Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Re: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Παιδιά δεν ήθελα να πυροδοτήσω αντιδράσεις για το αν είναι (ηθικά) σωστό να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό ή όχι. Η φιλοσοφία μου είναι ότι για οικονομικές διαφορές (με τα δικά μου κριτήρια πάντα) της τάξης των 10% ή ακόμα και 20% σε πιο φθηνά προιόντα δεν αξίζει να αγοράσεις απο εξωτερικό. Για παράδειγμα αν κάτι κάνει εξω 100 ή 200 ευρώ και εδω το βρίσκεις με 120 ή 220-230 αντίστοιχα εννοείται πως θα προτιμήσω των εγχώριο πωλητή. Γιατί ναι για τέτοια ποσά καλύτερα να τα πάρει ένας "δικός" μας και αν γίνει ποτε κάποια στραβη ή παρουστιαστεί κάποιο πρόβλημα ξέρεις ότι έχεις απέναντι σου ένα φυσικό πρόσωπο και με τον έναν ή άλλον τρόπο θα βρεις την λύση. Οταν όμως τα ποσά αυξάνουν τότε αλλάζει το πράγμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για παραδειγμα για την συγκεκριμένη κάμερα όταν μπορώ να αποκτήσω με λιγοτερα απο 720 εννοείται ότι θα το προτιμήσω απο το να δώσω 850 εδω. Τα 130 ευρω λιγοτέρα για το συγκεκριμένο προιόν είναι 130 περισσότερα για την τσέπη μου αφού έτσι και αλλιώς θα ξόδευα ένα ποσό για ψηφιακή.

Για την ανανέωση ακούμε απο τον Σεπτέμβρη που τελικά έγινε Οκτώβρης μετά Νοέμβρης και στο τέλος πάμε για την καινούργια χρονιά. Και αμφιβάλω πάρα πολύ ότι η RX10ii ή η RX20 ή όπως και αν την πουν θα έχει σημαντικές διαφορές από την υπάρχουσα. Και να έχει θα είναι ακριβότερη. Παραπάνω λεφτά για κάμερα δεν δίνω. Ούτε είμαι του στυλ να αλλάζω καθε τρεις και λίγο τα πράγματα μόνο και μόνο για να έχω αυτο το λίγο κάτι παραπάνω που θα μου δώσει το καινούργιο. Όχι, θα το κρατήσω μέχρι να βγάλει τα ψωμιά του ή μέχρι να απαξιωθεί εντελώς. Αλλιως δεν θα κοίταγα και την συγκεκριμενη. Θα πήγαινα σε κάτι με εναλλάξιμους φακούς που θα μπορούσα να πουλάω τους παλιούς και να παίρνω καινούργιους. Και σε αυτη τη περιπτωση όμως μη μου πειτε ότι οι περισσότεροι με DSLR και mirrorles επενδύετε μόνο σε φακούς. Κάποτε αλλάζετε και σώματα, μετά παίρνετε και κάτι συμπληρωματικο και πάει λέγοντας. Φαύλος κύκλος. Δεν θα κλάψω κιόλας αν βγει 4Κ σε λίγους μήνες.

Δεν είμαι επαγγελματίας. Ξέρω τα όρια της μηχανής και έχω κατασταλάξει σε αυτή για τους δικούς μου λόγους. Ένα χρόνο τώρα έχω διαβάσει τα πάντα γι αυτήν και έχω δει αμέτρητα δείγματα. Τι και αν βγει καινούργιο μοντέλο. Θα μου είναι τόσο απαραίτητο ώστε να απαξίωσω την συγκεκριμένη και να μετανιώσω που δεν περίμενα λίγο ακόμα να πάρω την καινούργια; Αν μου έλεγε κάποιος, ότι ξέρεις κάτι σε λίγο καιρό θα έχεις ακριβώς τις ίδιες ευκολίες με διπλάσιο αισθητηρα σε παρόμοια τιμή τότε ναι θα το σκεφτόμουν. Αυτό όμως δεν προβλέπεται να συμβαίνει τουλάχιστον όχι σύντομα.
Οπότε ναι. Μπορεί να έχει ένα χρόνο στη πλάτη της, μπορεί σε λίγο να ανανεωθεί αλλα για τη συγκεκριμένη (και μονο) περίπτωση το μόνο που θα χάσω με περαιτέρω αναμονή θα είναι χρόνος. Γιατί δεν είναι ούτε pc ούτε αυτοκίνητο, ουτε κίνητο που το καινουργιο μοντέλο σου προσφέρει περισσότερα στην ίδια τιμή (που και πάλι αντικειμενικά δεν είναι σπουδαίες η αλλαγές/αναβαθμίσεις) και αξίζει να περιμένεις.

