Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Διαφορετικά προϊόντα είναι όντως, αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνονται πάνω-κάτω είναι το ίδιο.
Γι' αυτό και στέκει η σύγκριση ανόμοιων προϊόντων.

Δεν συμφωνώ για το κοινό , εκτός της τιμής που είναι υπερδιπλάσια των advanced compact η RX είναι σε μέγεθος και βάρος κανονική DSLR πάνω από 800gr και ακριβότερη και από μια πολύ καλή mirrorless (G6+14-140 )με ένα 8Χ φακό, καμία απολύτως σύγκριση δεν υπάρχει με την Stylus 1 στην τιμή και στο βάρος που είναι κάτω από 400gr και στο μέγεθος που μπαίνει άνετα σε τσέπη μπουφάν και έχει και οθόνη αφής για άμεση επιλογή AF και 2 χρόνια εγγύηση. Οποιος θέλει καλή εικόνα μόνο και ανεκτό βίντεο στο 1000 δεν θα παει στην RX - υπάρχει πληθώρα επιλογών- oποιος θέλει κορυφαίο βίντεο στα χρήματα αυτά θα πάρει μια GH2 - G6 ή μια GH3 (πιο γρήγορα θα φθηνυνει από την RX) και θα κάνει την δουλειά του αλλα αν θέλει κανείς την ευκολία του ζουμ σε συνδυασμό με καλό βίντεο και ανεκτή φωτό και δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα θα σκεφτεί σοβαρά την RX.

Last edited:
Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές μιας RX10 λοξοκοιτάζουν και τη φτηνότερη λύση της Stylus1 και το αντίστροφο.

Και ακόμη τόσοι δεν θα κοιτάξουν ποτέ μηχανές με εναλλάξιμους φακούς, για τους δικούς τους λόγους.

Εμμένω στην εκτίμησή μου ότι παρά τις μεγάλες διαφορές τους (κόστους-όγκου-βάρους) οι δύο μηχανές έχουν κατά μεγάλο μέρος κοινούς υποψήφιους αγοραστές.

ο καθενας αξιολογει διαφορετικα τα δεδομενα... δεν υπαρχει λογος να πρεπει να συμφωνουμε ολοι.

Εγω πχ εδωσα την gh3 (τη καλυτερη μηχανη για βιντεο μεχρι 3000) για την rx10.
Ειχα και τις 2 για λιγο, εκανα τις δοκιμες μου και ειδα οτι δε χανω πολλα , για τα δικα μου δεδομενα.
Εχω και την ευκολια τους ενος φακου , του nd filter, της πολυ καλης σταθεροποιησης και του καταπλhκτικου φακου Zeiss και ολιγον απο macro.

Χανω σε οθονη αφης, γρηγοροτερη εστιαση σε φωτο, κι ελαχιστα σε αποδοση σε υψηλα iso.

Δε θα πηγαινα στην oly γιατι εχει μικροτερο αισθητηρα, και κυριως δεν κανει για βιντεο για μενα (για τους γνωστους λογους).

Ο καθενας εκτιμαει διαφορετικα λοιπον και αποφασιζει.

Last edited:
Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

_tzo_ , η άποψή σου ειναι σεβαστή αλλά να εισαι σιγουρος ότι η διαφορά τιμης θα αυξηθει κιαλλο συντομα γιατι η Stylus 1 θα ριξει τιμη γρηγοροτερα απο την RX και το κοινο των compact που ψωνιζε μεχρι περυσι με φραγμα τα 350-400Ε (advanced compact) θα την παρει γιατί απλά ειναι compact σε μεγεθος - βάρος και εχει και μεγαλυτερο αισθητηρα και καλυτερη εικονα απο τις περυσινης γενιας μηχανες με κερδος το τεραστιο ζουμ σε 2.8.

Tην RX10 την επιασα στα χερια μου και παροτι τα χαρακτηριστικα της ειναι μοναδικα πρεπει να πεσει αμεσα κατω απο 750 Ευρω για να θεωρηθει υποψηφια εναλακτικης αγορας για το μεγεθος της.

Συνοπτικα παρότι έχουν ως κοινο χαρακτηριστικο το επικαλυπτομενο ευρος 28-200mm/2.8 , τιποτε άλλο κοινο δεν εχουν ως μηχανές και απευθυνονται αλλου ...

Last edited:

Αυτοί που συμπαθούν/εκτιμούν/χρειάζονται την RX10, θα την πάρουν και στα 1000 και στα 800 .

Όσοι την αντιπαθούν ή δεν την πολυχρειάζονται και 750 να πέσει, θα προτιμήσουν όταν έρθει η στιγμή της αγοράς να προσθέσουν έναν ακόμη φακό στη συλλογή τους ή ένα δεύτερο σώμα, παρά να πάρουν την RX10.

