Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV φωτογραφία

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

A, καλά, αν αρχίσουμε βγάλε το ένα βγάλε το άλλο "γιατί δεν με ενδιαφέρει", λογικό είναι να μην μπορείς να δικαιολογήσεις το κόστος των κορυφαίων μηχανών, είτε αυτή λέγεται RX100V είτε E-Μ1II που την ανέφερες κι εκείνη.

Aλλά αφού βγάζεις τα πάντα, και σε ενδιαφέρει καθαρά τo IQ σε φωτογραφία με τα λιγότερα χρήματα σε αυτή την κατηγορία κόμπακτ 1'', η λογική σύγκριση της G7XII είναι με την RX100III.
Μπορείς να συγκρίνεις τα ακόλουθα αρχεία πλήρους μεγέθους:
G7XII
RX100III
πηγή: http://www.dkamera.de/testbericht/sony-cyber-shot-dsc-rx100-iii/bildqualitaet.html

Κάτι έλεγες για άκρα:
SSt7fS.jpg

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Ναι, τα ξέρω αυτά τα άκρα, είναι στα 8,8mm και οφείλονται στο τράβηγμα των γωνιών όταν γίνεται η μετατροπή τους από τη μηχανή ή από τους περισσότερους raw επεξεργαστές σε jpg, σε διαστάσεις 5472Χ3648, εξαφανίζοντας ένα μειονέκτημα του φακού σε αυτό το εστιακό μήκος, που δεν καλύπτει όλο τον αισθητήρα (δίνει μαύρο στις γωνίες). Ο αισθητήρας δίνει ανάλυση 5528Χ3685, και αυτό είναι το αποτέλεσμα αν η μετατροπή σε jpg (ή άλλου τύπου αρχείο) γίνει από raw επεξεργασία που δεν κάνει την διόρθωση.

IMG_1656a.jpg

Και παρεμπιπτόντως, δεν έγραψα πριν ούτε "βγάλε το ένα, βγάλε το άλλο", ούτε ότι εξαιρείται το βίντεο. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι μηχανές λέγονται κατ' αρχήν φωτογραφικές, όχι βιντεοκάμερες, οπότε λογικό ειναι να θεωρώ ότι η απόδοση τους στη φωτογραφία πρέπει να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους.

Και για να συμπληρώσω το προηγούμενο, δύο δείγματα από μία φωτό της κάτω δεξιά γωνίας, και από το ίδιο raw. Το ένα δείγμα είναι με μετατροπή σε jpg από το rawtherapee, χωρίς διόρθωση, και το δεύτερο από το camera raw του photoshop, με αυτόματη διόρθωση (δεν μπορεί και να απενεργοποιηθεί έτσι κι αλλιώς αυτή). Νομίζω ότι οι διαφορές στη μετατροπή είναι εμφανείς...

IMG_1078αα.jpg

IMG_1078_camrawa.jpg

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Και παρεμπιπτόντως, δεν έγραψα πριν ούτε "βγάλε το ένα, βγάλε το άλλο", ούτε ότι εξαιρείται το βίντεο. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι μηχανές λέγονται κατ' αρχήν φωτογραφικές, όχι βιντεοκάμερες, οπότε λογικό ειναι να θεωρώ ότι η απόδοση τους στη φωτογραφία πρέπει να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους.

"Πρέπει";
Δεν υπάρχει πρέπει. Επιλογή του καθενός είναι σε ποια χαρακτηριστικά θα δώσει βαρύτητα. Και ανάλογα θα επιλέξει μια από τις πέντε RX100 ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή.
Aν ενδιαφέρει καθαρά το ΙQ του τελικού αποτελέσματος και τίποτε άλλο, τότε καμία μονόιντση δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις μηχανές με μεγαλύτερους αισθητήρες στα ίδια χρήματα.

