Απέκτησα πρόσφατα την πρώτη rx10 και είπα να γράψω κάποιες εντυπώσεις μου για όποιον ενδιαφέρετε να την αγοράσει. Καταρχάς να πω ότι την πήρα μεταχειρισμένη σε πολύ καλή τιμή και ότι για να είμαι ειλικρινής δύσκολα θα έδινα τα 800 ευρώ που ζητάει. Οι εντυπώσεις μου με την μηχανή όμως με έκαναν να αλλάξω άποψη και να θεωρώ ότι ακόμα και τα 800 ευρώ μάλλον είναι λίγα για τέτοια μηχανή. Πολύ όμορφη, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με αδιαβροχοποίηση, καλή εργονομία, άνετο grip, αρκετά και εύκολα προσβάσιμα εξωτερικά χειριστήρια, σπαστή υψηλής ποιότητας οθόνη, αρκετά καλό σκόπευτρο, δακτύλιο στον φακό για έλεγχο του Apperture, οθόνη Lcd στο πάνω μέρος της μηχανής όπως οι καλές dslr, άπειρες ρυθμίσεις στο μενού και πολλές δυνατότητες και για το τέλος ένας μαγικός κυριολεκτικά φακός 24-200f2.8!!!....Η ποιότητα εικόνας της μηχανής είναι ανέλπιστα καλή και μπορώ να πω με σιγουριά ότι ισοπεδώνει dslr με φακούς ζουμ του στιλ 18-200....και το f.28 βοηθά να κρατάς σχετικά χαμηλά το iso....όσον αφορά τον θόρυβο, μπορείς άνετα να πας μέχρι τα 1600iso και με κατάλληλη επεξεργασία στο photoshop έχεις άνετα αξιοποιήσιμα αρχεία μέχρι και 6400iso...δεν μπορεί να συγκριθεί η ποιότητα των φώτο με φακούς prime ή πανάκριβους ζουμ άλλα είναι ανέλπιστα κοντά και κυριολεκτικά θα καλύψει το 95% των ερασιτεχνών φωτογράφων. Κάνει άνετα και πολύ καλό macro και έχει και ενσωματωμένο nd φίλτρο που είναι μust για μέρα όταν θέλεις να χρησιμοποιείς f2.8...Για το βίντεο τι να πω, απλά εντυπωσιακό, καλύτερο από την Sony A5100 που έχω, πεντακάθαρο και συνολικά άψογο. Ας πάμε τώρα στα αρνητικά και σε πράγματα που θα θέλανε βελτίωση.
Καταρχάς ο φακός αργεί πάρα πολύ στο ζουμ, στο βίντεο δεν ενοχλεί, άλλα θα έπρεπε να υπάρχει ρύθμιση ταχύτητας. Θέλεις 3-4 sec και 3-4 πλήρης κύκλους της ροδέλας για να πάς από 24mm σε 200mm...επίσης η εστίαση της μηχανής (έχοντας συνηθίσει και από την σφαίρα Α5100/Α6000) είναι σχετικά αργή...δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, άλλα θέλει τον χρόνο της ειδικά το βράδυ και όσο ζουμάρεις......σε caf είναι επίσης σχετικά αργή και δεν έχει σχέση με άλλες γρήγορες μηχανές....συνολικά δεν είναι κακή άλλα σίγουρα επιδέχεται βελτίωση. Επιπλέον θα ήθελα να έπαιρνε τις playmemories apps της sony...έχω κατεβάσει σχεδόν όλες τις εφαρμογές στην Α5100/Α6000 και θα ήθελα να τις έχω και εδώ...κρίμα.
Ουσιαστικά αυτά τα 3 βρίσκω σαν αρνητικά....άλλα θα μου άρεσε επιπλέον να έχει μια πλήρη σπαστή οθόνη που να είναι και touch, ίσως ελαφρά ποιο παχύ grip και ίσως ένα ποιο αναλυτικό σκόπευτρο, που ναι μεν δεν είναι κακό άλλα σε σύγκριση με άλλα καλύτερα σίγουρα υστερεί κάπως...
Επιπλέον έχω δοκιμάσει και για κάμποσες ώρες και την Panasonic Fz1000...συνολικά η Panasonic είναι μάλλον καλύτερη μηχανή στα ίδια λεφτά, με πλήρη σπαστή οθόνη, ζουμ που φτάνει τα 400mm, ποιο γρήγορη εστίαση τόσο σε μέρα όσο και σε βράδυ και με καλύτερο caf, 4k βίντεο έστω και σε crop, καλύτερο πιάσιμο/grip και μάλλον καλύτερη εργονομία και κουμπιά και καλύτερο σκόπευτρο....από την άλλη όμως εμφανισιακά δεν μου άρεσε καθόλου, μοιάζει φτηνιάρικη και ψεύτικη (δεν σημαίνει βέβαια ότι θα χαλάσει)...πολύ πλαστικούρα και καμία σχέση με το ποιοτικό σώμα μαγνησίου της rx10. Δεν έχει αδιαβροχοποίηση. Δεν έχει apperture ring, δεν έχει nd φίλτρο, ο φακός είναι ποιο σκοτεινός 1 stop από τα 130mm και πάνω και θεωρώ ότι ελάχιστα είναι και καλύτερος οπτικά αυτός της rx10, δεν έχει οθόνη στο πάνω μέρος που προσωπικά με βοηθάει πολύ, ενώ η οθόνη της είναι κάτι τι χειρότερη από την rx10 Και κάπως ποιο σκοτεινή. Στα ίδια λεφτά θα έπαιρνα σαφώς την fz1000 άλλα αν βρεις την rx10 σε χαμηλότερη τιμή θα έπαιρνα την rx10....αμφότερες πάντως είναι εξαιρετικές μηχανές και τολμώ να πω ότι αν δουλεύεις κυρίως με μαγάλους φακούς ζουμ στην dslr σου είναι προτιμότερη λύση μια τέτοια μηχανή καθώς θα σου προσφέρει περισσότερα......συστήνεται ανεπιφύλακατα και ακόμα και να ξεπεραστεί με τον καιρό πάντα θα μπορείς να την χρησιμοποιείς σαν βιντεοκάμερα ή σαν τηλεφακό.....ενώ και σε ταξίδια είναι must, την έχεις μαζί σου και κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα ακόμα και σε βροχή...