Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Στα BIF τι κοιτάζουμε πέρα από το να βγει καλά εστιασμένο το πουλί;

Στην πρωτη φωτο εγω δεν βλεπω καλα εστιασμενο το πουλι.

Υγ. Δεν ειμαι πολεμιος της RX10, θελω να πιστευω οτι φανηκε στο #675

προφανως δεν ειδες τη φατσουλα ή φταιω εγω που την εβαλα σε λαθος σημειο!

Μιλας σοβαρα ?

Αν ναι.... αλλαζω κατηγορια :p

Οι φωτο αυτες μπηκαν για συγκεκριμενο λογο, για να δικαιολογησουν συγκεκριμενες "απαιτησεις" ... αν δε το καταλαβαινεις, δεν μπορω να κανω κατι γι αυτο!

Οι "ενστασεις" γι αυτη τη μηχανη, ειναι κυριως η τιμη της, και για μενα εξηγησα γιατι τη θεωρω οικονομικη και η οχι τοσο γρηγορη αποκριση της μηχανης (χειρισμος κι εστιαση) .

Οσον αφορα την αποκριση (κυριως στο ζοομ) , εδειξα γιατι ειναι λαθος αυτη η αποψη βαζοντας το βιντεακι με το zoom in-out απο τα 24mm ->200 και πισω, που δειχνει ακριβως το αντιθετο.

Για τη ταχυτητα και ακριβεια εστιασης το παραπανω δειγμα ειναι ενδεικτικο της καλης ταχυτητας (οχι φυσικα dslr like) , αλλα ικανης ακομη και για BIF (αν ξερεις να τη στησεις σωστα).

τι δεν καταλαβαιβεις λοιπον ?

σ αυτα το bif τιποτα, απλα τις βαλαμε σαν ενδειξη καλης και γρηγορης εστιασης.
Δεν ειναι καλλιτεχνικες, ουτε ενδεικτικες της ποιοτητας φωτο της μηχανης (και οποιας αλλης μηχανης)
γι αυτο αλλωστε τις βαζουμε εδω και οχι στη κατηγορια των φωτογραφιων.

Ουτε ειμαι , ουτε θελω να γινω φωτογραφος.... εδω απλα εξεταζουμε το αν μια σημερινη καλη bridje - mirrorless μπορει να σταθει με αξιωσεις σε τετοιου ειδους φωτογραφηση.

Ακομη εχουν δρομο να διανυσουν (οσον αφορα την εστιαση), αλλα δεν ειναι μακρια ο καιρος που οι dslr θα χασουν την πρωτοκαθεδρια....

Στα BIF τι κοιτάζουμε πέρα από το να βγει καλά εστιασμένο το πουλί;

οι νεες μηχανες επισης , ειναι ολοκληρα εργοστασια ρυθμισεων.
Αυτες οι ρυθμισεις λοιπον, πολλες φορες , ειναι ικανες να αλλαξουν πολυ τη συμπεριφορα μιας μηχανης (οπως της Rx10 - και οχι μονο).

Σε προσφατο βιντεο πολυ εμπειρου φωτογραφου - reviewer , εθαψε κυριολεκτικα τη νεα fuji XT1 , οσον αφορα την ταχυτητα και ακριβεια εστιασης.
Χωρις ομως προηγουμενως να ψαξει καλα τα μενου και τις νεες δυνατοτητες της μηχανης.
εκανε επισης το λαθος να χρησιμοποιησει και λαθος φακο (macro φακος=ακαταλληλος φακος για συγκριτικο ταχυτητας εστιασης)!

Μετα απο πολλα email που ελαβε και το χαμο που προκαλεσε στο youtube το συγκεκριμενο βιντεο, ο τυπος ξαναεκανε το συγκριτικο με την EM1 , διαλεξε αλλο φακο (τον κιτ φακο) και ρυθμισε τη μηχανη συμφωνα με τις υποδειξεις καποιων μελων.

Το αποτελεσμα ?

Η ΧΤ1 εγινε ΑΛΛΗ μηχανη, και μαλιστα με μεγαλυτερο ποσοστο επιτυχιας σε CAF , με κινουμενο στοχο, και κινηση του στοχου προς και μακρια απο τη μηχανη ....

