Οπως τα λεει ο xavito παραπανω. Πάντως, τα είχα ψάξει πάρα πολυ πριν αγοράσω, ακριβώς γιατί με απασχολούσε πολυ αυτα που διάβαζα και εγω για blooming, και είχα δει αυτή τη σκηνή όπως και μια απο την ταινία gravity που είναι διάσημες για να τεστάρεις το blooming, ενω δεν ειχα στο παρελθόν fald tv.sosimple ευχαριστώ για την απάντηση
διάβασα όλα τα ποστ από την αρχή και μου λύθηκαν αρκετές απορίες, μια τελευταία ερώτηση, στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπω με την εμφάνιση υποτίτλων να αλλάζει η φωτεινότητα σε ολόκληρη την οθόνη κάτι που γίνεται και στην δική μου SAMSUNG που είναι edge led, σε fald tv οπως η συγκεκριμενη SONY δεν θα έπρεπε να απουσιάζει;
στην Sony XH9505 που έχω δει υπάρχει μόνο το φωτοστέφανο γύρω από τους υποτίτλους
Εχω παίξει λοιπόν στη σονυ αυτες τις σκηνές με διαφορες ρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα βλέπω πολυ μικρότερο blooming απο οτι φαίνεται εκει, με τις ρυθμίσεις που γραφω παραπάνω, όπου τα 4 βασικά στις ρυθμίσεις τα εχω τερμα. Έτσι και αλλιώς, μπορεις πάντα να μειώσεις φωτεινότητα και θα μειωθεί αντίστοιχα και το blooming εως ανυπαρξίας.. Απλά δε θα εχεις τοσο έντονη οθόνη οσο πιθανόν να θες τοτε.
Επισης γράφουν οτι αν αφήσεις ενα ελαφρυ φωτισμό το blooming δεν το βλέπεις. Κυρίως στο απόλυτο σκοτάδι ειναι θεμα. Ομως στην περίπτωση μου τουλάχιστον, που εχω μια 65αρα tv σε υπνοδωμάτιο, πρακτικά λογω του μεγέθους της οθόνης φωτίζεται ολο το δωμάτιο, ουτε φως δε χρειάζεται..
Αλλα καθε περίπτωση είναι διαφορετικη, αν την έχεις σε ενα μεγάλο σαλόνι πιθανόν αυτό που γράφουν για ενα ελαφρύ φωτισμό να εχει νόημα τοτε.
Πάντως εμένα blooming μεχρι στιγμής δε με έχει Απασχόλησει πρακτικα. Υπάρχει αλλα ειναι τοσο ελαφρύ που σπάνια θα το δεις υπό κανονικές συνθήκες.
Επισης το θέμα υπάρχει οταν απο κατω είναι μαυρο και τυπωθούν οι λευκοί υπότιτλοι με ρύθμισεις να βλέπεις πολυ έντονα τα χρώματα. Γιατι τοτε θα φωτίστουν τέρμα οι λαμπες απο κατω, οι οποίες λάμπες καλύπτουν μια ολόκληρη περιοχή, οχι μονο τους υπότιτλους όποτε λογικά θα δεις λίγο "ομιχλη". Αν έχεις την φωτεινότητα λιγότερη, δε θα τη δεις ουτε τοτε, ή αν το δωμάτιο δεν είναι εντελώς σκοτεινο.
Εχω την εντύπωση οτι τα site ψάχνουν να βρουν blooming για να τεσταρουν, και καλα κάνουν βέβαια, αλλα ετσι έχουν δημιουργήσει μια ψύχωση για blooming ενω στην πραξη δεν σε απασχολεί πάρα σε ελάχιστες περίπτωσεις.
To blooming ποιο πολυ με εχει απασχολησει μεχρι στιγμής στις μαύρες μπάρες πάνω κατω, σε streaming καναλια όπου έχουν μόνιμα τυπωμένα πάνω στις μαύρες μπάρες απο πανω το όνομά του καναλιού και απο κατω το όνομα της ταινίας. Μάλιστα το όνομα του καναλιου δεν ήταν λευκό αλλά αλλο χρώματα και υπήρχε ενα ελαφρώς διαφορετικό χρώμα σε ολη την επιφάνεια όπου αναβει η συγκεκριμένη λάμπα.
Μιλάμε για σχετικά μικρή διαφορά αλλα στο απόλυτο σκοτάδι φαίνεται κατι, σε αντίθεση με μια oled. Στους υπότιτλους και να υπάρχει κάτι είναι μικρο σε εμενα, δεν προλαβαίνω να το δω καλα καλα.. Ασε που, ποσες είναι οι παραπάνω περιπτώσεις? Συνήθως οι υπότιτλοι τυπώνονται πάνω σε ταινία που δεν ειναι μαύρη εκει οπότε δεν υπάρχει blooming καν.. Οι περιπτώσεις είναι λιγες δηλαδή. Οκ μπορεί σε κάποια σκηνή να το παρατήρησεις, δεν είναι κατι game changer.
Σίγουρα αν σε απασχολουν έντονα αυτα, πας σε oled. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέλεια τεχνολογία. Κατι κερδίζεις κατι χάνεις. Η oled ειναι ακριβότερη αλλα κυρίως εχεις πάντα το φόβο του burn in, οπότε σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον πάρε 5ετη εγγύηση που να βεβαιώθεις οτι καλύπτει και το burn in.