Και η GM1 δεν έχει τίποτε τίποτε κοινό πέραν του μικρού μεγέθους με την RX100II, αλλά μεταξύ τους βλέπουμε να συγκρίνονται.

Παράλογο και λογικό ταυτόχρονα. Το ίδιο ισχύει και για την Stylus1 και RX10.

Αυτοί τι στιγμή αλλά και γενικά στην τεχνολογία δύο είναι οι υπολογίσιμες συνισταμένες, τι κάνει μία μηχανή και πόσο κοστίζει.
Από τη μία κοιτάμε όλοι την απόδοση και τις δυνατότητες ευκολίες μια μηχανής και από την άλλη το κόστος απόκτησης της.
Και τα 2 για εμένα έχουν την ίδια σπουδαιότητα γιατί όπως λέει και το τραγούδι: "άλλο τι θέλω άλλο τι μπορώ".
Η rx10 αυτή τη στιγμή είναι μία κατηγορία μόνη της και δεν υπάρχει μηχανή να συγκριθεί άμεσα μαζί της στα ίδια χαρακτηριστικά.
Στα 1000+ ευρώ που παίζει για εμένα δεν είναι value for money γιατί χρηματικά πλησιάζει πιο premium μηχανές.
Με μία τιμή κάτω από 800 ευρώ ή και κάτω από 700 θα ξεπουλούσε πιο πολύ και από την αρχική φρενίτιδα με τα μηλοτηλέφωνα.
Και αντίστοιχα με την apple δεν έδωσα όσα μπορούσε η sony(π.χ. μια touch οθόνη δε θα ήταν επιστήμη ή ένα πιο γρήγορο ζουμ στο φακό)
έχοντας στην άκρη του μαρκετινίστικου μυαλού της μία rx20 σε μία ενδεχόμενη αποδοχή της μηχανής με μικρές βελτιώσεις, όπως έκανε με την rx100 - rx100ii.
Μία πρόβλεψη που μπορώ να κάνω είναι σε μια πτώση τιμής γρήγορα αν μπουν και οι άλλες εταιρίες στην κατηγορία ή αν η sony βγάλει το επόμενο μοντέλο.

Η stylus 1 βγαίνει κοντά στα 550 οπότε υπάρχει μεγάλη διάφορα τιμής και μην ξεχνάμαι οτι έχει και εστίαση που φθάνει στα 300mm/2.8 έναντι 200mm/2.8 οπότε είναι και λίγο διαφορετικά προϊόντα

Ναι αλλά και η RX-10 φθάνει στα 300mm, απο 200 και πάνω η RX-10 χρησιμοποιεί τεχνητό zoom με απλό κροπάρισμα που στα 300mm μας δίνει χρησιμοποιούμενη περιοχή αισθητήρα 1/1,5 f/2.8 9Mp. Δηλ ελαφρά μεγαλύτερο απο 1/1,7 μάλλον αδιόρατα καλύτερη θα είναι πάλι, βάλε και το ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό (κατα τεκμήριο καλύτερο) κομμάτι του φακού ..

επισης η rx10 εχει 20 mpx εναντι μολις 12 της olympus.
Ακομη και στη φωτο, αν κροπαρεις την rx10 στα 200mm , θα ερθει περιπου στα ιδια με την olympus στα 300mm

Γιάννη, δεν εχει η RX-10 crop mode όπως η A7 οταν δουλεύεις σε RAW ? εννοώ να δείχνει και στο σκόπευτρο το κροπαρισμένο κάδρο μονο, το να κροπάρεις στην επεξεργασία δεν είναι και τόσο βολικό.

Επειδή γίνοται συγκρίσεις σε προηγούμενα ποστ ανάμεσα σε μ4/3 - 1" - 1"/1,7

Μπαίνουμε πάλι στα χωράφια των ισοδυναμιών αλλά αν βάλουμε τα νούμερα κάτω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι παίζει. Διοτι λέγοντας απλώς οτι ο αισθητήρας τάδε είναι μεγαλύτερος είναι η μισή ιστορία, για να συμπληρωθεί το παζλ χρειάζεται να δούμε και πόσο διαφέρουν σε μέγεθος και επίσης να ληφθεί υπόψιν η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format#Table_of_sensor_formats_and_sizes .. στήλη "area (stops)".

Η διαφορά 4/3 vs 1" (κάδρο3/2) σε μέγεθος αισθητήρα είναι 0,96 στοπ (1.9X) σε photo mode.
Σε video mode 16/9 η διαφορά γίνεται περίπου 0,70 στοπ γιατί το 4/3 κάδρο κροπάρεται περισσότερο απο το 3/2 κάδρο για να φτάσει σε 16/9.

