Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Προφανως κανεις αντιλογο για τον αντιλογο....

Ξερεις κι ο ίδιος οτι εχω δικιο , απλα για καποιο λογο επιμενεις στα λεγομενα σου.
Αν κατσεις και τα σκεφτεις λογικα, χωρις προκαταληψη, θα δεις οτι εχουμε δικιο σε οσα υποστηριζουμε.

ΥΓ... καλο ειναι επισης να μη πιστευουμε οσα γραφονται σε ξενα σιτε χωρις λιγη σκεψη , ειδικα οταν εχουμε ανθρωπους σε αυτο το φορουμ που εχουν την ιδια μηχανη και την εχουν ξεψαχνισει λιγο παραπανω.
Θυμισου τι βλακειες ελεγε παλι το dpreview για την Α7 και το "Κακο" focus peaking και το χαλια jpg της, οταν με 2 απλες ρυθμισεις στα μενου της, διορθωνονταν και τα 2. Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αγνοιας..... και επικίνδυνη επίσης! (το σχολιο φυσικα ειναι για το dpreview...)

Last edited:

Χε χε... αυτος που ξερει αυτα τα 5 πραγματακια, δεν θα μπορεσει να βγαλει καλυτερες φωτο με μια ΝΕΧ 6000 ας πουμε στα μισα λεφτα ή με μια LX7 στο 1/3 των χρηματων ? :a0210: Πρεπει ντε και καλα να εχει και την RX 10?

Ελα βρε Ηλια,,, Κοντα στο νου και γνωση. Τι απομονωνεις αυτα που γραφω ?

Και αυτος με μια canon... 20d θα βγαλει καλυτερες απο τον ασχετο με την 5 mkiii

Για την RX10 ειναι το νημα....

Μήπως το παρατραβαμε και χαλάμε τις καρδιές μας για πλαστικά και γυαλιά; Και μήπως θεοποιουμε ότι μας πλασαρουν οι εταιρείες για να δημιουργησουν νεες κατηγορίες και αγορές;

δε νομιζω οτι χαλαμε τιποτα... και ο Ηλιας ειναι απο τα σπουδαιοτερα μελη του φορουμ , καμια παρεξηγηση ή αντιπαραθεση , αυτο ελλειπε αλλωστε!

Απλα, ειμαστε λιγακι παρορμητικοι κι ενθουσιωδης πολλες φορες , και μας αρεσει να μας πηγαινουν κοντρα (παντα με καλη προθεση ).
Γι αυτο εχει και ενδιαφερον αλλωστε το φορουμ... για τις αντιθετες (ή διαφορετικες) γνωμες.:ernaehrung004:

Last edited:

... το δαχτυλιδι εστιασης και ζοομ της ρχ10 δεν χρειαζεται να το γυρισεις πολλες φορες για να πας απο το ένα ακρο στο αλλο στη φωτογραφια.

Με μια ρυθμιση στο μενου (zoom function on ring) , χρειαζεται ΜΟΝΟ 1/4 στροφης για να πας απο τα 24μμ στα 200μμ !

Δεν είναι το θέμα πόσο χρειάζεται να γυρίσεις το δαχτυλίδι αλλα πόσο χρόνο θα σου πάρει να πας απο άκρη σε άκρη. Οι περισσότεροι ρηβιουερς γκρίνιαξαν οτι αργείς οτι και να κάνεις.

Αλήθεια πόσο χρονο χρειάζεται ρυθμίζοντας όπως λές ?. ;)

ωραία. Πάμε πάλι τότε. ..

Καλά το πάω ? .. :guitarist:

υπαρχει δυστυχως παραπληροφορηση ή ανεπαρκεια .... εχουν ανοιχτει πολλα νηματα γι αυτο το θεμα.
2-3 sec χρειαζεται στη φωτογραφια, απλα δε πρεπει να το κανεις βιαστικα.

