Sony PlayStation 5

Re: Απάντηση: Sony Playstation 5

Μπα........η βασική έκδοση με SSD 1TB;;; χλωμό το κόβω να είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες.....

Ομως εαν ενα παιχνιδι ειναι με το καλημερα 200 G ? θα πουλαει τοτε expansion priority SSD η Sony ? πιθανος

Re: Απάντηση: Sony Playstation 5

Μπα........η βασική έκδοση με SSD 1TB;;; χλωμό το κόβω να είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες.....

Μην πιασουμε τι ελεγε ο Γκειτς.

Αλλαζουν οι εποχες και οι αναγκες. Μην σου πω οτι το το 1ΤΒ μου φαινεται και λιγο....με αυτα τα δεδομενα που θα εχουν τα νεα παιχνιδια.

Re: Sony Playstation 5

Καταρχήν, Γιάννη, ξερεις ότι το PS5 παίζει στα 6 GB/s;

Οχι, γιατί οχι μονο δεν υπαρχει ακόμη αλλά δεν εχει ανακοινωθεί καν τίποτα επισημα.

Εικαζουν για target στα 5 GB/sec.

Οι κλασικοί nvme παίζουν τωρα στα 3,5 GB/sec και οι φρέσκιοι (PCIex 4) κοντα στα 5.

Αρα, δεν μιλαμε για κατι μαγικό. Θα εχει απλά εναν πολύ γρήγορο nvme δισκο.

Τα ''μαγικά'' στα οποια αναφέρονται διαφοροι (παντα αόριστα και εντελώς μαρκετίστικα) τα οποια και οι ιδιοι λενε ότι θα ''καταφέρουν'' και τα PC μεσα στη χρονια, προφανώς αφορούν το PCIex 4.

Αυτα, για να ξεκαθαρίζουμε τεχνικά τα θεματα. Τεχνικό φορουμ ειμαστε, όχι Αμερικανάκια να χαιρόμαστε με μαρκετίστικα κόλπα.

Επισης 2 ακόμη παρατηρήσεις:

1. Το ποσο ασχετοι ειναι καποιοι (από τα λινκ που αναφέρθηκαν) φαινεται από το ότι δεν γνωρίζουν καν τι ειναι το m.2 (που ειναι το σοκετ - ουτε καν ο δίαυλος).

2. Το ποσο γρηγορος ειναι ενας δισκος ειναι μια μονο παραμετρος ταχύτητας: Πχ στο macbook 16 μου, τα win 10 bootαρουν στον μισό χρόνο από το MacOS. Δεν το λεω για να ανοιξουμε το γνωστό κεφαλαιο αλλά απλά για συνεννοούμαστε τεχνικά (btw το MacOS απο μια εκδοση και μετα εγινε πολυ αργότερο στο boot - το ειχα παρατηρήσει όταν είχα αναβαθμίσει το OS και στο προηγουμενο macbook).

Παμε στην αναλυση τωρα:

Τωρα, σοβαρά Γιάννη, θα μας πεις ότι η αναλυση δεν ειναι βασική (οχι φυσικά η μόνη αλλά βασική) παραμετρος ποιότητας στα video games;

Ελεος (οπως λες), πραγματικα...(και ναι, δεν μιλαμε για φωτογραφικές μηχανές και αισθητήρες).

Δε νομίζω καν οτι χρειάζεται επιχειρηματολογία περί τουτου....Αρκει να σου θυμίσω ότι και εσυ ο ιδιος είχες θεσει ως στοχο τα 4Κ/60 για τις νεες κονσόλες...

Γενικα:

Μην λεμε τα ιδια και τα ιδια.

Το οτι οι νεες κονσόλες θα ειναι value for money super, ειναι γνωστο (όπως ισχυε πάντα, άλλωστε).

Αλλο αυτό και αλλο να πιστεύουμε ότι υπαρχουν μαγικές τεχνολογίες που ξαφνικά ανακάλυψαν οι Sony και η MS.

PC φτιάχνουν και οι 2, με παρομοια specs. Εξ ου και πανω κατω θα παιζουν το ιδιο.

Προφανως το κριτήριο επιλογής ειναι το προσωπικο γουστο του καθενος και τα αποκλειστικα παιχνίδια.

Και κατι τελευταιο (απο εκει που ξεκίνησε η κουβέντα για το Unreal Engine 5 demo):

Το οτι η Epic απλά αποφασισε να παρουσιάσει το demo σε PS5 ειναι καθαρα marketing επιλογη. Με την Sony συνεργάζεται καλύτερα, αυτή επέλεξε να προωθήσει (το ειπε αλλωστε ανοικτά).

Και το καταφερε, απ οτι φαινεται, μιας και ακόμα και εδω στο φορουμ, ατομα με τεχνικές γνώσεις, το είδαν και το ''καταχωρησαν'' ως δυνατότητα του PS5.