Οπως καταλαβαινετε, οι νεες μηχανες (οποιες και αν ειναι αυτες) θελουν καλο ψαξιμο, μπολικο διαβασμα και πειραματισμο.
Εχουν πολλες δυνατοτητες , που με πρωτη ματια δεν φαινονται.

Αυτο λεω εδω, τιποτα παραπανω....

Παει καιρος (4 χρονια περιπου) που παρακολουθησα ενα σεμιναριο για τη νεα - τοτε - canon 7D , και το νεο συστημα εστιασης που ειχε.

Ηταν αρκετα διαφορετικο απο τα μεχρι τοτε συστηματα, ειχε πολλες ρυθμισεις στα μενου, και ηθελε διαφορετικη αντιμετωπιση απο τα προηγουμενα μοντελα.

Οι περισσοτεροι "επαγγελματιες" φωτογραφοι που το παρακολουθησαν, στην αρχη ειχαν απογοητευτει , κι ελεγαν οτι βγαζουν συνεχως ανεστιαστες φωτο ή οτι δεν τους βολευε το νεο συστημα.

Οταν μετα απο λιγο, οι μηχανες ρυθμιστηκαν σωστα, εμαθαν τη νεα φιλοσοφια της 7D , και κυριως αλλαξαν καπως μυαλα (μερικοι , οχι ολοι) , καταλαβαν οτι μπορουσαν να φωτογραφισουν ευκολοτερα και ταχυτερα !

Καθε νεο συστημα απαιτει χρονο για να καθιερωθει , να το ψαξεις και να το ξεζουμισεις... θελει επισης "open mind" ανθρωπους , που εχουν ορεξη και διαθεση γι αλλαγες.

Εγω επειδη βαριεμαι τα ιδια και τα ιδια και λογω δουλειας, κανω συνεχως αλλαγες, που πολλες φορες δεν μ αφηνουν να μαθω οσο πρεπει μια μηχανη .... γι αυτο και παραθετω link απο αλλους , οπως στο συγκεκριμενο θεμα.

Οπως ειπα , δεν ειχα ρυθμισει καθολου τη μηχανη, ειχα ελαχιστο χρονο ,και το αποτελεσμα φανηκε.
Ανθρωποι πιο εμπειροι σ αυτου του ειδους τη φωτογραφηση, οπως ο τυπος στο dpreview, υποστηριζει οτι με το σωστο SETUP (το αναφερει νομιζω στο νημα του) , μπορεις να πετυχεις αξιολογα αποτελεσματα....

Εγω το εβαλα για να το δοκιμασει καποιος , αν εχει το χρονο και την ορεξη (και τη μηχανη φυσικα) και γι αυτο "ενοχλουμαι" καπως απο την αρνητικη αποδοχη ...

Δεν υποστηριζω καμια εταιρεια-μηχανη κλπ, οπως και οι αλλες ετσι και η sony rx10 καποια στιγμη (αν ειμαστε καλα) θ αλλαχτει , για να δοκιμασω καποια αλλη.

Last edited:

Όπως έχουν εξελιχθεί οι μηχανές, θέλει αρκετό διάβασμα/εξάσκηση για να τις σετάρεις και να ξέρεις να τις χειρίζεσαι σωστά.
Το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι καλό είναι να μένει κανείς σε ένα σύστημα/μηχανή.

Έτσι είναι, ειδικά αν τα θέματα που φωτογραφίζεις διαφοροποιούνται αισθητά, οι διαφορετικές απαιτήσεις συνεπάγονται και διαφορετικό σετάρισμα. Παράδειγμα "σκράπα" είμαι εγώ, που τραβάω στατικά θέματα με φυσικό φωτισμό. Στις συγκεκριμένες συνθήκες είμαι καλούτσικος (τεχνικά), όταν βρεθώ π.χ. στο δρόμο ξεχνάω συχνά το απλό: να βάλω C-AF - με αποτέλεσμα να χάνω αρκετά καρέ. Οπότε φαντάσου να θες να μπείς "στα βαθειά" ή να ασχοληθείς με τις ιδιαιτερότητες της κάθε μηχανής...