Στην κόντρα της RX-10 (1000 ) vs G6 + 14-140/3.5-5.6 (800 ) η RX-10

- Υπερέχει σε γενιά-τεχνολογία αισθητήρα που σβήνει 0,5-0,8 στοπ απο την διαφορά (σε σχέση με την GH3 που είναι νεώτερος καλύτερος αισθητήρας απο την G6 σβήνει 0,3-0,5 στοπ λόγω BSI).
- Υπερέχει σε φωτεινότητα φακού απο 0,5 στοπ στο ευρυγώνιο άκρο 28mm εως 2 στοπ στο στα 200mm και μειώνεται (λόγω 1,4 κροπ ώστε να στενέψει το κάδρο) σε 1 στοπ στα 280mm (το τερμα του 14-140 140Χ2=280).
- Εχει και το πολύ χρήσιμο ευρυγώνιο στα 24mm έναντι 28mm του 14-140 ..

Δηλαδή είναι συνολικά καλύτερη και όχι λίγο, στην χειρότερη περίπτωση ισόπαλη στα ευρυγώνια, αισθητά καλύτερη (1,0 - 1,5 στοπ) στα μεσαία τέλε, καλύτερη στα ανω των 200mm από 1,5 στοπ εως 0,5 στοπ στο 280mm.
Αυτά σε Photo mode σε video η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη λογω καλύτερου κροπαρίσματος ...

Αποφασίστε τι συμφέρει περισσότερο ...

Ο Γιάννης που σύγκρινε GH3 + 35-70/2.8 με την RX-10 βρήκε υπεροχή της GH3 (σε video) κατα 0,5 στοπ, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τους παραπάνω λογαριασμούς.

Η διαφορά 1" vs 1"/1.7 είναι 1,42 στοπ (2.7X) αρκετα μεγαλύτερη απο το 1 στοπ της προηγούμενης σύγκρισης.

Στην κόντρα RX-10 vs Stylus στα 300mm με χρήση 1,5Χ κροπ η διαφορά μικραίνει στο 0,17 υπέρ της RΧ-10 και η ανάλυση που μένει στην RX-10 είναι 9Mp κεντρικά πίξελ. Στην πράξη η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη από 0,17 στοπ λόγω βινιέτας που θα απουσιάζει απο το κεντρικό κροπαρισμένο τμήμα της RX-10 ..
Υποθέτουμε περίπου ίδια απόδοση των αισθητήρων καθώς είναι και οι δυο τελευταίας γενιάς BSI.

Για το video ας μην μιλήσουμε, δεν υπάρχει σύγκριση.

Και πέρα από τα θεωρητικά Ηλία στην πράξη βλέπουμε στα βίντεο της rx10 ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Και ενα απλό φακό κιτ των 130Ευρω τον παλιο δυναμιτη 14-45mm της G1 να βαλεις στην G6 εχω την αισθηση ασχετως τεχνολογιας αισθητηρα ότι θα βγαλει καλυτερη φωτογραφια ασχετως στοπ, έχουμε πέσει στις συγκρισεις στα μαθηματικά με τα στοπ αλλά ξεχναμε ότι δεν φωτογραφίζουμε στο σκοτάδι μόνο,
δεν μιιλώ για ταχυτητα εστιασης βραδυ όπου η G6 εστιάζει σχεδόν εκει που δεν βλέπεις
προσωπικα δεν θα εκανα ποτε χρηση του 14-140 αλλά με τα 600Ευρω που περισσευουν για φακό έχεις πολλες επιλογες και πλησιαζεις αγορες όπως του Πανυ 12-35/2.8 ή αγορά 2-3 καλων prime πιο φωτεινων και απο 2.8.
Τον 14-140 θα τον χρησιμοποιουσα μονο για βιντεο - εκει αποδιδει θαυμασια και εστιαζει ταχυτατα, κατα ταλλα δεν ειναι κατι ιδιαιτερο.
Ο Γιάννης που τον ενδιαφέρει κυρίως το βιντεο και ειχε και τις τρείς (GH3, G6, RX10) έχει ηδη πει την γνώμη του για την ικανοτητα της RX στον τομεα αυτο και δεν την αμφισβητώ.

Με την stylus 1 η διαφορά των 400-500Ευρω τις ξεχωρίζει σαν την μυγα μες το γαλα - δεν υπαρχει συγκριση καμια καποιος που να θέλει την stylus να παει στην δευτερη ουτε το ανάποδο.
Και κυριως οι ανθρωποι που τις ψωνιζουν αυτες τις μηχανες ψαχνουν την ευκολια του ζουμ όχι το κροπαρισμα στο πι-σι μετά για ισοδυναμιες και συγκρισεις

Υ.Σ.
Εχει κανεις εικονα πως τα παει σε πωλήσεις η RX10 παρολη την αλμυρή τιμη της - και δεν μιλω για Ελλάδα φυσικα?

