Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Τα μειονεκτήματα της RX10 δεν είναι deal breakers ακόμη και για τους τέστερς, αυτό λέω, οι οποίοι παρόλο που δεν περίμεναν να τους αρέσει μια τέτοια μηχανή, όχι απλά τους κέρδισε, αλλά την αγόρασαν κιόλας.

Τα μειονεκτήματα της RX10 δεν είναι deal breakers ακόμη και για τους τέστερς, αυτό λέω, οι οποίοι παρόλο που δεν περίμεναν να τους αρέσει μια τέτοια μηχανή, όχι απλά τους κέρδισε, αλλά την αγόρασαν κιόλας.

εξαρτάται τί θέλεις. Μάλλον δεν είναι για όλους το ίδιο.

Η σονυ, αφου καταφερε και μας επεισε ολους -ξεκινωντας απο τις κομπακτ- οτι οσα πιξελς και να βαλεις στον αισθητηρα, οσο μικρος και να ειναι αυτος, δεν εχεις καμμια επιπτωση αρνητικη στην εικονα σου, ουτε σε θορυβο ουτε σε τιποτα, τωρα προσφερει ζουμ φακους σταθερους f2,8 απο τα 24mm εως τα 200mm και προσπαθει, τι προσπαθει δηλαδη το εχει καταφερει ηδη, να μας πεισει οτι ανακαλυψε μονη και πρωτη την.... Αμερικη...!!!

εξαρτάται τί θέλεις. Μάλλον δεν είναι για όλους το ίδιο.

Καλά ντε, όχι κυριολεκτικά όλοι οι reviewers. Aλλά σε πολλά τεστ, οι reviewers την αγόρασαν, και μάλιστα κάποιοι που ούτε καν διανοούνταν ότι θα αγoράσουν ποτέ τέτοιου είδους μηχανή.

και για μενα, αυτο ηταν το αρχικο σκεπτικο μου...η σονυ ρχ10 για all around και η a7 gia κατι πιο "ιδιαιτερο" .
Την α7 τη πηρα, και απλα μου εμεινε μια Pany G6 + 14-140 για all around .... αν δε με καλυψει , θα παω σιγουρα για την RX10 .

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Εγώ νομίζω ότι μόλις πέσει, έστω και σε προσφορές, γύρω στα 700 ευρώ, θα γίνει ανάρπαστη.... μόνο το κόστος του φακού ας σκεφτούμε.

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις... δύσκολη απόφαση για την αλλαγή. Κάπου κερδίζω κάπου χάνω.
Ειδικά το γρήγορο af για sports μάλλον θα έχω πρόβλημα όπως αναφέρετε, όπως και στο Dynamic Range. Πρόσφατα συμμετείχα σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση ενός τουριστικού πόρταλ. Προς τα παρόν δεν είναι εύκολο να έχω μια FF και μια βιντεοκάμερα για να τα κάνω όλα σωστά και προσπαθώ μέσα από ένα μηχάνημα να τα συνδυάσω σε ένα καλό βαθμό και τα δυο.
Δείτε δείγμα στο discoverkynouria.gr για βίντεο και δείτε και φωτογραφίες.
Στο internet η ποιότητα δεν χρειάζεται να είναι τοπ. Δηλαδή και να βγάλω μια φοβερή φωτογραφία, θα πρέπει να την κόψω στα 800χ600 για να μπει στο site. Όμως ειδικά σε φωτογραφίες στη φύση το DR Παίζει ρόλο ώστε να εμφανίσει κάποια πράγματα που δεν ειναι ορατά μέσω Lightroom.

Σχετικά με τις τιμές, νομίζω ότι η sony δεν τις ρίχνει ιδιαίτερα. Δείτε τι γίνεται με την nex7 και την nex6 που μετά από 1 και 2 χρόνια αντίστοιχα οι μηχανές αυτές έχουν κρατήσει τιμή. Οπότε δεν νομίζω ότι θα πέσει κάτω από 1000αρικο η μηχανή ακόμα και σε ένα χρόνο.

Καλά ντε, όχι κυριολεκτικά όλοι οι reviewers. Aλλά σε πολλά τεστ, οι reviewers την αγόρασαν, και μάλιστα κάποιοι που ούτε καν διανοούνταν ότι θα αγoράσουν ποτέ τέτοιου είδους μηχανή.

1000 και πλέον δολάρια δεν είναι σημαντικό ποσό για έναν reviewer στις ΗΠΑ. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό ποσό για έναν Ελληνα το 2013-2014. Πολύ σημαντική μηχανή, δε λέω, τουλάχιστον όσο και η Α7, αλλά καλό θα είναι να δούμε ποιά είναι τα όριά της.

