Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8
Καλησπέρα και από εμένα. Εδώ και μερικούς μήνες είμαι κάτοχος της Canon 700D με τον κιτ φακό 18-55 IS STM και επιπλέον αγόρασα και τον υπερευρυγώνιο φακό 10-22 της Canon (ασχολούμαι κυρίως με τοπία και macro στη φύση). Πριν 1 μήνα νοίκιασα για ένα συγκριτικό τους φακούς 15-85 και 17-55 της Canon. Πρέπει να πω ότι ο κιτ φακός αποδίδει 98% αυτό που βγάζουν οι άλλοι δύο ακριβοί φακοί...
Πριν 3 εβδομάδες αγόρασα την RX-10 και με μία φράση αναφέρω ότι από αύριο βγάζω σε αγγελία την 700D. Θα μου πείτε "μήπως είσαι λίγο υπερβολικός;", "μήπως βιάζεσαι;". Το σκεπτικό μου με την αντικατάσταση είναι το εξής: Εδώ και 2-3 εβδομάδες έχω τραβήξει εκατοντάδες συγκριτικές φωτογραφίες μεταξύ των δύο μηχανών. Αυτό που έψαχνα να βρω ως αξιολόγηση ήταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα με έκαναν να δουλέψω καλύτερα με τη μία ή την άλλη μηχανή και να πάρω αποτελέσματα που θα με ευχαριστούσαν. Αναφέρω και πάλι ότι ασχολούμαι 90% με τοπία κι όχι με πορτραίτα, σπορ, μακρινές με πουλιά κλπ. Τα κριτήρια ήταν:
1. τα χρώματα (οκ αυτά φτιάχνονται και σε software)
2. η οξύτητα του φακού
3. οι παραμορφώσεις στα άκρα
4. Ο θόρυβος σε ISO 100-800 (125-800 για την RX-10)
5. Η απόδοση των λεπτομερειών στη σκιά
6. Η σταθεροποίηση του φακού
7. Εργονομία (μενού, σκόπευτρο, συντομεύσεις λειτουργιών σε πλήκτρα)
8. Πρόσθετες λειτουργίες λήψης (ενσωματωμένο level, auto HDR, στοιχεία φωτογραφίας κλπ.)
9. Ποιότητα βίντεο
10. Αυτονομία
Έχω να πω ότι στο 99% των περιπτώσεων η RX-10 τα πήγε εμφανώς καλύτερα από την 700D και μάλιστα μελετώντας τις φωτογραφίες δίπλα-δίπλα σε μέγεθος 100%. Ειδικά σε οξύτητα κέντρου-άκρων, σε σταθεροποίηση, σε εμφάνιση λεπτομερειών κλπ, τα αποτελέσματα ήταν αξεπέραστα. Θα μου πείτε, αν έβαζα καλύτερο φακό στην 700D τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και σας απαντώ ότι δεν θα ήταν γιατί ήδη γνωρίζω τα αποτελέσματα καλύτερων φακών (αυτών που νοίκιασα). Μάλιστα, ο 17-55 οπτικά θεωρείται κατηγορίας L και ποτέ δεν είδα κάτι εμφανώς καλύτερο σε σχέση με τον νέο κιτ φακό 18-55 IS STM.
Φυσικά γνωρίζω τα όρια της RX-10 και ακριβώς γι' αυτό δεν ψάχνω την ποιότητα σε ψηλά ISO. Αλλά και πάλι, ο αυξημένος θόρυβος θα ήταν εμφανής αν εκτύπωνα πολύ μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες. Αν κάτι μου λείπει από την 700D είναι η αυτονομία της αλλά κυρίως η πλήρως ανακλινούμενη οθόνη και η δυνατότητα να δουλέψω σε μικρά εστιακά μήκη με έναν υπερευρυγώνιο όπως ο 10-22, ο οποίος στα κοινά mm (15-22mm crop ή 24-35mm σε FF) δεν έδωσε κάτι εμφανώς καλύτερο από την RX-10. Η αλήθεια είναι ότι λίγες φωτογραφίες μου τραβήχτηκαν σε τόσο μικρά εστιακά μήκη. Και επίσης, η RX-10 πολύ σπάνια αποτύγχανε σε εστίαση.
Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα της RX-10 και μάλιστα χάρηκα που μου δίνει επιπλέον λειτουργίες όπως το level και η πληροφορία σε τι εστιακό μήκος τραβάω φωτο, το focus peaking και τα πολλά περισσότερα σημεία εστίασης. Παράλληλα, σε συνθήκες όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτομερή φωτομέτρηση ή να τραβάμε με Exposure Bracketing σε RAW, η λειτουργία auto HDR κάνει θαύματα ακόμα και σε λήψεις χωρίς τρίποδο. Ειδικά αν δεν το παρακάνουμε (απόκλιση έως 2eV), το αποτέλεσμα δεν δείχνει καθόλου "πειραγμένο" και δεν προδίδει την HDR επεξεργασία.
Τι κρατάω από την σύγκριση των δύο μηχανών; ότι για να φτάσω να πάρω ισάξιο έως καλύτερο αποτέλεσμα από την RX-10 πρέπει να πληρώσω πολλαπλάσια και να είμαι σε θέση να κουβαλάω πάντα 2-3 φακούς για παν ενδεχόμενο. Σίγουρα το μέγεθος του αισθητήρα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην ποιότητα φωτογραφίας αλλά ειδικά για τις συνθήκες που εγώ δουλεύω και τα θέματα που με ενδιαφέρουν, αν ήθελα να βελτιώσω κάτι, δεν θα ήταν να αλλάξω την RX-10 αλλά να πάρω πχ την Nikon D7100 με ένα σούπερ φακό ειδικά για τοπία πχ τον Nikkor 12-24/f4 (άρα μιλάμε για +2500 στα έξοδα). Νομίζω πως όταν βγει η RX-10II θα την έχω σε προπαραγγελία...