα;

Εμενα μου αρεσει παρα πολυ αλλα αν δεν παιξω και συγκρινω με τα χρωματα μια canon δεν μπορω να πω με λεπτομερειες.

Ειναι σιγουρα πιο "στακατα" τα χρωματα της ελπιζω να τα συνηθισω.

Mια ωραια σειρα σπορ φωτογραφιας ειναι στο ακολουθο βιντεο στο 7:57'

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.