Στο βιντεο φυσικα, για λογους κυριως της ομαλης μεταβασης κι εστιασης παιρνει παραπανω, αλλα αυτο το εχουμε επισημανει, ισως εκει θα χρειαζοταν μια επιλογη στο μενου (αν ειναι αυτο εφικτο).

το πιο προσφατο νημα γι αυτο το θεμα... http://www.dpreview.com/forums/thread/3643684

Last edited:

επισης, αν θες, μπορεις να χρησιμοποιησεις το powerzoom διακοπτη που κανει ομαλη και σιγουρη μεταβαση απο τα 24 στα 200μμ στον ιδιο χρονο, χωρις να κουνας τη καμερα .

Εκανα ενα μικρο βιντεο για να επιβεβαιωσω τα λεγομενα μου... ο χρονος οπως βλεπεις ειναι πολυ μικροτερος απο το ν αλλαξεις φακους με τις αντιστοιχες ιδιοτητες! :p

https://www.youtube.com/watch?v=pljN4Tvo0sY&list=UUf-wyes4wS3t8nYwo9O8vdw

Καλημέρα, βρήκα σε άλλο site σε αγγελία την RX10 αγορασμένη πριν 3 μήνες στα 740 . Ίσως και με λίγο παζάρι να πέσει κι άλλο. Αν ενδιαφέρεται κανείς να του δώσω link στο inbox του μιας και δεν ξέρω αν πρέπει να το βάλω στο thread :ernaehrung004:

επισης, αν θες, μπορεις να χρησιμοποιησεις το powerzoom διακοπτη που κανει ομαλη και σιγουρη μεταβαση απο τα 24 στα 200μμ στον ιδιο χρονο, χωρις να κουνας τη καμερα .

Εκανα ενα μικρο βιντεο για να επιβεβαιωσω τα λεγομενα μου... ο χρονος οπως βλεπεις ειναι πολυ μικροτερος απο το ν αλλαξεις φακους με τις αντιστοιχες ιδιοτητες! :p

https://www.youtube.com/watch?v=pljN4Tvo0sY&list=UUf-wyes4wS3t8nYwo9O8vdw

Aυτό το βιντεάκι αξίζει οσο 100 σελίδες .. :tee:

Ότι και να λέμε, η Sony έφτιαξε απίθανη μηχανή. Πάντα προσφέρει κάτι παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Μια μηχανή με κόστος όσο ένας καλός prime φακός, που βγάζει απίθανες φωτογραφίες, και video επαγγελματικού επιπέδου, pure hdmi out, είσοδοι έξοδοι ήχου.... Φυσικά δεν είναι για το μέσο χρήστη. Αυτή τη μηχανή την αγοράζει ο ψαγμένος που θα την αξιοποιήσει στο έπακρο.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Πολύ λάδι και τηγανίτες τίποτα...
Τελικά αυτή η μηχανή έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Είναι η καλύτερη στο είδος της. Αλλά έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η τιμή της.
Συγγνώμη αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα μου με όλα αυτά που έχω διαβάσει και από εδώ μέσα από όλα τα παιδιά, αλλά και γενικότερα. Την παρακολουθώ την μηχανή γιατί δεν το κρύβω είμαι άσχετος με τον χώρο της φωτογραφίας και τώρα προσπαθώ λίγο να ασχοληθώ. Μάλιστα ορισμένα πράγματα που έχετε αναφερθεί πιο πάνω ούτε καν τα κατάλαβα καλά καλά. Η παροιμία στην αρχή για να μην παρεξηγηθώ αφορά και εμένα. Μας δίνετε η ευκαιρία από εχθές να την πάρουμε στα 950 ευρώ μετρητής από την μαμά εταιρία. 150 ευρώ κάτω αυτή την στιγμή από την μέση τιμή λιανικής που πουλάνε έξω από τον μπάρμπα Μήτσο της γειτονιάς μέχρι και το καλύτερο και αξιόπιστο φωτογραφικό μαγαζί. + μας κάνουν δώρο αλλά 2 χρόνια εγγύηση που μάλιστα αν πάει κάποιος άλλος θα χρεωθεί κανονικά περίπου 150 ευρώ. Και το σκεφτόμαστε......
Και καλά κάνουμε (την αγορά στο τηλ.εχθές δεν την έχω κλήση ακόμη).Ξέχασα να αναφέρω όλα αυτά εννοείτε μέσω γνωστού που υπάρχει γιαυτό και κόπηκε και ο περιορισμός τον 10 τεμαχίων.
Και για να τα λέμε όλα γιατί δεν μου αρέσει να κρυβόμαστε, η μηχανή έχει κόστος αυτήν την στιγμή 916 ευρώ. Δηλαδή 34 ευρώ κέρδος βγάζει ο άνθρωπος και μας κάνει και δώρο και 2 χρόνια εγγύηση. Όλοι οι άλλοι κερδίζουν 183 ευρώ το κομμάτι και βέβαια 1 χρόνο εγγύηση.
Το σκεφτόμαστε όμως.
Γιατί;
Γιατί πραγματικά μάλλον η αξία της μηχανής είναι 750.
Θα μου πείτε υπάρχει αυτή η τιμή στο εξωτερικό, έχει βγει και μία αγγελία αυτές τις ημέρες. Αλλά προσωπικά εγώ δεν θέλω να μπλέκω ούτε με την μία περίπτωση ούτε με την άλλη.....
Δεν ξέρω τι θα κάνω αν θα την πάρω τώρα η να περιμένω. Αλλά εδώ είναι Ελλάντα.
Συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε από τεχνικής πλευράς.....

Καλησπέρα και από εμένα. Εδώ και μερικούς μήνες είμαι κάτοχος της Canon 700D με τον κιτ φακό 18-55 IS STM και επιπλέον αγόρασα και τον υπερευρυγώνιο φακό 10-22 της Canon (ασχολούμαι κυρίως με τοπία και macro στη φύση). Πριν 1 μήνα νοίκιασα για ένα συγκριτικό τους φακούς 15-85 και 17-55 της Canon. Πρέπει να πω ότι ο κιτ φακός αποδίδει 98% αυτό που βγάζουν οι άλλοι δύο ακριβοί φακοί...

Πριν 3 εβδομάδες αγόρασα την RX-10 και με μία φράση αναφέρω ότι από αύριο βγάζω σε αγγελία την 700D. Θα μου πείτε "μήπως είσαι λίγο υπερβολικός;", "μήπως βιάζεσαι;". Το σκεπτικό μου με την αντικατάσταση είναι το εξής: Εδώ και 2-3 εβδομάδες έχω τραβήξει εκατοντάδες συγκριτικές φωτογραφίες μεταξύ των δύο μηχανών. Αυτό που έψαχνα να βρω ως αξιολόγηση ήταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα με έκαναν να δουλέψω καλύτερα με τη μία ή την άλλη μηχανή και να πάρω αποτελέσματα που θα με ευχαριστούσαν. Αναφέρω και πάλι ότι ασχολούμαι 90% με τοπία κι όχι με πορτραίτα, σπορ, μακρινές με πουλιά κλπ. Τα κριτήρια ήταν:

1. τα χρώματα (οκ αυτά φτιάχνονται και σε software)
2. η οξύτητα του φακού
3. οι παραμορφώσεις στα άκρα
4. Ο θόρυβος σε ISO 100-800 (125-800 για την RX-10)
5. Η απόδοση των λεπτομερειών στη σκιά
6. Η σταθεροποίηση του φακού
7. Εργονομία (μενού, σκόπευτρο, συντομεύσεις λειτουργιών σε πλήκτρα)
8. Πρόσθετες λειτουργίες λήψης (ενσωματωμένο level, auto HDR, στοιχεία φωτογραφίας κλπ.)
9. Ποιότητα βίντεο
10. Αυτονομία

Έχω να πω ότι στο 99% των περιπτώσεων η RX-10 τα πήγε εμφανώς καλύτερα από την 700D και μάλιστα μελετώντας τις φωτογραφίες δίπλα-δίπλα σε μέγεθος 100%. Ειδικά σε οξύτητα κέντρου-άκρων, σε σταθεροποίηση, σε εμφάνιση λεπτομερειών κλπ, τα αποτελέσματα ήταν αξεπέραστα. Θα μου πείτε, αν έβαζα καλύτερο φακό στην 700D τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και σας απαντώ ότι δεν θα ήταν γιατί ήδη γνωρίζω τα αποτελέσματα καλύτερων φακών (αυτών που νοίκιασα). Μάλιστα, ο 17-55 οπτικά θεωρείται κατηγορίας L και ποτέ δεν είδα κάτι εμφανώς καλύτερο σε σχέση με τον νέο κιτ φακό 18-55 IS STM.

Φυσικά γνωρίζω τα όρια της RX-10 και ακριβώς γι' αυτό δεν ψάχνω την ποιότητα σε ψηλά ISO. Αλλά και πάλι, ο αυξημένος θόρυβος θα ήταν εμφανής αν εκτύπωνα πολύ μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες. Αν κάτι μου λείπει από την 700D είναι η αυτονομία της αλλά κυρίως η πλήρως ανακλινούμενη οθόνη και η δυνατότητα να δουλέψω σε μικρά εστιακά μήκη με έναν υπερευρυγώνιο όπως ο 10-22, ο οποίος στα κοινά mm (15-22mm crop ή 24-35mm σε FF) δεν έδωσε κάτι εμφανώς καλύτερο από την RX-10. Η αλήθεια είναι ότι λίγες φωτογραφίες μου τραβήχτηκαν σε τόσο μικρά εστιακά μήκη. Και επίσης, η RX-10 πολύ σπάνια αποτύγχανε σε εστίαση.

Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα της RX-10 και μάλιστα χάρηκα που μου δίνει επιπλέον λειτουργίες όπως το level και η πληροφορία σε τι εστιακό μήκος τραβάω φωτο, το focus peaking και τα πολλά περισσότερα σημεία εστίασης. Παράλληλα, σε συνθήκες όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτομερή φωτομέτρηση ή να τραβάμε με Exposure Bracketing σε RAW, η λειτουργία auto HDR κάνει θαύματα ακόμα και σε λήψεις χωρίς τρίποδο. Ειδικά αν δεν το παρακάνουμε (απόκλιση έως 2eV), το αποτέλεσμα δεν δείχνει καθόλου "πειραγμένο" και δεν προδίδει την HDR επεξεργασία.

Τι κρατάω από την σύγκριση των δύο μηχανών; ότι για να φτάσω να πάρω ισάξιο έως καλύτερο αποτέλεσμα από την RX-10 πρέπει να πληρώσω πολλαπλάσια και να είμαι σε θέση να κουβαλάω πάντα 2-3 φακούς για παν ενδεχόμενο. Σίγουρα το μέγεθος του αισθητήρα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην ποιότητα φωτογραφίας αλλά ειδικά για τις συνθήκες που εγώ δουλεύω και τα θέματα που με ενδιαφέρουν, αν ήθελα να βελτιώσω κάτι, δεν θα ήταν να αλλάξω την RX-10 αλλά να πάρω πχ την Nikon D7100 με ένα σούπερ φακό ειδικά για τοπία πχ τον Nikkor 12-24/f4 (άρα μιλάμε για +2500 στα έξοδα). Νομίζω πως όταν βγει η RX-10II θα την έχω σε προπαραγγελία...

