ΒΛΑΣΙΔΗΣ
AVClub Fanatic
Θεωρώ πως κάθε αρχάριος δικαιούται να χρησιμοποιεί καλό εξοπλισμό, ακόμη και πέραν των δυνατοτήτων του, με σκοπό τη διευκόλυνσή του και την εξοικονόμηση χρημάτων από διαδοχικές αγοραπωλησίες .
Αν όμως πιστεύετε πως ο αρχάριος οπωσδήποτε χρειάζεται έναν φακό-σχολείο,
περιμένω προτάσεις... (και όχι ντέ και καλά αλλαγή σώματος)
edit: η δυνατότητα υψηλών τιμών ISO στα σύγχρονα σώματα, αντισταθμίζει το μειονέκτημα των σκοτεινών 4-5,6 φακών; (πχ. sigma af 70-300/4-5.6 APO DG MACRO στα 230 )
παρανόησες τον Τάσο (αλλά κι αυτός δεν το είπε καθαρά). Το πρόβλημα με τον τηλεφακό ζουμ 2.8 δεν είναι η αγορά. Δίνεις ένα ποσό και τον αγοράζεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κουβάλημα και το δεύτερο μεγαλύτερο η σχέση που ανπτύσσει ο φακός (και ο φωτογράφος) με το χώρο και τους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο να περνάς με ένα τέτοιο φακό σε παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια. Πολλές φορές θα σε σταματήσουν οι σεκιουριτάδες και θα πρέπει να κάνεις μανούρα για να περάσεις.
Θυμάμαι σε συναυλία των Dream Theater τη μεγάλη μου την κόρη να μου ζητά φωτογραφίες οπωσδήποτε. Εκείνη και οι φίλες της πέρασαν. Εγώ έφαγα πόρτα. Με το εισιτήριο στο στόμα (κυριολεκτώ) και την τσάντα με τα φωτογραφικά έφερα όλο το θέατρο γύρα (θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη) και τελικά έκανα σκαλομαρία σε κάτι σύρματα και πέρασα. Αλλά είχα το εισιτήριο στο στόμα για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι μπήκα και γλύτωσα την πιθανότητα να με ξεγράψει η Δανάη από πατέρα.
Στο θέατρο (ειδικά αν κάθεσαι σε σειρά) ειναι μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπήσεις τους γύρω σου. Βοηθά πολύ ένα μονόποδο.
Στα κλειστά γυμναστήρια μπορεί επίσης να μη χωράς, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο πρόβλημα. Είναι το πού στρέφεις το φακό. Τραβάς μικρές ηλικίες;;; Άμα σε δει μπαμπάς ή μαμάς με στριμμένο το φακό προς το τέκνο του, μπορεί να σε πιάσει από το λαρύγγι (όχι, δεν μου έχει συμβεί, αλλά είμαι προσεκτικός. Άλλοι πιο χαλαροί....) Τραβάς μεγαλύτερες ηλικίες;;; Τότε θα σου την πέσουν οι οπαδοί -χουλιγκάνοι γιατί σε νομίζουν για ασφαλίτη και ότι τραβάς για το αρχείο της ΕΛΑΣ.
Στα γήπεδα υπάρχει η πιθανότητα να σε καρφώσουν οι επαγγελματίες. Κι εκεί που βράζει η κερκίδα και πετά τα πάντα εκτός από σιφόνια, εσύ βλέπεις να ανεβαίνουν καμιά 10αριά καλόπαιδα με τις στολές και να σου γνέφουν να πας μαζί τους (συνηθισμένη ιστορία σε πολλά γήπεδα της Αθήνας).
Από την άλλη ο τηλεφακός ζουμ, ειδικά αν είναι ολομεταλλικός, αποτελεί ένα πολύ καλό σύμμαχο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ακόμη και μαχαίρι να έχει ο άλλος που σου την πέφτει, εσύ με τον τηλεφακό έχεις τη δυνατότητα να τον χτυπήσεις είτε στα χέρια είτε στο κεφάλι. Κι αν δεν εχεις απέναντί σου τον Χουλκ, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί και δεύτερη. Τουλάχιστον εγώ τον είδα να πέφτει σα σακί και την κοπάνησα στα γρήγορα.
Για το κουβάλημα δεν μπορώ να σου πω εγώ. Οι περισσότεροι πέφτουν κάτω μετά από μια ώρα κουβαλήματος. Εγώ όμως έχω μαζί μου 3-4 κιλά σταθερά σε εξοπλισμό (ακόμη και στην κορυφή του Άθω τον πήρα) ενώ αν τύχει να δεις κάποιο φίλο, τον Polleni, με λιγότερο από 10 κιλά εξοπλισμό, τον πέτυχες είτε την ώρα που ξυπνά, είτε την ώρα που πάει για ύπνο.
Από την άλλη ένας τηλεφακό 2.8 είναι χάρμα στη χρήση του ειδικά με σώμα που έχει πολύ καλό AF.
Last edited: