Sony RX10 mkIII-mkIV

μηπως και είναι λίγο άδικη η συγκρισή σας για το τελέ της μηχανής ? και ειδικά ενός φακού 25Χ ?

οι περισσότεροι χαμηλού κόστους τηλεφακοί με μεγάλο ζουμ απο 200-600mm ακόμη και σε πιο μεγάλους αισθητήρες δίνουν μέτριο έως κακό αποτέλεσμα στα μακρινά θέματα σε φωτογραφία και καλό έως πολυ καλό σε κοντινά θέματα, συνήθως πρέπει να πας σε πολύ πιο ακριβό και καλό τηλεφακό eq. 400-600mm για να καλυψεις επάξια μακρινό θέμα και δεν αναφέρομαι καθόλου στην φωτεινότητα αλλά αποκλειστικά στην οπτική απόδοση του φακού που δεν είναι φυσικά εξαρτώμενη μόνο απο το μέγεθος του αισθητήρα.

Αν η απόδοση του φακού μέχρι και τα 300-400mm είναι και στα μακρινά πάνω απο το μέτριο σε φωτογραφία και η μηχανή εστιάζει γρήγορα όπως η α9 αξίζει τα λ7 της ακόμη και σήμερα για αγορά. Για το βίντεο δεν το συζητώ κάν, αν με ενδιαέφερε το αντικείμενο θα την κοιτούσα πολύ σοβαρά.

Last edited:
Στα 35 χάθηκε το 2.8 ..... Δεν μπορούσαν να βάλουν τα καλούδια αυτά στον φακό 24-200/2.8 και με μια προσιτή τιμούλα να γινόταν χαμός ?

Re: Απάντηση: Sony RX10 mkIII-mkIV

Στα 35 χάθηκε το 2.8 ..... Δεν μπορούσαν να βάλουν τα καλούδια αυτά στον φακό 24-200/2.8 και με μια προσιτή τιμούλα να γινόταν χαμός ?

+1.000!

Ξεθάβω αυτό το παλιό νήμα και μιας και έχω αποκτήσει εδώ και μερικές μέρες την Rx10IV θα προσπαθήσω να γράψω κάποιες εντυπώσεις όταν την μάθω και την δουλέψω κάμποσο. Σε πρώτη φάση δηλώνω εντυπωσιασμένος από την εστίαση της μηχανής, πραγματικά σε άλλο επίπεδο, ντροπιάζει σχεδόν οτιδήποτε έχω πιάσει και δουλέψει σε Mirrorless και dslr.

Σε δεύτερη φάση πραγματικά πως έφτιαξε αυτόν τον φακό η Sony??, τρομερή απόδοση σχεδόν σε όλο το εύρος του ζουμ, δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση κλασική superzoom μηχανή (ούτε βέβαια και η τιμή της).....παρακάτω μόλις η πρώτη φώτο που τράβηξα με την μηχανή στα σχεδόν 450mm, σε caf το παιδί να τρέχει προς εμένα, jpeg στο αυτόματο χωρίς καμία παρέμβαση.....είχα πραγματικά πολλούς τηλεφακούς και μερικοί από αυτούς αρκετά ακριβοί άλλα λίγοι έφταναν αυτή την απόδοση ειδικά σε 450mm!!

Τρίτον διακρίνω σημαντική βελτίωση στα έτοιμα jpeg της Sony επιτέλους, καμία σχέση με το παρελθόν....

50813882691_e17a054547_k.jpg
[/url]DSC00067 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Ακόμα μαθαίνω την μηχανή (rx10IV) και τα χούγια της, θα γράψω κάποια στιγμή κάποιες σκέψεις, χτεσινά jpeg από βολτούλα στον Υμηττό. Είναι η πρώτη φορά που έχω πάντως μηχανή/σώμα που σε ένα πακέτο κάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Εχοντας δοκιμάσει δεκάδες μηχανές/φακούς δηλώνω με σιγουριά ότι η Rx10IV είναι το απόλυτο εργαλείο όλα σε ένα και με διαφορά η καλύτερη μηχανή για ταξίδια. Κερασάκι το τρομερό βίντεο που ρίχνει σαγόνια κυριολεκτικά!!

50873668053_bc0402a770_k.jpg
[/url]DSC00337 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50874375206_8af66d1819_k.jpg
[/url]DSC00343 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50873667573_c4821c313e_k.jpg
[/url]DSC00401 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50873666938_954340e3de_k.jpg
[/url]DSC00408 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50873666503_c87d8e30dd_k.jpg
[/url]DSC00422 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50874373776_36fa62ec33_k.jpg
[/url]DSC00460 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50873665908_cbd37bd9b4_k.jpg
[/url]DSC00503 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50874372976_dec236a298_k.jpg
[/url]DSC00599 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

50873665293_080fc7fc78_k.jpg
[/url]DSC00638 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Μεγειά.
Πως και πήγες σε τέτοια αγορά αν και έχοντας περάσει από την fz1000 καταλαβαίνω την ευκολία μια all in one μηχανής.

καινουργια ή μεταχ/νη τη πηρες Νικο και απο που?

Την πήρα μεταχειρισμένη από αγγελία στο Facebook Marketplace στα 650 ευρώ με 2 μπαταρίες και εξωτερικό φορτιστή (τα καλύτερα κελεπούρια έχω βρει εκει). Χώμα τιμή για τέτοια μηχανή, τρομερός φακός, τρομερό βίντεο, τρελή εστίαση σε ένα στιβαρό και αδιάβροχο σώμα, πραγματικά την έχω 2 και κάτι εβδομάδες και δυσκολεύομαι να βρω κάτι να μην μου αρέσει στην μηχανή, καμία σχέση με τις παλιές rx10 και με τις Fz1000/Fz2000.

Μιλάμε για μια μηχανή και φακό που μπορεί να καλύψει αξιοπρεπέστατα έως πολύ καλά ένα τεράστιο εύρος αναγκών. Θες macro φωτογράφηση? Θες Τηλεφακό? Θες τοπία? Θες ρηχό βάθος πεδίου? Θες πορτραίτα?? Θες να την πάρεις στη παραλία, στο βουνό και σε βροχές? Θες sport φωτογράφηση? Θες να φωτογραφίζεις τα σκυλιά σου ή τα παιδιά σου που τρέχουν? Θες να βιντεοσκοπήσεις συναυλίες, παραστάσεις, πάρτι μέχρι και επαγγελματικές δουλειές?? Θες slow motion? Θες Burst mode καλό? Θες όμορφα jpeg? Τα κάνει όλα και συμφέρει με εξαιρετική εργονομία και εμπειρία χρήσης, μέχρι και σε low light ο σχετικά φωτεινός φακός και η πολύ καλή σταθεροποίηση θα σε σώσουν σε ένα βαθμό, πολύ πρόχειρα μόνο την μπαταρία θα την ήθελα να κρατάει παραπάνω.

Υ.Γ. Εχω τώρα και την Nikon D750 (αφού έδωσα την Nikn D610) και ήδη σκέφτομαι να την πουλήσω μαζί με όλους τους φακούς.
Υ.Γ. Αν έβρισκα και μια rx100VA μέχρι 250 άντε 300 ευρώ να την συνδυάσω με την Rx10IV θα ήταν τέλεια, θα κάλυπτα όλες τις ανάγκες μου.

Μεγειά Νίκο και καλοκλίκωτη! Αυτές οι μηχανές "ελβετικοί σουγιάδες" σε βάζουν σε διλήμματα. Έχω την ΤΖ100 κάμποσα χρόνια, άλλες μηχανές/φακοί πάνε κι έρχονται - αυτή εκεί, πιστός υπηρέτης...

Οι αγγελίες είναι καλή περίπτωση αν μένεις Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, στο νησί με τα μεταφορικά και την αδυναμία ελέγχου πριν την αγορά χάνουμε πολλές ευκαιρίες.
Και εγώ είχα ευχαριστηθεί και την rx100 και rx100iii που είχα αλλά και την fz1000.
Οι sony χάλασαν, η panasonic δόθηκε.
Το μόνο που με χάλαγε συχνά πυκνά ήταν η απόδοση της 1 ίντσας κυρίως το βράδυ, για γενική όμως χρήση ήταν οκ.
Τώρα με τα κινητά έχει φύγει η ανάγκη για τέτοιες μηχανές.

Μεγειά Νίκο και καλοκλίκωτη! Αυτές οι μηχανές "ελβετικοί σουγιάδες" σε βάζουν σε διλήμματα. Έχω την ΤΖ100 κάμποσα χρόνια, άλλες μηχανές/φακοί πάνε κι έρχονται - αυτή εκεί, πιστός υπηρέτης...

Ευχαριστώ Δημήτρη!! Ετσι όπως τα λες είναι, προσωπικά αλλάζω συνεχώς σώματα, φακούς, αξεσουάρ κυνηγώντας συνεχώς το ''Αγιο Δισκοπότηρο'', κάπου κουράστηκα και είπα απλά να πάρω την καλύτερη superzoum που υπάρχει στην αγορά και τέλος, έκατσε και καλή ευκαιρία οπότε την χτύπησα. Σε πρώτη φάση είμαι περισσότερο ικανοποιημένος με αυτή σε σχέση με τις περισσότερες μηχανές που έχουν περάσει από τα χέρια μου τον τελευταίο καιρό. Αυτή εδώ λοιπόν έχει τις περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες να μείνει μαζί μου καιρό, σαν ελβετικός σουγιάς όπως σωστά είπες. Θα δείξει το μέλλον, προς το παρών ακόμα την μαθαίνω και ακόμα με εντυπωσιάζει με το πόσα πράγματα μπορεί να κάνει και χωρίς να αλλάζω φακούς σαν τρελός.

Υ.Γ. Μόνο και μόνο σαν βιντεοκάμερα να την κρατήσει κάποιος αξίζει καθώς είναι πραγματικό ''τέρας'' σε αυτό το κομμάτι, έχει μάλιστα ένα σωρό ρυθμίσεις σε αυτό το κομμάτι που ούτε ξέρω τι κάνουν!

Οι αγγελίες είναι καλή περίπτωση αν μένεις Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, στο νησί με τα μεταφορικά και την αδυναμία ελέγχου πριν την αγορά χάνουμε πολλές ευκαιρίες.
Και εγώ είχα ευχαριστηθεί και την rx100 και rx100iii που είχα αλλά και την fz1000.
Οι sony χάλασαν, η panasonic δόθηκε.
Το μόνο που με χάλαγε συχνά πυκνά ήταν η απόδοση της 1 ίντσας κυρίως το βράδυ, για γενική όμως χρήση ήταν οκ.
Τώρα με τα κινητά έχει φύγει η ανάγκη για τέτοιες μηχανές.

Επειδή είχα την Fz1000 άλλα και την πρώτη και δεύτερη rx10, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η rx10IV δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις μηχανές σε όλους σχεδόν τους τομείς. Τα κινητά ναι μεν έχουν προχωρήσει πολύ άλλα στο κινητό δεν μπορώ να έχω φακό 24-600 με 5axis σταθεροποίηση και σχετικά φωτεινό, σε εστίαση επίσης δεν υπάρχει τίποτα σε κινητό που να πλησιάζει την rx10IV, απίστευτο EYE Tracking ακόμα και σε ζώα σε σημείο που απορείς, δεν είναι τυχαίο ότι την λένε baby A9, και άλλα πολλά που δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω τώρα....το κινητό φυσικά και δεν φεύγει από πάνω μου άλλα είναι άλλη φάση η rx10IV και καλύπτει ανάγκες που δεν μπορούν να πλησιάσουν τα κινητά.

Υ.Γ. Είναι εμπειρία και άνεση να αράζεις σε πεζούλι και να φωτογραφίζεις, βιντεοσκοπείς τα παιδιά που τρέχουν και παίζουν σε απόσταση 40-50 μέτρα χωρίς καν να σε βλέπουν τι κάνεις και χωρίς καν να κουνιέσαι, ενώ την ίδια στιγμή τραβάς και μερικά Landscape, τραβάς και ένα macro κανένα μυρμήγκι κάτω εκει που κάθεσαι και αν ρίξει και καμιά ψιχάλα δεν βάζεις την μηχανή στην άκρη....ελβετικός σουγιάς όπως είπε ο Δημήτρης.

Υ.Γ. Σε στατικά νυχτερινά θέματα στέκεται μια χαρά η rx10IV από όσο είδα, η σταθεροποίηση είναι πολύ καλή δίνοντας σχεδόν 5 stop, ενώ και ο νέος επεξεργαστής και αισθητήρας βοηθάνε πολύ σε σχέση με τις παλιές μηχανές 1 ίνστας. Βοηθάει και το πολύ καλό grip όπoυ κρατάς σταθερότατα την μηχανή, Εχει και night mode που στακάρει 3-4 φώτος μαζί όπως τα κινητά με μειωμένο θόρυβο και πολύ καλό αποτέλεσμα από όσο έχω δει.

Θα συμφωνήσω ότι στα λεφτά που την πήρες είναι ληστεία, δύσκολα θα έβρισκες τηλεφακό με αυτά τα χρήματα, εδώ έχεις πακέτο και τη μηχανή με φώτο και βίντεο πολύ πάνω από το μέσο όρο.
Μερικές από τις καλύτερες μου φώτο από τα παιδιά είναι με την fz1000 στην παραλία από απόσταση χωρίς να με καταλαβαίνουν.
Σίγουρα έχει προχωρήσει η τεχνολογία από την rx10 και την fz1000, το video της είδα στο youtube είναι φανταστικό.
Έχει φίλος την τελευταία rx100 της sony και θα του τη δανειστώ να δω τι ψάρια πιάνει (Νικόλα check your messenger).

Θα συμφωνήσω ότι στα λεφτά που την πήρες είναι ληστεία, δύσκολα θα έβρισκες τηλεφακό με αυτά τα χρήματα, εδώ έχεις πακέτο και τη μηχανή με φώτο και βίντεο πολύ πάνω από το μέσο όρο.
Μερικές από τις καλύτερες μου φώτο από τα παιδιά είναι με την fz1000 στην παραλία από απόσταση χωρίς να με καταλαβαίνουν.
Σίγουρα έχει προχωρήσει η τεχνολογία από την rx10 και την fz1000, το video της είδα στο youtube είναι φανταστικό.
Έχει φίλος την τελευταία rx100 της sony και θα του τη δανειστώ να δω τι ψάρια πιάνει (Νικόλα check your messenger).

Ετσι είναι Παναγιώτη, προφανώς μια τέτοια μηχανή δεν θα έχει την ποιότητα μιας μηχανής με μεγάλο αισθητήρα και καλό φακό, άλλα όπως είπες έναν καλό τηλεφακό να πάρεις μόνο θες ίσως και πιο πολλά λεφτά + καλό σώμα. Παλιότερα είχα π.χ. τον Panasonic 100-300, μου στοίχισε σχεδόν όσο τώρα η Sony Rx10IV και δεν είχα τρελαθεί κιόλας με την απόδοσή του, ούτε ιδιαίτερα φωτεινός ήταν και δεν θεωρώ ότι ήταν και καλύτερος οπτικά από τον φακό της rx10IV και ήθελες μάλιστα και καλό σώμα για να τον αξιοποιήσεις πλήρως και να τον κρατάς σωστά π.χ. Olympus em1II ή Panasonic G9.
Εδω τα έχεις όλα έτοιμα και νοικοκυρεμένα με απόδοση σε φώτος πάνω από το μέσο όρο και σε βίντεο σχεδόν κορυφή, σε βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για επαγγελματικές δουλείες, έχει απίστευτες δυνατότητες που θες ώρα να αναλύσεις τι μπορεί να κάνει, μέχρι και έξοδο για ακουστικά και εξωτερικό μόνιτορ έχει (πέρα από την έξοδο μικροφώνου).

Υ.Γ. Σήμερα πριν μισή ώρα έδωσα και την Nikon D750, έχω μείνει πλέον με την Rx10IV και την Fuji Xf10 (που αποφάσισα να μην την δώσω προς το παρών). Σκέφτομαι να πάρω την Fuji X100V που δεν την έχω δοκιμάσει και την sony rx100V αν τις βρω σε καλές τιμές, δεν θα ήθελα να ξανασχοληθώ με μηχανή με εναλλάξιμους φακούς προς το παρών, εκτός τι να πω αν βρω καμία π.χ. Fuji X-T4 σε τιμή χώμα.

Υ.Γ. Ωραία η r100VII άλλα με χαλάει που ξεκινάει ο φακός από τα f2,8, προτιμώ την rx100V που έχει φακό που ξεκινάει από f1,8 και ας μην έχει το ίδιο εύρος ζουμ.

Υ.Γ. Εχω εδώ και καιρό θέμα με το messenger/Facebook καθώς μου το κλείδωσαν λόγω κάτι που έκανα με έναν πελάτη, δεν μπορώ να λάβω μηνύματα, έχω κάνει αίτηση και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα μου το ξεκλειδώσουν.

Σε τέτοια τιμή τη χτύπαγα κι εγώ!

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Ε μα για αυτό την πήρα και εγώ, αν και καιρό την ζαχάρωνα, παίζει να είναι η καλύτερη αγορά που έχω κάνει φωτογραφικά τα τελευταία 2 χρόνια.