Last edited:
Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Πολύ λάδι και τηγανίτες τίποτα...
Τελικά αυτή η μηχανή έχει ένα μεγάλο προτέρημα. Είναι η καλύτερη στο είδος της. Αλλά έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η τιμή της.
Συγγνώμη αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα μου με όλα αυτά που έχω διαβάσει και από εδώ μέσα από όλα τα παιδιά, αλλά και γενικότερα. Την παρακολουθώ την μηχανή γιατί δεν το κρύβω είμαι άσχετος με τον χώρο της φωτογραφίας και τώρα προσπαθώ λίγο να ασχοληθώ. Μάλιστα ορισμένα πράγματα που έχετε αναφερθεί πιο πάνω ούτε καν τα κατάλαβα καλά καλά. Η παροιμία στην αρχή για να μην παρεξηγηθώ αφορά και εμένα. Μας δίνετε η ευκαιρία από εχθές να την πάρουμε στα 950 ευρώ μετρητής από την μαμά εταιρία. 150 ευρώ κάτω αυτή την στιγμή από την μέση τιμή λιανικής που πουλάνε έξω από τον μπάρμπα Μήτσο της γειτονιάς μέχρι και το καλύτερο και αξιόπιστο φωτογραφικό μαγαζί. + μας κάνουν δώρο αλλά 2 χρόνια εγγύηση που μάλιστα αν πάει κάποιος άλλος θα χρεωθεί κανονικά περίπου 150 ευρώ. Και το σκεφτόμαστε......
Και καλά κάνουμε (την αγορά στο τηλ.εχθές δεν την έχω κλήση ακόμη).Ξέχασα να αναφέρω όλα αυτά εννοείτε μέσω γνωστού που υπάρχει γιαυτό και κόπηκε και ο περιορισμός τον 10 τεμαχίων.
Και για να τα λέμε όλα γιατί δεν μου αρέσει να κρυβόμαστε, η μηχανή έχει κόστος αυτήν την στιγμή 916 ευρώ. Δηλαδή 34 ευρώ κέρδος βγάζει ο άνθρωπος και μας κάνει και δώρο και 2 χρόνια εγγύηση. Όλοι οι άλλοι κερδίζουν 183 ευρώ το κομμάτι και βέβαια 1 χρόνο εγγύηση.
Το σκεφτόμαστε όμως.
Γιατί;
Γιατί πραγματικά μάλλον η αξία της μηχανής είναι 750.
Θα μου πείτε υπάρχει αυτή η τιμή στο εξωτερικό, έχει βγει και μία αγγελία αυτές τις ημέρες. Αλλά προσωπικά εγώ δεν θέλω να μπλέκω ούτε με την μία περίπτωση ούτε με την άλλη.....
Δεν ξέρω τι θα κάνω αν θα την πάρω τώρα η να περιμένω. Αλλά εδώ είναι Ελλάντα.
Συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε από τεχνικής πλευράς.....

Aπορώ πως εκτίμησες ότι η μηχανή κάνει για εσένα 750 ευρώ, τη μεθοδολογία κοστολόγησης. Αυτή η μηχανή στα χέρια ενός έμπειρου, μπορεί να αντικαταστήσει επαγγελματικό camcorder που κάνει 3000 ευρώ. Και δεν μιλάμε για τις δυνατότητες της ως φωτογραφική.
Τα δείγματα μιλάνε μόνα τους, δεν υπάρχει μηχάνημα με μικρότερο κόστος και τέτοιες δυνατότητες.
http://vimeo.com/81056018

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Aπορώ πως εκτίμησες ότι η μηχανή κάνει για εσένα 750 ευρώ, τη μεθοδολογία κοστολόγησης. Αυτή η μηχανή στα χέρια ενός έμπειρου, μπορεί να αντικαταστήσει επαγγελματικό camcorder που κάνει 3000 ευρώ. Και δεν μιλάμε για τις δυνατότητες της ως φωτογραφική.
Τα δείγματα μιλάνε μόνα τους, δεν υπάρχει μηχάνημα με μικρότερο κόστος και τέτοιες δυνατότητες.
http://vimeo.com/81056018

Φίλε μου μαζί σου είμαι. Συμφωνώ και επαυξάνω. Τα νούμερα όμως των πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά λένε. Η sony hellas δεν νομίζω να είναι ευχαριστημένη. Τρανταχτό παράδειγμα και από εμάς εδώ. Όλοι μιλάμε με τα καλύτερα λόγια, όλοι την θέλουμε, αλλά κανένας από εδώ μέσα στο powerbuy δεν έδωσε πάνω από 750 ευρώ....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Φίλε μου μαζί σου είμαι. Συμφωνώ και επαυξάνω. Τα νούμερα όμως των πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά λένε. Η sony hellas δεν νομίζω να είναι ευχαριστημένη. Τρανταχτό παράδειγμα και από εμάς εδώ. Όλοι μιλάμε με τα καλύτερα λόγια, όλοι την θέλουμε, αλλά κανένας από εδώ μέσα στο powerbuy δεν έδωσε πάνω από 750 ευρώ....

Tα νούμερα πωλήσεων στην Ελλάδα είναι πεσμένα σε κάθε είδος τεχνολογίας γιατί οι άνθρωποι έχουν άλλες πρωτεραιοτητες.

Ότι και να λέμε, η Sony έφτιαξε απίθανη μηχανή. Πάντα προσφέρει κάτι παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Μια μηχανή με κόστος όσο ένας καλός prime φακός, που βγάζει απίθανες φωτογραφίες, και video επαγγελματικού επιπέδου, pure hdmi out, είσοδοι έξοδοι ήχου.... Φυσικά δεν είναι για το μέσο χρήστη. Αυτή τη μηχανή την αγοράζει ο ψαγμένος που θα την αξιοποιήσει στο έπακρο.

Μου φαίνεται αρέσει η υπερβολή .. απίθανες φωτογραφίες !!. Για τους χρήστες premium-compact ισως ..

Ολοι προσφέρουν κατι παραπάνω σε premium προϊόντα, άλλος 25-600/f2.8 άλλος καλύτερη εργονομία (fully articulated οθόνη) αλλος πραγματικά μεγάλο αισθητήρα, άλλος πραγματικά γρηγορη απόκριση-ταχύτητες ..κλπ πολλά.

Η RX-10 ισορρόπησε σε αρκετά καλά προς πολύ καλά χαρακτηριστικά σε πολλούς τομείς αλλά δεν παύει να είναι ενας συμβιβασμός. Και σε μια τιμή που (τωρα που έπεσε απο τα αρχικά επίπεδα) δικαιολογείται με αυτά που προσφέρει.
Θα μπορούσα να πω πως το video της είναι άριστο αν είχε καλύτερο in camera encoding/bitrate. Aλλά δεν έχει και για να γίνει άριστο προϊόν χρειάζεται HDMI εγγραφέα που όμως ανεβάζει τα κοστολόγια ..

Τωρα τελικά τι είναι η RX10 ?. Ιδανική ολα σε ενα για τον μέσο αρχαριο χρήστη (όπου φαίνεται να βρίσκει κοινό σε αυτό το νήμα) για τον ψαγμένο ερασιτέχνη ? για τον επαγγελματία γενικώς ? για τον φτωχό επαγγελματία ?.
Οπου και να την βάλεις έχει ανταγωνισμό δεν παίζει μόνη της και μερικές φορές είναι σκληρός ανταγωνισμός και γίνεται σκληρότερος οσο εξελίσσονται τα πράγματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Tα νούμερα πωλήσεων στην Ελλάδα είναι πεσμένα σε κάθε είδος τεχνολογίας γιατί οι άνθρωποι έχουν άλλες πρωτεραιοτητες.

Δεν το νομίζω. Ψωμί δεν έχουμε να φάμε αλλά το κινητό των 600+ το έχουμε......
Και δεν νομίζω να υπερβάλλω. Το βλέπουμε καθημερινά αυτό.