Last edited:

Προσωπικά σε αυτό το επίπεδο τιμών (750-800) ευρώ θα προτιμούσα την αγορά από την Ελλάδα για διαφορά μέχρι 100 ευρώ. Κι αυτό για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ακόμα κι αν δυο πουλάκια μου είπαν τους δυο τελευταίους μήνες, ότι νιώθουν πώς τα σέρβις και μια δυο αντιπροσωπείες δεν είναι πλέον καθόλου εντάξει απέναντί τους και δεν αναγνωρίζουν ούτε DOA ούτε τίποτε.

Στον δε κλάδο της κινητής τηλεφωνίας σε μικρή αλυσίδα συνέβη το εξής σε κουμπάρα μου: Αγοράζει νέο κινητό από γνωστή εταιρεία Κορέας, κι ενώ έχει υπόσχεση από το κατάστημα ότι θα την καλύψει σε οτιδήποτε κι αν κάνει για μια εβδομάδα, επιλέγει να κάνει το αρχικό setup μέσα στο κατάστημα παρουσία υπαλλήλου (δεν ήταν συνεχώς δίπλα της, αλλά φυσικά μπορούσε να ελέγξει αν συνέβαινε κάτι από ατζαμοσύνη ή πτώση. Κι όμως το τηλέφωνο δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει, δηλ. κλείνει συνεχώς και δεν είναι θέμα η μπαταρία του. Μετά από 3-4 προσπάθειες τραβούν και σε βίντεο την όλη διαδικασία. Ο καταστηματάρχης, που ήταν παρών, αναλαμβάνει να λύσει το θέμα προς τα κεντρικά (ντεμέκ κεντρικά...) Και ακούει ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση και να πιέσει τον πελάτη να πειστεί ότι είναι δικό του σφάλμα. Σε παρατήρησή του ότι όλα έγιναν μέσα στο κατάστημα κι ότι η όλη φάση έχει κινηματογραφηθεί, αρχικά δεν τον πίστεψαν (αι όλοι το ίδιο λέμε, πώς έγινε μέσα στο μαγαζί, αν γίνονταν αυτά δεν θα είχαν χώρο να κουνηθούν) και όταν επέμεινε άκουσε ότι είναι μ***κας και να κόψει το λαιμό του, διότι έτσι δεν θα πιάσει ούτε τζίρους, ούτε μπόνους.

Η συνομιλία ήταν σε ανοιχτή ακρόαση καθ' υπόδειξη του πελάτη και η κουμπάρα μου δικηγόρος. Σε πόσες υποθέσεις αναλογεί αυτό το περιστατικό; Κι ο καταστηματάρχης δεν έγφταιγε σε τίποτε και απειλήθηκε φανερά!! Φυσικά έχει γίνει ήδη αγωγή...

Με συγχωρείται αν συνεχίζω και εγώ το offtopic αλλά δεν θεωρώ πως είναι "σημεία των καιρών".
Στην Ελλάδα από πολύ παλιά υπάρχει μία λάθος αντίληψη για τις εγγυήσεις και τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Η εξυπηρέτηση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παλιότερα ήταν ανήκουστο να πας να ζητήσεις κάλυψη ή αντικατάσταση με βάση εγγύηση! Ευτυχώς βγήκε και εκείνο το ρημάδι το ΦΕΚ κάποια στιγμή!
Απλά είχαμε ένα ευχάριστο διάλλειμα...και τώρα που ζόρισαν οι καταστάσεις ξανά...πάλι τα ίδια.
Προφανώς ο υπάλληλος της αντιπροσωπείας της Κορεάτικης σχολής που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι της παλιάς σχολής (που ξαναέγινε της μόδας).

