Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

αν βάλεις και τα μεταφορικά και το οποιο θέμα με την αντιπροσωπεία για service κλπ, δεν αξίζει το κόπο .
Στα καταστήματα, άμα πας από κοντα , μετρητά πάντα, όλο και κάτι καλύτερο θα καταφέρεις.... πες μου αν και όταν ενδιαφερθείς.

Στο ερώτημα σου τώρα, ποσο συμβιβασμός είναι... εξαρτάται.
αν είναι να πάρεις 2 βασικούς φακούς (κιτ) , τότε δεν είναι και μεγάλος (αν υπάρχει κιόλας).

επειδή την έχω δοκιμάσει , σου λέω ότι πρέπει να πας ΠΟΛΥ ψηλά για να πάρεις ισάξιο και καλύτερο αποτέλεσμα (στο βίντεο δε, αμφιβάλω πολύ).

Σε φωτό, και ειδικά σε low light , θέλεις οπωσδήποτε ένα σταθερό φακό, με διάφραγμα 1.8 για να το ευχαριστηθείς .
Για ζοομ , όπως είπα, θέλεις τουλάχιστον 2 φακούς για να καλύψεις αυτά τα μήκη, αλλα το κόστος τους (με σταθερό διάφραγμα) ανεβαίνει αρκετά.

Πχ μια εναλλακτική (που έχω εγώ) είναι μια sony a6000 + sony sel 18-105 f/4 OSS (ισοδύναμο με 27-160 περίπου) ki enan fako gia low light πχ τον sony sell 50mm 1.8
Κόστος περίπου 1400 ευρω.
Δεν έχεις την ιδια κάλυψη σε εστιακή απόσταση , αλλα αν σου αρκεί , είναι μια πολύ καλη λύση.

Last edited:

Όντως και έχει πολλά δείγματα σε διάφορες συνθήκες. Επίσης βλέπω ότι η sony υπερτερεί στις βραδινές λήψεις και το ενσωματωμένο ND είναι ένα συν. Κατα τ'αλλα αναμενόμενα και απο τις 2. Παντως αν βγαίνουν έτσι εντελώς απείραχτες οι φωτό δεν είναι καθόλου άσχημες!

Re: Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Ξεκάθαρο νικητή βγάζει το imaging-resource την FZ1000 και θα συμφωνήσω.
Ακόμη και το declicked δαχτυλίδι διαφράγματος πάνω στον φακό της RX10 χάνει την αξία του στο βίντεο, αφού προχωρά με κοφτά βήματα.

Κατά τη γνώμη μου η αγορά της RX10 αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι εύστοχη, έχοντας ανταγωνιστή την ουσιαστικά αποδοτικότερη FZ1000 στην ίδια τιμή, και με τον αντικαταστάτη της RX10 προ των πυλών.

Η Sony τα βρήκε σκούρα με την τιμή που πλασαρίστηκε η FZ1000, κατέβασε άρον-άρον την τιμή της RX10 για να μη χαντακωθεί στις πωλήσεις, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ούτε και στην ίδια τιμή δεν προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα πλέον.

Να δούμε τι θα προσφέρει η RX10II, αλλά το αποκλείω να βγει στην ίδια τιμή με τη mk1, οπότε πάλι στην FZ1000 καταλήγουμε, ως πιο συμφέρουσα αγορά.

tzo μην ξεχνάς οτι στο περισσότερο ευρος του ζουμ ο φακός της RX10 είναι κοντα ενα στοπ πιο φωτεινός, μερικοί το χρειάζονται .. και άλλοι αγοράζουν A7s ;)

Eπίσης φαίνεται αρκετά πιο καλός οπτικά στο ευρυγώνιο .. εἰναι και πιο ευρύς (παραπάνω φαίνεται απο την διαφορά 24 vs 25 ..).

To χαρακτηριστικό που κάνει και μένα να κλίνω προς την FZ1000 είναι το πιο εργονομικό σώμα και η ταχύτητα του AF ..

Το σταθερό 2,8 συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της RX10, τα οποία όμως δεν είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά, ώστε να γείρει η ζυγαριά προς την RX10. Αυτό εξάλλου ισχυρίζεται και ο reviewer.
Την bridge θα την πάρει κανείς για το εύρος του zoom, τομέας που η FZ1000 κερδίζει κατά κράτος, + τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα.
Επίσης, η λιγότερη λεπτομέρεια στα σκοτεινά της FZ1000 στο συγκριτικό μπορεί να οφείλεται στη ρύθμιση του ΝR. Αν την είχε στο 0 ο reviewer, τότε χάνεται πολύ λεπτομέρεια στις Panasonic.

Διάβασα όλη μέρα για την FZ1000. Βρήκα και έναν τυπά στο utube που αναλύει τις λειτουργίες και τα πλήκτρα της κάθε συσκευής και ομολογώ ότι αν και συνηθισμένος σε SONY η panasonic είναι πολύ καλύτερη σε αυτό τον τομέα.
Η αλήθεια είναι πως το σταθερό 2,8 το ενσωματωμένο ND αλλά και η ποιότητα σώματος της sony είναι αυτά που με τραβάνε πιο πολύ. Αλλά ζυγίζοντας ότι η πανι είναι πιο εργονομική, διατίθεται στην ίδια τιμή ενω προσφέρει κ 4Κ (κατι που θα δώσει αργότερα και η σονυ αλλά σε υψηλότερη τιμή ασχετα αν θα το χρησιμοποιήσω ποτέ) και το ταχύτερο φοκους νομίζω πως τελικά η FZ1000 είναι πιο ορθή επιλογή. (τοσο πλαστικούρα να μην φαινόταν...)
Απο βραδινές πάντως δεν με ικανοποιησε η FZ σε όσα δείγματα βρήκα. Από την άλλη η α6000 με έναν τίμιο φακό ανεβαίνει πολύ και με βγάζει εκτός προυπολογισμου.
Γιατι δεν βγάζουν μια RX10 με AP-C ρε γαμωτη...

Μια RX10 με aps-c αισθητήρα θα είχε πολύ μεγαλύτερο όγκο και βάρος. Η μια ίντσα είναι ένας καλός συμβιβασμός.

Όχι μόνο δείχνει πλαστικούρα η FZ1000, αλλά και είναι. Δεν είναι dust/splash-proof, αλλά από την άλλη είναι απόλαυση στο πιάσιμό της και στην εργονομία της. Δεν κρυώνουν και τα χέρια που δεν έρχονται σε επαφή με ψυχρό μέταλλο. Επίσης κλείνει και προς τα μέσα η οθόνη, όταν θες να την προστατεύσεις ή όταν προτιμάς το οφθαλμοσκόπιο.

Σε τσαντάκι ούτως ή άλλως θα τη μεταφέρεις, όχι χύμα στο κύμα, οπότε ένα nd φιλτράκι να έχεις μέσα δεν είναι τόσο πρόβλημα.

Για βράδια και σκοτάδια δεν είναι ούτε η μεν ούτε η δε. Εξοπλίζεσαι στην πορεία και με μια μεταχειρισμένη Sony 5n κι ένα φωτεινό οικονομικό φακουδάκι Sigma για τις βραδυνές σου λήψεις και έχεις τα καλά και από τους δύο κόσμους. Ή με τα ίδια λεφτά εξοπλίζεσαι με φλας/led panels και κάνεις τη νύχτα μέρα, όπου είναι εφικτό.

Last edited:

σε σχέση με ένα καλό σύγχρονο κινητό (πχ note 4) πόσο καλύτερη είναι η Sony στις νυχτερινές λήψεις?
Θέλω μια καλή φωτογραφική για κάποια ταξίδια, χωρίς να παλεύω με πολλούς φακούς και να βγάζει καλές βραδινές φωτό σε τοπία χωρις φλας.

Πόσο σύντομα αναμένεται η RX20? Διαβαζα ότι με την ελευσή της RX20 (ελεγαν για Οκτώβρη) η RX10 θα πέσει 100-200$ οπότε δεν ξέρω αν ειναι καλή επένδυση αυτη την περίοδο.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Η μηχανες αυτου του βεληνεκους ουδεμια σχεση εχουν σε ποιοτητα εικονας με την καμερα οποιοδηποτε -ακομα και του καλυτερου- κινητου

