Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Για να ρωτήσουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί ρε παιδιά. Για έναν αρχάριο, για έναν που ξεκινάει τώρα, για έναν άνθρωπο με οικογένεια που θέλει να πάρει μια αξιοπρεπής μηχανή, και θέλει να μάθει, και θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο (ερασιτεχνικά πάντα) δεν αξίζει αυτή την στιγμή να πάει να την πάρει ?
Και συνεχίζω. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει αξιοπρεπές κάμερα για βίντεο. Θέλει να φωτογραφίζει το παιδί του παντού, θέλει να την έχει για τα ταξίδια του, και γενικά ότι μπορεί να τραβήξει φωτό ή βίντεο. Και τέλος δεν έχει την τρέλα ή το μικρόβιο να ασχοληθεί τόσο βαθιά ώστε να μπλέξει με φακούς αλλά βέβαια και την οικονομική άνεση να αγοράζει συνέχεια.
Τέλος θέλει να την κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή την στιγμή για την συγκεκριμένη κατηγορία αυτών τον υποψηφίων αγοραστών;

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Σε ένα κοινό θνητό σαν εσένα με παιδί.
Αρχάριο που ξεκινάει τώρα,έχει οικογένεια και θέλει μια αξιοπρεπή μηχανή και θέλει να μάθει και ήδη μαθαίνει
και βγάζει ήδη πολύ ωραίες φωτογραφίες και βίντεο γιατί δεν έχει πια βιντεοκάμερα.
Έχει τη μηχανή παντού και τραβάει το παιδί του παντού και δεν θα μπλέξει με φακούς.
Και θα κρατήσει πολύ καιρό τη μηχανή αυτή.
Αυτός είναι ένας πάρα πολύ καλός φίλος μου που μετά από τη συμβουλή μου πήρε
την Sony Rx100 και τον καλύπτει 100%.
Του την αγόρασα σε προσφορά από το amazon.co.uk με λίγα ευρώ παραπάνω από τα 350.
Με τα υπόλοιπα που θα έδινε για την rx10 θα πάει διακοπές και θα έχει τη μηχανή παντού μαζί του.

κατι καλυτερο οχι, αλλα αν αρκεισαι στα 100μμ και δεν σε νοιαζουν καποια εξτρα της ρχ10 , η ρχ100 μκii ειναι πολυ καλή λυση.
Αλλα παει αρκετα ,γυρω στα 650 στην ελλαδα... κερδιζεις καποια χρηματα και μεγαλη φορητοτητα , με παρόμοια εικονα.

Στο εξωτερικό βρίσκεις την rx100 mkii γύρω στα 500 ευρώ.
Και αυτά τα χρήματα τα θεωρώ αρκετά όχι λόγω της αξίας τιμής απόδοσης αλλά κυρίως λόγω του ψυχολογικού ορίου τιμής για compact μηχανή.
Όταν πήρα την rx100 ήμουν σε δίλημμα με την rx100ii αλλά η διαφορά ήταν πάνω από 200 ευρώ.
Αξίζει λες αυτή την διαφορά για την σπαστή οθόνη και τα λίγο καλύτερα νυχτερινά?(την υποδοχή για evf δεν την αναφέρω λόγω κόστους)

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Για να ρωτήσουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί ρε παιδιά. Για έναν αρχάριο, για έναν που ξεκινάει τώρα, για έναν άνθρωπο με οικογένεια που θέλει να πάρει μια αξιοπρεπής μηχανή, και θέλει να μάθει, και θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο (ερασιτεχνικά πάντα) δεν αξίζει αυτή την στιγμή να πάει να την πάρει ?
Και συνεχίζω. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει αξιοπρεπές κάμερα για βίντεο. Θέλει να φωτογραφίζει το παιδί του παντού, θέλει να την έχει για τα ταξίδια του, και γενικά ότι μπορεί να τραβήξει φωτό ή βίντεο. Και τέλος δεν έχει την τρέλα ή το μικρόβιο να ασχοληθεί τόσο βαθιά ώστε να μπλέξει με φακούς αλλά βέβαια και την οικονομική άνεση να αγοράζει συνέχεια.
Τέλος θέλει να την κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή την στιγμή για την συγκεκριμένη κατηγορία αυτών τον υποψηφίων αγοραστών;

jpanou39 πραγματικά σα να διάβασες την σκέψη μου… ήθελα να διατυπώσω ακριβώς το ίδιο ερώτημα..!!!!

Dslr και μικρά παιδιά δεν πάνε μαζί.
Το έχω ζήσει και με τις 2 μου κόρες από τη γέννηση τους μέχρι τώρα.
Με τα παιδιά πάντα τα χέρια σου θα έχουν βάρος, κρεμασμένο στους ώμους και όχι μόνο.
Το να κουβαλάς άλλο ένα κιλό μαζί γίνεται σύντομα κουραστικό.
Το ιδανικό είναι μηχανή τσέπης και ελαφριά.
Κακά τα ψέμματα οι ογκώδεις μηχανές είναι για ελεγχόμενες συνθήκες λήψης(μυστήρια,γενέθλια,εκδηλώσεις).