Μπορεί να μην έχω τα RAW, αλλά θέματα όπως η οξύτητα του φακού σε κέντρο και άκρα και οι λεπτομέρειες που αποτυπώνει δεν έχουν σχέση με το αν τραβάς RAW. Αυτά τα αρχεία κάνουν δουλειά όταν ψάχνεις θόρυβο, dynamic range κλπ.

Επειδή δεν χρησιμοποιώ τα συνηθισμένα ACR/LR κλπ. που
- κάνουν αυτόματες διορθώσεις φακών (γεωμετρίας κλπ) σε ορισμένα μοντέλλα (οχι σε όλα και οχι με την ίδια επιτυχία παντού)
- εφαρμόζουν καμπύλες τονικότητας (που επηρρεάζουν το κοντραστ και τα χρώματα) επίσης αυτόματα και χωρίς ο χρήστης να παίρνει χαμπάρι για μένα τουλάχιστον είναι χρήσιμα μόνο τα RAW.
- επειδή έγραψες μια παράξενη διαπίστωση, οτι δηλ. η RX10 είναι καλύτερη στο θέμα των παραμορφώσεων απο εναν φακό (10-22) που έχει μετρηθεί με ελάχιστη παραμόρφωση στα 24mm FF DxO : 0.1% @ 14mm (22mm), -0.3 @ 20mm (32mm) δεν γίνεται να βγάλω συμπέρασμα απο jpeg.

..
Οι "ενστασεις" γι αυτη τη μηχανη, ειναι κυριως η τιμη της, και για μενα εξηγησα γιατι τη θεωρω οικονομικη και η οχι τοσο γρηγορη αποκριση της μηχανης (χειρισμος κι εστιαση) .

Οσον αφορα την αποκριση (κυριως στο ζοομ) , εδειξα γιατι ειναι λαθος αυτη η αποψη βαζοντας το βιντεακι με το zoom in-out απο τα 24mm ->200 και πισω, που δειχνει ακριβως το αντιθετο.

?

Επειδή το βιντεάκι ανέβηκε μετά απο δικές μου ερωτήσεις .. Τό βρήκα πολύ αντικειμένικό τρόπο παρουσίασης.

Αλλά να ξεκαθαρίσω οτι εμένα μου φάνηκε όντως αργό το zoom και μαλλον θα με εκνευρίσει στη χρήση. Είμαι συνηθισμένος στο χειροκίνητο 0-300 σε δέκατα του sec ..

οι reviewers στο εξωτερικο εγραφαν για πολυ μεγαλους χρονους Ηλια... και ατερμονες κινησεις (που κι εσυ ανεφερες)
Προφανως ενας κλασσικος φακος θα ηταν πιο γρηγορος στη διαδικασια αλλαγης εστιακης αποστασης... αλλα δεν υπαρχει καποιος αντιστοιχος φακος (σε 1" και πανω αισθητηρα ευρειας παραγωγης), αυτο ειναι το θεμα.
Οτι αλλο και να βαλεις , απλα δεν ειναι το ιδιο.

Ή θα εχεις καποιον 18-200mm αλλα με μεταβλητο διαφραγμα και μαλιστα πολυ πιο σκοτεινο, ή θα εχεις (οπως ειχα εγω) 2 φακους "κλασσικους" 24-70 και 70-200 μμ ... αλλα τοτε θα εκανες ΠΟΛΥ παραπανω χρονο απο τα 2-3 sec της RX10, για ν αλλαξεις φακους.

Σε καθε περιπτωση εισαι "χαμενος" ... αυτο διαπιστωσα κι εγω με την gh3 και τους 2 ζοομ. Θα επρεπε να εχω 2 σωματα με τους φακους πανω (το ειχα σκεφτει κι αυτο) , οπως αλλωστε κανουν πολλοι επαγγελματιες .
Οικονομικα ασυμφορο, μεγαλυτερος ογκος και βαρος επισης.

