Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

επισης, ακομη και με εναν εξωτερικο εγγραφεα (που κοστιζει πια πολυ λιγα χρηματα, 300 ευρω της BlackMagic), η τιμη της ειναι η μιση απο την gh3 + φακοι και σου μενει και ο εγγραφεας για οποιαδηποτε μηχανη.

Μ αυτο δε θελω να μειωσω τη GH3...καθε αλλο, ουτε να προτρεψω καποιον να την δωσει (αν την εχει) για χαρη της RX10.

Ειδικα η GH4 που βγαινει τωρα, ειναι ισως η καλυτερη μηχανη για βιντεο συνολικα.... απλα εγω εκανα καποιες υποχωρησεις , κι εξηγησα το γιατι.

Ζηλευω πολυ που δεν εχει touch screen, ειναι πιο αργη στην εστιαση σε photo mode και δεν εχει πιο υψηλο bitrate.... :argue:

Aπο την αλλη, ενας πολυ σημαντικος λογος που την εδωσα, ηταν οτι η gh3 δεν ειχε focus peaking και focus magnification στο βιντεο,, ουτε σταθεροποιηση στο σωμα, κι ετσι εξανεμιζοταν το πλεονεκτημα της ν αλλαζεις φακους!
Ενας nokton πχ θα ηταν ιδανικος συντροφος της gh3, αλλα τι να το κανω , που δεν θα ηταν σταθεοποιησμενος και κυριως δε θα ειχα καποιο βοηθημα για εστιαση , στο βιντεο παντα.

Last edited:

Για τον μέσο χρήστη οι φωτό είναι μια χαρά. η τιμή είναι υψηλή για το μέσο χρήστη. Το παραψάχνετε το θέμα. Δεν είμαι sonyboy αλλά δεν νομίζω να την λάνσαρε ως επαγγελματικό εξοπλισμό. Από τα γραφόμενα φαίνεται ότι ως τέτοια την κρίνετε.

είναι σαν μας δίνουν μια Ferrari και να παραπονιόμαστε. ε δεν είναι και Bugatti..

και κατι ακομα...

ΑΝ επρεπε να διαλεξω μονο μια μηχανη , ισως να εμενα με την gh3 .

ΟΜΩΣ.... με τα λεφτα που μου κοστισε η gh3+12-35 και 35-100 (3200 ευρω περιπου) , πηρα την RX10 (1150 ευρω) , την Sony A7 (1350 ευρω body only) και τον Nokton 50mm f/1.1
Ετσι εχω best of both worlds.... απο τα καλυτερα βιντεο στη κατηγορια της και καλη φωτογραφια (ρχ10) και την καλυτερη μηχανη που ειχα (Α7) με τον τρομερο nokton (για μενα φυσικα) , με φωτογραφια που δυσκολα την εχεις με αλλο συδυασμο (κοστους - βαρους κλπ).

Last edited:

Να σε ρωτήσω κάτι;
Όπως πάντα το πάω πίσω στο θέμα της τιμής (και μόνο εκεί πλέον).
Για έναν οικογενειάρχη - με τα ελληνικά δεδομένα όμως - αλλά και για ενθουσιώδη ερασιτέχνη, και βάζοντας κάτω τον παράγοντα κόστους, δεν θα ήταν καλύτερα καποιος να προτείνει μία καλή compact π.χ. την Olympus xz-2 που είχες φτιάξει ένα θέμα παλιότερα που κοστίζει (τιμές skroutz) ακριβώς το 1/4?
~270 ευρώ έναντι 1100 ευρώ.
Εξετάσαμε και καταλαβαίνω για τους συνδυασμούς προς τα κάτω (από GH3 x3 φορές κάτω η τιμη για παρόμοια ποιότητα), αλλά από την άλλη πλευρά;
Είναι η Sony rx10 4 φορές καλύτερη από την XZ-2 ώστε να δικαιολογεί τα χρήματα που ζητιούνται;
Έχει 4 φορές περισσότερο ζουμ, 4 φορές καλύτερο βίντεο, 4 φορές καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας, 4 φορές καλύτερη εργονομία, 4 φορές καλύτερο jpeg?
Τον ορισμό του τι είναι καλύτερο δεν το δίνω γιατί από ότι φάνηκε από το flame αυτό είναι τελείως υποκειμενικό. Ας το γενικέψουμε λοιπόν.

Νομίζω ότι το όλα-σε-ένα για να το έχουμε το πληρώνουμε (για κάποιους με βάση τις ανάγκες μας με το παραπάνω) και δεν μας χαρίζεται καθόλου.

Υ.Γ. Απλά να σημειώσω από προσωπική εμπειρία εις διπλούν ότι σε προφίλ ανθρώπων οικογενειαρχών, έχω δείξει βίντεο (50 fps, 28 bitrate, iso 100-400) από την fz200 με τον compact αισθητήρα και πάλι τέλειο τους έχει φανεί σε τηλεόραση Samsung 50 ιντσών. Πήρα και "ουαου τι γαματη εικονα έχει, τρομερή ανάλυση" κτλ. Και όταν τους έδειξα και slow motion (1/4) στην ίδια οθόνη στα 720p, εκεί είχαν εκστασιαστεί γιατί προφανώς το slwo motion τους τράβηξε το μάτι πιο πολύ απο το οποιοδήποτε resolution. Απλά τους ξενέρωνε το μεγάλο (!!!) μέγεθος της fz200 (bridge ειναι και αυτή). Οπότε με τους οικογενειάρχες που μιλώ εγώ, δεν βλέπω πως θα μπορούσαν ποτέ να κοιτάξουν μία μηχανή σαν τη Sony.

Υ.Γ.2 παρακαλώ πολύ μην αγριεύουμε τις συζητήσεις. Αυτό αποθαρύνει από το λέμε τη γνώμη μας και τις ερωτήσεις μας. Οι περισσότεροι από εδώ δεν κερδίζουμε κάτι από καμία εταιρία. Απλά μας ενδιαφέρει να είμαστε ενήμεροι για τις πραγματικες δυνατότητες για να προσέχουμε το πορτοφόλι μας και των γνωστών μας.

Last edited:

δε διαφωνω.... εξαρταται λοιπον με ποιον εχεις απεναντι σου.

Σχεδον σε ολα τα χομπυ - τρέλλες (οπως θες πεστο) , το να παρεις 10% καλυτερο αποτελεσμα (εικονα - ηχο κλπ), δεν σημαινει 10% παραπανω λεφτα - ογκο - βαρος ...
Πολλες φορες μαλιστα, για να παρεις 10% καλυτερο αποτελεσμα, χρειαζεται να δωσεις δεκαπλασια χρηματα!

Αρα, ολα εξαρτωνται απο το τελικο κριτη, που ειναι διαφορετικος.

Εγω πχ εχω αλλαξει (μεταξυ αλλων) 10 βιντεο-προβολεις τα τελευταια 20 χρονια και σταματησα ν αναβαθμιζω προσφατα , οταν απεκτησα το 90% αυτων που ΕΓΩ χρειαζομουνα.
Ξερω οτι υπαρχει κατι "καλυτερο" αυτη τη στιγμη, αλλα επαψε πια να μ απασχολει (και λογω χρηματων φυσικα), γιατι θα επρεπε να δωσω πολυ παραπανω χρηματα (οχι μονο σε προβολεα, αλλα και σε κατασκευη ειδικου χωρου για προβολη κλπ).

Αρα, στην ερωτηση σου, αν σε ικανοποιει μια pany fz200 , γιατι να παρεις την ρχ10 ?
Εγω δεν το κανω μονο για "χομπυ", ειμαι σε ενα χωρο (ακομα) που ασχολουμαι με την εικονα , μ αρεσει να δοκιμαζω, να προτεινω και να βοηθαω καποιους να παιρνουν τη σωστη (για εκεινους) αποφαση.

Οταν με ρωτησε πχ η αδελφη μου πριν λιγες μερες τι φωτογραφικη να παρει σαν δωρο στη νονα του ανηψιου μου που βαφτηζεται σε ενα μηνα, το πρωτο πραμα που τη ρωτησα ηταν... ¨ποσα λεφτα διαθετεις" και αν η νονα ασχολουνταν καθολου με το αθλημα.

Η απαντηση ηταν... "μεχρι 100 ευρω" και "καθολου! απλα θελει μια φωτογραφικη για τις διακοπες και τα παρομοια" ..... η προταση μου φυσικα ηταν αναλογη και δεν εχει καμια σχεση μ αυτα που συζηταμε εδω μεσα!

Το οτι επισης τη προτεινα σε 2 συναδελφους και τη πηρανε τελικα, ηταν γιατι κι εκεινοι εψαχναν κατι παρομοιο (πολυ καλο βιντεο, καλη φωτογραφικη, μεγαλο ευρος και ευκολιες - οχι ενναλλαγες φακων) και μπορουσαν να διαθεσουν αυτα τα χρηματα. Αν μου ειχαν θεσει χρηματικο οριο πχ τα 500 ευρω , η προταση μου θα ηταν αναλογη...

Last edited:
Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Εγώ ένα έχω να πώ.Τέτοια διαφήμιση που έχουμε κάνει στην RX10 τις τελευταίες μέρες λόγο του νήματος που έχει πάρει φωτιά,η Sony έπρεπε να μας την κάνει δώρο. . . . .

Στην παρατηρηση του Ηλια επισης, για τις "ευκολιες" της rx10, που πιθανον να τον αφηνουν αδιαφορο (και καλα κανει ), το μονο που μπορω να πω ειναι οτι ο καθενας μας εκτιμαει αυτες τις "ευκολιες" διαφορετικα.

Πιο συγκεκριμενα....

Τεραστια ευκολια να εχεις ενσωματωμενο nd filter (rx10) , για τους γνωστους λογους (σε φωτο και ειδικα σε βιντεο). Ποσο εκτιμαται αυτο (σε χρημα και αποτελεσμα) ?

Ποσο εκτιμαται το focus peaking kai focus magnification , ειδικα στο βιντεο , που πολλες φορες τα αυτοματα συστηματα εστιασης μπερδευονται και δεν κανουν δουλεια και δεν τα εχεις (οπως στην GH3)?

Ποσο εκτιμαται η δυνατοτητα για mic in αλλα κυριως για Monitor out (στον ηχο) για να μπορεις να ακους αυτο που ακριβως γραφεις (την εχω πατησει αρκετες φορες μ αυτο το θεμα).

Ποσο εκτιμαται η δυνατοτητα Macro (περιπου) ενος φακου οπως της rx10 , τη στιγμη που χρειαζεσαι ενα πολυ "κοντινο" πλανο ενος προσωπου , ενος λουλουδιου ή ενος αψυχου αντικειμενου ?

Δεν εκτιμαται για ολους το ιδιο....

Ιδανικη μηχανη για ολους (το εχουμε ξαναπει) δεν υπαρχει.... αυτο που υπαρχει , ειναι ιδανικη μηχανη για το καθε χρηστη και κυριως για τη καθε στιγμη - περιοδο - κατασταση.

Last edited:

..

Ομως, επειδη ειμαστε στην Ελλαδα, και δουλευω σε Μεγαλο καναλι, θα σου πω οτι οι περισσοτερες εκπομπες βγαινουν με canon dslr 7D, η χειροτερη επιλογη που μπορεις να κανεις, εξου και τα πολλα προβληματα που βλεπουμε στην εικονα. (απλα ηταν η πρωτη που "προωθησα" και η πιο "επαγγελματικη" εκεινη την εποχη.)
Τρελλο moire-aliasing, ελλειψη σταθεροποιησης στους prime που κατα κορον χρησιμοποιουν, υπερθερμανση που καθυστερει πολλες φορες τις ληψεις, ελλειψη 50p 1080 (για slow motion κυριως) , εντονο posterization σε color grading μετα στο post production κλπ
Δεν χρησιμοποιουν σχεδον ποτε εξωτερικο εγγραφεα , για λογους "ευκολιας" , κοστους κλπ.

Εεε καλά για 576i φτάνει και αυτό .. για τον μέσο θεατή εννοείται ..

To βιντεο που θα παρει καποιος λοιπον απο την rx10 ειναι απειρως καλυτερο , αλλα φυσικα οι περισσοτεροι "επαγγελματιες" , eite arnoyntai na to paradextoyn , eite den mporoyn eykola n allazoyn ejoplismo (kai kapoy to katalabainv ayto).

Να υποθέσω οτι το γύρισες σε greeklish για να δείξεις οτι οι "επαγγελματίες" μιλάνε άλλη γλώσσα ?. :flipout:

χαχαχα... καταραμενο πληκτρολογιο , οι επαγγελματιες απλα "δεν ακουνε" ! :p

Και δεν ειναι θεμα ναλυσης Ηλια.... το moire-aliasing ειναι πανταχου παρον και πολλοι "μεσοι χρηστες" με ρωτανε γι αυτο το εντονο προβλημα.
Ειναι εμφανες , απλα πολλοι δεν καταλαβαινουν οτι αποτελει "προβλημα".

Last edited:
Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Εγώ ένα έχω να πώ.Τέτοια διαφήμιση που έχουμε κάνει στην RX10 τις τελευταίες μέρες λόγο του νήματος που έχει πάρει φωτιά,η Sony έπρεπε να μας την κάνει δώρο. . . . .

Το μυαλό σου στο κεχρί εσύ .. ;)

χαχαχα... καταραμενο πληκτρολογιο , οι επαγγελματιες απλα "δεν ακουνε" ! :p

Και δεν ειναι θεμα ναλυσης Ηλια.... το moire-aliasing ειναι πανταχου παρον και πολλοι "μεσοι χρηστες" με ρωτανε γι αυτο το εντονο προβλημα.
Ειναι εμφανες , απλα πολλοι δεν καταλαβαινουν οτι αποτελει "προβλημα".

Δεν με λές .. αρνούνται οι "επαγγελματίες" να χρησιμοποιήσουν και το aa φιλτρακι που κυκλοφορεί ?. Εμένα μου αρέσουν τα αποτελέσματά του ..

αμα ητανε τοσο ψαγμεοι οι "επαγγελματιες" μας... θα ηταν σαν κι εμας ! :p

Mη ξεχνας επισης οτι το φιλτρο softαρει ακομη περισσοτερο την ηδη soft εικονα της canon, και χρειαζεται πολυ post proccesing time .
Δεν κανει για ολους τους φακους κι εχεις καποια θεματα με τους ευρυγωνιους επισης.

επισης την αχρηστευει σαν φωτογραφικη, χανεις την εγγυηση κλπ.
Δεν ειναι τοσο απλο.

Last edited:

Για τον μέσο χρήστη οι φωτό είναι μια χαρά. η τιμή είναι υψηλή για το μέσο χρήστη. Το παραψάχνετε το θέμα. Δεν είμαι sonyboy αλλά δεν νομίζω να την λάνσαρε ως επαγγελματικό εξοπλισμό. Από τα γραφόμενα φαίνεται ότι ως τέτοια την κρίνετε.

είναι σαν μας δίνουν μια Ferrari και να παραπονιόμαστε. ε δεν είναι και Bugatti..

Μα έστω και πλαγίως πλασαρίστηκε ως επαγγελματική .. by Mr. Kimio Maki, Senior General Manager, Digital Imaging Business Group, Sony Corp.

http://www.imaging-resource.com/new...w-what-does-it-take-to-change-the-camera-game λίγο μετά την μέση αρχίζουν να ασχολούνται με την RX10 και θα βρείς πολλά παχιά λόγια ανάμεσα σε αλήθειες ..

"KM: Journalists -- journalists are the target user. It's very, very easy to take a picture, and quality is great. Every journalist in the world who saw the RX10 loved it -- "This is my camera -- this is my camera to take outside to get some interviews."

"KM: This quality itself is more than professional. That picture quality, video picture quality is much better than professional camera systems, even the Super 35mm, the picture quality is better. Much, much better."

"KM: Cleaner, sharper, less noise -- everything. [Maki san showed me some comparison videos against the Canon 5D Mark III, which Sony also showed at the NDA event in NYC a few weeks earlier]

MW: Especially the shadow detail."

Να σημειώσουμε εδώ οτι δεν βρίσκω πως μπορεί να βρήκαν πιο θορυβώδη την 5DIII στο βιντεο αφου με 99% πιθανότητες δεν κάνει pixel skipping (δεν εμφανίζει moire/aliasing) . Απλά το αποτέλεσμα βγαίνει soft (πιθανώς δεν χρησιμοποιούν καλό resampling) ..αλλά σηκώνει επεξεργασία και καταλήγει πολύ καλό.

H rx10 ειναι τοσο επαγγελματικη οσο και οι canon dslr που χρησιμοποπιουνται κατα κορον και ακομα περισσοτερο !

Ουτε στον υπνο τους Ηλια τετοια εικονα oi canon (εκτος της 5d III) που ακομα κι αυτη ειναι soft μπροστα στις gh3-rx10.

Και μη ξεχνας οτι εχεις και uncompressed hdmi out , ενω στις canon οχι (εκτος παλι της 5d).
Εχεις επισης auto focus , ενω στις canon οχι (εκτος της 70D).

Εχω "επαγγελματικο" υλικο να σου δειξω απο canon (που παιζει "αερα" ) , που θα σε κανει να γελας μερες!:flipout:

YG...μ αρεσει που το "πολεμας" ! Εισαι κι εσυ απιστος Θωμας (με τη καλη εννοια) ... :grinning-smiley-043

Last edited:
Απάντηση: Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

και κατι ακομα...

ΑΝ επρεπε να διαλεξω μονο μια μηχανη , ισως να εμενα με την gh3 .

ΟΜΩΣ.... με τα λεφτα που μου κοστισε η gh3+12-35 και 35-100 (3200 ευρω περιπου) , πηρα την RX10 (1150 ευρω) , την Sony A7 (1350 ευρω body only) και τον Nokton 50mm f/1.1
Ετσι εχω best of both worlds.... απο τα καλυτερα βιντεο στη κατηγορια της και καλη φωτογραφια (ρχ10) και την καλυτερη μηχανη που ειχα (Α7) με τον τρομερο nokton (για μενα φυσικα) , με φωτογραφια που δυσκολα την εχεις με αλλο συδυασμο (κοστους - βαρους κλπ).

Ναι αλλα σιγουρα δεν τα πουλησες οσο τα πηρες οποτε στην πορεια εχασες χρηματα και αυτο παντα συμβαινει στις μεγαλες αλλαγες εξοπλισμου, αλλα ειναι κατι που το γνωριζες εξαρχής νομίζω

αν ειχες κρατησει τους 2 φακους σου που ηταν εξαιρετικοι και καλυπταν σχεδόν τα παντα και μεσα σε 3-4 μηνες ειχες δωσει το σωμα και επαιρνες την GH4 με γκριπ στα 1500Ευρω η οποια εχει ενα σωρο βελτιωσεις: FP, σταθεροποιηση κλπ. και ενα φωτεινό σταθερο 25mm/0.95mm ή τον Metabones + .... manual φακο, θα είχες ενα συστημα και για το βιντεο (μαλιστα σουπερ επαγγελματικο) αλλά και για φωτογραφια για ολα.

Υ.Σ.
Φυσικα εμενα δεν με χαλασε ουτε τον Δημητρη που τσιμπησαμε τα φακουδακια ...:BDGBGDB55:

μην ανυσηχεις , δεν εχασα λεφτα , ουτε εβαλα παραπανω (ας ειναι καλα "οι επαγγελματιες") ! :2thumb22sup:

Κι αν χρειαστει να παρω την gh4 .... θα το κανω ! (αν και μαλλον θα περιμενω την επομενη εκδοση της rx10 mkII ) :p

τα χω δει... μη με πριζωνεις κι εσυ !!! :p

Φακους εχω αρκετους manual ... kai nokton και αλλους (minolta, nikon, chinon , Jupiter klp)

ΥΓ... απ οσο γνωριζω, η gh4 δεν εχει σταθεροποιηση στο σωμα. :argue:

Μα έστω και πλαγίως πλασαρίστηκε ως επαγγελματική .. by Mr. Kimio Maki, Senior General Manager, Digital Imaging Business Group, Sony Corp.

http://www.imaging-resource.com/new...w-what-does-it-take-to-change-the-camera-game λίγο μετά την μέση αρχίζουν να ασχολούνται με την RX10 και θα βρείς πολλά παχιά λόγια ανάμεσα σε αλήθειες ..

"KM: Journalists -- journalists are the target user. It's very, very easy to take a picture, and quality is great. Every journalist in the world who saw the RX10 loved it -- "This is my camera -- this is my camera to take outside to get some interviews."

"KM: This quality itself is more than professional. That picture quality, video picture quality is much better than professional camera systems, even the Super 35mm, the picture quality is better. Much, much better."

"KM: Cleaner, sharper, less noise -- everything. [Maki san showed me some comparison videos against the Canon 5D Mark III, which Sony also showed at the NDA event in NYC a few weeks earlier]

MW: Especially the shadow detail."

Να σημειώσουμε εδώ οτι δεν βρίσκω πως μπορεί να βρήκαν πιο θορυβώδη την 5DIII στο βιντεο αφου με 99% πιθανότητες δεν κάνει pixel skipping (δεν εμφανίζει moire/aliasing) . Απλά το αποτέλεσμα βγαίνει soft (πιθανώς δεν χρησιμοποιούν καλό resampling) ..αλλά σηκώνει επεξεργασία και καταλήγει πολύ καλό.

Nice.
Δηλ. σύμφωνα με τον μακιάτο είναι τόσο επαγγελματική, που μπορεί να ξεπεράσει έστω κάποια πράγματα της 5dmarkIII?
Εγώ εάν ήμουν journalist στην παρουσίαση θα ρώτούσα γιατί συνεχίζουν να παράγουν τα υπόλοιπα καλύτερα μοντέλα τους μάλλον για να γίνω ο βλαξ της παρέας και να πάρω την απάντηση ότι υπό προυποθέσεις....Ε υπό προυποθέσεις με κατάλληλο φωτισμό και λίγο περισσότερο ταλέντο και τον ερμή απέναντι απτον κρόνο και εγώ μπορεί να βγάλω καλύτερη απτην Markiii.

Παχιά λόγια παρουσιάσεων οποιουδήποτε κλάδου. Οσο και να κάνει το καγκούρικο αμάξι το 0-100 σε 4 δεύτερα, supercar σε όλα του δεν θα γίνει ποτέ.

Για βίντεο δεν γνωρίζω καθόλου για να κρίνω. Γενικά θα εμπιστευόμουν περισσότερο τον χρήστη τύπου Γιάννη από τον κάθε "αμερόληπτο" είτε λέει θετικά είτε αρνητικά.
όσον αφορά τη φωτογραφία δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα δείγματα που έβαλε ο γιαννης αξίζουν 1000+. Αλλά δεν είναι και πάτος.

Και σωστά ειπώθηκε ότι εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει να καλύψει καθένας. Προσωπικά αν δεν υπήρχε βίντεο δεν θα θύμωνα κιόλας.

κατα τα άλλα θέλω συγκριτικά δίπλα διπλα στις ίδιες συνθήκες για να κρίνω και να εχω πλήρως τεκμηριωμένη άποψη.