Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Πραγματικά και η rx10 και η fz1000 είναι από τις πιο value for money μηχανές αυτή τη στιγμή για τον ερασιτέχνη.

Ναι είναι και οι 2 ανέλπιστα καλές τόσο που πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν είσαι επαγγελματίας ή τραβάς μόνο με prime φακούς δεν έχει νόημα να μην επιλέξεις μια από αυτές τις 2 σε σχέση με μια dslr...κοιτάζω τώρα στον υπολογιστή μερικές πρόχειρες φώτος που έβγαλα σήμερα το πρωί και είναι πάρα πολύ καλές, πεντακάθαρες, σωστά εστιασμένες, χωρίς παραμορφώσεις, ελάχιστος θόρυβος μέχρι και iso 800, πολύ καλό contrast Και dynamic range και κυρίως αρκετά καλά χρώματα σε jpeg πράγμα που είναι περίεργο για μηχανή sony....τι άλλο μπορείς να ζητήσεις??? Σε 2 ταξιδάκια στο εξωτερικό που σκοπεύω να κάνω μέχρι τα Χριστούγεννα σκέφτομαι να την πάρω μαζί μου και να φωτογραφίζω μόνο με αυτή + την sony Α6000 και τον sony 35mmf1.8 για το βράδυ και νομίζω θα είμαι για όλα καλυμμένος....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είχα ρωτήσει στο συγκεκριμένο Grey market και μου είχαν πει ότι δεν στέλνει πλέον στην Ελλάδα....δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα άλλα όποιος ενδιαφέρεται ας κάνει κάποια ερωτησούλα πριν προβεί σε αγορά...

Re: Απάντηση: Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Καλώς ήρθες φίλε ''karamela''στον κόσμο της RX10.Καλορίζικη εύχομαι.Να την χαρείς όσο μπορείς . . .

Ευχαριστώ πολύ!!!

Καλοριζοικη.... ακομα θυμαμαι οτι ειχα τραβηξει μερικες απο τις καλυτερες φωτογραφιες μαζι της!
Ειδικα τη καινουργια τη σκεφτομαι πολυ !

Ευχαριστώ!!
Είναι όπως είπα πριν ανέλπιστα καλή σε σημείο που νιώθεις ότι τραβάς με dslr.....ειδικά η καινούρια που έχει 4k, καλύτερο αισθητήρα, καλύτερη εστίαση και καλύτερο σκόπευτρο είναι εξαιρετική, έβλεπα την τιμή των 1.600 ευρώ και έλεγα δεν πάνε καλά, άλλα δουλεύοντας της πρώτη rx10 μπορώ να πω ότι άλλαξα γνώμη, πάλι μου φαίνονται πολλά άλλα όχι πλέον όπως πριν και με μια τιμή γύρω στα 1.000 ευρώ θα την αγόραζα!!

Απάντηση: Re: Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

Ευχαριστώ!!
Είναι όπως είπα πριν ανέλπιστα καλή σε σημείο που νιώθεις ότι τραβάς με dslr.....ειδικά η καινούρια που έχει 4k, καλύτερο αισθητήρα, καλύτερη εστίαση και καλύτερο σκόπευτρο είναι εξαιρετική, έβλεπα την τιμή των 1.600 ευρώ και έλεγα δεν πάνε καλά, άλλα δουλεύοντας της πρώτη rx10 μπορώ να πω ότι άλλαξα γνώμη, πάλι μου φαίνονται πολλά άλλα όχι πλέον όπως πριν και με μια τιμή γύρω στα 1.000 ευρώ θα την αγόραζα!!

να υποθεσω οτι άλλαξες τελικα γνώμη ?
δεν ητανε να παρεις την e-m10 ii ?
ωστόσο καλορίζικη να είναι :)

Re: Απάντηση: Re: Sony RX-10 1'' sensor 24-200 f2.8 και RX-10 II

να υποθεσω οτι άλλαξες τελικα γνώμη ?
δεν ητανε να παρεις την e-m10 ii ?
ωστόσο καλορίζικη να είναι :)

Οχι συνεχίζω να θέλω και την em10II...απλά την rx10 την ήθελα εδώ και ενάμισι χρόνο και απλά πάντα με χάλαγε η τιμή καθώς φοβόμουν να δώσω τόσα χρήματα για αισθητήρα 1 ίντσας, τώρα που την βρήκα σε καλή τιμή είπα να την πάρω και δεν απογοητεύτικα, αντίθετα μετάνιωσα που δεν την είχα πάρει νωρίτερα.....
Για την em10II ας έρθει πρώτα με το καλό που δεν το βλέπω πριν τον Οκτώβρη και μετά κάτα πάσα πιθανότητα θα την πάρω, έτσι και αλλιώς η em10 θα είναι συμπληρωματική της rx10, για low light, dof, γρήγορη εστίαση κλπ, η rx10 κάνει άλλες δουλειές όπως βιντεοκάμερα, macro, τηλεφακός κλπ!!!
Εχω και την sony A6000 που θα την έχω για sport, φωτογραφίσεις παιδιών που τρέχουν στα πάρκα/κούνιες άλλα και για βίντεο όταν δεν θέλω να κουβαλάω την rx10...θα έχω έτσι 3 μηχανές και η κάθε μια θα είναι για κάτι διαφορετικό....και αν στο τέλος κάποια από τις 3 χρησιμοποιείται λιγότερο ή σχεδόν καθόλου ε πολύ απλά θα την πουλήσω!!!

Υ.Γ. Και μεταξύ μας τώρα βλέποντας τα αρχεία από την rx10 σε σχέση με τα αρχεία της πρώτης em10 που είχα παλιότερα, μπακαλίστικα κάπως άλλα δεν βλέπω και τίποτα συγκλονιστικές διαφορές, είναι πάρα πολύ κοντά η rx10 τόσο που είναι αξιοπερίεργο, σε dynamic range και λεπτομέρεια δεν διακρίνεις διαφορές και μόνο σε lso υπερέχει η em10 άλλα νομίζω όχι πάνω 1/2 ή 2/3 του stop....βασικά μόνο με κάποιο φωτεινό prime θα δεις διαφορές με την em10 και πάλι κυρίως σε bokeh και όχι τόσο σε ποιότητα εικόνας όπου ο φακός της rx10 πραγματικά ξυρίζει από το f2.8 χωρίς σχεδόν καθόλου παραμορφώσεις σε όλα τα εστιακά μήκη...πράγμα απίστευτο!!!

Last edited:
Η fz1000 εχω διαβασει οτι δεν εχει καλο jpeg (για τα χρηματα της). Η rx πως τα παει συγκριτικα, εχει κανεις εικονα;

Που το διαβάσες αυτό;
Για jpeg είναι μόνο η olympus και η fuji αυτό είναι γνωστό.
Πάντως βλέποντας και τα jpeg της sony νομίζω της panasonic είναι λίγο καλύτερα.
Αλλά και το jpeg θελει τη δουλιτσα του με τις ανάλογες ρυθμίσεις.

Ειναι αυτο που λες, για jpeg fuji και oly, που μουχει μεινει σα γευση απο πολλες συγκρισεις που εχω διαβασει.

Θυμαμαι μια συγκριση δικη σου μεταξυ xz2 και fz1000 (250e vs 750e?) και τα χρωματα της panasonic ηταν σα ξεπλυμμενα. Ειδικα αν δεν εχει ηλιο χανει πολυ η panasonic. Ισως ειναι μονο για raw τελικα αυτη και η lx100. Καλα για video που προσωπικα δεν ασχολουμαι, μαλλον ειναι πολυ καλη.

Απλα περιμενω μια καλυτερη σε jpeg απο την xz2 χωρις φακους και μικρο σχετικα μεγεθος για να κανω το επομενο βημα. Και οταν λεω καλυτερη εννοω πολυ καλυτερη. Ακομη τιποτα... :(

Ειναι αυτο που λες, για jpeg fuji και oly, που μουχει μεινει σα γευση απο πολλες συγκρισεις που εχω διαβασει.

Θυμαμαι μια συγκριση δικη σου μεταξυ xz2 και fz1000 (250e vs 750e?) και τα χρωματα της panasonic ηταν σα ξεπλυμμενα. Ειδικα αν δεν εχει ηλιο χανει πολυ η panasonic. Ισως ειναι μονο για raw τελικα αυτη και η lx100. Καλα για video που προσωπικα δεν ασχολουμαι, μαλλον ειναι πολυ καλη.

Απλα περιμενω μια καλυτερη σε jpeg απο την xz2 χωρις φακους και μικρο σχετικα μεγεθος για να κανω το επομενο βημα. Και οταν λεω καλυτερη εννοω πολυ καλυτερη. Ακομη τιποτα... :(

Ναι είναι πολύ καλές οι fuji και οι olympus σε jpeg άλλα εντάξει μην τρελλαθούμε, ακόμα και σε jpeg μια χαρά τα καταφέρνουν και η rx10 και η fz1000...είχα και από fuji (xm1,xe2) και από olympus (em10,p5) και έχουν πολύ καλά jpeg άλλα προσωπικά δεν τρελλάθηκα ειδικά με αυτά που είχα ακούσει, περίμενα ότι θα εντυπωσιαστώ και απλά αυτό που είδα είναι ότι απλά είναι ποιο προσεγμμένα τα jpeg τους άλλα και πάλι μέχρι εκει....συνολικά ποιο πολύ μου αρέσουν τα ουδέτερα jpeg των Nikon Dslr, μετά αυτά των Olympus, ενω των fuji κάτι με χαλάει χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω. Βέβαια αν τραβάς μόνο jpeg τότε σίγουρα κοιτάς τις olympus και fuji, άλλα θεωρώ αμαρτία να έχεις τέτοιες μηχανές και να αρκείσαι μόνο στα jpeg....είναι σαν να έχεις Ferrari και να την πηγαίνεις μέχρι 80 χλμ ανά ώρα!!!

Για jpeg είναι μόνο η olympus και η fuji αυτό είναι γνωστό.
Διαφωνώ με αυτό.
Τα χρώματα ρυθμίζονται σε πολλές μηχανές, και παίζει ρόλο και ο φακός, αν χρησιμοποιήσεις flash, αν αφήσεις το WB αυτόματο ή όχι, κτλ.
Έχω καταφέρει να πάρω πολύ καλά jpeg χρωματικά από τη Sony, και επίσης και από την Νίκον.
Ειδικά η Sony μου δίνει καλά jpeg σε νυχτερινά, εσωτερικός χώρος, με φλας να χτυπάει ταβάνι.
Η Νίκον μου δίνει πάρα πολύ καλά σε περισσότερες συνθήκες.

Επίσης έχω δει τρομερά jpeg χωρίς ρυθμίσεις από Pentax Κ-50. Με βαθιά κορεσμένα χρώματα (φταίνε και οι φακοί) και απειροελάχιστο θόρυβο στα μαύρα. Ειδικά σε συννεφιά η Pentax που έχω δει ζωγραφίζει!

@Karamela
Μήπως το παρακάνεις με τις μηχανές; Θα δώσεις συνολικά τόσα λεφτά για μηχανές με τόσο κοντινούς αισθητήρες και επιδόσεις και διαφορετικούς φακούς; Δεν βρίσκω το νόημα.
Να είχες μία RX10 και μία Full Frame να πω ΟΚ. Δικαιολογεί τα λεφτά. Αλλά να έχεις αισθητήρα 1", m4/3, και APS-C είναι υπερβολή θεωρώ. Για σκέψου το καλύτερα.

Επίσης έχω δει τρομερά jpeg χωρίς ρυθμίσεις από Pentax Κ-50. Με βαθιά κορεσμένα χρώματα (φταίνε και οι φακοί) και απειροελάχιστο θόρυβο στα μαύρα. Ειδικά σε συννεφιά η Pentax που έχω δει ζωγραφίζει!

Προσωπικά προτιμώ το jpeg που αποδίδει καλύτερα την πραγματικότητα. Ούτε το ξεπλυμμένο, ούτε το υπερκορεσμένο.

Προσωπικά προτιμώ το jpeg που αποδίδει καλύτερα την πραγματικότητα. Ούτε το ξεπλυμμένο, ούτε το υπερκορεσμένο.

Άρα προτιμάς την μηχανή με το καλύτερο αυτόματο υπολογισμό White Balance.
Ο κορεσμός ρυθμίζεται εύκολα και εξαρτάται κυρίως από το προφίλ που θα επιλέξεις και τον φακό.

Σε jpeg αναφερθηκα. Αλλα μιας και ειπες για μηχανες, γινεται πχ σε μια rx100 να ρυθμισεις το jpeg να μοιαζει με το κορεσμενο της fuji πχ x20; (βασικα οχι απλα να μοιαζει αλλα να ικανοποιει αντιστοιχα)

Διαφωνώ με αυτό.
Τα χρώματα ρυθμίζονται σε πολλές μηχανές, και παίζει ρόλο και ο φακός, αν χρησιμοποιήσεις flash, αν αφήσεις το WB αυτόματο ή όχι, κτλ.
Έχω καταφέρει να πάρω πολύ καλά jpeg χρωματικά από τη Sony, και επίσης και από την Νίκον.
Ειδικά η Sony μου δίνει καλά jpeg σε νυχτερινά, εσωτερικός χώρος, με φλας να χτυπάει ταβάνι.
Η Νίκον μου δίνει πάρα πολύ καλά σε περισσότερες συνθήκες.

@Karamela
Μήπως το παρακάνεις με τις μηχανές; Θα δώσεις συνολικά τόσα λεφτά για μηχανές με τόσο κοντινούς αισθητήρες και επιδόσεις και διαφορετικούς φακούς; Δεν βρίσκω το νόημα.
Να είχες μία RX10 και μία Full Frame να πω ΟΚ. Δικαιολογεί τα λεφτά. Αλλά να έχεις αισθητήρα 1", m4/3, και APS-C είναι υπερβολή θεωρώ. Για σκέψου το καλύτερα.

Καλά δεν έχεις και άδικο, η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολή, άλλα αποκτώντας την em10II θα την έχω παράλληλα με την Α6000 και ανάλογα με την χρήση θα μείνει στο τέλος μια και θα δοθεί η άλλη μένοντας στο τέλος με την rx10 και μια από τις A6000/em10II ή την νέα Α6100/A7000.
FF είχα παλιότερα άλλα δεν άντεχα το βάρος της μηχανής και των φακών και έτσι εγκατέλειψα, υπάρχουν και οι A7 θα μου πεις, άλλα επειδή δουλεύω μόνο και αποκλειστικά σε AF, η πρώτη Α7 είχε AF για γέλια (για τα δικά μου δεδομένα) και οι υπόλοιπες είναι μεν καλές άλλα πανάκριβες και αν βάλεις και το κόστος των φακών ξεφεύγουμε πάρα πολύ σε κόστος....ενώ οι μηχανές που λέω rx10/A6000/em10II είναι μηχανές του 500-600 ευρώ και βρίσκεις και σχετικά ευκολα κάποιους οικονομικούς φακούς!!! Ενώ πάντα θέλω να έχω 2 μηχανές για διάφορους λόγους....ναι θα προτιμούσα π.χ. μια rx10 μαζί με την A7II και με 3-4 φακούς AF άλλα το κόστος της A7II μαζί με τους φακούς είναι απλά εξωφρενικό για τα δικά μου δεδομένα.....
Οσο για τα jpeg μια χαρά τα είπες, έχει παραγίνει το θέμα με τα jpeg των olympus και fuji, είχα ακούσει τόσα πράγματα και ομολογώ απογοητευτικά όταν τις δούλεψα, ειδικά των fuji μπορώ να πω ότι δεν μου πολυάρεσαν κιόλας...γούστα είναι αυτά...πάντως αν ρυθμίσεις σωστά την μηχανή σου μπορείς σχεδόν από όλες τις μηχανές να πάρεις καλά jpeg....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

χωρίς να θέλω να γίνω περίεργος, τα jpeg των fuji αποδίδουν καλύτερα την πραγματικότητα????? Εμένα στις xm1/xe2 που είχα έμοιαζαν κορεσμένα και ειδικά σε υψηλά iso έβγαζε μια ''πλαστικούρα'' στο δέρμα που θύμιζε κέρινη κούκλα....είπαμε γούστα είναι αυτά....οι olympus ναι βγάζουν γενικά φυσικά χρώματα, άλλα οι fuji για μένα όχι, έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο που είτε σου αρέσει είτε όχι, εμένα προσωπικά δεν με κάλυψε ειδικά έχοντας ακούσει/διαβάσει τόσα πράγματα για αυτά...ισχύει η παροιμία, ''όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι''

χωρίς να θέλω να γίνω περίεργος, τα jpeg των fuji αποδίδουν καλύτερα την πραγματικότητα????? Εμένα στις xm1/xe2 που είχα έμοιαζαν κορεσμένα και ειδικά σε υψηλά iso έβγαζε μια ''πλαστικούρα'' στο δέρμα που θύμιζε κέρινη κούκλα....είπαμε γούστα είναι αυτά....οι olympus ναι βγάζουν γενικά φυσικά χρώματα, άλλα οι fuji για μένα όχι, έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο που είτε σου αρέσει είτε όχι, εμένα προσωπικά δεν με κάλυψε ειδικά έχοντας ακούσει/διαβάσει τόσα πράγματα για αυτά...ισχύει η παροιμία, ''όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι''

Συμφωνουμε, αυτο ειπα και εγω. Δε μαρεσει αυτο το υπερκορεσμενο, πχ ψευτικο μπλε της fuji. Προτιμω τα χρωματα που ειναι πιο κοντα σε αυτο που βλεπω. Οπως δε μαρεσουν και τα ξεπλυμμενα ενίοτε χρωματα των panasonic/sony. Φυσικα ειπαμε οποιος μπορει να το καταφερει με οποιαδηποτε μηχανη (σε οποια γινεται μαλλον), φερνοντας την στα μετρα του, εινωραιος. Εγω περιμενω καποια μηχανη που θα αντικαταστησει την xz2, εχοντας (πολυ) καλυτερο jpeg, φορητοτητα, οχι εναλλαξιμους φακους και ζουμ.