Προτιμησα να κανω ενα μικρο συμβιβασμο στην εικονα (των φωτο - γιατι στο βιντεο δεν εγινε κατι τετοιο) χαρην της ευκολιας.
Αλλωστε μιλαμε για bridje μηχανη, μια all around λυση, και σαν τετοια τη κρινω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Όπως έχουν εξελιχθεί οι μηχανές, θέλει αρκετό διάβασμα/εξάσκηση για να τις σετάρεις και να ξέρεις να τις χειρίζεσαι σωστά.
Το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι καλό είναι να μένει κανείς σε ένα σύστημα/μηχανή.

Aκριβώς αυτο ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα προβλήματα των σημερινων review αλλα και πολλων φωτογραφων που αλλάζουν καθε λιγο μηχανες, δεν προλαβαινουν να εξοικιωθουν με τις απειρες ρυθμισεις που εχουν οι μηχανες τους και καταληγουν σε βιαστικα συμπερασματα για την λειτουργία τους.

Προσωπικα ακομη και στις δικες μου Olympus μηχανες που εχω επενδυσει απειρες ωρες για να τις μαθω και ξερω λεπτομερεις που το 50% των ανθρωπων που τις δουλευουν δεν εχουν ιδεα μιας και τρομαζουν απο τα δεδαλωδη μενου ή αντιγραφουν απλα ρυμισεις χωρις να ξερουν τι κανουν, υπαρχουν πολλες κρυφες ρυθμισεις που με αφηνουν καθε φορα με απορια τι κανουν πραγματικα μιας και η συμπεριφορα τους αλλαζει δραματικα απο μηχανη σε αλλη μηχανη ιδιου μοντελου ή απο τον ενα φακο σε αλλο ακριβως ιδιο φακο.
Μαλιστα μετα απο ενα firmware παρατηρω οτι αλλάζουν πολλά και διαφορα που δεν αναρτωνται στα επισημα site των εταιριων και δεν μιλω παντα για βελτιωσεις , π.χ. η ΕΜ5 στο firmware v1.2 δουλευε σε CAF πολυ καλυτερα απο οτι με τα δυο νεα firmware που βελτιωσαν διαφορα bugs της μηχανης και πιθανον η νεα ΕΜ10 να δουλευει πιο σωστα με m4/3 φακους απο την πολυδιαφημισμενη ακριβοτερη με υβριδικο συστημα εστιασης Ε-Μ1 σε mode CAF+ΤR (θα το δω μολις εχω και τις δυο μηχανες στην κατοχή μου).

Αυτος ηταν και ο κυριος λογος που απαντησα σε συμφουρμιτη που πηρε την GH4 και ζητησε την γνωμη μας για πιθανη αγορα του ακριβου φακου 42.5/1.2 ή αντι αυτου μιας ΧΤ1 + 56/1.2, δηλ. να μην επενδυσει σε διπλα συστηματα που απαιτουν βαθια γνωση και εξοικιωση εκτος και αν υπαρχει ιδαιτερος λόγος που δεν τον καλυπτει ενα συστημα.

Και τελος οταν κανουμε την προσωπικη προσπαθεια να παρουσιασουμε εξοπλισμό με τον οποιο δεν ειμαστε εξοικιωμενοι πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι σε αυτα που λεμε γιατι πολλοι τα διαβαζουν και κρατανε οτι θελουν αναλογα με την γνωση τους και την εμπειρια τους π.χ. οταν δοκιμασα την Fuji XT1 σε καταστημα δεν ανεβασα δειγματα ουτε καν τα σχολιασα γιατι δεν ξερω την μηχανη και θα την εθαβα αν εβαζα αυτα που ειδα, εγραψα ομως με ακριβεια εντυπωσεις απο την εργονομια της μηχανης χωρις να εχω διαβασει ουτε ενα review και μετα οτι διαβαζα ηταν σαν να το εχω ζησει (μεχρι τοτε τα πρωτα στοχευμενα review δεν ειχαν πει τιποτε απολυτως για αυτα και μονο εκθειζαν την μηχανη), για το συστημα εστιασης προσπαθησα να ειμαι ακριβης σε αυτα που ειδα (και εγω την δοκιμασα με τον κιτ φακο όχι τον αργο μακρο) αλλά εγραψα φαρδια πλατια οτι δεν ειμαι εξοικιωμενος με το μενου και οτι πιθανον να υπαρχουν ρυθμισεις που να επηρεαζουν την συμπεριφορα της.

Και οταν μεταφερουμε δειγματα για να κρινουμε καλυτερα ή πρεπει να ειναι RAW (το καλυτερο οπως ειπε ο Ηλιας) ή να αναφέρουμε σχεδόν ολες τις ρυθμισεις αν εχουν αλλαχθει απο τις βασικες εφοσον επηρεαζουν το Jpeg (κυριως φιλτρο θορυβου, χρωματικες ρυθμισεις, μειωση βινιετας, gradation κλπ.) και εκει η κριτικη θα αφορα καθαρα το Jpeg της μηχανης και τιποτε αλλο, αδιαφορο ειναι αν αρεσει η οχι η φωτο με την επεξεργασια που εχει υποστει απο την μηχανη με χρωματικα προφιλ και art filter (παρεπιπτοντως εμενα μου αρεσε η < χρωματικη παρουσιαση> με τα δενδρα και φυσικα αυτο ειναι φωτογραφία εφοσον αυτο ειχε στο μυαλό του ο φωτογραφος να αποδωσει ).

Μα τα είπαμε για τα χαρακτηριστικά πασπαρτου της RX10,

Για ατέρμονες κινήσεις ο άλλος Ηλίας έγραψε όχι εγώ ..

Δεν είναι καιρός να γίνει διερεύνηση για ποιό συγκεκριμένες χρήσεις ?.

Π.χ. ο Ilias που βγαίνει για παπαράτσι με τον 70-200 (110-320 σε κροπ) πολύ λίγο ενοχλείται που δεν έχει διαθέσιμα ευρυγώνια ταυτόχρονα με τα τελε .. όμως το να πάει απο άκρο σε άκρο στο χρήσιμο εύρος το θέλει γρήγορα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Αυτος ηταν και ο κυριος λογος που απαντησα σε συμφουρμιτη που πηρε την GH4 και ζητησε την γνωμη μας για πιθανη αγορα του ακριβου φακου 42.5/1.2 ή αντι αυτου μιας ΧΤ1 + 56/1.2, δηλ. να μην επενδυσει σε διπλα συστηματα που απαιτουν βαθια γνωση και εξοικιωση εκτος και αν υπαρχει ιδαιτερος λόγος που δεν τον καλυπτει ενα συστημα.

Ναι, δική μου ήταν η "πονηρή" σκέψη και πολύ σωστά με συμβούλεψες να μην την ακολουθήσω.

Όπως και για μια άλλη "πονηρή" σκέψη που κάνω, να κρατήσω τη GH4 + 7-14 + 100-300 και την RX10 για τα ενδιάμεσα, το ίδιο θα ισχύει.

Μπερδεψαμε τους Ηλιες ! :p

Προφανως για τον "αλλο" Ηλια, που θελει κατι τετοιο (ταχυτατη αλλαγη εστιακης αποστασης απο το ενα ακρο στο αλλο) , πιθανον να μη κανει.
Ο καθενας εχει τοσο διαφορετικες αναγκες που ειναι απιθανο να τους καλυψει ολους....

Οπως ειπες , (ελπιζω να μη κανω λαθος αυτη τη φορα) , ολα ειναι θεμα συμβιβασμων.
Για μενα, που καλυπτω (εκτος απο τις προσωπικες αναγκες μου) και καποιες εκδηλωσεις , ειναι η χρυση τομη.

Πολυ θα ηθελα κι εγω μια αναλογη μηχανη με FF αισθητηρα, αντιστοιχο φακο της rx10, μηχανικο ζοομ για τις φωτο , αλλα powerzoom μεταβλητης ταχυτητας για το βιντεο, κλπ

Οταν βγει, θα ειμαι ο πρωτος που θα την παρει .... αλλα μαλλον οχι συντομα!