To ιδιο θα παιζει και στο xbox (και καλύτερα ισως - λογω αυξημενης ισχύος - αμελητέες διαφορες, όπως παντα). Σε φρεσκα PC (nvidia 3000) θα παιζει σαφως καλυτερα.

Το οτι μαλιστα η ιδια η Epic λεει ότι θες μια 2070 Super (καρτα ισχύος πολύ κοντά σε αυτες που θα φοράνε οι νεες κονσόλες) για να παιξει το Demo smooth (min. requirement με λίγα λόγια) με κανει να πιστεύω (απλά μαθηματικά) ότι οι νεες κονσόλες δεν θα ειναι αρκετά δυνατές για να αξιοποιήσουν πλήρως τη νεα μηχανη.

Επισης, ξαναλέω, ότι games με τα γραφικά του Demo, αν ποτε δουμε, θα ειναι σε κανα χρονο, στην καλυτερη, μετα τα launch (μεσα του 21 θα ειναι ετοιμη η μηχανη, ειπε η Epic).

Οποτε μη χαιρόμαστε να τρέξουμε να αγοράσουμε τις νεες κονσόλες περιμενοντας να δουμε τετοια γραφικα.

Sony Playstation 5

Αυτά που γράφω , στο ξαναείπα, δεν τα βγάζω από το μυαλό νου... ειπώθηκαν και στη πρόσφατη παρουσίαση για τους devs του ps5.
Δες στην λοιπόν και τα ξαναλέμε....

ΥΓ... προφανώς και θέλει χρόνο το να βγάλεις ένα καλό παιχνίδι , day one δύσκολο να δούμε κάτι τέτοιο.

ΥΓ2... αυτά που ανέλυσα κι εγώ για το ps5 , τα επιβεβαιώνει και ο ceo της epic, δεν τα γράφω εγώ λοιπόν .

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Και κάτι ακόμα.... μαγικες υλοποιήσεις υπάρχουν και είναι αυτές που προκύπτουν από την 100% αξιοποίηση hardware Kai software.

Είναι αυτές που έκαναν την amiga μοναδική, τους πρώτους mac ονειρικούς , το ipad πιο γρήγορο από intel desktops κλπ.

Sony Playstation 5

Όσο για το frame rate συμφωνώ ότι τα 60p σε τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητα... κι ελπίζω ότι θα τα έχουμε.
Αν όχι , όντως θα είναι θέμα.

Για την ανάλυση είναι πιο περίπλοκη η απάντηση.
Όταν πχ είδες το πρώτο iphone σ ένοιαζε ότι είχε χαμηλή ανάλυση; Εμένα όχι...

Κι αυτό γιατί ήταν πολύ μπροστά σε εμπειρία χρήσης απ ότιδηποτε άλλο.
Αυτά που είδαμε χτες με την epic engine σε ps5 πιθανόν να μην μπορούν να βγουν σε 4κ , αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά , που εγώ δεν θα είχε θέμα με ένα 1440p.

Με οτιδήποτε άλλο μέχρι τώρα , ακόμα και 4κ με RTX δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο.

Εγώ λοιπόν , ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ όλα όσα λέγονται και δείχνονται , είμαι ικανοποιημένος κι ας μην φτάσουμε στο απόλυτο.
Αυτό προφανώς θα έρθει αργότερα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Sony Playstation 5

Μην πιασουμε τι ελεγε ο Γκειτς.

Αλλαζουν οι εποχες και οι αναγκες. Μην σου πω οτι το το 1ΤΒ μου φαινεται και λιγο....με αυτα τα δεδομενα που θα εχουν τα νεα παιχνιδια.
Μα συμφωνώ.

Απλά θεωρώ ,too good to be true να δώσουν με 500 ευρώ 1ΤΒ nvme και γρήγορο κιόλας.

Sony Playstation 5

Δεν αποκλείεται να λειτουργούν στο κόστος στην αρχή... δεν είναι πρώτη φορά.
Τα κέρδη θα έρθουν από τα παιχνίδια και υπηρεσίες και αργότερα και από το hardware.

Εδώ μια τεχνική ανάλυση...

https://youtu.be/iIDzZJpDlpA

Sony Playstation 5

Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν , το γνωστό Mandalorian , σε μεγάλο βαθμό , γυρίστηκε με παρόμοιες τεχνικές της ίδιας μηχανής rendering που συζητάμε , της epic (unreal engine) !

https://youtu.be/gUnxzVOs3rk

Τα του δίσκου τα εξαντλήσαμε νομίζω (όσο μπορούσαμε να συνεννοηθούμε 😋 )

Και κάτι ακόμα.... μαγικες υλοποιήσεις υπάρχουν και είναι αυτές που προκύπτουν από την 100% αξιοποίηση hardware Kai software.

Είναι αυτές που έκαναν την amiga μοναδική, τους πρώτους mac ονειρικούς , το ipad πιο γρήγορο από intel desktops κλπ.