Αλλά και καθαρά ως IQ κρινόμενη, κάθε νέα έκδοση RX100 είναι κορυφαία για την εποχή της κυκλοφορίας της στην κατηγορία της μιας ίντσας. Αν το ερώτημα είναι κατά πόσο αξίζει το κόστος της μονόιντσης μηχανής για το συγκεκριμένο επίπεδο IQ, σαφώς και όχι. Αλλά υπεισέρχονται κατόπιν πολλοί παράγοντες στην εξίσωση που καθορίζουν την πραγματική αξία της μηχανής, ξεκινώντας με πρώτο και κύριο το ελάχιστο δυνατό μέγεθος και μετά π.χ. pop-up EVF, αναδιπλούμενη οθόνη, απόκριση, ταχύτητα, buffer, CAF Eye AF, βίντεο κ.ά.

Οκ, ας πάμε παρακάτω, νομίζω ότι το εξαντλήσαμε μάλλον το θέμα (και με την παρεμβολή της canon ξεφύγαμε και κάπως από αυτό). Έτσι κι αλλιώς το βασικό που διαφωνώ με αυτά που γράφεις είναι το θέμα της τιμολόγησης, στα υπόλοιπα λίγο πολύ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφωνία εκ μέρους μου.

ολοι συμφωνουμε οτι οι μηχανες (ανεξαρτητου μαρκας και κατηγοριας) εχουν παρει την ανιουσα!
Και δυστυχως με τα δεδομενα της Ελλαδας, κυριως ακαδημαικο ενδιαφερουν εχουν αυτες οι μηχανες...

Το δικό μου είναι έμπρακτο το ενδιαφέρον. Από βδομάδα παραλαμβάνω την V (που είχα σε προπαραγγελία από την πρώτη στιγμή) και θα κάνω τις απαραίτητες συγκρίσεις με την IV.

Η IV με άφησε πλήρως ικανοποιημένο. Αλλά την V την περιμένω αισθητά πιο γρήγορη και αποδοτική.
Ανυπομονώ να δοκιμάσω τα 24fps με CAF και AE, το super slow motion με τη διπλάσια διάρκεια και τα άλλα καλούδια που φέρνει το νέο μοντέλο. Και τίποτα από αυτά όμως να μην είχε, και μόνο για το PDAF θα άξιζε η αναβάθμιση.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

ολοι συμφωνουμε οτι οι μηχανες (ανεξαρτητου μαρκας και κατηγοριας) εχουν παρει την ανιουσα!
Και δυστυχως με τα δεδομενα της Ελλαδας, κυριως ακαδημαικο ενδιαφερουν εχουν αυτες οι μηχανες...

Αν ήταν ετσι θαπρεπε να σφραγίσουμε τελείως το νήμα του εξοπλισμού...:flipout: μην ξεχνάμε επισης ότι δεν μας διαβάζουν μόνο όσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Κοίτα κάπου χάνει και κάπου κερδίζει η καθεμία.
Αν θες ζουμ και 4κ πας στην Panasonic.
Αν θες φωτεινό φακό και σπαστή οθόνη πας στη Sony.
Δύσκολη η απόφαση.
Έχω την Sony θα ήθελα το 4Κ και το έξτρα ζουμ αλλά η σπαστή οθόνη και ο φωτεινός φακός με έχουν σώσει.

Εγώ μεταξύ rx100iv & tz100 ψηφιζω τη δεύτερη.
Το evf στην Rx100iv σαφώς ανώτερο αλλά μανούρα το άνοιξε κλείσε και σπανίως το χρησιμοποιούσα.
Το hfr ωραίο παιχνίδι αλλά ζήτημα να έβγαλα 3 βιντεάκια με αυτό.
Φωτεινός φακός οκ αλλά για μένα το μεγάλο ζουμ είναι πιο σημαντικό και η tz100 είναι f2.8 στα 25mm, not bad..
Rx100 καλύτερη εστίαση αλλά κ η tz100 ειναι σε καλό επίπεδο. Η σταθεροποίηση ειναι καλύτερη στην tz100.. και τέλος έχει και οθόνη αφής και δεν υπερθερμαινεται όπως η sony (το τελευταιο το υποθέτω, δεν εκανα δοκιμή)

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Τωρα το ειδα το topic και ολες τι αποψεις αλλα δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με αυτο

μιλαμε για gadget, δεν περιμενει κανεις απο 1" να πει μπροστα η φωτογραφια η το βιντεο
οπως αρπαζουν το χρημα με iphone k συναφη κουραφεξαλα , ετσι αρπαζουν κ το χρημα απο χαιτεχ "εικονολατρες":slapface:

Re: Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Μήπως καλύτερα να μείνουμε στο θέμα του νήματος και να μην καταφεύγουμε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μηχανές και χρήστες;

Εγώ μεταξύ rx100iv & tz100 ψηφιζω τη δεύτερη.
Το evf στην Rx100iv σαφώς ανώτερο αλλά μανούρα το άνοιξε κλείσε και σπανίως το χρησιμοποιούσα.
Το hfr ωραίο παιχνίδι αλλά ζήτημα να έβγαλα 3 βιντεάκια με αυτό.
Φωτεινός φακός οκ αλλά για μένα το μεγάλο ζουμ είναι πιο σημαντικό και η tz100 είναι f2.8 στα 25mm, not bad..
Rx100 καλύτερη εστίαση αλλά κ η tz100 ειναι σε καλό επίπεδο. Η σταθεροποίηση ειναι καλύτερη στην tz100.. και τέλος έχει και οθόνη αφής και δεν υπερθερμαινεται όπως η sony (το τελευταιο το υποθέτω, δεν εκανα δοκιμή)
Δεν μπορούσε να τα γράψει κάποιος πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Και η γνώμη σου έχει βαρύτητα σαν κάτοχος της Rx100IV.

H TZ100 ουσιαστικά το x10 ζουμ έχει ως δέλεαρ.
Αν τη συγκρίνουμε με RX100IV, δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, πέρα από την οθόνη αφής και τη χαμηλότερη τιμή.

Από κει κι έπειτα ξεκινούν οι συμβιβασμοί:
1) Έλλειψη σπαστής οθόνης.
2) Μεγαλύτερο μέγεθος σώματος, όπως βλέπουμε εδώ κι εδώ.
3) Παρά το μεγαλύτερο μέγεθος του σώματος, το EVF είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης και μικρό σε διάσταση.
4) Αργός (σκοτεινός) φακός. f/4 είναι κιόλας στα 46mm.
5) Crop στο 4Κ, αφού δεν διαβάζει όλο τον αισθητήρα αλλά μέρος του. Αποτέλεσμα να ξεκινάει το ευρυγώνιο από τα 37mm.
6) Δεν προσφέρει dual rec όπως η Sony (εγγραφή 4Κ και ταυτόχρονα εγγραφή του ίδιου κλιπ σε 1280x720), όπως δεν προσφέρει και δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ταυτόχρονα με λήψη FHD βίντεο.
7) Ποιότητα εικόνας όχι τρανταχτά μεν, αλλά αισθητά χειρότερη, είτε σε χαμηλά iso με φως ημέρας, είτε σε υψηλά iso τη νύχτα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι από τη στιγμή που ισχύει το (7), δεν υπάρχει λόγος (πέρα από τη χαμηλότερη τιμή και το zoom) να προτιμήσω την TZ100.
Mε deal breaker ξεκίνησε με το καλημέρα με το (1). Κόμπακτ μηχανή χωρίς σπαστή οθόνη δεν νοείται.

1) δηλαδή θεωρείς πιο σημαντική την σπαστή οθόνη από την οθόνη αφής?
2) μέγεθος: σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει διαφορά. και οι 2 είναι τσεπάτες. μιλάμε για 1 εκατοστό διαφορά στο πλάτος. ίδιο βάρος έχουν.
Panasonic-Lumix-DMC-ZS100-vs-Sony-Cyber-shot-DSC-RX100-III-top-view-size-comparison.jpg

3)το evf είναι μικρό και χαμηλής ανάλυσης, αλλά είναι εκεί όταν το χρειάζεσαι, ενώ στη sony πρέπει να πατήσεις το λεβιέ για να σηκωθεί και μετά να το τραβήξεις έξω για να λειτουργήσει. και μετά για να τη βάλεις πάλι στην τσέπη ξανά τα ίδια...
4) σκοτεινός φακός, αλλά όπως είπα στο ευρυγώνιο είναι 2.8 και έχει έυρος 25-250mm, ότι πρέπει για μηχανή ταξιδίου όπως την προμοτάρουν
5) ξεκινάει από τα 37μμ στο 4Κ, αλλά αντίστοιχα μεγαλώνει και το τελε. η καλύτερη σταθεροποίηση στο 4Κ είναι πιο σημαντικό πιστεύω. Εξαρτάται πάντα τί τραβάς και αν τη χρησιμοποιείς μόνη της ή μαζί με μια mirrorless. (πχ. μαζί με τη sony a6300 & τον 10-18 μου κάνει ένα πολύ μαζεμένο συνολάκι. αντίθετα με την rx100iv θα χρειαζόμουν τηλεφακό για την α6300, άρα και μεγαλύτερη τσάντα)
6) dual rec δεν είναι τόσο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Το έκανα 1-2 φορές που ήθελα να στείλω γρήγορα κάποια βίντεάκια, αλλά κατά τα άλλα γεμίζει την κάρτα τζάμπα. Για τη λήψη φωτο στο FHD δεν αντιλέγω, αλλά τις αγοράζεις για το 4Κ υποτίθεται. Η sony έχει in-camera frame grab, όπως η panasonic? αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα. απομονώνεις εκ των υστέρων το καρέ που θες ακριβώς και έχεις μια αξιοπρεπέσταση εικόνα στα 8 megapixel. H sony έχει in-camera raw converter με όλες τις βασικές ρυθμίσεις? (wb, exposure, contrast, shadows, nr κτλ κτλ)
7) για ποιότητα εικόνας δεν είδα εμφανή διαφορά, αλλά δεν τις σύγκρινα μαζί. Σε καλό φως πάντως δε νομίζω να έχουν διαφορά. έχει καλό φακό και η ΤΖ100
Μπορώ να σου πώ ότι ακόμα κι αν είχαν την ίδια τιμή πάλι την panasonic θα προτιμούσα!

Last edited:

Εντάξει είναι θέμα αναγκών, η κάθε μια έχει τα δικά της καλά....η μια έχει ''κοντό'' φακό και φωτεινό και η άλλη ποιο σκοτεινό άλλα με μεγαλύτερο εύρος, διαλέγεις και παίρνεις....προσωπικά και οι 2 έχουν αρνητικά που με κάνουν να είμαι αδιάφορος προς αυτές, προτιμώ (και ας είναι πολύ μεγαλύτερη) την rx10II που έχω τώρα που έχει και φακό με μεγάλο εύρος και φωτεινό...άλλα είπαμε είναι όλα θέμα αναγκών.....νομίζω δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε άλλο το συγκεκριμένο..ας επικεντρωθούμε στην rx100!!

1) δηλαδή θεωρείς πιο σημαντική την σπαστή οθόνη από την οθόνη αφής?
2) μέγεθος: σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει διαφορά. και οι 2 είναι τσεπάτες. μιλάμε για 1 εκατοστό διαφορά στο πλάτος. ίδιο βάρος έχουν.
3)το evf είναι μικρό και χαμηλής ανάλυσης, αλλά είναι εκεί όταν το χρειάζεσαι, ενώ στη sony πρέπει να πατήσεις το λεβιέ για να σηκωθεί και μετά να το τραβήξεις έξω για να λειτουργήσει. και μετά για να τη βάλεις πάλι στην τσέπη ξανά τα ίδια...
4) σκοτεινός φακός, αλλά όπως είπα στο ευρυγώνιο είναι 2.8 και έχει έυρος 25-250mm, ότι πρέπει για μηχανή ταξιδίου όπως την προμοτάρουν
5) ξεκινάει από τα 37μμ στο 4Κ, αλλά αντίστοιχα μεγαλώνει και το τελε. η καλύτερη σταθεροποίηση στο 4Κ είναι πιο σημαντικό πιστεύω. Εξαρτάται πάντα τί τραβάς και αν τη χρησιμοποιείς μόνη της ή μαζί με μια mirrorless. (πχ. μαζί με τη sony a6300 & τον 10-18 μου κάνει ένα πολύ μαζεμένο συνολάκι. αντίθετα με την rx100iv θα χρειαζόμουν τηλεφακό για την α6300, άρα και μεγαλύτερη τσάντα)
6) dual rec δεν είναι τόσο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Το έκανα 1-2 φορές που ήθελα να στείλω γρήγορα κάποια βίντεάκια, αλλά κατά τα άλλα γεμίζει την κάρτα τζάμπα. Για τη λήψη φωτο στο FHD δεν αντιλέγω, αλλά τις αγοράζεις για το 4Κ υποτίθεται. Η sony έχει in-camera frame grab, όπως η panasonic? αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα. απομονώνεις εκ των υστέρων το καρέ που θες ακριβώς και έχεις μια αξιοπρεπέσταση εικόνα στα 8 megapixel. H sony έχει in-camera raw converter με όλες τις βασικές ρυθμίσεις? (wb, exposure, contrast, shadows, nr κτλ κτλ)
7) για ποιότητα εικόνας δεν είδα εμφανή διαφορά, αλλά δεν τις σύγκρινα μαζί. Σε καλό φως πάντως δε νομίζω να έχουν διαφορά. έχει καλό φακό και η ΤΖ100
Μπορώ να σου πώ ότι ακόμα κι αν είχαν την ίδια τιμή πάλι την panasonic θα προτιμούσα!

1) Φυσικά. Πολύ πιο σημαντική τη θεωρώ τη σπαστή οθόνη, σε βαθμό deal-breaker αν δεν υπάρχει. Και σε αυτές τις μικρές κόμπακτ, όχι μόνο σπαστή, αλλά θεωρώ πολύ εξυπηρετική και την περιστροφή προς τα πάνω για όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είσαι κι εσύ μπροστά από τον φακό.

2) Σε πραγματικές συνθήκες νομίζω είναι αισθητή η διαφορά. Eκεί που χωράει η RX100 τσίμα-τσίμα, θα ζορίζεται ακόμη περισσότερο η TZ100.

3) Tόσο μικρό και χαμηλής ανάλυσης EVF δεν θέλεις καν να το κοιτάξεις. Είναι εκεί έτοιμο όπως λες, αλλά σίγουρα θα προτιμάς μετά την οθόνη. Ενώ στην RX100IV είναι πολύ υψηλού επιπέδου, αντίστοιχη και καλύτερη ακόμη από μεγαλύτερες μηχανές. Απόλαυση είναι να κοιτάς από αυτό το EVF. Δυο κλικ είναι το τράβηγμα του EVF προς τα έξω. Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο παίρνει. Εξάλλου δεν θα το κάνεις για κάθε φωτό ξεχωριστά. Την ενσωμάτωση του EVF μέσα στο σώμα όταν δεν το χρειάζεσαι είναι απίστευτο πώς την κατάφεραν.

4) To 2.8 απέχει πολύ από το σωτήριο σε δύσκολες συνθήκες 1.8. Όσο απέχει και το f/4 από το 2.8 στα 50mm.

5) Μια μηχανή που έχεις πάντα μαζί σου περισσότερο τη δουλεύεις στο ευρυγώνιο. Το ποσοστό των φωτογραφιών και βίντεο πάνω από τα 70mm είναι η μειοψηφία.