Αν θέλεις να τραβάς τα παιδιά δεμένα στο καροτσάκι ή στην αγκαλιά της μαμάς , μια χαρά είναι οι compact. Όταν αφήσουν το καροτσάκι και αρχίσουν να περπατάνε - τρέχουν αρχίζουν τα δύσκολα γι αυτές . Τότε θα εκτιμήσεις μια Dslr.

Αυτό με τα παιδιά που τρέχουν το διαβάζω συχνά και δεν το καταλαβαίνω. Και τι έγινε πια αν μερικές φωτό είναι ανεστίαστες από το παιδί που τρέχει μες στο σπίτι και τις πετάξεις; Δεν χάλασε και ο κόσμος.

Δεν θα έχεις 10 χιλιάδες φωτό τον χρόνο από τον κανακάρη σου, θα έχεις 7. :flipout:

Καλοδεχούμενο φυσικά το άριστο focus tracking, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και deal breaker για τον μέσο οικογενειάρχη που σκέφτεται να αγοράσει π.χ. την RX10.

Βλέπω ότι οι απόψεις διίστανται και ίσως έπρεπε την ερώτηση να την κάνω στο νήμα (βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής) όμως από προσωπικό έντονο ενδιαφέρον της Rx10 έγινε εδώ. Να με συγχωρέσουν οι συντονιστές.
Στην φάση που βρίσκομαι εγώ είναι ακριβώς και ο φίλος kostas και νομίζω και πάρα πολλοί άλλοι.Παιδιά ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας και για την βοήθεια....
Καλημέρα.

Καλοδεχούμενο φυσικά το άριστο focus tracking, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και deal breaker για τον μέσο οικογενειάρχη που σκέφτεται να αγοράσει π.χ. την RX10.

Δεν εχει κανεις την απαιτηση απο εναν ερασιτεχνη οικογενειαρχη να ασχολειται με focus tracking, εκεινο που θελει, ειναι να παταει το κουμπι και να εστιαζει η μηχανη αμεσα και να βγαζει τη φωτο χωρις καθυστερηση... οχι εξω στη λιακαδα, αλλα στο κλειστο γυμναστηριο, στο κακοφωτισμενο θεατρακι, στο δωματιο για τα γενεθλια, στο σκιερο συγκρουομενο αυτοκινητακι κτλ κτλ

πολλες συγχρονες mirrorless μπορουν να το κανουν αυτο.
Ουτε με απλες dslr μπορεις να εχεις μεγαλο ποσοστο επιτυχιας, ειναι μυθος αυτο.
Θελεις καλη μηχανη, καλο φακο (το κυριοτερρο) και εμπειρια.
Εχω αλλαξει αρκετες μηχανες , πολλους φακους και συστηματα.
Απο τα πιο γρηγορα συστηματα που ειχα ηταν η Σονυ Α65 και Canon 7D me sony-canon 24-70 kai Sigma 70-200 OS 2.8 ....πολυ μεγαλο πακετο , βαρυ (και ακριβο).
Ακομα και με αυτα , το ποσοστο επιτυχιας ηταν γυρω στο 70% σε νορμαλ συνθηκες. Σε low light το ποσοστο επεφτε λιγο.

Οι σημερινες καλες mirrorless , δε μπορουν να εχουν τοσο καλο tracking, αλλα τις περισσοτερες φορες δε χρειαζεται.
Ειναι τοσο γρηγορες σε ληψη (και σε ριπη) που μπορεις σχετικα ευκολα να πιασεις τη στιγμη.

Θελει λιγο εξασκηση και πειραματισμο... αλλα αυτο ισχυει και για τις dslr.

Εδω εγω βγαζω τ ανηψια και τα βαφτηστηρια με manual focus....

Last edited:

... στο κλειστο γυμναστηριο, στο κακοφωτισμενο θεατρακι, στο δωματιο για τα γενεθλια, στο σκιερο συγκρουομενο αυτοκινητακι κτλ κτλ

E, και δεν τα καλύπτει αυτά η RX10 σε ανεκτό ποσοστό;

Τόσο πρωταθλητής είναι το παιδί μας πια που θέλουμε να έχουμε καρέ-καρέ όλα εστιασμένα πάνω στην κίνηση;

Κι αν δεν το καταφέρνει αυτό η RX10 στο βαθμό μιας "Χ" DSLR, κρίνεται ανεπαρκής η RX10 για τον μέσο οικογενειάρχη;

Και ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το auto focus της RX10 είναι ανεπαρκές, η απορία μου είναι "και τι έγινε" αν μερικές φωτό πεταχτούν, από τις χιλιάδες φωτό που βγάζουμε όλοι μας τα παιδιά μας.

με λιγη εξασκηση τα καλυπτει, θα εχεις μικροτερο ποσοστο ισως , αλλα σε γενικες γραμμες θα τα καταφερεις.
Εγω την εχω δοκιμασει σε αντιστοιχες καταστασεις και δεν ειχα ιδιαιτερο προβλημα.

Μαλιστα με 2 ρχ10 θα καλυψω μια βαφτηση κι ενα γαμο τον αλλο μηνα.

