Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

θα είναι πιθανόν στα επίπεδα μιας m4/3 , πολύ κοντα στην GH4.... και με ένα φακό διαμάντι!
Όχι κοντα στις APSC μηχανές όμως... μη τα παραλέμε.

Γιάννη οι m4/3 με αισθητήρα sony (OMD-EM5 κ.λ.π.), είναι πολύ κοντά στις καλύτερες APSC - μισό stop και αν...

όχι ακριβώς.... η "παλιά" sony rx10 (που την είχα δοκιμάσει σε σχέση με την GH3) έχει διαφορα περίπου 2/3 στοπ (ειδικά από την GH4 που υπάρχει τώρα ανταγωνιστικά).
Η νέα RX10II , που έχει BSI αισθητήρα, υπολογίζω να έχει φτάσει τη διαφορα στο 1/3 στοπ στη φωτό και σχεδόν ισοδύναμη (όπως τόνισε και ο Ηλίας) σε βίντεο (λόγω ταχύτερου - καλύτερου επεξεργαστή και crop factor.)

Αρα, σε σχέση με την GH4 (που ενδιαφέρει το περισσότερο κόσμο ) θα είναι πολύ κοντα σε επιδόσεις ....

Θα το δούμε βεβαια όταν βγει στην αγορα.

Η μηχανή αυτή δεν απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τις Oly - Fuji (που απευθύνονται σε κοινό με φωτογραφικες κυρίως απαιτήσεις) , αλλα σε αυτούς που σκεφτονται και το βίντεο και είναι μεταξύ αυτής και των Panasonic.

Nα ξεκαθαρίσω οτι "υπολόγισα" ισοδυναμία με την GH4 οχι εφ'όλης της ύλης αλλα σε vιdeo 4K. Επειδή η GH4 κροπάρουν μπόλικο σε αυτό το mode και οι οφέλιμες διαστάσεις του αισθητήρα κατεβαίνουν κοντά σε επίπεδα 1".
Σε πλήρες φωτογραφικό κάδρο τα δυο φορματ (1" & 4/3) διαφέρουν περίπου κατα 1 στοπ, σε πλήρες video καδρο 16/9 καπου 2/3 στοπ (επειδή το 4/3 κροπάρεται περισσότερο απο το 3/2), και σε κροπαρισμένο 4Κ λιγότερο απο 1/3 στοπ

Γιάννη BSI είναι και η RX10, αρα δεν αναμένεται καλύτερη σε πρόσληψη φωτός η RX10II.
Το ερώτημα είναι τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά πως θα συμπεριφέρονται στον ηλεκτρικό θόρυβο (που επηρεάζει κυρίως τα πολύ σκοτεινά). Το πιο πιθανό είναι να είμαστε σε μια απο τα ίδια καθώς η βελτίωση εστίασε κυρίως στην ταχύτητα.
Αν πουσαριζόταν ο παλιος σκετος BSI σε αντίστοιχες ταχύτητες ο θόρυβος θα ήταν ανεβασμένος αλλά τωρα με την stacked αρχιτεκτονική υπάρχει περιθώριο ..

Καλημέρα έχει βγάλει το media Markt την rx10 προσφορά στα 699 ...... Αξίζει τον κόπο για να έχω μια εναλλακτική για βίντεο και ζουμ από την x100s?

Και ναι και όχι.
Με 100 ευρώ παραπάνω βρίσκεις την fz1000.

Εξαρτάται, όπως είπες και ναι και όχι, με την Fz1000 έχεις 4κ, ποιο γρήγορη εστίαση, μεγαλύτερο εύρος ζουμ, άλλα από την άλλη με την rx10 έχεις σταθερό φωτεινό φακό 2,8 και καλύτερο ποιοτικά σώμα μαγνησίου με αδιαβροχοποίηση + γλιτώνεις και 100 ευρώ.....οπότε τα βάζεις κάτω, βλέπεις τις ανάγκες σου και αποφασίζεις.....

...εναλλακτική για βίντεο και ζουμ από την x100s?

Εναλλακτική ή συνοδευτική; Θα παίρνεις ή τη μία ή την άλλη μηχανή όταν πηγαίνεις εκδρομή/ταξίδι ή και τις δύο;

Πιστεύω στην πορεία θα θέλεις να παίρνεις και τις δύο μηχανές μαζί σου, οπότε θα σε απέτρεπα από την αγορά bridge μηχανής (RX10 ή FZ1000).