Επειδή τα χιλιάρικα δεν είναι για πέταμα, αυτές τις μέρες έπιασα στα χέρια μου την sony και την fz1000 για να έχω μια πρώτη άποψη πριν προβώ σε αγορά. Σε μερικές μέρες θα μπορέσω να έχω και τις 2 για να κάνω και μερικά συγκριτικά στην ποιότητα(δυστυχως όχι ταυτόχρονα). Πρώτες εντυπώσεις. Η πανασονικ στο κράτημα δεν παίζεται. Σαν να είναι κανονική dslr. Γραπώνει η παλάμη την λαβή και έχεις πολύ σταθερό κράτημα. Και η σπαστή οθόνη πολύ βολική. Η sony απο την άλλη είναι λίγο πιο λεπτή αλλά σε καμία περίπτωση άβολη. Απλως κρατώντας τις στο χέρι μόνο απο την λαβή η πανασονικ ειναι αισθητά πιο σταθερή.
Όμως. Η πανασόνικ φαίνεται πιο πολύ σαν παιχνίδι. Για κάποιο λόγο μου φαινόταν σαν να ήταν κούφια μέσα και σαν να ήταν φτιαγμένη απο πλαστικό σαν και αυτα που βάζουν στα παιχνίδια. Η sony φαίνοταν πιο μηχανή. Σοβαρό πράγμα πως να το πω. Σαν να έλεγε ότι "είμαι εργαλείο", στιβαρή κατασκευή.
Από λειτουργίες τώρα. Έπαιξα αρκετή ώρα με τα μενου της καθεμιάς. Άπειρες ρυθμίσεις η καθεμία, πολύ παραμετροποιήσιμες και γενικως μπορείς να κανεις την ζωη σου πολυ πιο εύκολη αν αφιερώσεις λίγο χρόνο να τις μάθεις. Διαφορετική προσέγγιση η κάθε εταιρία αλλά εξίσου καλες και οι 2. Μου έκανε εντύπωση (ειδικά στη SONY) πόσες διαφορετικές ρυθμίσεις εχει για denoising και βελτιστοποίηση των εικόνων(πιο πολύ στα jpeg) και τα σχετικά ανάλογα τον τρόπο λήψης.
Για κάποιον που δεν θα κάτσει να παίξει με τις ώρες στα λαιτρουμ, p.s. και τα σχετικά , μόλις μάθει να τις χειρίζεται πιστεύω οτι θα μπορεί να πάρει πολύ καλά αποτελέσματα out of the box.
Για το autofocus ψιλοπράγματα οι διαφορές ανάμεσα στις 2. Σε συνθήκες εσωτερικού χώρου χωρίς δυνατό φωτισμό σε έναν μέτριο χρήστη δεν θα τον προβληματίσει κάτι. Τώρα ο επαγγελματίας που έχει συνηθίσει σε αστραπιαίες ταχύτητες νομίζω έτσι και αλλιως δεν θα ασχοληθεί με τέτοιες μηχανές. Για το βίντεο δεν έχω άποψη καθώς δεν μπόρεσα να πάρω αρχεία μαζί μου να τα δω στο pc. Όσο μπορεσα να δω απο τις οθόνες τους πάντως ακόμα και στα 3200 ISO δεν είδα ενοχλητικό θόρυβο. Σε οθόνη υπολογιστή όμως λογικά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Επίσης έχω την εντύπωση πως στη SONY η οθόνη είναι λίγο καλύτερη ενώ στην πανασονικ υπάρχει μια διαφορά στη φωτεινότητα μεταξύ οθόνης και viewfinder και μπορεί να μπερδεύεσαι και να νομίζεις ότι τραβάς πιο υπερφωτισμένα. Βέβαια μπορεί να φταίει και κάποια ρύθμιση. Ομολογώ πως δεν σκάλισα πολύ να δω αν έρχεται στα ίσα της η lcd της πανασόνικ αλλά γενικά τα δείχνει πιο λαμπρά απ'οτι είναι.

Γενικά είμαι ενθουσιαμένος από της μηχανές. Είχα κατασταλάξει στην FZ1000 αλλά η ποιότητα του σώματος της SONY με κερδίζει. Αν η RX10 είχε απο την αρχή 4Κ σαν future proof θα πήγαινα κατευθείαν σε αυτή παρά το μεγαλύτερο zoom της πανασόνικ.
Καταλήγοντας. ΠΟΛΥ καλές και οι 2. Η sony κερδίζει λόγο κατασκευαστικής ποιότητας ενώ η πανασόνικ για την σπαστή οθόνη και το καλύτερο grip.

Αρχική τιμή 1300 προβλέπω να έχει η "RX10II" με 4Κ όταν ανακοινωθεί κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη.

Υπάρχει και η FDR-AX100 που πρέπει να προστατευθεί, το τρέχον μοντέλο 4Κ camcorder της εταιρίας, με σημερινή street τιμή 1600 .

Αρχική τιμή 1300 προβλέπω να έχει η "RX10II" με 4Κ όταν ανακοινωθεί κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη.