Με τηνgh3 επισης ειχα καλυψει πολλες εκδηλωσεις (συναυλιες , θεατρικα κλπ) με μεγαλο ποσοστο επιτυχιας και πολυ καλη ποιοτητα εικονας.

Έτσι ακριβώς, δεν θα είναι 7/10 το ποσοστό επιτυχίας της RX10 σε low light, θα είναι στο 6 ή και στο 5, so what;

Στο κάτω-κάτω, υπάρχει και το βίντεο.

E, και δεν τα καλύπτει αυτά η RX10 σε ανεκτό ποσοστό;

Μια χαρα το καλυπτει, αλλα το 'ανεκτο ποσοστο' ειναι υποκειμενικο... θα πρεπει να το σταθμισει ο καθενας σε σχεση με ολες τις αλλες παραμετρους, τιμη, φορητοτητα, εργονομια κτλ.
Απλα νομιζω, οταν αγοραζεις μια φωτογραφικη μηχανη, κυριως την αγοραζεις για να εχεις τη φωτογραφια με τον λιγοτερο δυνατο κοπο (αφου μιλαμε για all around ερασιτεχνικη χρηση)...
Τα tracking, οι ριπες, τα τριποδα, τα raw κτλ κτλ πανε σε αλλο επιπεδο...

24-200 2,8, σε ένα σώμα, και με δυνατότητα να κολλήσεις τον φακό στη μουσούδα του άλλου στα 2 εκατοστά.

Θα την έχει τη φωτό ο μέσος οικογενειάρχης, όσο ο "απαιτητικός" θα ψάχνει ποιον φακό να χρησιμοποιήσει για να πετύχει τη στιγμή.

Πάντως μιλώντας προσωπικά, είναι η μόνη κάμερα που θα έπερνα μαζί μου σε εκδρομή, καθώς ποτέ μου δεν κουβαλούσα τίποτα εκτός απο μια υποτυπώδη κόμπακτ.
Προτιμώ πάντα να χαίρομαι την παρέα και να περνώ καλά με τους φίλους μου απολαμβάνοντας τις λίγες αυτές ώρες, κουβεντιάζοντας, περπατώντας....τρώγοντας......
Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα του φωτογράφου -επίκεντρου- της παρέας και της συζήτησης, του σχολιασμού καί του σπασίματος των νεύρων των άλλων περιμένοντας απο μένα τη στιγμή για το "ιδανικό κλίκ"
Η rx-10 γεφυρώνει αυτό το χάσμα και για μένα είναι σημαντικό.

24-200 2,8, σε ένα σώμα,

Τα σκετα νουμερα, ειναι απλως νουμερα... (Τα 200 mm δεν τα σχολιαζω γιατι -αν ειναι αυτοσκοπος- υπαρχουν και αλλες μηχανες που φτανουν τα 800 και τα 1200, οποτε τα 200 δειχνουν μεχρι και λιγα). Αυτο το 2,8 ομως ειναι λιγο παγιδα...

is that it requires you to understand not just the equivalent focal length range and aperture, but also the effect of sensor size.

This understanding isn't necessarily helped by the use of F-numbers to describe aperture. In terms of exposure (and by definition), F2.8 = F2.8 = F2.8. However, that doesn't tell the whole story. In terms of depth-of-field and total light projected onto the sensor (which is a major determinant of image quality), you also need to consider sensor size - otherwise the 24-200mm equivalent F2.8 lens on this camera doesn't sound any more impressive than a camera half the size and, more importantly, less than half the price.

Θα την έχει τη φωτό ο μέσος οικογενειάρχης, όσο ο "απαιτητικός" θα ψάχνει ποιον φακό να χρησιμοποιήσει για να πετύχει τη στιγμή.

Performance isn't quite as snappy in low light, with focus times of around a second when the camera has to 'hunt'.
...

Συγνωμη για την εκφραση, δεν το συνηθιζω.... αλλα, ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ!

Εγω εχω τραβηξει μερικες απο τις καλυτερες φωτο με αυτη τη μηχανη, τοσο σε νορμαλ και σε χαμηλο φωτισμο.
Πολυ ευκολοτερα και γρηγοροτερα απο αποιαδηποτε αλλη μηχανη.
Και ειχα αρκετες ....

Η ευκολια της και η ποιοτητα του φακου ειναι μοναδικες.
Η ταχυτητα, για καποιον που θα τη ψαξει λιγο φυσικα, ειναι υπεραρκετη για πλειοψηφια των καθημερινων καταστασεων.
Η ποιοτητα δε των φωτο, ειναι ισοδυναμη σχεδον με μιας καλης m4/3 , αποδεδειγμενα, το δε βιντεο οτι καλυτερο σ αυτα τα λεφτα.

Αν καποιος θελει πραγματικα καλυτερη εικονα, ειδικα σε low light, και μικροτερο βαθος πεδιου τοτε μονο σε full frame και ας ετοιμαστει να χωσει βαθια το χερι στη τσεπη, να κανει λιγη προπονηση με βαρη και να κουβαλαει 2-3 ισοδυναμους φακους!

Last edited: