Sony προβληματισμοι: A6000 ή RX100II

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Πριν κανα μηνα αγορασα μια RX100II.
(ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ακριβη θα ελεγα...)

Δυο ηταν οι κυριοι λογοι που επελεξα την συγκεκριμενη μηχανη:

α. Φορητοτητα
β. Ποιοτητα σε βιντεο (σημειωση: Ειμαι πολυ ασχετος με το θεμα βιντεο)

Μολις της ανοιξα απο το - σφραγισμενο - κουτι ηταν σπασμενη, οποτε και την επεστρεψα, αλλα επειδη δεν ειχε αλλη η σονυ την ξαναπηρα πισω μεχρι να ερθει κανουργια.

Αnyway, για να μην μακρυγορω με την εισαγωγη πειτε μου σας παρακαλω:

Να παρω την RX100II ή να κανω κολοτουμπα και να παρω μια Α6000 ?

Με τον στανταρ φακο η Α6000 δεν ειναι και πολυ μεγαλυτερη....(νομιζω).
Στο βιντεο (φανταζομαι) θα ειναι αντιστοιχες.

Με την A6000 θα ειμαι πιο .. "ευελικτος" αν θελησω καποια στιγμη να μην μου τρωει η νικον τα λεφτα στους φακους....

Δωστε τα φωτα σας, η δικη μου σκεψη θολωσε....

Ευχαριστω πολυ προκαταβολικως

Υγ.. Μπας και υπαρχει και τριτη επιλογη ???

Την φορητότητα της rx100ii δεν την έχει καμία nex.
Από εκεί και πέρα για την α6000 θα ανέβεις και άλλο χρηματικά.
Και να σου θυμίσω ότι την rx100ii την πήρες ακριβά και επειδή επέλεξες την ελληνική αγορά και γιατί δεν επέλεξε την σχεδόν ίδια rx100.

1) Με την α6000 κερδίζεις φωτεινότητα λόγω αισθητήρα, αλλά ο κιτ φακός είναι σκοτεινός.
Η RX100II έχει μικρότερο αισθητήρα αλλά ο φακός της είναι πολύ φωτεινός.
Είχε κάνει κάτι υπολογισμούς ο Γιαρίμης Ηλίας με τον Γιαννη Σπύρου σε ένα άλλο θέμα.
Οπότε η πραγματική διαφορά τους είναι μικρή.

2) αν υπάρχει πιθανότητα να αγοράσεις κάποιον φωτεινό φακό για την a6000 θα δεις μεγαλύτερη διαφορά.

3) φωτογραφίζεις κινούμενα θέματα; εάν ναι...α6000...

4) φορητότητα: η rx100 κερδίζει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και η άλλη δεν είναι φορητή. Μια χαρά είναι

5) βίντεο: αν είσαι άσχετος δε θα καταλάβεις διαφορά. Και οι δύο κρύσταλλο θα σου φανούν. Διαφορά καταλαβαίνεις όταν ψάχνεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Τρίτη επιλογή:
στο ίδιο περίπου χρηματικό επίπεδο, panasonic/olympus κτλ με αισθητήρα m4/3. Φορητές και αντάπτορες για φακούς.
Νομίζω οι γνωστοί άγνωστοι "δοκιμαστές" θα απαντήσουν πιο εμπεριστατωμένα.

Πριν κανα μηνα αγορασα μια RX100II.
(ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ακριβη θα ελεγα...)

Δυο ηταν οι κυριοι λογοι που επελεξα την συγκεκριμενη μηχανη:

α. Φορητοτητα
β. Ποιοτητα σε βιντεο (σημειωση: Ειμαι πολυ ασχετος με το θεμα βιντεο)

Μολις της ανοιξα απο το - σφραγισμενο - κουτι ηταν σπασμενη, οποτε και την επεστρεψα, αλλα επειδη δεν ειχε αλλη η σονυ την ξαναπηρα πισω μεχρι να ερθει κανουργια.

Αnyway, για να μην μακρυγορω με την εισαγωγη πειτε μου σας παρακαλω:

Να παρω την RX100II ή να κανω κολοτουμπα και να παρω μια Α6000 ?

Με τον στανταρ φακο η Α6000 δεν ειναι και πολυ μεγαλυτερη....(νομιζω).
Στο βιντεο (φανταζομαι) θα ειναι αντιστοιχες.

Με την A6000 θα ειμαι πιο .. "ευελικτος" αν θελησω καποια στιγμη να μην μου τρωει η νικον τα λεφτα στους φακους....

Δωστε τα φωτα σας, η δικη μου σκεψη θολωσε....

Ευχαριστω πολυ προκαταβολικως

Υγ.. Μπας και υπαρχει και τριτη επιλογη ???

θα σου πρότεινα να κρατήσεις τη sony rx100. Για τα άλλα μπορώ να απαντήσω σε ένα μόνο.

Αν σταματήσεις να αγοράζεις φακούς της ΝΙΚΟN, πολύ απλά θα αρχίσεις να αγοράζεις φακούς της sony. Και δεν είναι πιο φθηνοί ούτε θα γίνουν ποτέ. Οι zeiss 24-70 4.0 στοιχίζουν 1100 ευρώ και οι sony 70-200 4.0 στοιχίζουν 1500 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τους αντίστοιχους canon/nikon. Είναι καλύτεροι οπτικά; Κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να μας αποδείξει κάτι τέτοιο.

Oύτε και οι primes. Υπάρχουν οι sony 20/35/50. Στοιχίζουν 230/400/300 ευρώ και είναι όλοι τους καινούριας σχεδίασης φακοί. Είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους canon/nikon? Όχι. Είναι πιο φθηνοί; Όχι.

Φυσικά δεν συζητούμε καν την πιθανότητα να δούμε επίπεδο ποιότητας συγκρίσιμο με εκείνο των SIGMA 35/50 1.4 και μάλιστα σε λιγότερο απο 1000 ευρώ.

Αυτά από κάποιον που μπήκε στο σύστημα της SONY.

Την φορητότητα της rx100ii δεν την έχει καμία nex.
Από εκεί και πέρα για την α6000 θα ανέβεις και άλλο χρηματικά.
Και να σου θυμίσω ότι την rx100ii την πήρες ακριβά και επειδή επέλεξες την ελληνική αγορά και γιατί δεν επέλεξε την σχεδόν ίδια rx100.

Μικρη ειναι η διαφορα για την Α6000

Πλιζ, μην αρχισουμε για τα χαλια της ελληνικης αγορας

θα σου πρότεινα να κρατήσεις τη sony rx100. Για τα άλλα μπορώ να απαντήσω σε ένα μόνο.

Αν σταματήσεις να αγοράζεις φακούς της ΝΙΚΟN, πολύ απλά θα αρχίσεις να αγοράζεις φακούς της sony. Και δεν είναι πιο φθηνοί ούτε θα γίνουν ποτέ. Οι zeiss 24-70 4.0 στοιχίζουν 1100 ευρώ και οι sony 70-200 4.0 στοιχίζουν 1500 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τους αντίστοιχους canon/nikon. Είναι καλύτεροι οπτικά; Κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να μας αποδείξει κάτι τέτοιο.

Oύτε και οι primes. Υπάρχουν οι sony 20/35/50. Στοιχίζουν 230/400/300 ευρώ και είναι όλοι τους καινούριας σχεδίασης φακοί. Είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους canon/nikon? Όχι. Είναι πιο φθηνοί; Όχι.

Φυσικά δεν συζητούμε καν την πιθανότητα να δούμε επίπεδο ποιότητας συγκρίσιμο με εκείνο των SIGMA 35/50 1.4 και μάλιστα σε λιγότερο απο 1000 ευρώ.

Αυτά από κάποιον που μπήκε στο σύστημα της SONY.

Ευχαριστω Βλαση

Προφανως δεν εχω σκοπο να παροπλισω το nikon συστημα μου, το οποιο ειναι και πολυ "ενημερωμενο", αστειευομενος εγραψα πως θα αγοραζω φακους σονυ αντι για νικον.

Παρολο που η RX100ii ειναι φτιαγμενη σαν τανκ που λενε, κατι δεν μου αρεσει, ισως φταιει οτι στα χερια μου ειναι υπερβολικα μικρη... και γενικα ο τροπος που λειτουργει μου θυμιζει περισσοτερο ... toy παρα φωτογραφικη της ταξεως των 650 ευρω....

Στα ματια μου καμμιά σχέση το μέγεθος τους http://camerasize.com/compact/#535.360,332,ha,t και αν θέλεις να καλύψεις το ίδιο ευρος (28-100mm) θα κουβαλάς 3X-5Χ περισσότερο όγκο.

Εχει η α6000 crop-mode ?. Αν ναι τότε καλύπτεται εύκολα η έλειψη τελε του 16-50 (14-75 FF)

Εγω προσωπικά και μονο για το EVF θα πήγαινα σε α6000 ... ή εναλλακτικά, με παραχωρίσεις στον τομέα του video .. σε Fuji X20 (με υβριδικό OVF/EVF παρακαλώ)

Οι φακοί Sony-Sony-Zeiss είναι νομίζω πιο ακριβοί απο τους αντίστοιχους Νικον-Canon .. με μόνη εξαίρεση τους σταθερούς 19-30-60 της Sigma το value/money της μοντούρας Ε υποφέρει ..

Εναλλακτική για συμμαζεμένο μέγεθος με άρτια κάλυψη wide-tele (24-120mm/f2.0-3.9) ενδιαφέρουσα είναι η Canon G1-X II αλλά υστερεί στο video και για κάποιους σαν και μένα χρειάζεται και το εξτρα EVF (+200 ).

1) Με την α6000 κερδίζεις φωτεινότητα λόγω αισθητήρα, αλλά ο κιτ φακός είναι σκοτεινός.
Η RX100II έχει μικρότερο αισθητήρα αλλά ο φακός της είναι πολύ φωτεινός.
Είχε κάνει κάτι υπολογισμούς ο Γιαρίμης Ηλίας με τον Γιαννη Σπύρου σε ένα άλλο θέμα.
Οπότε η πραγματική διαφορά τους είναι μικρή.

2) αν υπάρχει πιθανότητα να αγοράσεις κάποιον φωτεινό φακό για την a6000 θα δεις μεγαλύτερη διαφορά.

3) φωτογραφίζεις κινούμενα θέματα; εάν ναι...α6000...

4) φορητότητα: η rx100 κερδίζει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και η άλλη δεν είναι φορητή. Μια χαρά είναι

5) βίντεο: αν είσαι άσχετος δε θα καταλάβεις διαφορά. Και οι δύο κρύσταλλο θα σου φανούν. Διαφορά καταλαβαίνεις όταν ψάχνεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Τρίτη επιλογή:
στο ίδιο περίπου χρηματικό επίπεδο, panasonic/olympus κτλ με αισθητήρα m4/3. Φορητές και αντάπτορες για φακούς.
Νομίζω οι γνωστοί άγνωστοι "δοκιμαστές" θα απαντήσουν πιο εμπεριστατωμένα.

Ευχαριστω για την απαντηση

Θεωρω πως τα 700 μαζι με τον 16-50 για την Α6000 ειναι ποιο τιμια απο τα 650 της RX100ii, (και compact, και μηδενικη επεκτασιμοτητα)
Εχω και αλλη φωτογραφικη για ποιο "δυσκολα", την μικρη την θελω για τις "γρηγορες", επαγγελματικα ταξιδια, και βιντεο στο πιτσιρικι...
Ασχετος, εννοω στην επεξεργασια.... διαφορες καταλαβαινω ;-)

Ηλια πραγματι εχει διαφορα στο μεγεθος, την ειδα και ζοριστικα

Την G1-X II την εχω απορριψει λογω βιντεο δυνατοτητων (παρολο που μια αρχαια πλεον G7 ηταν παλικαρι), το ιδιο και τις Fuji.
Αν η X100S ειχει ιδιας ποιοτητας βιντεο με την sony, θα ειχαμε τελειωσει....

αν θελεις απολυτη φορητοτα και πολυ καλο βιντεο, την rx100 II (κι αν δε θελεις να μαζεψεις αλλους φακους).

Αν θελεις αργοτερα να "επεκταθεις" Α6000.

Με την rx100II , το μονο που θα χασεις ειναι η ταχυτητα εστιασης , ειδικα σε κινουμενα θεματα... αν δε σε νοιαζει αυτο, μεινε με αυτην .

Απάντηση: Re: Sony προβληματισμοι: A6000 ή RX100II

κατι δεν μου αρεσει, ισως φταιει οτι στα χερια μου ειναι υπερβολικα μικρη.

Δεν ξέρω καμία από τις δύο αλλά αυτό που γράφεις είναι θέμα συνήθειας καθαρά .
Μετά από δυο περίπου χρόνια χωρίς dslr αλλά με pen pl1 - pm1 , αγόρασα την om-d em10 (έχοντας τελευταία την εξίσου καλή pen e-pl5) καθώς όλον αυτόν τον καιρό , δεν κατάφερα να ξεπεράσω την έλλειψη του ενσωματωμένου σκόπευτρου . Μάλλον έτσι νόμιζα .
Μια εβδομάδα στα χέρια μου η ΕΜ10 και προχθές συνειδητοποίησα πως φωτογραφίζω βλέποντας την οθόνη και όχι το EVF :bang:

Ευχαριστω απαντες

"Φοβαμαι", πως αν δεν κρατησω την RX100, θα πανε περιπατο και τα δυο βασικα κριτηρια που ειχα οταν την αποφασισα.

Ακομη, αν παω προς A6000, επισης "φοβαμαι" οτι θα βαριεμαι να χρησιμοποιω την D600.

Δεδομενου δε οτι εχω ηδη αγορασει (για την RX100), ενα γκριπακι, δυο μπαταριες, εναν εξωτερικο φορτιστη τους, και κατι ψιλα ακομη, μια φωνη (της λογικης πρεπει να ειναι) μου λεει να κατσω στα αυγα μου...

Δούλεψε την rx100 για κάποιους μήνες να δεις αν σε βολεύει και μετά αποφασίζεις.
Τότε θα έχει πέσει σίγουρα και η τιμή της α6000 οπότε χαμένος δε θα βγεις.
Στο κάτω κάτω όπως τα βλέπω σε ποιότητα εικόνας η a6000 με τον κιτ φακό και όχι μόνο δεν είναι συνταρακτικά καλύτερα από τις rx100 και τις προηγούμενες nex.

Δούλεψε την rx100 για κάποιους μήνες να δεις αν σε βολεύει και μετά αποφασίζεις.
Τότε θα έχει πέσει σίγουρα και η τιμή της α6000 οπότε χαμένος δε θα βγεις.
Στο κάτω κάτω όπως τα βλέπω σε ποιότητα εικόνας η a6000 με τον κιτ φακό και όχι μόνο δεν είναι συνταρακτικά καλύτερα από τις rx100 και τις προηγούμενες nex.

Μα δεν μπορω να το κανω αυτο (να την δουλεψω για καποιους μηνες), αφου την ερχομενη εβδομαδα θα ερθει καινουργια...

μηπως να περιμενες λιγο ?
Sony RX100M3

http://www.sonyalpharumors.com/sr5-rx1000m3-leaks-out-in-manual/

sony_ag-r2_dsc-rx100m3_zpseaa740f2.jpg

Η δικιά μου στάση είναι απλή: είναι ένα εργαλείο που κάνει την δουλειά εκεί που άλλα δεν μπορούν. Κάτι σαν κατσαβιδάκι "νάνος", όχι ότι καλύτερο για πολλή δουλειά αλλά αναντικατάστατο...