Θα σου πρότεινα τη νέα RX100IV (ναι, παρά το υψηλό της κόστος στα 1000 ευρώ). Θα σου προσφέρει φορητότητα (η Χ100S θα είναι η μεγάλη/βαριά), πολύ καλό βίντεο 4Κ, σούπερ αργή κίνηση, και το ζουμάκι που αποθύμησες.

Αν πάρεις την RX10 (ή την FZ1000), θα μένει στο ντουλάπι γιατί θα χρησιμοποιείς την X100s και όταν τη χρειάζεσαι την RX10 δεν θα την έχεις μαζί σου.
Να κουβαλάς μόνιμα τσάντα με βάρος εξοπλισμού 1250γρ. (813+440) για να έχεις μαζί σου RX10+X100s θα σε κουράσει.
Την RX100IV απλά θα την έχεις στην αριστερή σου τσέπη.

Απάντηση: Re: Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Εναλλακτική ή συνοδευτική; Θα παίρνεις ή τη μία ή την άλλη μηχανή όταν πηγαίνεις εκδρομή/ταξίδι ή και τις δύο;
Θα σου πρότεινα τη νέα RX100IV (ναι, παρά το υψηλό της κόστος στα 1000 ευρώ). Θα σου προσφέρει φορητότητα (η Χ100S θα είναι η μεγάλη/βαριά), πολύ καλό βίντεο 4Κ, σούπερ αργή κίνηση, και το ζουμάκι που αποθύμησες.
Αν πάρεις την RX10 (ή την FZ1000), θα μένει στο ντουλάπι γιατί θα χρησιμοποιείς την X100s και όταν τη χρειάζεσαι την RX10 δεν θα την έχεις μαζί σου.
Να κουβαλάς μόνιμα τσάντα με βάρος εξοπλισμού 1250γρ. (813+440) για να έχεις μαζί σου RX10+X100s θα σε κουράσει.
Την RX100IV απλά θα την έχεις στην αριστερή σου τσέπη.

+1000 και από εμένα (κάτοχος της RX10).
Μακάρι στις μέρες μας κιόλας να μπορούσα να την αντικαταστήσω με την νέα RX100. -bye-

To zoum της είναι πολύ μικρό για να είναι άξιο λόγου.
Εγώ αφού έχει την Χ100s οπότε φωτογραφικά είναι στα καλύτερα του θα του πρότεινα να πάρει μία fz1000 έστω και μόνο για το βίντεο.
Σε πρόσφατο ταξίδι που έκανα είχα μαζί μου την Χ-Μ1 + 18-55 και την Fz1000 και ήμουν καλυμμένος απόλυτα σε φωτογραφία και βίντεο.

Αποκλείεται να κουβαλαω και τις δύο... Από την άλλη σκέφτομαι οτι να έχω δύο μηχανές ίσως είναι υπερβολή για την χρήση που κάνω αλλά με την x100s μου έχει λήψει το ζουμ και η φώτο σε κινούμενα θέματα...... Για αυτό σκέφτομαι και την ανταλλαγή της με την xt10 η την αγορά μιας δεύτερης...... Σας μπέρδεψα τώρα.......

Με τη fuji ξεχνάς το βίντεο.
H αντικατάσταση της Rx10 με την Rx10ii για έναν κάτοχο της πρώτης είναι μόνο για χάρη καταναλωτισμού.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλημέρα έχει βγάλει το media Markt την rx10 προσφορά στα 699 ...... Αξίζει τον κόπο για να έχω μια εναλλακτική για βίντεο και ζουμ από την x100s?

Δεν την βρήκα την προσφορά.

Last edited:
Η προσφορά ισχύει στο κατάστημα όχι στο ίντερνετ........ Από ότι κατάλαβα
.

Η bridge μηχανή έχει (περισσότερο) νόημα όταν είναι η μοναδική σου μηχανή, και σου αρκεί και η φωτογραφική της ποιότητα (αφού δεν έχεις άλλη μηχανή να συγκρίνεις).