Υπάρχει και η FDR-AX100 που πρέπει να προστατευθεί, το τρέχον μοντέλο 4Κ camcorder της εταιρίας, με σημερινή street τιμή 1600 .

Αν κρατήσει τιμή 1300 και δεν πέσει λίγο κάτω από τα χίλια τότε την πατήσαμε. Θα τρέξουν και όλοι οι βιντεάκιδες να την πάρουν αντε να ρίξει μετά τη τιμή η SONY.
Πολύ άσχημο πράγμα να θες να κάνεις αγορά 2 μηνες πριν την αναμενόμενη παρουσίαση του καινούργιου μοντέλου. Είμαι σίγουρος πως η RX10 δεν παίζει να πέσει και άλλο και η RX10ii ή RX20 όπως και αν την ονομάσουν θα κρατήσει την τιμή για κανα χρόνο μέχρι να σταματήσει εντελώς η διάθεση της RX-10

Γνωρίζεις κανείς κάποιο(φυσικό) κατάστημα που θα μπορούσε να κάνει καλύτερη τιμή στην RX10 από αυτη που βλέπω στα σκρουτζομαγαζα ή έστω κάπου αλλού να υπάρχει σε κάποια προσφορά; Εχω βρει μερικές από εξωτερικό αλλά θα αργήσουν να έρθουν και την χρειάζομαι πριν τις γιορτες.

Γνωρίζεις κανείς κάποιο(φυσικό) κατάστημα που θα μπορούσε να κάνει καλύτερη τιμή στην RX10 από αυτη που βλέπω στα σκρουτζομαγαζα ή έστω κάπου αλλού να υπάρχει σε κάποια προσφορά; Εχω βρει μερικές από εξωτερικό αλλά θα αργήσουν να έρθουν και την χρειάζομαι πριν τις γιορτες.

amazon.de στα EUR 774,91 και παραδίδει Ελλάδα. (βαλε και λιγα μεταφορικά).

Θα πρότεινα από warehousedeals του amazon.de, από επιστροφές πελατών.
Πολλοί παίρνουν μηχανές να τις δοκιμάσουν λίγες μέρες και τις επιστρέφουν εντός μηνός.

Έχει αρκετά κομμάτια στα 706 ευρώ.

http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B00FWUDEEW/ref=olp_tab_used?ie=UTF8&condition=used

Όπου γράφει στην περιγραφή: "Artikel hat keine kosmetische Maengel", η μηχανή δεν έχει καν ίχνη χρήσης.
π.χ. η 7η στη λίστα.

εγώ πιστεύω πως για τόσο μικρές διαφορες δεν αξίζει να μπεις στο κόπο.
Αν κανεις μια επισκεψη στο κεντρο , όλο και κάτι καλύτερο γίνεται πάντα.

Η τελική διαφορα (αν βάλεις και τα μεταφορικά) δεν θα είναι πάνω από 50 ευρω (για καινούργια μηχανή πάντα), ίσως και λιγότερο.

Γι' αυτό ακριβώς πρότεινα από warehousedeals, ώστε να υπάρχει σεβαστή διαφορά (>10%)

Τα μεταφορικά δεν είναι ακριβά, 10 ευρώ.

Στα warehousedeals βρίσκει κανείς και κελεπούρια, πακέτα που δεν έχουν ανοιχτεί καν! Μετανιώνουν οι αγοραστές και τα επιστρέφουν.

Last edited:

O πρώτος πωλητης την έχει στα 679+5 μεταφορικά χωρίς αρχική θήκη αλλά με έξτρα εξωτερικό φορτιστή και μπαταρία τα οποία έτσι και αλλιώς θα αγόραζα εξτρα από ebay. Όσα είναι στα 706 από warehousedeals έχουν λέει (απο google translate μικρές γρατσουνιές) στην οθονη μικροτερες απο 0,6χ06 χιλιοστά αλλά αφου δεν δείχνουν πραγματικές φωτό του προιόντος φοβαμαι μήπως η μήπως είναι υπερβολικά ταλαιπορημένες. Καινούργια έχει 774 απο το ίδιο το Amazon. H πρώτη περίπτωση είναι σχεδον 200 ευρω κάτω απο καινούργια στην εγχώρια αγορά και για καινούργια γλυτώνω ολοκλήρο 100αρικο. Τι θα προτιμούσατε εσείς. Από εγγύηση τι παίζει σε αυτές τις περιπτώσεις;