Όσον αφορά τον συνδυασμό με άλλες μηχανές, εγώ τη συνδυάζω με α6300+FE90/2.8 αν προβλέπω ότι θα χρειαστώ τελέ, ή με α7s+FE28/2 αν προβλέπω low-light. Και στις δύο περιπτώσεις ο όγκος και το βάρος παραμένει χαμηλός. Και το τελέ ως προς την ευχρηστία και το τελικό αποτέλεσμα της α6300+FE90/2.8 απέχει πάρα πολύ από μια superzoom όπως η TZ100. Eνώ στο ευρυγώνιο με το f/1.8 της RX100IV σε συνδυασμό με την περιστρεφόμενη οθόνη και το πολύ αποδοτικό Eye AF σε CAF, είναι πολύ αποτελεσματική η λήψη οικογενειακών στιγμών. Στο ευρυγώνιο και από κοντά και με καλό φωτισμό μπορούν να μπερδέψουν οι φωτογραφίες ότι δεν τραβήχτηκαν με μικρού αισθητήρα μηχανή, οι superzoom όχι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχω μόνο την RX100IV πάνω μου και τίποτε άλλο. Οποιαδήποτε στιγμή θα μπορέσω να την απαθανατίσω. Ούτε καν περνάει από το μυαλό μου ότι αμμάν δεν έχω πάνω από 70mm.
Kαι όταν βγαίνω με πλήρη εξοπλισμό, πάντα παίρνω και την RX100IV σε ένα τσεπάκι. Όλο και θα χρειαστεί καμιά φορά σε ευρυγώνια κοντινή λήψη, ή selfie φώτο/βίντεο ή για κάνα κλιπάκι super slow motion. Μια TZ100 με σταθερή οθόνη και με έμφαση στο ζουμ δεν θα είχε κάτι να μου προσφέρει.

6) To dual rec το χρησιμοποιώ μόνιμα. Πολλές φορές μεταφέρω και στέλνω σε άλλα άτομα κάποια κλιπάκια. Η ταυτόχρονη εγγραφή 1280x720 με σώζει σε σκοτούρα και χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να μετατρέπω τα 4Κ βίντεο. Σε πρώτο χρόνο τα έχει ο άλλος στο κινητό του, pc ή tv.
To Photo 4K το έχω εγκαταλείψει, είτε το προσφέρει είτε όχι η εκάστοτε μηχανή. Προτιμώ την ευκολία να επιλέγω καρέ στον υπολογιστή είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε αφού βάλω πρόγραμμα να μετατρέψει το βίντεο σε μεμονωμένα καρέ. Πιο πολλά καρέ ανακαλύπτω με ξεσκαρτάρισμα ήδη απομονωμένων καρέ, παρά να ψάχνω στη μικρή οθόνη της μηχανής μπρος-πίσω το βίντεο.
Ιn-camera raw conversion επίσης δεν χρησιμοποιώ σε καμία μηχανή. Τα raw προτιμώ να τα μετατρέπω στον υπολογιστή ούτως ή άλλως. Για άμεση χρήση-μεταφορά, αρκούν και τα jpeg.

7) Τα συγκριτικά δείγματα του dkamera.de μιλούν από μόνα τους. Είτε σε καλό φως ημέρας είτε τη νύχτα με υψηλό iso, η RX100IV διατηρεί εμφανώς το προβάδισμα.

O υποψήφιος αγοραστής πιστεύω θα επιλέξει την TZ100 αν θέλει ντε και καλά μεγάλο εύρος zoom, ώστε να καταπιεί τις σοβαρές ελλείψεις της TZ100.
Αλλιώς, εφόσον δεχτεί την υψηλότερη τιμή, η RX100IV είναι πιο ολοκληρωμένη λύση.

Last edited:

Νομίζω το παρακάτω βιντεάκι τα λέει όλα.
https://youtu.be/H3C4J3JOJBE
Μόνο με gimbal σώζεται η κατάσταση.
Το συνολάκι α6300+90+ rx100iv ειναι πολύ πιο βαρυ από α6300+10-18+tz100 και δεν έχεις και την ευελιξία του ζουμ τελε. Εξάλλου όπως είπες πιο σημαντικό είναι το wide κι εκεί θέλεις την καλύτερη ποιότητα & τη λιγότερη υπερθέρμανση..