Αν είναι να την πάρεις και να πιάνεις τον εαυτό σου να αναθεματίζεις που δεν έχεις την "καλή" μηχανή μαζί σου όταν προκύπτει ένα καλό φωτογραφικό θέμα, τότε δεν στέκει ως αγορά. Περισσότερο θα σε μπερδεύει και θα σε αποπροσανατολίζει στη χρήση η δεύτερη μηχανή παρά θα σε εξυπηρετήσει.

Ως δεύτερη μηχανή μόνιμα συνοδευτική της X100s προτείνω την RX100IV.
Να πας βόλτα/εκδρομή/ταξίδι μόνο με την RX10 και να μη σου λείψει η X100s το αποκλείω.
Το ίδιο και με την RX100IV, αλλά τουλάχιστον θα γλυτώσεις το κουβάλημα (και θα έχεις και το πλεονέκτημα του 4K video και της αργής κίνησης).

Ανταλλαγή της X100s με RX10 θα είναι δυο βήματα πίσω στην ποιότητα εικόνας.
Ανταλλαγή της Χ100s με την X-T10+18-55 περισσότερο στέκει, αν δεν σ' ενδιαφέρει το βίντεο.

Tzo όπως πάντα άψογος στην ανάλυση σου..... Με βοηθάς αρκετά......

Πολύ καλό το review και πολύ καλή η τιμή όπως και στην rx100 iv την οποία έχει στα 892 ευρώ.
Είναι δυο μηχανές που η τιμή του γάλλου και μόνο μπορεί να βάλει κάποιον σε σκέψη για αγορά.
Θεωρώ πάντως ότι οι ουσιαστικές διάφορες του νέου μοντέλου είναι πιο πολύ στο βίντεο και όχι στη φωτογραφία.
Για κάποιον πάντως που ενδιαφέρεται για αγορά μια αναμονή σίγουρα δεν κάνει κακό περιμένοντας την απάντηση της panasonic με μια νέα fz1000 η οποία δεν υπάρχει ούτε σαν φήμη αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό του μη σχεδιασμού της γιατί και η fz1000 εμφανίστηκε ξαφνικά από την panasonic όπως πρόσφατα και ή fz300.