... Τι και αν βγει καινούργιο μοντέλο...
Το νέο μοντέλο το ανέφερα όχι για να περιμένεις και να πάρεις εκείνο, αλλά ως ένδειξη ότι δεν αξίζει να δώσεις 850 στο παραπέντε πριν την ανακοίνωσή του. Θα τσούξει αν σε ένα μήνα η μηχανή σου πέσει στα 700 .

Από την άλλη πόσο να περιμένεις άλλο. Ήρθαν και οι γιορτές. Γι' αυτό πρότεινα τη λύση των 716 , ως εκδοχή με τη μικρότερη χασούρα, οικονομική και ψυχολογική, ενώ θα έχεις και τη μηχανή για τις γιορτές.

Απάντηση: Νέα Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8

Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Να κάνω μία ερώτηση σαν αρχάριος για την RX10 και ας την έχω και μήνες.Ποιές ρυθμίσεις(σετάρισμα) μόνιμες θα κάνατε σε μια τέτοιου είδους μηχανή ;
Να πω την πικρή μου αλήθεια ακόμη πειραματίζομαι.Ποια στάνταρ πρέπει να ρυθμιστούν μόνιμα κατά την γνώμη σας ;

Ευχαριστώ

Για φωτογραφία πιο πολύ είναι που με καίει. Το βίντεο το χρησιμοποιώ ελάχιστα και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα δικά μου μάτια βέβαια.Εκεί ειδικά είναι που δεν έχω πειράξει τίποτα.

Μόνιμες ρυθμίσεις δεν υπάρχουν. Διαφέρουν ανάλογα το τι τραβάς, σε ποιες συνθηκες φωτισμού, αν το θέμα είναι στατικό ή κινούμενο και άλλα πολλά.
Εγώ (αν και ακόμα την μαθαίνω γιατί την έχω λίγο καιρό) τραβάω συνήθως στο P όπου βάζω χειροκίνητα το ISO. Για παράδειγμα αν θέλω χεράτες νυχτερινές ανεβάζω το ISO στα 3200 και η μηχανή βάζει απο μόνη της γρήγορο shuter speed. Σε καλύτερες συνθήκες φωτισμού κατεβάζω τα ISO.

Αν την έχω στημένη κάπου σταθερά τότε ή θα την δουλέψω πάλι στο P με ISO κάπου στα 100-200 ή στο Α όπου ρυθμίζω χειροκίνητα το διάφραγμα και αφήνω να βάλει μόνη της τους χρόνους έκθεσης. Αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα ανέβαζω ή κατεβάζω τα eV απο την πανω ροδέλα όπου αντιστοίχως αυξομειώνει τους χρόνους έκθεσης μέχρι να πάρω την λήψη που θέλω.

Για τοπία εκεί την χρησιμοποιώ σε Α mode με διάφραγμα συνήθως στο 8 και χαμηλά ISO

Όταν είναι τα τραβήξω μεγάλους χρόνους έκθεσης τότε τη βάζω χειροκίνητα στο S ενεργοποιώ και το ND φίλτρο και παίζω με τους χρόνους έκθεσης.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Υπάρχουν αμέτρητες ρυθμίσεις ανάλογα τις συνθήκες.

Επίσης έχω αποθηκεύσει 2.
Στη μια την έχω ρυθμίσει για χεράτες νυχτερινές δρόμου. (iso 3200, f2.8 κλπ) και απο την πίσω ροδέλα αλλάζω το ISO
Στη δεύτερη την έχω ρυθμίσει να τραβάει μόνο σε JPG ώστε να κάνει τα κόλπα της με auto dynamic range και auto HDR σε περίπτωση που έχω δύσκολο θέμα και δεν έχω χρόνο να χρησιμοποιήσω σωστές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα τραβάω σε RAW έτσι όπως νομίζω ότι είναι σωστά και αν έχω αμφιβολίες ή αν δεν θελω να ασχοληθώ πολύ με επεξεργασία, γυρνάω την αριστερη ροδέλα στη θέση 2 και τραβάω και μια αυτόματη λήψη όπου η μηχανή κάνει τα "κόλπα" της και συνήθως δίνει ενα εξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν δεν νιώθεις σίγουρος πάντως δοκίμασε λίγο και σε SCN λειτουργία. Όταν είσαι σε SCN mode χρησιμοποίσε την πίσω ροδέλα που ειναι δίπλα απο το REC. Με αυτή αλλάζει τις λειτουργίες. πχ πορτρετο, νυχτερινό πορτρέτο, landscape, ηλιοβασίλεμα, γρήγορα κινούμενα θέματα και άλλα τέτοια. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να παίξω πολύ με αυτά και να δω αν αποδίδουν όντως.
Επίσης να έχεις ορίσει σε κάποια κουμπιά το ISO το Focus και άλλα τέτοια χρήσιμα.

Για βίντεο τραβάω σε S mode όπου παίζω με πολλαπλάσια του 50 όσα είναι δλδ και τα καρέ που τραβάει το δευτερόλεπτο. Έχει πολύ smooth αποτέλεσμα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό πάντως που δεν έχω καταφέρει με τιποτα να κάνω είναι να βρω πως μπορω να χρησιμοποιήσω τον χρονοδιακόπτη και την λειτουργία Bracket ταυτόχρονα. Είναι πολύ σπαστικό να μην μπορείς να βάζεις timer (για να μην σου βγουν κουνημενες).

Απίσης έφαγα μεγάλη ξενέρα όταν χρησιμοποίησα το playMemories ή όπως αλλιώς λέγεται στο κινητό και διαπίστωσα ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ελέγχω το ζούμ και να κάνω μόνο μια λήψη σε αυτόματη λειτουργία και τίποτα άλλο. Καθόλου χειροκίνητες ρυθμίσεις. Επίσης άλλη μια εφαρμογή που βρήκα για Timelapse και αυτή δουλεύει μόνο σε αυτόματες ρυθμίσεις. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ απο τη SONY αυτό. Είναι πολύ πίσω σε υποστήριξη σε αυτά τα θέματα.

Επίσης δεν έχω προβεί σε αναβάθμιση firmeware (V.2) γιατί σε μερικά σχόλια που είδα στο ίντερνετ μερικοί ανέφεραν πως υποβιβάστηκε η ποιότητα στις φώτο και αυξήθηκε πολύ ο θόρυβος. Δεν έχω ιδέα πως μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά φοβάμαι να το ριψοκινδυνέψω γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα σε downgrade.

Ευχαριστώ πολύ φίλε Κώστα για τις πολύτιμες πληροφορίες. Πάνω κάτω τα ίδια κάνω και εγώ.Βέβαια εγώ είμαι λίγο παραπάνω κολλημένος με το διάφραγμα το οποίο το δουλεύω πάρα πολύ. Το ISO σχεδόν πάντα το έχω στο αυτόματο.Και τραβάω πολύ σε JPG γιατί δεν έχω πέσει ακόμη στα σκληρά για επεξεργασία RAW.Με βοήθησες πολύ με τις ροδέλες....
Επίσης και εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμη να βρω την λειτουργία timer (για τις κουνημένες φωτό και όχι μόνο) θέλω βρε αδερφέ να την στήσω κάπου και να τρέξω να βγάλω μια οικογενειακή......
Όσο για τις εφαρμογές επειδή τις έχω κατεβάσει και εγώ όλες έχεις μεγάλο δίκιο. Η sony θέλει λίγο δουλίτσα εκεί.
Την αναβάθμιση (V.2) την έχω περάσει. Δεν έχω παρατηρήσει διαφορά στις φωτογραφίες. Αλλά τώρα που το είπες θα το δω πιο προσεκτικά.
Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

Last edited:

Kostis22 πολύ χρήσιμες πληροφορίες ! Εγώ δυστυχώς σαν άσχετος την χρησιμοποιώ μόνο στο auto......:bigcry:

Αφήστε το auto και πειρματιστείτε με την κάμερα. Θα εκπλαγείτε μερικές φορές με το αποτέλεσμα.

jpanou39 Για να χρησιμοποιήσεις μόνο timer είναι εύκολο. Πατάς το Fn κουμπί από πίσω. Θα εμφανιστούν στην οθόνη κάτω 2 σειρές από 6 συντομεύσεις η κάθε μία. Αν δεν έχεις αλλάξει τις προεγκαταστημένες συντομεύσεις, επέλεξε την πάνω αριστερά που λέει Drive Mode. Εκεί έχει την απλή λειτουργία(single shooting), cont shooting τραβάει συνεχόμενα όσο ειναι πατημένο το το κουμπί λήψης αφού πρώτα έχει εστιάσει (περιπου 3-4 φωτο το δευτερολεπτο), speed priority Cont τραβάει 11 συνεχόμενες φωτο το δευτερόλεπτο άσχετα αν εχει εστιάσει. Στη συνέχεια είναι τα timer (χρονοδιακοπτες) και των διαφόρων ειδών bracketing.

Σε καθε επιλογή-λειτουργία της κάμερας αν δεν ξέρετε τι κάνει το κάθε τι μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο delete κάτω δεξιά και θα εμφανίσει ένα κείμενο στα αγγλικά που εξηγεί τι σημαίνει αυτή η λειτουργία.

Επίσης η ροδέλα δίπλα απο το REC χρησιμεύει ώστε να αλλάζει τις ρυθμίσεις σε κάθε λειτουργία. Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτο με την λειτουργια SCN που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ. Ή πχ στον χρονοδιακόπτη μπορείς να ρυθμίσεις τον χρόνο. Στην S λειτουργία αλλάζει την ταχύτητα διαφράγματος. Παίχτε λιγάκι με όλα τα κουμπιά να δείτε τι κάνουν.

Ένα πολύ κατατοπιστηκό βίντεο είναι το παρακάτω. Tο θεωρώ must για όποιον θέλει να μάθει τα βασικά της μηχανής (και όχι μόνο)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και φυσικά το αναλυτικό manual των 400+ σελίδων
Χρόνο να έχετε να ασχοληθείτε.

Καλή χρονιά να έχουμε με πολλές λήψεις και πάνω απ'ολα υγεία και θετική διάθεση

Και 2 πρόχειρα δείγματα σε (πολύ) χαμηλες συνθήκες φωτισμού απο το πρώτο βράδυ που την είχα στα χέρια μου. JPG και οι 2. Η πρώτη στα 1600 και η δεύτερη στα 3200 f2.8 και τα άλλα αυτόματα.

DSC00434 by ktsingos, on Flickr

DSC00450jpg by ktsingos, on Flickr

Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά Κωστή.
Φαίνεται με τα γραφόμενα σου νιώθω ακόμη πιο νέος, ακόμη πιο αρχάριος....
Νομίζω μερικές φορές ότι δεν θα το μάθω ποτέ αυτό το μαραφέτι.Και έχω ρίξει και κάμποσο διάβασμα.
Σε ένα σεμινάριο φωτογραφίας που είχα πάει πριν καιρό, μέσα σε όλα την μεγαλύτερη ατάκα που είχε πει ο εκπαιδευτής είναι ότι την μηχανή πρέπει να την αλλάξουμε με το κινητό μας.....
Να την παίρνουμε κάθε μέρα μαζί μας.Βέβαια κομματάκι δύσκολο ειδικά την rx10.

Καλή Χρονιά με υγεία

προσπαθώ να πετύχω τον πιτσιρίκα μου σε εσωτερικό χώρο με μέτριο φωτισμό και χωρίς φλας και όλες μου βγαίνουν κουνημένες… :bigcry:

για το κούνημα βάλε προτεραιότητα κλείστρου.
Στο γνωστό "S", και άσε τα άλλα αυτόματα (Apperture, ISO).
Βάλε την ταχύτητα εκεί που σου εγγυάται πως δεν θα έχεις κουνημένη φωτογραφία.

Δε χρειάζεται κάτι άλλο. Φυσικά αν ανέβει πολύ το ISO θα έχεις θόρυβο αλλα δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Σκέφτομαι την αγορά πολωτικού φίλτρου(Circular Polarizer) για την RX-10 μιας και φέτος θα είναι η πρώτη μου φορά που για φωτογραφική στις διακοπές μου θα έχω κάτι καλύτερο από το κινητό.
Αξίζουν την αγορά τους ή μπορώ να πάρω τα ίδια αποτελέσματα με λίγο πείραγμα στο Lightroom; Επίσης σε ποια (χρηματική) κατηγορία πρέπει να ψάξω ώστε να μην εχω σημαντική πτώση στην ποιότητα των φωταγραφιών;