Last edited:

Πολλοί κάτοχοι της RX10, όπως και στα reviews, δηλώνουν ότι η τιμή της τους φαίνεται απόλυτα λογική. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι πολύ φτηνή γι' αυτά που προσφέρει.

Τώρα επειδή εσύ δεν θα την έπαιρνες ποτέ, την απαξιώνεις, λέγοντας ότι πρέπει να πέσει κάτω από 750 ευρώ, και άμεσα κιόλας. Αφού και 750 να έπεφτε, πάλι δεν θα την έπαιρνες. Υπολογίζοντας στο μυαλό σου τι άλλα διαμάντια θα έπαιρνες εσύ με ένα χιλιάρικο, σαφώς και σου φαίνεται ακριβή. Πολλοί όμως δεν θέλουν (ή έχουν ήδη) άλλο εξοπλισμό, και θέλουν μία μηχανή χωρίς εναλλάξιμους φακούς, που να τα κάνει όλα αρκετά καλά (φωτό+βίντεο), διαθέτοντας μεγάλο zoom.

Στο dpreview φόρουμ διαβάζουμε ότι πολλοί αμφιταλαντεύονται μεταξύ της αγοράς RX10 και Stylus1, παρά τις διαφορές που τις χωρίζουν. Οι υποψήφιοι αγοραστές της μίας, την άλλη έχουν στο μυαλό τους ως κριτήριο σύγκρισης. Αφότου βγήκε η Stylus1, όλοι για τις διαφορές με την RX10 γράφουν. Το cameralabs βλέπουμε έκατσε κι έκανε ολόκληρο συγκριτικό μεταξύ των τριών zoom μηχανών.

Kανεις μεγαλο λάθος για το τι θα αγοραζα και τι οχι, και φυσικα δεν απαξιωνω μια μηχανή οταν λέω ότι ανηκει σε ειδική κατηγορία και δεν εχει ανταγωνιστή κανενα λόγω χαρακτηριστικων και τιμής, και η δική μου γνώμη δεν παιζει κανενα απολύτως ρόλο στα θέλω του καθενός,

ψαχνω μια δευτερη μηχανη για εμενα (να αντικαταστησει την μικρή G3) με καλο φωτεινο ζουμ, καλυτερη εικόνα απο τις compact και με καλό βιντεο που θα ειναι και η βασική μηχανή της συζυγου μου (τωρα εχει μια ΧΖ1),

πηγα λοιπον και την ειδα και την δοκιμασα επί 30 λεπτά (με άνθρωπο που την δουλευει ανελιπως σε βιντεο σε γαμους) για να την αγορασω και αν η τιμη ηταν στα 750Ε θα με εβαζε σε πειρασμό μεγαλο, ομως το μεγεθος της σε συνδιασμό με την τιμή της με σταματησε (ελειψη touch, ταχυτητας εστιασης κλπ. ειναι δευτερευοντα), αντιθετα η δευτερη επιλογή μου η Stylus 1 εχει το μικρό μεγεθος που θελω αλλά θεωρω υπερβολικο το ζουμ της για τον αισθητηρα της, θα την ηθελα στο ιδιο μεγεθος αλλά με το μισο ζουμ (έως 150mm) με αισθητηρα 1' και λίγο καλύτερα χαρακτηριστικα βιντεο (κατι που αποκλειεται σε Olympus μηχανη) και στα χρηματα αναμεσα στις δυο,

μάλλον ζητω πολλά ή ειμαι μια κατηγορία μόνος μου,
τελικα η νεα μικρή ΕΜ10+14-42 τηγανητα, όπως προεβλεψε ο Βλάσσης θα κάνει εν μερη (video ?) την δουλειά μιας και εχω τους υπόλοιπους φακους....

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

... η δευτερη επιλογή μου η Stylus 1 ...

Βλέπεις λοιπόν, με τις RX10 και Stylus1 ως πρώτες επιλογές κι εσύ ξεκινάς! :p

Αυτό λέω. Ο υποψήφιος αγοραστής της μίας, σκέφτεται και την άλλη ως επιλογή, παρά τις διαφορές τους.

Για το τι θα έπαιρνες και τι δεν θα έπαιρνες, σαφώς και είναι εικασία. Αν μου επιτρέπεις βέβαια, θα πω ότι όσο θα περίμενα να δω εσένα να παίρνεις RX10, άλλο τόσο θα περίμενα π.χ. τον Βλάσση να παίρνει μια RX10.
Μόνο για τον Γιάννη ήμουν σίγουρος.

Είσαι απόλυτος νομίζω για τις επιλογές των άλλων.
Πάντως εγώ αγοράζω ότι με βολεύει την κάθε χρονική περίοδο χωρίς εταιρικούς συναισθηματισμούς.
Και η apple ή η microsoft αν βγάλουν αύριο ενδιαφέροντα φωτογραφικά προϊόντα θα τα προτιμήσω και ας μην έχουν παράδοση.