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις... δύσκολη απόφαση για την αλλαγή. Κάπου κερδίζω κάπου χάνω.
Ειδικά το γρήγορο af για sports μάλλον θα έχω πρόβλημα όπως αναφέρετε, όπως και στο Dynamic Range. Πρόσφατα συμμετείχα σε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση ενός τουριστικού πόρταλ. Προς τα παρόν δεν είναι εύκολο να έχω μια FF και μια βιντεοκάμερα για να τα κάνω όλα σωστά και προσπαθώ μέσα από ένα μηχάνημα να τα συνδυάσω σε ένα καλό βαθμό και τα δυο.
Δείτε δείγμα στο discoverkynouria.gr για βίντεο και δείτε και φωτογραφίες.
Στο internet η ποιότητα δεν χρειάζεται να είναι τοπ. Δηλαδή και να βγάλω μια φοβερή φωτογραφία, θα πρέπει να την κόψω στα 800χ600 για να μπει στο site. Όμως ειδικά σε φωτογραφίες στη φύση το DR Παίζει ρόλο ώστε να εμφανίσει κάποια πράγματα που δεν ειναι ορατά μέσω Lightroom.

Για το AF είναι σίγουρο οτι σε sport-photo θα είναι χειρότερη απο την 550D. Και δεν ξέρω και το 24-200 (αντε μέχρι 300 με κροπ, το 400 παραείναι πολύ) θα σου φτάσει. Αλλά για δυναμική περιοχή δεν θα χάσεις κατι αξιοσημείωτο σε σχέση με Canon APS-C.

Ξεκίνησα να κάνω ενα πινακάκι που θα δίνει την σχετική ποιότητα (βασει μετρήσεων DxO + θεωρία ισοδυναμίας φωτογραφικών φορματ) RX10 vs APS-C vs FF για να φαίνεται σε ποσότητες που ΚΑΙ ΠΟΣΟ χάνεις κερδίζεις αναλογα το σεναριο χρήσης, θα το ολοκληρώσω τις επόμενες μέρες και το ανεβάζω (μαλλον στο "format wars" ) να το έχουμε.

Για τα βίντεο ανεπιφύλακτα ότι καλύτερο μπορείς να πάρεις εως τα 2,000 ειδικά με εξωτερικό εγγραφέα αλλά και πάλι τα 200 είναι ενα όριο που παίζεται αν σε καλύπτει και τα 400 που δίνει με clear image δεν είναι χωρίς κόστος (στο 400mm χρησιμοποιείται ενα 2Χ κροπ του αισθητήρα επομένως θα έχεις 2 στοπ μείωση σε επιδόσεις θορύβου + 2stop μείωση σε ξεφοντάρισμα).

Γνώμη μου είναι οτι για σοβαρή δουλειά χρειάζεται εξωτερικός εγγραφέας, ειδικά στα 50fps

- Το video bitrate είναι πιο επαρκές για τα 25p (21Mbps average/24Mbps peak) απότι για τα 50p (25mbps average/28Mbps peak). Δεν λέω οτι για ίδια ποιότητα συμπίεσης θα χρειαζόταν 2Χ bitrate στα 2Χ fps (έχουν μεγαλύτερη συνάφεια τα πυκνά καρέ) αλλα 1,5Χ-1,7Χ το θέλει.

- Απόσο μπόρεσα να δω* απο πρωτότυπο υλικό η ποιότητα του αλγορίθμου που χρησιμοποιείται στα 50fps είναι κατώτερη απο αυτήν στα 25fps (δεν προλαβαίνει ??).

* Στα δείγματα του Imaging Resource που ψαχούλεψα .. Στα 50fps δεν χρησιμοποιεί μεταχηματισμό 8Χ8 (ο οποίος 8Χ8 δίνει αύξηση αποτελεσματικότητας γύρω στα 10-15% αλλά χρειάζεται και αρκετά περισσότερη υπολογιστική ισχύ) και κάνει encoding σε 4 slice καθ ύψος σαν 4 χωριστές συμπιέσεις 1920Χ270 (τετραπύρηνο επεξεργαστή έχει ??), αποτέλεσμα δεν κατανέμεμεται με βέλτιστο τρόπο το bitrate μέσα στο καρέ δεν μπορεί να υπολογίσει συνάφειες και "motion vectors" στα όρια των slice κλπ.

Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Σχετικά με τις τιμές, νομίζω ότι η sony δεν τις ρίχνει ιδιαίτερα. Δείτε τι γίνεται με την nex7 και την nex6 που μετά από 1 και 2 χρόνια αντίστοιχα οι μηχανές αυτές έχουν κρατήσει τιμή. Οπότε δεν νομίζω ότι θα πέσει κάτω από 1000αρικο η μηχανή ακόμα και σε ένα χρόνο.

Δεν θα το έλεγα, η ΝΕΧ7 βγήκε στα 1200 και φτάνει να πωλείται στο εξωτερικό στα 700 και κάτι ή και κάτω εάν παίξει καμιά προσφορά.
Και μιλάμε για επιτυχημένο εμπορικά μοντέλο.

Θα δείξει και το πώς θα πάει η RX10, αν και προς το παρόν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Για κάτω από χιλιάρικο τη βλέπω πάντως σε ένα χρόνο. Ήδη η street τιμή είναι λίγο πάνω από τα 1100.

Για τις τιμές αναφέρομαι για Ελλάδα φίλε send. H nex7 ειναι στα 1039 ενώ είχε ξεκινησει κάπου 1299 αν θυμάμαι καλά. Το γράφω αυτό γιατί από 1299 να πάει στα 700 που αναφέρθηκε πιστεύω προσωπικά ότι θα πάρει πολύ.

Το θέμα είναι ότι παίζει σε προωθητικές προσφορές (κν. ξεπούλημα) που ίσως δεν φτάνουν στην Ελλάδα ή στα καταστήματα γίνεται καλύτερη τιμή. Πάντως έχει οπωσδήποτε κάτω από 1000ρικο. Ειδικά τώρα που βγήκε η Α7, ποιος θα την αγοράσει στα 1039.

Έκπληξη το θετικότατο review από τον Ming Thein:

"In all honesty, if my partner and I didn’t already have three E-M1s between us, we’d probably be looking at one of these for video work; in fact, we might do so anyway."

"It is far more capable in every way than most people will ever need; to be honest, I could get away with using one of these for almost all of my professional work, and even the workshop videos."

"It will even do things that my other cameras will not – leaf shutter with full flash sync up to 1/1600s at f2.8, anybody? "

"Ironically, my biggest challenge in justifying it is also sufficiency: if I’m using this, what is all the other gear doing? MT "

http://blog.mingthein.com/2014/01/03/review-the-sony-rx10/

http://www.flickr.com/photos/mingthein/sets/72157638894912046/

τελικα, υπεκυψα στο πειρασμο!!!

Εδωσα σημερα τη panasonic G6+14-140 και τον ζοομ κιτ φακο της Sony A7 , και πηρα την Sony RX10 :smash:

Φορτιζει τωρα... οποτε υπομονη.

11753461014_3dbe1f7edf_c.jpg

μεγειές!!!!
Περιμένουμε συγκριτικό σε βίντεο Α7vs RX10 @f/2.8

Αυτή είναι κλειδωμένη ανα region (PAL or NTSC οπως οι NEX) ή τραβά όλα τα φορμάτ οπως οι DSLR/A7;

Και μετά λέτε εμένα καταναλωτή που ονειρεύομαι την ταπεινή fujifilm x-m1.
Η γυναίκα μου ζητάει βίντεο με κουραμπιέδες αλλά της λέω να κάνει υπομονή δεν είναι για χόρταση (και το βίντεο και οι κουραμπιέδες).
Αναμένουμε υλικό στατικό και κινούμενο.
Μου έφτιαξες τη μέρα Γιάννη.
Τα σωστά εργαλεία στα σωστά χέρια.:SFGSFGSF:

thanks παιδια!

Οσον αφορα το συγκριτικο, δεν τιθεται θεμα οσον αφορα την οξυτητα και το moire-aliasing!
Η ρχ10 ειναι πολυ καλυτερη, αλλα φυσικα η Α7 εχει "αλλη χαρη" , σαν full frame (ειδικα σε πολυ low light) .

Το σκεπτικο μου ειναι απλο και το εχω ξαναπει... η sony rx10 για all around και για βιντεο και η Α7 gia pio "ειδικες" αποστολες και καταστασεις .

Ειδικα σε εκδηλωσεις , συμμαζωξεις κλπ, η γυναικα μου θα εχει την RX10 για γενικη χρηση και βιντεο , κι εγω την Α7 για τις "καλλιτεχνικες" ληψεις!

Σε φωτο δρομου , βολτες κλπ η Α7 με 2-3 prime , οπως και σε νυχτερινες εξορμησεις επισης.

Σε διακοπες , εκδρομες η rx10 , που δεν χρειαζεται ν αλλαζεις φακους ειναι οτι πρεπει.

Στην Α7 εχω ηδη κανει μια μικρη και καλη συλλογη απο primes...sigma 19mm 2.8 , sigma 30mm 2.8 me AF , Νοκτον 50mm 1.1 (o απολυτος φακος για μενα) , ενας μαυρος Jupiter 9 85mm f/2 που ακομα περιμενω, κι ενας 135mm chinon f/2.8 , με τρομερο bokeh και χρωματα, αλλα λιγο δυσχρηστος λογω ελλειψης σταθεροποιησης στο σωμα.

Ισως αργοτερα προστεθει κι ενας Nokton 35mm 1.4 αν βρεθει σε καλη τιμη.

Last edited:

Μεγειές και καλοκλίκωτη! Αν με "φτιάξεις" πολύ με τα δείγματα, με βλέπω να σου έρχομαι μουσαφίρης για test drive...