Απέκτησα πρόσφατα την πρώτη rx10 και είπα να γράψω κάποιες εντυπώσεις μου για όποιον ενδιαφέρετε να την αγοράσει. Καταρχάς να πω ότι την πήρα μεταχειρισμένη σε πολύ καλή τιμή και ότι για να είμαι ειλικρινής δύσκολα θα έδινα τα 800 ευρώ που ζητάει. Οι εντυπώσεις μου με την μηχανή όμως με έκαναν να αλλάξω άποψη και να θεωρώ ότι ακόμα και τα 800 ευρώ μάλλον είναι λίγα για τέτοια μηχανή. Πολύ όμορφη, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με αδιαβροχοποίηση, καλή εργονομία, άνετο grip, αρκετά και εύκολα προσβάσιμα εξωτερικά χειριστήρια, σπαστή υψηλής ποιότητας οθόνη, αρκετά καλό σκόπευτρο, δακτύλιο στον φακό για έλεγχο του Apperture, οθόνη Lcd στο πάνω μέρος της μηχανής όπως οι καλές dslr, άπειρες ρυθμίσεις στο μενού και πολλές δυνατότητες και για το τέλος ένας μαγικός κυριολεκτικά φακός 24-200f2.8!!!....Η ποιότητα εικόνας της μηχανής είναι ανέλπιστα καλή και μπορώ να πω με σιγουριά ότι ισοπεδώνει dslr με φακούς ζουμ του στιλ 18-200....και το f.28 βοηθά να κρατάς σχετικά χαμηλά το iso....όσον αφορά τον θόρυβο, μπορείς άνετα να πας μέχρι τα 1600iso και με κατάλληλη επεξεργασία στο photoshop έχεις άνετα αξιοποιήσιμα αρχεία μέχρι και 6400iso...δεν μπορεί να συγκριθεί η ποιότητα των φώτο με φακούς prime ή πανάκριβους ζουμ άλλα είναι ανέλπιστα κοντά και κυριολεκτικά θα καλύψει το 95% των ερασιτεχνών φωτογράφων. Κάνει άνετα και πολύ καλό macro και έχει και ενσωματωμένο nd φίλτρο που είναι μust για μέρα όταν θέλεις να χρησιμοποιείς f2.8...Για το βίντεο τι να πω, απλά εντυπωσιακό, καλύτερο από την Sony A5100 που έχω, πεντακάθαρο και συνολικά άψογο. Ας πάμε τώρα στα αρνητικά και σε πράγματα που θα θέλανε βελτίωση.
Καταρχάς ο φακός αργεί πάρα πολύ στο ζουμ, στο βίντεο δεν ενοχλεί, άλλα θα έπρεπε να υπάρχει ρύθμιση ταχύτητας. Θέλεις 3-4 sec και 3-4 πλήρης κύκλους της ροδέλας για να πάς από 24mm σε 200mm...επίσης η εστίαση της μηχανής (έχοντας συνηθίσει και από την σφαίρα Α5100/Α6000) είναι σχετικά αργή...δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, άλλα θέλει τον χρόνο της ειδικά το βράδυ και όσο ζουμάρεις......σε caf είναι επίσης σχετικά αργή και δεν έχει σχέση με άλλες γρήγορες μηχανές....συνολικά δεν είναι κακή άλλα σίγουρα επιδέχεται βελτίωση. Επιπλέον θα ήθελα να έπαιρνε τις playmemories apps της sony...έχω κατεβάσει σχεδόν όλες τις εφαρμογές στην Α5100/Α6000 και θα ήθελα να τις έχω και εδώ...κρίμα.
Ουσιαστικά αυτά τα 3 βρίσκω σαν αρνητικά....άλλα θα μου άρεσε επιπλέον να έχει μια πλήρη σπαστή οθόνη που να είναι και touch, ίσως ελαφρά ποιο παχύ grip και ίσως ένα ποιο αναλυτικό σκόπευτρο, που ναι μεν δεν είναι κακό άλλα σε σύγκριση με άλλα καλύτερα σίγουρα υστερεί κάπως...
Επιπλέον έχω δοκιμάσει και για κάμποσες ώρες και την Panasonic Fz1000...συνολικά η Panasonic είναι μάλλον καλύτερη μηχανή στα ίδια λεφτά, με πλήρη σπαστή οθόνη, ζουμ που φτάνει τα 400mm, ποιο γρήγορη εστίαση τόσο σε μέρα όσο και σε βράδυ και με καλύτερο caf, 4k βίντεο έστω και σε crop, καλύτερο πιάσιμο/grip και μάλλον καλύτερη εργονομία και κουμπιά και καλύτερο σκόπευτρο....από την άλλη όμως εμφανισιακά δεν μου άρεσε καθόλου, μοιάζει φτηνιάρικη και ψεύτικη (δεν σημαίνει βέβαια ότι θα χαλάσει)...πολύ πλαστικούρα και καμία σχέση με το ποιοτικό σώμα μαγνησίου της rx10. Δεν έχει αδιαβροχοποίηση. Δεν έχει apperture ring, δεν έχει nd φίλτρο, ο φακός είναι ποιο σκοτεινός 1 stop από τα 130mm και πάνω και θεωρώ ότι ελάχιστα είναι και καλύτερος οπτικά αυτός της rx10, δεν έχει οθόνη στο πάνω μέρος που προσωπικά με βοηθάει πολύ, ενώ η οθόνη της είναι κάτι τι χειρότερη από την rx10 Και κάπως ποιο σκοτεινή. Στα ίδια λεφτά θα έπαιρνα σαφώς την fz1000 άλλα αν βρεις την rx10 σε χαμηλότερη τιμή θα έπαιρνα την rx10....αμφότερες πάντως είναι εξαιρετικές μηχανές και τολμώ να πω ότι αν δουλεύεις κυρίως με μαγάλους φακούς ζουμ στην dslr σου είναι προτιμότερη λύση μια τέτοια μηχανή καθώς θα σου προσφέρει περισσότερα......συστήνεται ανεπιφύλακατα και ακόμα και να ξεπεραστεί με τον καιρό πάντα θα μπορείς να την χρησιμοποιείς σαν βιντεοκάμερα ή σαν τηλεφακό.....ενώ και σε ταξίδια είναι must, την έχεις μαζί σου και κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα ακόμα και σε βροχή...