Οι περιπτώσεις που λες είχαν μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν υφίστανται πλέον: Παρθένες εποχές (στον τομέα τους), μοναδικό hardware και μη ανάγκη προς τα πίσω συμβατότητας.

Εδώ μιλάμε για κλασικά pc parts και ανάγκη συμβατότητας με το παρελθόν.

Τα περιθώρια για μαγικά είναι ελάχιστα.

Όσο για το frame rate συμφωνώ ότι τα 60p σε τέτοια παιχνίδια είναι απαραίτητα... κι ελπίζω ότι θα τα έχουμε.
Αν όχι , όντως θα είναι θέμα.

Για την ανάλυση είναι πιο περίπλοκη η απάντηση.
Όταν πχ είδες το πρώτο iphone σ ένοιαζε ότι είχε χαμηλή ανάλυση; Εμένα όχι...

Κι αυτό γιατί ήταν πολύ μπροστά σε εμπειρία χρήσης απ ότιδηποτε άλλο.
Αυτά που είδαμε χτες με την epic engine σε ps5 πιθανόν να μην μπορούν να βγουν σε 4κ , αλλά είναι τόσο εντυπωσιακά , που εγώ δεν θα είχε θέμα με ένα 1440p.

Με οτιδήποτε άλλο μέχρι τώρα , ακόμα και 4κ με RTX δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο.

Εγώ λοιπόν , ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ όλα όσα λέγονται και δείχνονται , είμαι ικανοποιημένος κι ας μην φτάσουμε στο απόλυτο.
Αυτό προφανώς θα έρθει αργότερα....

Για το θέμα ανάλυση, το παράδειγμα iPhone είναι ατυχές καθώς εκεί οι ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Αλλά μιας και με ρωτάς, εγώ ναι δεν πάλεψα με την καμία τη θολούρα της οθόνης των πρώτων iPhones. Εξ ου και περίμενα το 4 για να πάρω.

Το θέμα ανάλυσης προσωπικά με προβληματίζει καθώς όλες οι TV είναι πλέον 4Κ και (ψυχολογικά και μόνο) το “upscaling” με χαλάει.

Το rtx δεν είμαι ζητούμενο για μένα. Δεν με έχει πείσει. Το ανάφερα απλώς για τεχνικούς λόγους.

Σχεδόν πάντα οι κονσόλες (ειδικά από το 360 και μετά) στην αρχή πωλούνταν στο κόστος ή και οριακή χασούρα γιατί ακριβώς έβγαζαν λεφτά από δικαιώματα, παιχνίδια και συνδρομές.

Offtopic: με ξεπερνάει πάντως το γεγονός ότι σε thread παιχνιδομηχανής (και μάλιστα της Sony) αναφέρονται τα iPhone & iPad. Παντού ρε παιδί μου..

1tb είναι απολύτως οριακό για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το σπορ...

Απάντηση: Re: Sony Playstation 5

1tb είναι απολύτως οριακό για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το σπορ...

Εμείς το ξέρουμε. Και οι εταιρείες το ξέρουν. Οταν όμως μέχρι και σήμερα οι επιλογές είναι 500GB και 1ΤΒ με μηχανικούς δίσκους, φαντάσου τι θα γίνει με SSD. Ακόμα και στις facelift κονσόλες που έβγαλαν (PS Pro, Xbox One X) τα τελευταία χρόνια, δεν τόλμησαν ούτε για αστείο να δώσουν 2ΤΒ σκληρό.

Γι αυτό φοβάμαι ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Και μετά θα αρμέγουν την αγελάδα με αξεσουάρ έξτρα δίσκους......

Re: Απάντηση: Re: Sony Playstation 5

Και μετά θα αρμέγουν την αγελάδα με αξεσουάρ έξτρα δίσκους......

...οι οποίοι, ως εξωτερικοί λογικά, δεν θα είναι τόσο γρήγοροι (όσο ο εσωτερικός nvme)....

Απάντηση: Sony Playstation 5

Επειδή δεν έχω κάτσει να δω όλα τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, είπαν/έδειξαν άφησαν κανα υπονοούμενο τι χωρητικότητας θα είναι ο SSD ;

Δεν θα είναι εξωτερικοί, όχι στο ps5 τουλάχιστον.
Θα πρέπει επίσης να είναι certified.
Δες τη παρουσίαση και θα καταλάβεις....

Θα παίρνει m2 δίσκους αρκεί να είναι πολύ γρήγοροι (pciex 4 σαν δεδομένο) και γενικά «συμβατοί» (λίστες συμβατότητες αναμένονται από το 2021).

Θα παίρνει και usb 3 αλλά μόνο για να παίζεις ps4 games ή σαν μέσο αντιγραφής προς τον main δίσκο.

Fair...

Αυτό λέμε.... όχι εμείς , αυτοί! :p

Όλα όσα έχω γράψει είναι από τις τεχνικές παρουσιάσεις επαναλαμβάνω.