Μα τα είπαμε για τα χαρακτηριστικά πασπαρτου της RX10,

Για ατέρμονες κινήσεις ο άλλος Ηλίας έγραψε όχι εγώ ..

Δεν είναι καιρός να γίνει διερεύνηση για ποιό συγκεκριμένες χρήσεις ?.

Π.χ. ο Ilias που βγαίνει για παπαράτσι με τον 70-200 (110-320 σε κροπ) πολύ λίγο ενοχλείται που δεν έχει διαθέσιμα ευρυγώνια ταυτόχρονα με τα τελε .. όμως το να πάει απο άκρο σε άκρο στο χρήσιμο εύρος το θέλει γρήγορα.

Last edited:

...

Σε καθε περιπτωση εισαι "χαμενος" ... αυτο διαπιστωσα κι εγω με την gh3 και τους 2 ζοομ. Θα επρεπε να εχω 2 σωματα με τους φακους πανω (το ειχα σκεφτει κι αυτο) , οπως αλλωστε κανουν πολλοι επαγγελματιες .
Οικονομικα ασυμφορο, μεγαλυτερος ογκος και βαρος επισης.

Προτιμησα να κανω ενα μικρο συμβιβασμο στην εικονα (των φωτο - γιατι στο βιντεο δεν εγινε κατι τετοιο) χαρην της ευκολιας.
Αλλωστε μιλαμε για bridje μηχανη, μια all around λυση, και σαν τετοια τη κρινω.

Να πω ξανα οτι κατα την γνώμη μου η διαφορά σε θόρυβο στο βιντεο RX-10 vs GH3 + f/2.8 (που είπαμε είναι θεωρητικά 1/2 στοπ και το διαπίστωσες στην πράξη και εσύ αν κατάλαβα καλά) δεν είναι αμελητέα. Οπως δεν είναι αμελητέο και το 25% πιο ρηχό βαθος πεδίου που μπορείς να έχεις

Και η σημαντικά πιο στιβαρή συμπίεση της GH3 ανεβάζει κιάλλο την διαφορά ποιότητας video ειδικά στα 50fps (για όποιον την χρειάζεται την στιβαρή συμπίεση εννοείται .. είναι θέμα χρήσης και συγκεκριμένων αναγκών..).

Π.χ. σε σχετικά ευρυγώνιο πλάνο στην φύση με νερά που κινούνται, χορτα και φυλλώματα (γενικά χαοτική λεπτομέρεια ή/και κίνηση) + το συνηθισμένο πανάρισμα πιστεύω η διαφορά θα είναι εμφανής. Η κάλυψη ποδοσφαιρικού αγώνα στα 50fps επίσης.

Εκτός και αν είναι στο πρόγραμμα HDMI εγγραφέας .. αν ήμουν στη θέση σου (οπως την φαντάζομαι, οχι οτι ξερω τι ακριβώς χρειαζεσαι) θα δυσκολευόμουνα πολύ να κάνω την αλλαγή GH3 to RX10, για χάρη της ευχρησίας.

Να ρωτήσω κάτι που δεν μπορεσα να καταλάβω. Σε photo-mode και λήψη RAW ..

Οταν δεν φτάνουν τα 200mm (πες θέλεις 300mm) και θέλεις κροπάρισμα, το κάνεις ψηφιακα την ώρα της λήψης και βλέπεις το αντίστοιχο κάδρο στο EVF ?. Kαι είναι και το RAW έτοιμο κροπαρισμένο ?
Το ψηφιακό in camera κροπάρισμα είναι γρήγορο - ομαλό ?. Μηπως δίνει και μεγαλύτερες ταχύτητες ριπής ?.

σεβαστη η γνωμη σου φυσικα.
Οπως ειπαμε ο καθενας εκτιμαει διαφορετικα τα δεδομενα.

Tην RX10 τη χρησιμοποιω προσωπικα προς το παρον (οχι επαγγελματικα), αφου εκει , ετσι κι αλλιως χρειαζεσαι καποιον εξωτερικο εγγραφεα HDMI, για πολλους λογους.

Ποιοτητα ο πρωτος ,αλλα οχι ο μοναδικος. ΜΕ τον εξωτερικο εγγραφεα, σε πολλες μηχανες , ξεπερνας τον περιορισμο των 30 λεπτων που εχουν ολες οι μηχανες στην Ευρωπη.
Επισης, με τον εξωτερικο εγγραφεα εχεις επιλογη για native format αρχειων που καταλαβαινουν αμεσως τα πιο γνωστα προγραμμα editing, οπως ο Avid (DNX format) kai to FCPX (prores format) , με διαφορες επιλογες συμπιεσης φυσικα (και δεν χρειαζεται μετατροπη που ειναι πολυ χρονοβορα)

Αν λοιπον με ρωτησει καποιος φιλος-γνωστος για την RX10 και δεν ειναι επαγγελματιας, h rx10 ειναι μια χαρα με τον ενσωμετωμενο codec.
Στη δουλεια μου ομως, καθε επαγγλεματιας που σεβεται το ονομα του , θα παρει κι εναν εξωτερικο εγγραφεα.

Ομως, επειδη ειμαστε στην Ελλαδα, και δουλευω σε Μεγαλο καναλι, θα σου πω οτι οι περισσοτερες εκπομπες βγαινουν με canon dslr 7D, η χειροτερη επιλογη που μπορεις να κανεις, εξου και τα πολλα προβληματα που βλεπουμε στην εικονα. (απλα ηταν η πρωτη που "προωθησα" και η πιο "επαγγελματικη" εκεινη την εποχη.)
Τρελλο moire-aliasing, ελλειψη σταθεροποιησης στους prime που κατα κορον χρησιμοποιουν, υπερθερμανση που καθυστερει πολλες φορες τις ληψεις, ελλειψη 50p 1080 (για slow motion κυριως) , εντονο posterization σε color grading μετα στο post production κλπ
Δεν χρησιμοποιουν σχεδον ποτε εξωτερικο εγγραφεα , για λογους "ευκολιας" , κοστους κλπ.

To βιντεο που θα παρει καποιος λοιπον απο την rx10 ειναι απειρως καλυτερο , αλλα φυσικα οι περισσοτεροι "επαγγελματιες" , eite arnoyntai na to paradextoyn , eite den mporoyn eykola n allazoyn ejoplismo (kai kapoy to katalabainv ayto).

Last edited:

επισης , για μενα, ειναι ΠΟΛΥ πιο σημαντικο το να εχεις "καλη" πληροφορια στο βιντεο, μικρο και λεπτο κοκκο , ουδετερη και flat εικονα , παρα 1/2 stop κερδος .
Κι αυτο γιατι υπαρχουν πολυ καλοι αποθορυβοποιητες ακομη και στο βιντεο (Neat video) , που με λιγη δουλεια , το κερδος αυτο εξαλλειφεται (χωρις πτωση της ευκρινειας).

Γι αυτο ειπα , οτι πραγματικα καλυτερη εικονα θα δεις ΜΟΝΟ αν εχεις μια FF με αντιστοιχα ομως χαρακτηριστικα.
Ακομη και η περιφημη και πιο ακριβη Canon 5D MKIII, μπορει να εχει λιγοτερο θορυβο και καλυτερη εικονα σε low light video, αλλα η εκρινεια της υπολειπεται απο τις κορυφαιες gh3-4 αλλα και την rx10.

στο RAW δεν λειτουργει το clear zoom (στη φωτογραφια παντα) , μονο στο βιντεο.

Να ρωτήσω κάτι που δεν μπορεσα να καταλάβω. Σε photo-mode και λήψη RAW ..

Οταν δεν φτάνουν τα 200mm (πες θέλεις 300mm) και θέλεις κροπάρισμα, το κάνεις ψηφιακα την ώρα της λήψης και βλέπεις το αντίστοιχο κάδρο στο EVF ?. Kαι είναι και το RAW έτοιμο κροπαρισμένο ?
Το ψηφιακό in camera κροπάρισμα είναι γρήγορο - ομαλό ?. Μηπως δίνει και μεγαλύτερες ταχύτητες ριπής ?.