Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Έπιασα και εγώ τη μηχανή στα χέρια μου και θα συμφωνήσω για την εργονομία, όπως και για τον όγκο και βάρος, με λίγα λόγια η μηχανή πάει πιο πολύ προς Dslr φιλοσοφία και όχι προς mirrorless.

Πρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν χωνεύει τις περιστρεφομενες οθόνες!
Έχω βολευτεί αφάνταστα τις απλές tilt οθόνες της sony, γιατί τραβάω κυρίως από το ύψος των γοφων και θέλω άμεσο ανοιγοκλεισιμο της οθόνης προς τα πάνω.

Εχω τώρα την olympus em1 II και με νευριάζει αφάνταστα αυτό το είδος οθόνης, σε σημείο που να το θεωρώ αιτία αλλαγής σώματος...!

Γούστα είναι αυτά!

Με το που κυκλοφόρησε είχα γράψει ότι είναι epic fail το κόλλημα της sony να μη δίνει fully articulated screen όπως πχ η panasonic, να μη δίνει φουλ touch λειτουργία παντού & να είναι κολλημένη σε μενού άλλων εποχών - και μιλάμε ότι η εταιρεία αυτή βγάζει state-of-the-art κινητά!

Σε κάθε περίπτωση, μου κάνει εντύπωση το σχόλιό σου ότι η 1η γενιά είχε ουσιαστικά καλύτερη εργονομία..

Η οθόνη αφής έχει βελτιωθεί συγκριτικά με την α6500 για touch focus, λειτουργία touch pad κλπ?

Για timelapse έχεις βρει λύση? Νομίζω είναι η πιο κρίσιμη από τις εφαρμογές playmemories που λείπει....

Με δεξιοτεχνία κι εξάσκηση μπορείς με το joystick να περιηγηθείς αστραπιαία το μενού. Έχει ακαριαία απόκριση το joystick.
Ουσιαστικά στο MyMenu χρειάζεται να είσαι, δηλαδή σε μια μόνο σελίδα με πέντε επιλογές που χρησιμοποιείς πιο πολύ, ή αν θέλεις προσθέτεις και δεύτερη και τρίτη σελίδα, με μέγιστες 15 επιλογές συνολικά. Και με ταξινόμηση δική σου. Μπορείς δηλαδή π.χ. το MyMenu1 να έχει 5 επιλογές για φωτογραφία, το MyMenu2 να έχει 5 επιλογές για βίντεο, ή όπως θέλεις. Ουσιαστικά φτιάχνεις το προσωπικό σου μενού όπως το φαντάζεσαι και σε εξυπηρετεί.
Εξάλλου το MENU επιστρέφει εκεί που ήσουν τελευταία φορά, οπότε δεν χρειάζεται ποτέ να φεύγεις από τη σελίδα του MyMenu.
Έτσι με το joystick κάνεις τις επιλογές σου άμεσα. Πιο γρήγορα και από το να ήταν touch η οθόνη και να ψαχούλευες την οθόνη προσπαθώντας να πετύχεις ακριβώς την επιλογή που θέλεις. Αν ήταν πιο μεγάλη η οθόνη, τότε μάλιστα. Τώρα σε τόσο μικρή οθονούλα, γέρνω υπέρ του joystick παρά να είχε touch για περιήγηση.

Ναι, η απόκριση της οθόνης αφής ως touchpad έχει βελτιωθεί συγκριτικά με την α6500. Δεν διστάζει ο δείκτης του σημείου εστίασης, δεν ξεχνιέται πίσω. Όχι πως είναι ακαριαία. Αν κάνεις δηλαδή σχετικά γρήγορα συνεχείς κυκλικές περιστροφές, μπορείς να βλέπεις να ακολουθεί ο δείκτης, χωρίς ποτέ να χάνεται κάτω από το δάχτυλο. Σε απανωτά touch focus και όχι σύρσιμο οι αλλαγές είναι άμεσες. Γενικά είναι απροβλημάτιστη η λειτουργία.

Πιο εργονομικές δεν ήταν οι mk1 α7, αλλά ήταν κόσμημα σε σύγκριση με α7ΙΙΙ. Ήταν λεπτές, κομψές, κατά 1/3 σχεδόν πιο ελαφριές.
Και η μπροστινή ροδέλα με βόλευε πολύ περισσότερο στις mk1 παρά στην α7ΙΙΙ.
zPE5DQ.jpg

Για timelapse αναγκαστικά ιντερβαλόμετρο με καλώδιο, αφού εγκαταλείφθηκαν τα playmemories apps.

Last edited:
Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Πρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν χωνεύει τις περιστρεφομενες οθόνες!
Έχω βολευτεί αφάνταστα τις απλές tilt οθόνες της sony, γιατί τραβάω κυρίως από το ύψος των γοφων και θέλω άμεσο ανοιγοκλεισιμο της οθόνης προς τα πάνω.

Εχω τώρα την olympus em1 II και με νευριάζει αφάνταστα αυτό το είδος οθόνης, σε σημείο που να το θεωρώ αιτία αλλαγής σώματος...!

Γούστα είναι αυτά!

Κι εγώ προτιμώ τις tilt οθόνες.
Με την Gh5 με ενοχλούσε που καθε φορά έπρεπε να την τραβάω προς τα έξω και να την περιστρέφω 180 μοίρες. Και μετά να περισσεύει σαν γκουμούτσα στα αριστερά της μηχανής.
Την tilt την τραβάς λίγο από κάτω και είσαι έτοιμος.
Όπως είπες κι εσύ, γούστα είναι αυτά...

Αυτό που λέει και ο τζο για το evf κέντρο είναι όντως ενοχλητικό.

Άντε, ανέβασε καμιά φωτό να χαρούμε λίγο! :p

Με δεξιοτεχνία κι εξάσκηση μπορείς με το joystick να περιηγηθείς αστραπιαία το μενού. Έχει ακαριαία απόκριση το joystick.
Ουσιαστικά στο MyMenu χρειάζεται να είσαι, δηλαδή σε μια μόνο σελίδα με πέντε επιλογές που χρησιμοποιείς πιο πολύ, ή αν θέλεις προσθέτεις και δεύτερη και τρίτη σελίδα, με μέγιστες 15 επιλογές συνολικά. Και με ταξινόμηση δική σου. Μπορείς δηλαδή π.χ. το MyMenu1 να έχει 5 επιλογές για φωτογραφία, το MyMenu2 να έχει 5 επιλογές για βίντεο, ή όπως θέλεις. Ουσιαστικά φτιάχνεις το προσωπικό σου μενού όπως το φαντάζεσαι και σε εξυπηρετεί.
Εξάλλου το MENU επιστρέφει εκεί που ήσουν τελευταία φορά, οπότε δεν χρειάζεται ποτέ να φεύγεις από τη σελίδα του MyMenu.
Έτσι με το joystick κάνεις τις επιλογές σου άμεσα. Πιο γρήγορα και από το να ήταν touch η οθόνη και να ψαχούλευες την οθόνη προσπαθώντας να πετύχεις ακριβώς την επιλογή που θέλεις. Αν ήταν πιο μεγάλη η οθόνη, τότε μάλιστα. Τώρα σε τόσο μικρή οθονούλα, γέρνω υπέρ του joystick παρά να είχε touch για περιήγηση.

Ναι, η απόκριση της οθόνης αφής ως touchpad έχει βελτιωθεί συγκριτικά με την α6500. Δεν διστάζει ο δείκτης του σημείου εστίασης, δεν ξεχνιέται πίσω. Όχι πως είναι ακαριαία. Αν κάνεις δηλαδή σχετικά γρήγορα συνεχείς κυκλικές περιστροφές, μπορείς να βλέπεις να ακολουθεί ο δείκτης, χωρίς ποτέ να χάνεται κάτω από το δάχτυλο. Σε απανωτά touch focus και όχι σύρσιμο οι αλλαγές είναι άμεσες. Γενικά είναι απροβλημάτιστη η λειτουργία.

Πιο εργονομικές δεν ήταν οι mk1 α7, αλλά ήταν κόσμημα σε σύγκριση με α7ΙΙΙ. Ήταν λεπτές, κομψές, κατά 1/3 σχεδόν πιο ελαφριές.
Και η μπροστινή ροδέλα με βόλευε πολύ περισσότερο στις mk1 παρά στην α7ΙΙΙ.
zPE5DQ.jpg

Για timelapse αναγκαστικά ιντερβαλόμετρο με καλώδιο, αφού εγκαταλείφθηκαν τα playmemories apps.

πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, σ'ευχαριστούμε

Όχι 15 που έγραψα πιο πάνω, 30 είναι οι μέγιστες επιλογές που μπορείς να συμπεριλάβεις στο MyMenu.
5 σελίδες από 6 επιλογές στην καθεμία.
Ξαναφτιάχνεις το μενού δηλαδή όπως εσύ θέλεις.
Σε αυτές τις 30 επιλογές προστίθενται και οι 12 στο γρήγορο Fn μενού, οπότε οι άμεσες επιλογές φτάνουν τις 42.

Επίσης έχουμε και τα custom keys.
15 custom keys διαθέτει η μηχανή, στα οποία μπορούν να οριστούν ξεχωριστές λειτουργίες στη φωτογραφία και
άλλες 15 ξεχωριστές λειτουργίες στο βίντεο
+4 επιλογές custom keys για την αναπαραγωγή
σύνολο 34.

76 επιλογές άμεσης πρόσβασης στο σύνολο!
Το εργοστασιακό μενού πλέον δεν χρειάζεται να το επισκεφτείς ποτέ ξανά πλην της πρώτης φοράς.

Ειναι παρα πολλες οι επιλογες στο μενου παντως.

Τραγικα πολλες για καποιον μη εξοικειωμενο με τα μενου της Σονυ.

Θα μπορουσαν να παρουν κανα μαθημα απλοτητας στα μενου απο την Sigma.

Δεν έχεις δει olympus προφανώς!

Η Sony φαντάζει απλοϊκή μπροστά της....

Και λίγα λες!!! Στις olympus μπορείς να την έχεις χρόνια και ακόμα να υπάρχουν υπομενού και ρυθμίσεις που δεν τις έχεις βρει ή δεν ξέρεις τι κάνουν!!!χαχα

H έλλειψη λογικής ομαδοποίησης ήταν η αιτία παραπόνων για προγενέστερες υλοποιήσεις του μενού των Sony. Οι επιλογές φαίνονταν σαν να ήταν μια ατελείωτη λίστα.
Με την πρόσφατη ανανέωση του μενού υπάρχει πλέον ομαδοποίηση. Το πλήθος των επιλογών είναι μεγάλο, αλλά όχι αδικαιολόγητα με περιττές ρυθμίσεις.
Αλλά οι δυνατότητες παραμετροποίησης της α7III είναι τόσες πολλές και πρακτικές, που δεν χρειάζεται καν να επισκεφτούμε το εργοστασιακό μενού.
Τις επιλογές στις οποίες θέλουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση, μπορούμε να τις σώσουμε στο MyMenu με όποια σειρά θέλουμε.

Στην πρώτη σελίδα του MyMenu έσωσα την επιλογή ορισμού των custom keys, του Function Menu και των τριών Reg Cust Shoot,
Ένα Reg Cust Shoot ανέθεσα στο Multi-Slc Center Btn, δηλαδή στο πάτημα του joystick.
Κρατώντας το πατημένο παρακάμπτει τις ρυθμίσεις της μηχανής και όσο το κρατάς πατημένο εφαρμόζει ρυθμίσεις που ορίζεις εσύ.
Εγώ όρισα να εφαρμόζει
Shutter Priority
1/500
Cont. Shooting
ISO Auto
Spot Metering
Continuous AF
Center Focus Area
Δηλαδή ενώ κανονικά είμαι σε τελείως άλλες ρυθμίσεις, μπορώ να απαθανατίσω με CAF γρήγορη κίνηση με ριπή εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κέντρο. Κι όλα αυτά μόνο με ένα κουμπί ακαριαία. Και όταν το αφήσω επανέρχονται οι ρυθμίσεις όπως ήταν πριν.

Τα custom keys στη φωτογραφία τα όρισα ως εξής:
Control Wheel - ISO
Custom Button 1 - Focus Magnifier
Custom Button 2 - White Balance, και μόνιμα να πηγαίνει στο C.Temp/Filter, ώστε με το joystick άμεσα να αυξομειώνω
Custom Button 3 - Custom Hold 1
Custom Button 4 - Silent Shooting
Multi-Slc Center Btn - Focus Standard
Center Button - Center Lock-on AF
Left Button - Focus Mode
Right Button - Focus Area
Down Button - Drive Mode
Up Button (Disp) - Τσεκαρισμένα Display All Info και Monitor Off (σβήνει τελείως την οθόνη). Αυτό δεν θεωρείται custom key. Ορίζεται στο Display υπομενού 2-6/9.
AEL Button - Eye AF
AF-ON Button - AF On
Focus Hold Button - Focus Hold

Έχουμε τρεις διαφορετικές επιλογές AF στην τριγωνική περιοχή που πατάει άμεσα ο αντίχειρας.
Το AF-ON εστιάζει εκεί που έχουμε ορίσει, το AEL (με λειτουργία EyeAF) εστιάζει στο μάτι, και το πάτημα του joystick εστιάζει στο κέντρο.
Και πιο κάτω το Center Button κλειδώνει και το tracking στο κέντρο.
Το AF με κουμπί του κλείστρου το έχω μόνιμα απενεργοποιημένο (AF w/shutter - Off, σελ. 6/14).

Αξιοσημείωτη είναι και η ταχύτητα έναρξης της μηχανής.
Από τελείως off στον κεντρικό διακόπτη, και ξεκινώντας από το κλακ του on, στο δεύτερο δευτερόλεπτο έχει τραβηχτεί η φωτογραφία.
Kαι αν από off θέλουμε να παρακάμψουμε τις ρυθμίσεις της μηχανής κρατώντας πατημένο το πλήκτρο με τη λειτουργία Custom Hold, ώστε να έχουμε άμεσα ριπή CAF στο κέντρο με υψηλή ταχύτητα κλείστρου, στο τρίτο δευτερόλεπτο ήδη έχει ξεκινήσει η ριπή.
Και στο βίντεο επίσης, από τελείως off, στο δεύτερο δευτερόλεπτο έχει ήδη ξεκινήσει η εγγραφή.
Ουσιαστικά δεν έχει διαφορά από το να ξεκινά από τελείως off και να ξυπνά από sleep mode.

VWPsuP.jpg

Πολύ ενδιαφέρουσες σημειώσεις!
Για τη λαβή που έχει ειπωθεί οτι με ορισμένους φακούς στριμώχνονται τα δάκτυλα, καμιά άποψη;

Re: Απάντηση: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Δοκίμασα και με τον 85/1.4GM, και με τους 24-70/2.8GM και 70-200/2.8GM, δεν είχα πρόβλημα με τον χώρο μεταξύ λαβής και φακού. Με την έννοια ότι δεν ακουμπούν τα δάχτυλα στον φακό. Όσο ακριβώς πρέπει να είναι για μένα είναι ο χώρος, χωρίς δυσφορία. Αλλά έχω λεπτά δάχτυλα. Κάποιος που έχει χοντρά δάχτυλα μπορεί και να στριμώχνεται. Όποιος έχει πολύ χοντρά δάχτυλα να προσέξει να δοκιμάσει κάπου τη μηχανή με μεγάλο φακό πριν προβεί σε αγορά.

Αυτά βέβαια αφορούν τους φακούς με μεγάλη περιφέρεια. Με τους λεπτούς, π.χ. 28/2, 35/2.8, 55/1.8, 85/1.8, 90/2.8, 70-200/4 δεν θα έχει κανένας πρόβλημα.

Εμενα εβρισκε εντονα το κοκκαλο του δαχτυλου οταν την ειχα πιασει, χωρις να εχω ιδιαιτερα χοντρα δαχτυλα για το υψος μου (1.92). Ωστοσο, κραταω μια μικρη επιφυλαξη γιατι ειχε ενα ειδος αντικλεπτικου cage στην εκθεση που την ειχα δει, το οποιο μπορει να επηρεαζε λιγο το πιασιμο.

Ναι, για το κόκκαλο του μέσου δαχτύλου είναι το θέμα. Ο χώρος είναι ελεύθερος για τον παράμεσο.

Η εσοχή που υπάρχει για το μέσο δάχτυλο αφήνει έναν χώρο 1.8εκ. από τον φακό.
Αν κάποιος μετρήσει επομένως τη διάμετρο της τελευταίας άρθρωσης του μέσου δαχτύλου θα δει αν χωράει το δάχτυλό του στο άνοιγμα.

4MUpd5.jpg

ZS1iTg.jpg

mLlB5L.jpg

RSpx0Y.jpg

Ερώτηση προς αυτούς που παρακολουθούν τις τιμές των α7 . Η α7iii που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες και με την λογική της βασικής κάμερας ff που πλασάρεται και είναι και με τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα ( μπαταρία, autofocus, οθόνη αφής , ταχύτητα εστίασης κλπ) θεωρείται ότι θα πέσει σε επίπεδο τιμής της σημερινής 7ii δλδ στα 1200? Ή λόγω της διαχρονικότητα που ενδεχομένως να έχει να κρατηθεί ψηλά δλδ πάνω από τα 1800 για 2 και πλέον χρόνια;

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk